De SEO trends van 2022

Leestijd: 6 minuten.

SEO Trends 2022

Hoe vaak heb jij de laatste jaren al gehoord dat linkbuilding ‘dood’ zou zijn? Dat zoekwoorden niet meer belangrijk zijn? Of dat het einde in zicht is voor SEO in zijn geheel? Ook in 2022 is SEO gewoon nog steeds alive and kicking en zijn user experience, kwalitatieve content en semantic search nog steeds belangrijke pijlers binnen de SEO. Wij zijn van mening dat een duurzame, kwalitatieve online marketing strategie nog altijd een uitstekende basis is voor SEO in 2022!

De basisprincipes van Google search nog even op een rijtje

Google probeert in de zoekresultaten nog altijd het beste antwoord aan te bieden op de vraag of zoekopdracht van de gebruiker. Vraag je bij je online marketing activiteiten dus altijd af: heeft het toegevoegde waarde voor de bezoeker van jouw website? Alle basisprincipes van SEO blijven daarmee relevant:

  • Je website moet technisch goed in elkaar zitten
  • Je website moet mobiel geoptimaliseerd zijn en makkelijk, gebruiksvriendelijk én snel werken
  • Zorg voor kwalitatieve content. Dit helpt je bezoeker vooruit en backlinks vanuit andere sites naar jouw website tonen autoriteit en betrouwbaarheid

Er zijn daarnaast ook een aantal ontwikkelingen die een nieuwe focus en werkwijze vragen. Ik neem je mee in de zes belangrijkste aandachtspunten en SEO trends van 2022.

E-A-T: autoriteit, reputatie en vertrouwen op één voor Google

E-A-T is een afkorting voor Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid en is één van de belangrijkste google ranking factoren van 2022. Google gebruikt deze richtlijnen om de effectiviteit van het eigen zoekmachinealgoritme te beoordelen. Een website die hoog beoordeeld wordt zou ook hoog moeten scoren in de zoekmachines. Is dat niet het geval? Dan is het algoritme voor verbetering vatbaar.

Google beoordeelt webpagina’s namelijk niet alleen meer op content, maar geeft betrouwbare afzenders voorrang in de ranking. Zo kijkt Google bijvoorbeeld naar online reviews. klantscores en keurmerken. Vooral sinds Google Medic, een core update in augustus, is het E-A-T-principe een belangrijke pijler geworden.

User experience: alles voor de mobiele beleving!

Vandaag de dag is het aantal apparaten waarmee je op internet kunt ontzettend groot. Sinds de opkomst van de smartphone is het aantal desktop gebruikers flink gedaald: 50% van al het internetverkeer komt tegenwoordig vanaf een mobiel apparaat. En als we het dan toch over de behoeftes van de gebruiker hebben: de user experience blijft ontzettend belangrijk in de online wereld.

Een website moet goed, snel en prettig werken. Met de mobile-first index is het belangrijk dat je je website ontwikkelt voor de mobiele gebruiker. ‘Mobile first-websites’ krijgen voorrang in de zoekresultaten op andere websites. Dit is omdat Google haar gebruikers steeds beter van dienst wil zijn!

seo trends 2019 - amp

Hey Google! Voice Search gaat razendsnel

Voice search is een belangrijk trend binnen zoekmachine optimalisatie. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat in 2022 maar liefst 30% van alle zoekopdrachten een gesproken zoekopdracht zal zijn.

Volgens Google gebruikt al ruim 55 procent van de tieners spraakgestuurd zoeken en zelfs ruim 40 procent van de volwassenen gebruikt voice search. Dat komt mede door de opmars van Personal Assistant Devices zoals Google Home en Apple’s Siri.

Voice search kenmerkt zich doordat de zoekopdrachten vaak long tail zoekwoorden zijn, in tegenstelling tot geschreven opdrachten. Het voordeel van long tail zoekwoorden is dat de zoekintentie van de gebruiker eigenlijk direct duidelijk is. Iemand die een zoekopdracht intypt, zoekt bijvoorbeeld op “online marketing venlo”, terwijl een gesproken zoekopdracht “wie is het beste online marketing bureau Venlo” kan zijn.

Artificial intelligence: Google begrijpt content en intentie

Artificial intelligence wordt ingezet omdat de manier waarop mensen via zoekmachines op internet zoeken de laatste jaren drastisch is veranderd. Steeds vaker maken mensen tijdens het zoeken gebruik van long tail zoekwoorden, waardoor de zoekopdrachten heel specifiek zijn.

