Zoekwoorden onderzoek, wat is het en waarom is het belangrijk?

Leestijd: 5 minuten.

Zoekwoorden onderzoek

Een goed zoekwoorden onderzoek is de eerste en tevens belangrijkste stap in zoekmachine-optimalisatie. Het is de basis voor een succesvolle SEO strategie. Wat heb je aan goede content wanneer je doelgroep je content niet kan vinden? Toch zijn er veel ondernemers die deze stap overslaan. Wanneer je hoger wilt scoren in Google heb je inzicht nodig in de zoekopdrachten van jouw (potentiële) klanten. Je wilt relevante zoekwoorden ontdekken waar voldoende zoekvolume op zit en het liefst met weinig concurrentie. Klaar om relevante zoekwoorden te vinden waar je hoog mee gaat scoren in Google? In deze reeks van blog artikelen van de maand februari gaan we in op:

  • Wat is zoekwoorden onderzoek en waarom is het belangrijk?
  • Een goed zoekwoorden onderzoek doen in slechts 30 minuten
  • Opstellen van zoekwoorden strategie
  • De betaalde en gratis tools voor zoekwoorden onderzoek

Wat is zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoorden onderzoek oftewel trefwoordenonderzoek is onderzoek doen naar de daadwerkelijke zoekopdrachten die jouw doelgroepen gebruiken in Google. De kennis over deze daadwerkelijke zoektermen kan helpen bij de online marketingstrategie. Hieronder valt ook contentstrategie. Zoekwoorden onderzoek is de eerste stap in het SEO-copywritingproces en een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie. Voordat je de inhoud van je website schrijft, moet je nadenken over op welke zoektermen je gevonden wilt worden. Dit betekent dat je jezelf gaat verplaatsen in de gedachten van de klant. Tevens ga je met de opdrachtgever(s), relaties en de (potentiële) klanten brainstormen over de mogelijke zoekwoorden.

Verschillende definities en soorten zoekwoorden binnen SEO

  • Zoekwoorden onderzoek of trefwoordenonderzoek kan worden gedefinieerd als het werk dat je doet om een uitgebreide lijst met zoekwoorden te bedenken waarop je wilt ranken in de zoekmachines.
  • Focus trefwoord is het hoofdtrefwoord dat je gebruikt om je pagina mee te optimaliseren. Het focus trefwoord verwerk je vaak in de url, HTML titel, Meta beschrijving en de Headings en eerste en laatste alinea van de tekst.
  • Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en komen minder vaak voor omdat ze zich meer op een niche richten. Hoe langer (en specifieker) zoektermen zijn, hoe gemakkelijker het is om hoger te ranken voor deze zoekterm. Zoekwoorden die specifieker (en vaak langer) zijn, worden long tail-zoekwoorden genoemd.
  • Zoekintentie heeft alles te maken met ontdekken wat een zoeker eigenlijk wil. Dit zijn niet alleen trefwoorden, maar de onderliggende doelen van wat een zoeker wil weten, doen of kopen.
  • Zoekvolume betreft het gemiddeld aantal zoekopdrachten per maand op een zoekwoord of zoekwoorden-combinatie. Deze gegevens biedt Google aan via de Adwords zoekwoordplanner.
  • Keyword difficulty, oftewel zoekwoordmoeilijkheid is een meting van hoe moeilijk het is om voor een specifieke zoekterm de andere zoekresultaten te overtreffen die momenteel voor een zoekopdracht gerangschikt zijn.

Het belang van zoekwoorden onderzoek

Veel van de bezoekers komt via zoekmachines, via advertenties of via de organische zoekresultaten op jouw website(s). Een zoekwoorden onderzoek wordt uitgevoerd om de content van de website zo in te richten dat je optimaal vindbaar bent voor de zoekmachines. Daarnaast is goede content van cruciaal belang voor een goede gebruikerservaring. Onder content valt onder andere tekst op de website, maar content is meer dan dat. De definitie van content is “informatie die je online kunt delen”. Dat kan dus tekst zijn, maar ook video’s, geluidsfragmenten en foto’s vallen onder de noemer content. Ook als je gericht wilt adverteren via Google Adwords, YouTube of social media zijn zoekwoorden belangrijk. Een goed zoekwoorden onderzoek geeft je inzicht in de taal en woordkeus die je doelgroep gebruikt. In een zoekwoorden onderzoek check je voor alle belangrijkste categorieën en onderwerpen op jouw website wat de juiste zoektermen zijn om te gebruiken. Vaak komen er zoektermen uit het onderzoek waar je opdrachtgevers in eerste instantie helemaal niet dachten.

