SEO teksten schrijven

Leestijd: 6 minuten.

We kunnen nog zoveel gebruik maken van tags en andere zaken, maar uiteindelijk draait het vaak om sterke SEO teksten en kwalitatieve content. Dat is waar we de zoekvraag mee beantwoorden, dus het is tevens een belangrijke indicator voor Google. Eén ding is ontzettend belangrijk bij het schrijven van teksten op een website. Je schrijft voor bezoekers en niet voor zoekmachines! Geef bezoekers de informatie waar ze naar op zoek zijn. Hoewel je misschien meer bezoekers kunt aantrekken door overdreven voor de zoekmachines te schrijven, zal de uiteindelijke conversie van die bezoekers tegenvallen. Google wordt namelijk steeds beter in het ontdekken van “onnatuurlijke” teksten. Mocht dit het geval zijn, dan is de kans aanwezig dat Google de website juist omlaag zet in de rankings. We kunnen dus beter teksten voor de lange termijn schrijven.

SEO teksten schrijven: een mix tussen SEO en inhoud

We zullen een mix moeten vinden tussen enerzijds SEO proof schrijven en anderzijds wervend schrijven, zodat bezoekers ook datgene gaan doen wat je van ze verwacht. Echter wanneer je vooral dat laatste doet weet Google vaak al prima waar de tekst over gaat. Wil jij SEO teksten schrijven en ben je benieuwd wat er allemaal belangrijk is? Lees dan verder!

Zoekwoorden verwerken in de teksten

Wanneer je een goed zoekwoordonderzoek hebt gedaan, en dus groepjes met bij elkaar horende zoekwoorden hebt, kun je die gaan implementeren in de teksten.

Theoretisch gezien zou je niet eens aan de zoekmachines hoeven te denken. Wanneer je namelijk een bepaalde tekst schrijft, rond het onderwerp van die pagina, dan komen de hoofdzoekwoorden meestal al wel een aantal keer voor in de tekst, en dat is meer dan voldoende. Het voordeel is dan dat je de bezoeker op de eerste plaats hebt gezet.

Bij het schrijven van teksten kun je het beste op de volgende manier werken:

  1. Je weet waar de betreffende pagina en alinea’s over gaan, dit heb je immers al bepaald met een titel en de headings (kopteksten).
  2. Schrijf aan de hand van die onderwerpen de tekst, denk daarbij alleen aan de bezoekers en hoe je die zo goed mogelijk kunt verleiden. Tip: Benoem vooral de voordelen van een product of dienst, dus wat heeft de lezer aan jouw oplossing.
  3. Lees de tekst opnieuw door en leg er nu de zoekwoorden naast waar je je met die pagina op wilt richten. Bekijk of elk zoekwoord minimaal één keer in de normale tekst voorkomt.
  4. Zoekwoorden die niet voorkomen voeg je toe aan de tekst, maar blijf er wel voor zorgen dat de tekst leesbaar blijft!

Wanneer de zoekwoorden niet terugkomen bij punt 3 kun je je ook afvragen of het niet beter is om voor die zoekwoorden een aparte pagina te maken. Immers, het is je van nature niet gelukt om die zoekwoorden te gebruiken, dus misschien leent die pagina zich daar dan ook niet voor.

Tip: Zorg ervoor dat het zoekwoord, of de zoekwoorden, liefst een keer bovenaan in de tekst voorkomen. Dus in de eerste 50-100 woorden. Immers moet je bezoekers zo snel mogelijk een antwoord op hun vraag geven, vandaar dat het gebruiksvriendelijk is om dit in de eerste alinea’s te doen.

Hoe vaak moet mijn focus zoekwoord terugkomen?

Hier is geen exacte regel voor, maar het is wel belangrijk om niet te overdrijven. Als het goed is komen de zoekwoorden waar je je met een bepaalde pagina op richt al terug in de bestandsnaam, titel, meta description, heading(s) en de tekst zelf. Wanneer deze dus minimaal 1x in al deze onderdelen terugkomt ben je al goed bezig en heb je de pagina al voor 90% geoptimaliseerd. Het hoofdzoekwoord mag gerust een aantal keer in de tekst voorkomen. Ons advies is om het niet te gaan tellen. Schrijf gewoon een goede tekst waarbij je als het ware een antwoord schrijft voor de zoekopdracht. Lees de tekst daarna nogmaals door en kijk of hij lekker loopt.

Tip: Lees de tekst hardop voor. Overmatig gebruik van bepaalde woorden vallen dan meteen op!

