Het belang van een goede website structuur voor SEO

Leestijd: 3 minuten.

Wanneer je gekozen hebt voor een goede domeinnaam, hostingpartij en een CMS kun je aan de slag met het vullen van de website. Dit wordt stapsgewijs gedaan en een gedegen zoekwoorden onderzoek is hierin belangrijk. Alles inzake SEO valt en staat met een juiste URL-structuur.

Denk vooraf goed na over je structuur van je website

Het is verstandig om vooraf al goed na te denken over de structuur van je website. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan, bouw je het logisch op en kun je ook makkelijk gaan ranken in Google. Dit laatste is belangrijk, zodat je website voor bezoekers en voor Google ook makkelijk te begrijpen is. Hieronder vind je een eerste opzet van de structuur zoals we die gaan neerzetten.

We hebben dus onze homepage, die vooral als welkom en navigatiescherm zal dienen. Vanuit hier sturen we bezoekers door naar de mogelijke pagina’s. Met onze homepage richten we ons op de merknaam B. Analyzed marketing en tevens ‘online marketing bureau‘. In de meeste gevallen is het verstandig om vooral voor de homepage te focussen op het merknaam en eventueel de algemene dienst en/of product. In vele gevallen wordt gebruikgemaakt van een bepaald zoekwoord dat op de homepage wordt verwerkt. En aangezien Google de homepage ook het belangrijkste vindt voor het merk, wordt de title-tag automatisch door Google aangepast naar het merk. Het is daarom sterk aan te raden om de informatie goed te verwerken, zodat title-tag niet aan wordt gepast. Onder de homepage vinden we onze diensten. Op hetzelfde niveau vinden we de over ons pagina, onze klantwaarderingen, kennisbank en uiteraard onze contactpagina.

Hoe bepaal je de belangrijkste categorieën?

Voordat je de ideale websitestructuur uittekent is het belangrijk dat je voor jezelf bepaald wat je belangrijkste hoofdcategorieën zijn. Welke categorieën zijn belangrijker dan de gemiddelde categorie? Er zullen ongetwijfeld categorieën die belangrijker zijn en waar meer op gezocht wordt. Deze kun je dus gebruiken als hoofdcategorieën. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt kun je in kaart brengen onder welke hoofdcategorie bepaalde subcategorieën vallen. Het is belangrijk om niet meer dan “2 lagen diep” te gaan. Hoe dieper je gaat, des te lastiger het wordt om op dat keyword te ranken.

Doe een uitgebreid zoekwoordenonderzoek

Vind je het lastig om te beoordelen wat jouw belangrijkste categorieën zijn? Start dan van tevoren een brainstormsessie met je collega’s en/of partners en uitgebreid zoekwoordenonderzoek waarbij alle mogelijke zoekwoorden in kaart worden gebracht. Werk daarna de structuur met de verschillende categorieën uit, zodat je alle pagina’s in beeld krijgt en koppel hier vervolgens de belangrijkste zoekwoorden aan. Voor het doen van een zoekwoordenonderzoek kan je de Zoekwoordplanner van Google gebruiken, Google Trends en Search Console. Zelf gebruiken wij SE ranking waarmee we zoekwoorden onderzoek kunnen doen en ook zien hoe de concurrent presteert op bepaalde zoekwoorden.

Belang van interne linkstructuur

Door middel een goede interne linkstructuur kun je aan Google laten zien welke content/pagina op je website de meeste aandacht verdient. Om de zoekmachine te laten zien welke pagina’s belangrijk zijn, kun je simpelweg meer interne linkjes plaatsen naar die belangrijke pagina’s. Belangrijke pagina’s moeten altijd meer links ontvangen dan minder belangrijke pagina’s. Tip: Met de Search Console tool van Google kun je precies zien hoeveel interne links er naar bepaalde pagina’s staan. Aan de hand hiervan kun je heel gemakkelijk zien of deze structuur klopt en of je belangrijkste pagina’s meer interne links ontvangen dan andere pagina’s.

Zorg voor een duidelijk kruimelpad

Met een kruimelpad laten bezoekers de structuur van je website zien. Zo kunnen bezoekers zien op welke pagina ze zich bevinden en welke pagina’s bovenliggend aan deze pagina zijn. Breadcrumbs zorgen voor een duidelijke navigatie. Het toevoegen van breadcrumbs is zeker een goede methode om voor overzichtelijkheid te zorgen en omdat het bijdraagt aan het gebruikersgemak van de bezoeker en dit is weer positief voor je SEO.

Wil jij hoog scoren in Google?

Wil jij bovenaan in Google scoren? Wil jij nummer 1 in Google ranken? Zorg dan dat je een goede website structuur hebt om vervolgens top SEO rankings te behalen. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact op met een SEO expert of SEO bureau om duidelijk te krijgen hoe zo’n structuur eruit moet komen te zien.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Bespaar onnodige advertentiekosten en maak gebruik van SEO

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie is een van de meest kosteneffectieve online marketingstrategieën. De (potentiële) klanten zijn actief op zoek zijn naar jouw producten en diensten online. Naast SEO zijn cold-calling…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.