Hoe ga je aan de slag met zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek begint meestal bij je eigen website en de producten en diensten die je aanbiedt. Open een lege excel sheet en schrijf alle woorden die gerelateerd zijn aan de producten of diensten die jij aanbiedt op. Als je al een website hebt staan daar vaak al een heleboel relevante woorden op. Neem bijvoorbeeld de zoekwoordcombinatie freelance online marketeer. Belangrijke zoekwoorden zijn dan online marketing specialist, online marketeer inhuren, freelance SEO specialist, freelance SEA specialist, zzp online marketeer en freelance marketeer. Dit schrijf je allemaal in een Excel sheet. Daarnaast ga je in gesprek met je (potentiële) klanten, partners en collega’s. Zodra je een uitgebreide lijst hebt van minimaal 35 zoekwoord(combinaties) ga je ze groeperen. En dan…

Bezoek en scan de website van je concurrenten

Het is ook altijd goed om te kijken naar je concurrenten en dan met name naar concurrenten die hoger ranken dan jij in de zoekresultaten. Welke zoekwoorden gebruiken zij op hun website? Zitten hier woorden tussen waar jij nog niet aan gedacht hebt en die je kunt gebruiken voor je eigen SEO strategie?

Suggesties met Google suggest

Als je aan de hand van je eigen website en die van je concurrenten een lijst met zoekwoorden hebt opgebouwd, kun je aan de hand van suggesties in Google kijken of er nog andere belangrijke woorden zijn die relevant zijn voor je bedrijf, product of dienst. Hier zijn verschillende methoden voor, zoals bijvoorbeeld Google suggest. Typ een zoekwoord in in Google. Scroll vervolgens helemaal naar beneden op de pagina en bekijk de gerelateerde zoekopdrachten. Hier krijg je een lijst met andere zoekopdrachten die door mensen zijn gedaan. Zie hieronder een voorbeeld voor het zoekwoord “freelance online marketeer”.

freelance online markteer google suggest

Zoekwoorden uit de zoekwoordplanner van Google Adwords

  • Maak je gebruik van Google AdWords? Gebruik dan de zoekwoordplanner van AdWords. Hier kun je zoekwoorden invoeren en de planner geeft je vervolgens suggesties van woorden die hieraan gerelateerd zijn.

sugesties freelance online marketeer

  • Heb je geen betaald account bij AdWords? Dan kun je tools zoals Kwfinder of ubersuggest gebruiken om gerelateerde zoekwoorden te vinden.

Onderzoek je zoekwoordenlijst met behulp van gratis online tools

Nadat je een complete zoekwoordenlijst hebt, ga je met bijvoorbeeld de Google AdWords zoekwoordplanner of Kw finder kijken hoe vaak er op deze woorden gezocht wordt. Het zoekvolume per maand, de CPC (geschatte kosten per klik van het zoekwoord) en concurrentie bepalen samen of het zoekwoord interessant genoeg is om te verwerken op je website. De uiteindelijke lijst van zoekwoorden vormt de basis voor je SEO strategie.

Hulp nodig bij zoekwoorden onderzoek of SEO strategie?

B. Analyzed marketing helpt je om je website SEO-vriendelijk te maken. Je kunt ook je complete SEO uitbesteden en kiezen uit één van onze SEO-pakketten. B. Analyzed werkt met transparante prijzen van € 75,- euro per uur, exclusief BTW, ongeacht van welke marketingdienst(en) je gebruik maakt. Neem contact met ons op voor meer informatie of het bespreken van je wensen.


 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 7

Surfer SEO review

Vind je het lastig om pagina’s te optimaliseren? En lukt het je maar niet om de gewenste rankings in Google te verkrijgen? Dan is Surfer SEO tool mogelijk dé tool…
Leestijd: 4 minuten.

Sterke SEO teksten schrijven? Wij geven 6 tips

Sterke SEO teksten schrijven is niet gemakkelijk. Enerzijds moet de kwaliteit van de content goed zijn en relevant voor de bezoeker en anderzijds is het belangrijk dat je artikel SEO-proof…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.