Verbeter de vindbaarheid van je site met de volgende tips

Leestijd: 6 minuten.

Hoe blijf je in het tijdperk van digitalisering voorop lopen? In tijden waarin we zijn aangewezen op digitale kanalen, zoals nu, is het zaak deze te optimaliseren en optimaal te benutten. We zijn nu dichterbij dan ooit om je daarbij te helpen. SEO expert Britt Daemen geeft een aantal tips om de vindbaarheid van je website te checken en te verbeteren. Het voelt alsof 2021 pas net begonnen is. En een bepaald goede start heeft 2021 ook niet gehad. Maar laten we ook kijken naar welke kansen 2021 met zich meebrengt, vooral op het gebied van online marketing uitbesteden en zoekmachine optimalisatie. Door het coronavirus zitten veel mensen momenteel thuis. Dit houdt in dat veel mensen nu nog meer online zijn dan voorheen. Zo zorgt het coronavirus ook voor allerlei verschuivingen in zoekintenties en surfgedrag. Het is meer dan ooit belangrijk om hier goed op in te spelen. Juist in dit soort tijden wil je bovenaan in Google scoren en bezoekers krijgen en nieuwe leads / sales binnenhalen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jouw website scoort in de zoekmachines. In dit artikel gaan we in op hoe je checkt hoe jouw website momenteel scoort met de Gratis tool van Google, Search Console en welke andere mogelijke oorzaken het kan hebben.

Bevat mijn site errors? Check het dekkingsrapport in Google Search Console

Een van de beste tools die je tot je beschikking hebt om de vindbaarheid van je website te controleren, is Google Search Console (GSC). Als je website geverifieerd is in GSC en je je sitemap hebt ingediend kun je in het dekkingsrapport bekijken hoeveel pagina’s van je website momenteel door Google geïndexeerd worden. Het kan zijn dat je bewust pagina’s uitsluit van indexactie, zoals bijvoorbeeld een inlogomgeving of specifieke urls’ van afbeelingen. Je kunt zien hoeveel pagina’s errors hebben en wat er goed gaat en verbetering nodig heeft. Dat geeft de tool allemaal zelf aan. Heb je geen fouten ontdekt? Vergelijk dan eerst alle URL’s in de sitemap (staat bij het onderdeel Dekking) met het rapport in GSC6 minuten.. Zitten hier grote verschillen in, dan is óf je sitemap niet up-to-date, óf er zijn andere problemen die de indexatie van je website verhinderen.

Tip: heb je je website nog niet geverifieerd in GSC, dan kun je in Google zien hoeveel pagina’s Google gevonden heeft. Dit doe je door de volgende command te gebruiken: ‘site:voorbeeld.nl’.

Waarom wordt mijn website niet goed geïndexeerd?

Ben je erachter gekomen dat een gedeelte van je website niet geïndexeerd wordt? Dan is de volgende stap om te achterhalen waarom dit het geval is. Dat kan heel veel redenen hebben. Hieronder noem ik een aantal problemen die hiervan de oorzaak kunnen zijn.

1. Het robots.txt-bestand blokkeert de toegang tot je website

Elke website heeft een robots.txt-bestand waarin je toegang geeft of weigert tot de crawlers van zoekmachines. Deze crawlers gaan door je website heen, en nemen je website daarna op in de index. Misschien heb je per ongeluk een aantal pagina’s uitgesloten van indexatie wat ervoor kan zorgen dat je website niet of slecht geïndexeerd wordt. Als je in het robots.txt-bestand een zogenaamde ‘disallow’ hebt staan, kijk dan goed welke pagina’s hierachter worden aangegeven. Staan hier pagina’s die gewoon geïndexeerd horen te zijn, verwijder dan de disallow op deze pagina’s uit het robots.txt-bestand. Het robots.txt bestand kun je vaak in je CMS aanpassen.

2. Je pagina staat op ‘noindex’

Een andere vaak voorkomende oorzaak is de noindex-metatag op bepaalde pagina’s. Het kan zijn dat dit per ongeluk is ingesteld in je CMS-systeem of juist bewust met de hand is toegevoegd aan de code van de pagina. Dit kun je controleren door op een pagina op de rechtermuisknop te klikken, te kiezen voor ‘Paginabron weergeven’, en binnen de broncode te zoeken naar “noindex” of “robots” via de zoekfunctie (Control+F of Command+F). Heb je een WordPress website? Dan kan je specifieke pagina’s / urls’ op no-index zetten bij de instellingen van deze plugin.