Zoekwoorden gebruiken in de tekst

Er bestaan een aantal mythes rond het verwerken van zoekwoorden in de teksten. Drie daarvan zullen we hier behandelen.

Keyword Density

Een term die je misschien wel eens bent tegengekomen is Keyword Density, oftwel, zoekwoord dichtheid. Hiermee wordt bedoeld het percentage dat het zoekwoord voorkomt ten opzichte van de tekst.

Ter illustratie: Stel je hebt een pagina met 250 woorden, en het zoekwoord komt 10x in de tekst voor. De Keyword Density is dan (10 / 250) * 100 = 4%.

Vroeger werd er vaak gezegd dat er een optimale Keyword Density is, en die zou ook ergens rond die 2 á 4% zitten.

Echter, uit ervaring weten wij dat er niet zoiets is als een optimale Keyword Density, er zijn namelijk nog veel meer factoren van belang.

Ons advies is dan ook om je niet druk te maken over deze term. Waar je wél voor moet waken is een absurd hoge Keyword Density. Vanaf een procent of 15 moet je je toch gaan afvragen of het niet erg duidelijk is dat de tekst puur is geschreven voor de zoekmachines. Google zal dit ook opmerken, en dat kan in je nadeel werken. Nogmaals, lees de tekst een keer hardop voor.

Maar om aan te geven dat Keyword Density op zich niet zoveel betekent, we hebben zowel websites gezien met een Keyword Density van 0% als die van 50%, en beide websites hadden hoge posities in de zoekmachines.

Zoekwoord vetgedrukt

Zoals we eerder hebben geleerd hecht Google meer belang aan de woorden die voorkomen bij bijvoorbeeld de titel en in de heading(s). Zo zou Google ook meer belang hechten aan woorden in de tekst die vetgedrukt zijn. De meningen hierover zijn verdeeld, maar onze ervaring is dat het geen kwaad kan om het hoofdzoekwoord één keer vetgedrukt in de tekst te laten voorkomen. Let wel, het kan geen kwaad. Oftewel, het is niet gezegd dat een pagina daardoor ook hoger gaat scoren. Maar wanneer je een bepaald woord in een tekst op wil laten vallen mag je deze dus vetgedrukt maken.

Aantal woorden per pagina

Het aantal woorden per pagina kan verschillend zijn. Zo is het bijvoorbeeld bij een webshop wat lastiger om meer informatie bij bepaalde categorieën neer te zetten. En blogartikelen zijn meestal van nature wat langer dan informatieve teksten zoals dienstenpagina’s. De algemene regel is om een tekst van ongeveer 300 woorden te schrijven. Dit komt niet precies, meer of minder is mogelijk. Probeer goed te kijken naar de totaalpagina of daarin alles goed verwerkt is voor de doelgroep.

Tenslotte zijn er nog de mythes rond de hoeveelheid tekst dat er op een pagina moet staan in verhouding tot code. Simpel gezegd, een pagina bestaat uit code en uit leesbare tekst. De code dient om de pagina en al zijn functies weer te geven in iemands browser, en de tekst om te lezen.

De ratio tussen tekst en code zou volgens sommigen een bepaald percentage moeten zijn, maar onze ervaring leert dat dit onzin is. Hier hoef je je dus niet mee bezig te houden.

SEO teksten laten schrijven?

Als SEO bureau verzorgen wij het complete SEO traject van A tot Z. Denk aan een technische SEO scan, 0-meting, concurrentie-analyse en verbeteren van backlinkprofiel. Daarnaast leveren wij maatwerk en dat betekent dat je bij ons ook enkel SEO teksten kan laten schrijven. Bij ons kan dat al vanaf 35 euro per tekst. Ben jij op zoek naar een SEO specialist, SEO Limburg, SEO Venlo of wil je linkbuilding uitbesteden? Schakel een internet marketing bureau in!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

SEO ranking check

Een betrouwbare SEO ranking check tool is van belang als je je als SEO expert of SEO bureau bezig houdt met zoekmachine optimalisatie. Tegenwoordig zijn er echt honderden tools beschikbaar,…
Leestijd: 1 minuut.

Google reviews niet zichtbaar

Veel bedrijven werken door het coronavirus (covid-19) met een kleinere bezetting. Ook bij Google is de bezetting lager dan voor de corona crisis. Dit heeft erin geresulteerd dat er minder…
Leestijd: 10 minuten.

De wereld als werkplek, hoe is dat nu echt?

Waarom elke dag op dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s en voor een baas werken als het ook anders kan? Als freelance online marketeer bepaal ik zelf wanneer,…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.