local seo

5 tips voor betere rapportage van local SEO

Leestijd: 5

In dit blog leren wij je meer over het verbeteren van lokale SEO-rapportages. Hoe pas je Local SEO toe en welke data is relevant om je klanten beter van dienst mee te zijn?

Vereenvoudig je rapportages

In enkele stappen leer je om lokale SEO-rapporten makkelijk en begrijpbaar voor je klanten te maken.

Stel begrijpbare doelen:
Begin met de belangrijkste data bovenaan je rapportage te zetten. Op die manier kom je direct tot de kern van je campagne doelen.

Sluit onnodige statistieken uit
Wanneer je net bent begonnen met het verbeteren van je SEO wil je simpelweg weten hoeveel bezoekers naar jouw site komen. Toon bij de start dan ook gelijk de bezoekersaantallen.

Gebruik één rapportageperiode 
Afhankelijk welke periode jouw klant het meeste relevant vindt zouden wij adviseren om een 30 dagen periode te hanteren. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijkse rapportages versturen naar je klanten.

Visualiseer de Local SEO data
SEO software tools zoals Semrush bieden Cirkel- en Lijndiagrammen die je helpen bij het visualiseren van belangrijke statistieken. Dit helpt om klanten de voortgang van de campagnes beter te laten begrijpen. Google Analytics biedt ook visuals voor bijvoorbeeld nieuwe en terugkerende bezoekers.

Rangschik rapportages in verschillende secties
Door je rapportages te verdelen in verschillende secties krijg je bijvoorbeeld een mooi overzicht van alle bezoekers. Secties die je kunt rangschikken zijn bijvoorbeeld: ‘Social media’, ‘lokale zoekwoorden’ en ‘verkeersoverzicht’.

Onderbouw je rapportages
Je zou een klant kunnen overspoelen met allerlei data. Naast onderscheidt maken tussen relevante en irrelevante data adviseren wij ook om een korte onderbouwing van je rapportages te schrijven. Zo vertel je jouw verhaal aan je klanten waardoor zij beter begrijpen waarom zij bepaalde data te zien krijgen en wat je er mee kunt doen om het te verbeteren.

Kies de juiste rapportages

Je SEO verhaal onderbouw je met de juiste data. Voor de meeste lokale bedrijven zijn alleen twee essentiële statistieken belangrijk:

Verkeer
Conversies

Dit betekent echter niet dat je andere statistieken weg kunt laten maar dat je rapporten moet kiezen die relevant zijn voor je verhaal.

De volgende statistieken vanuit Analytics nemen wij mee ter ondersteuning:

  • Meest bezochte bestemmingspagina’s.
  • Bezoeker per stad (bezoekers, nieuwe bezoekers, sessies, bouncepercentage, enz.).
  • Algemene Sessies op de website.
  • Top verkeerskanalen per sessie.
  • Verkeersbronnen/medium.
  • Nieuwe versus terugkerende klanten.

Segmenteer zoekwoorden op locatie

Om erachter te komen hoe je lokale zoektermen kunt optimaliseren adviseren wij om SEO software tools zoals Moz, SE ranking of Semrush te gebruiken. Deze tools hebben de mogelijkheid om zoekwoorden te matchen met locaties.

In onderstaand voorbeeld gebruiken wij de tool van SE Ranking om het volume van een zoekwoord te bepalen voor een locatie in Nederland. Je hebt in SE ranking de mogelijkheid om 5 zoekwoorden per rapport te analyseren. In het voorbeeld gebruiken wij 5 zoekopdrachten die met elkaar te maken hebben.

afbeelding

Afhankelijk van wat de klant wil kun je verschillende rapportages maken die meer inzichten geven voor local SEO. De SERP Analyzer-tool van SE Ranking is verdeeld in drie secties: SERP-rapport, Competitieve Vergelijking en SEO-taken.

SERP Report bevat een grafiek met statistieken over alle pagina’s uit het geselecteerde bereik in de zoekresultaten, evenals een tabel met een lijst van deze pagina’s. Hier kun je verschillende parameters van deze pagina’s vergelijken, zoals de lengte van de titel en beschrijving, het aantal backlinks, de leeftijd van de domeinnaam, de kwaliteitsscore van de pagina en meer.

Kijk verder dan de Standaard SEO tools en Rapportages

Aanvullend op de eerder genoemde punten is het ook goed om te kijken naar KPI’s die interessant zijn voor bedrijven.

Naast de SERP-analyze van punt drie is het ook interessant om te kijken naar het aantal backlinks die een site heeft.

Via de gratis tool vanwebsiteseochecker.com kun je erachter komen hoeveel links jouw website bevat en die van de concurrenten. Per keer kun je 3 sites vergelijken. In onderstaand voorbeeld een overzicht van het aantal backlinks(TB) van onze site:

Lokale betrokkenheid via Social Media

Afhankelijk van of jouw klanten actief zijn op social media is het voor sommige bedrijven interessant om te weten wat de lokale betrokkenheid via social media is. Via SEO tools kun je er bijvoorbeeld achter komen wat de betrokkenheid van een facebook post is. In welke regio is hij het meest ‘geliked’ en wie deelt het bericht met zijn of haar connecties.

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 5 minuten.

De fundamentele elementen van Google Analytics

Maak jij al gebruik van Google Analytics? En hoe richt jij je Analytics account precies in? Wat zijn je bedrijfsdoelen en hoe meet je je resultaten? Het bedrijfsdoel is het…
Leestijd: 4 minuten

Display marketing: Wat werkt wel en wat niet?

Display marketing is een krachtig hulpmiddel voor online marketeers om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Maar, net als elke andere vorm van online adverteren, is het belangrijk om…
Leestijd: 6 minuten.

Travel marketing trends voor 2021

Het is algemeen bekend dat de travel- en hospitality branche dynamisch is en snel verandert. Ook de online marketingwereld verandert razendsnel, dus om je online marketing rendement te maximaliseren is…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.