3. Redirect problemen door migratie van website

Het kan zijn dat je tijdens een websitemigratie vergeten bent je oude website, of een gedeelte daarvan, te redirecten naar je nieuwe website. Aangezien Google maar een bepaalde tijd per website besteedt, kunnen redirects het je ‘Crawl Budget’ verspillen waardoor goed functionerende pagina’s worden overgeslagen. Je kunt redirects op URL’s controleren via gratis tools als Redirect checker. Als je eenmaal doorhebt welke pagina’s hier problemen mee ondervinden, is de oplossing simpelweg om de redirects aan te passen en naar de correcte pagina’s te laten verwijzen.

4. Je website is te traag

Als je website te traag is, dan betekent dit dat Google en andere zoekmachines minder pagina’s kunnen bekijken dan op een snelle website. Hiermee verspil je dus ook crawl budget. Via GTM metrix kun je controleren hoe snel je site is op desktop en mobiel. Deze tool geeft ook inzicht in de mogelijke oorzaken van langzame pagina’s en geeft aanbevelingen om je laadsnelheid van je website te optimaliseren.

5. Je belangrijkste pagina’s liggen te ver weg van de homepage

Ook dit heeft impact op het crawl budget. Heb je een grote website met veel pagina’s, zorg er dan voor dat je belangrijkste content binnen twee à drie clicks vanaf de homepage te bereiken is.

6. De kwaliteit van je website is slecht

Google kan besluiten je website slechts gedeeltelijk of helemaal niet te ranken omdat niet aan de gestelde kwaliteitseisen is voldaan. Het kan zijn dat je website simpelweg te weinig informatie bevat of juist teveel informatie bevat. Of je website heeft heel veel links naar zich wijzen vanaf slechte, irrelevante, of zelfs schadelijke websites. Dat zou ook nog kunnen!

Prestaties van mijn site: met welke zoekwoorden en pagina’s ben ik vindbaar in Google?

Binnne Search Console kun je zien met welke zoekwoorden jouw website in Google te vinden is. Dat kunnen posities op de eerste pagina van Google zijn maar ook op de 8e, 9e of 10e pagina van Google. Je kunt de gemiddelde prestaties inzien van de laatste 3 maanden. Nuttige onderdelen van het onderdeel ‘prestaties’ binnen GSC zijn:

  • Overzicht van gemiddelde posities voor zoektermen
  • Inzien van de landingspagina’s voor zoektermen
  • Zoekwoorden die voor vertoningen en klikken zorgen
  • De gemiddelde posities van pagina’s en zoekwoorden

Waar moet je op letten bij het kiezen van keywords om te optimaliseren?

Uiteraard is er altijd winst te behalen als je niet op de eerste plek staat. Maar aangezien het lastig is om voor alle zoektermen die interessant zijn de eerste positie te bereiken, is het raadzaam om GSC te raadplegen en te bekijken met welke zoekwoorden jouw site vertoningen krijgt. werk gaan belangrijk tijdens je zoektermen onderzoek. Tijdens je zoektermen onderzoek kan je in Search Console letten op de een aantal zaken die kansen tonen.

Waar je op kunt letten:

  • Hoge vertoningen/impressions
  • Laag aantal clicks
  • Slechte CTR
  • Lage positie
  • Zoekwoorden met positie 5 tot en met 20 met voldoende vertoningen

Bij een redelijke positie kan je denken aan 7-10 of juist net onder de bovenste posities op de tweede pagina, dus 14-18. Je kiest dan een aantal relevante zoekwoorden uit die je verder kunt optimaliseren door interne links en een aantal backlinks. Je zult zien dat die positie snel beter wordt en je meer klikken op deze zoekwoorden ontvangt.

Verbeter de vindbaarheid van je site en ga direct aan de slag!

Dit zijn een aantal vaak voorkomende problemen die ertoe leiden dat je website niet goed wordt geïndexeerd of je gewoonweg niet hoog in Google scoort. Heb je hulp nodig en wil je meer bezoekers naar je website? Schakel dan een SEO bureau in of SEO consultant die je op weg helpt naar de top van Google. Ook voor linkbuilding ben je bij ons aan het juiste adres. Linkbuilding uitbesteden? Schakel Internet marketing bureau B. Analyzed in!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Ben jij lokaal goed zichtbaar in Google en op social media?

Situaties voor restaurants en winkels wijzigen momenteel dagelijks of wekelijks. Gegevens worden echter niet of onvolledig aangepast. Ook bij de derde partijen die Google inzet om deze wijzigingen te controleren…
Leestijd: 6 minuten.

Het belang van een kennisbank voor SEO

Zoekwoorden die mensen intikken bij Google en belangrijk zijn voor jouw bedrijf of producten en diensten die kun je het beste op een natuurlijke wijze verwerken op je website. Vooral…
Leestijd: 7 minuten.

Nummer 1 in Google ranken?

Wil jij jouw website hoger in Google laten ranken? Wil je nummer 1 in Google scoren? Daar kan B. Analyzed je mee helpen. Wij zorgen keer op keer voor hoge…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.