Dit komt voornamelijk door de opkomst van gesproken zoekopdrachten. Momenteel zijn 20% van alle mobiele zoekopdrachten in Google gesproken zoekopdrachten (Search Engine Land).

De verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen nog maar verder zal oplopen. Google baseert de zoekmachine resultaten steeds meer op Aritificial Intelligence en Machine Learning. Mobile-first denken, in het kader van een mobielvriendelijke website, lijkt dus niet genoeg om organisch vindbaar te blijven in Google.

Via kunstmatige intelligentie is Google in staat is om content en intentie beter te begrijpen. Een kleine greep uit de interessantste AI-ontwikkelingen.

  • Google News – De zoekmachine lanceert een nieuwe versie, waarbij “de beste kunstmatige intelligentie wordt ingezet om de beste menselijke intelligentie te vinden”. Google laat daarmee zien dat het goed is in het herkennen en analyseren van tekstuele content.
  • Google Assistant – De chatbot Google Duplex wordt intelligenter met spraakassistentie. Wil je een afspraak maken bij de dokter? Of wil je een tafel reserveren in een restaurant? Door middel van kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om een belletje te laten maken naar een bedrijf. En dat met een natuurlijke stem.
  • Gmail – Gmail wordt geavanceerder met Smart Compose, waarbij AI wordt ingezet om taal beter te begrijpen en slimme antwoorden te genereren. De nieuwe feature geeft interactieve suggesties terwijl je typt. Nog een bewijs van dat Machining Learning de core van Google’s producten bepaalt.

De focus van zoekmachines komt dus steeds meer te liggen om het doel van gebruikers binnen de eigen omgeving te vervullen. Dat betekent dat de noodzaak om naar een website te navigeren, afneemt. Om in te spelen op de AI-index is het belangrijk dat je als SEO specialist je richt results optimaliseert en structureerd. Dit zijn AI-gestuurde resultaten, zoals recepten carrousels, afbeeldingen en video’s waarmee meer zichtbaarheid wordt gecreëerd op de resultatenpagina. Met correct gebruik van de juiste structured data schema’s maak je het zoekmachines veel gemakkelijker om content te doorgronden.

YouTube, de één na grootste zoekmachine

De voorspelling is dat in 2022 ongeveer 80 procent van al het online verkeer naar online video’s gaat. Videocontent is erg populair en groeit enorm. In 2017 zag YouTube bijvoorbeeld het aantal uur dat gezinnen video keken, met 70% toenemen. YouTube is nu al de één na grootste zoekmachine en is van Google. Dat betekent dat YouTube-content de komende tijd steeds meer verweven raken in de organische zoekresultaten.

Dwell time en bouncepercentage

Twee SEO ranking factoren die in lijn liggen met gebruiksvriendelijkheid zijn gemiddelde tijd op de website en bouncepercentage. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de zoekopdracht en het zoekresultaat.

Als de bezoeker direct antwoord krijgt op de eerste pagina dan zal het bouncepercentage hoog zijn. Dit wordt nog steeds als een bounce beschouwd, hoewel dit niet direct hoeft te betekenen dat je pagina niet goed genoeg is.

Over de gemiddelde tijd op website gesproken, hoe langer een bepaalde gebruiker op uw pagina blijft, des te relevanter voor Google. Net als met het bouncepercentage kan een gebruiker slechts 5 seconden op je site doorbrengen en tegelijkertijd volledig tevreden zijn met het antwoord. Hoewel beide parameters afhankelijk zijn van waar de gebruiker precies naar zoekt kan de combinatie van deze twee parameters Google’s relevantie behoorlijk nauwkeurig evalueren.

Probeer je bezoekers langer te laten blijven, door ze te betrekken in je verhaal. Denk bijvoorbeeld aan extra inhoud, zodat ze bijvoorbeeld naar een aantal gerelateerde berichten op je site kunnen klikken.

Welke SEO trends van 2022 ga jij toepassen?

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 10 minuten

Waarom bloggen belangrijk is voor de SEO van je website

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het regelmatig publiceren van hoogwaardige, relevante content een cruciale strategie voor het bereiken en behouden van een goede online zichtbaarheid.…
Leestijd: 4 minuten.

Marketing automation door B2B bureau

Het hebben van een goede online marketingstrategie is voor elke Business 2 Business onderneming erg belangrijk. 95% van de professionele inkopers oriënteert zich namelijk online. Een online marketingbureau of freelance…
Leestijd: 4 minuten

Display marketing: Wat werkt wel en wat niet?

Display marketing is een krachtig hulpmiddel voor online marketeers om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Maar, net als elke andere vorm van online adverteren, is het belangrijk om…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.