18 (Gratis) Content marketing tools

Leestijd: 6 minuten.

18 (Gratis) Content marketing tools

Door de juiste content marketing tools te gebruiken maak je jouw content marketing strategie na het lezen van dit blog niet alleen veel makkelijker, maar ook veel leuker. Slimme tools zorgen ervoor dat je tijd en geld bespaart en daarnaast veel effectiever je doelgroep bereikt. Maar hoe kom je nu aan daadwerkelijke content die relevant is, engaged en je doelgroepen inspireert? Deze 18 gratis content marketing tools helpen je een heel eind op weg!

1. De marketing tool voor het plannen van Keywords: Google Keyword Planner

Jij wilt met jouw content marketing strategie de juiste klanten aanspreken? Via Google Keyword Planner kun je gemakkelijk de juiste zoektermen vinden met de bijbehorende zoekvolumes en zien hoeveel competitie het woord heeft in de zoekresultaten. Als je verbeterde SEO resultaten wilt behalen is deze gratis tool onmisbaar.

2. Marketing trends analyseren met Google Trends

Google Trends geeft data over trends op het gebied van zoekresultaten, nieuws en trending topics. Met deze tool kun je het online zoekgedrag analyseren. Het verleden, maar ook prognoses, dus de trends in de toekomst.

3. Marketing tool voor onderwerpen: Hubspot’s blog topic generator

Als je even geen inspiratie hebt om te schrijven komt HubSpots’s Blog Topic Generator goed van pas. Het werkt heel erg simpel. Je vult drie zoektermen in en op basis daarvan krijg je 5 suggesties voor je volgende blogposts. Super makkelijk, toch? Ik vulde de volgende 3 trefwoorden in:

  • Content marketing
  • Travel marketing
  • SEO

De volgende blog ideeën werden gegenereerd

4. Yoast SEO plug-in voor je SEO

De Yoast SEO plug-in voor WordPress is een musthave voor zoekmachine optimalisatie (SEO). De plug-in geeft advies over jouw keuzes op het gebied van SEO en helpt je bij het verbeteren van je vindbaarheid in Google. Mocht je hier toch nog hulp bij nodig hebben, dan help ik je graag als SEO specialist.

Yoast plugin
Yoast plugin

5. CoSchedule Headline Analyzer marketing tool voor pakkende titels

De slimme CoSchedule Headline Analyzer laat je weten hoe treffend jouw blogpost titel is en geeft suggesties ter verbetering.

6. Op de hoogte blijven met de Google Alerts tool

Met Google Alerts mis je nooit meer relevant nieuws. Door middel van e mailberichten of RSS weet je wanneer jouw bedrijf online wordt genoemd en kun je jouw concurrenten in de gaten houden.

7. Soovle is een zoekmachine voor zoekmachines

Soovle verzamelt gegevens van Google, YouTube, Bing, Amazon, Wikipedia, Yahoo en Answers.com. Deze zoekwoordgegevens zijn nuttig omdat deze de interesse en de vraag naar elk platform laten zien. Met Soovle kun je de vraag naar bepaalde onderwerpen, producten en services op specifieke platforms meten. Hieronder een screenshot van het resultaat van het ingegeven zoekwoord: content marketing.

 

8. Quora, een populaire vraag- en antwoordsite

Quora is een populaire vraag-en-antwoordsite waar ervaren gebruikers gedetailleerde antwoorden en advies over een breed scala aan onderwerpen bieden. De antwoorden kunnen erg gedetailleerd beschreven worden, maar dat is precies wat er op dit platvorm gebeurd: creatie van diepgaande content.

9. MailChimp voor email marketing

Email marketing is een van de meest effectieve content marketing strategieën en wordt nog makkelijker gemaakt door MailChimp. De tool is super eenvoudig in gebruik en op eenvoudige wijze kun je nieuwe klanten bereiken, in contact te komen met je huidige klanten en jouw merk versterken.

10. Consumer Barometer van Google voor content kansen

De Consumer Barometer is een handige marketing tool van Google die je helpt te begrijpen hoe mensen wereldwijd het internet gebruiken. Aan de hand van de vragen die aan de 150.000 respondenten zijn gesteld, is er toegang tot een schat aan informatie over vele verschillende onderwerpen.

12. Optimaliseer jouw social media afbeeldingen met Curalate

Met Curalate kun je ontdekken welke afbeeldingen op Instagram en Pinterest het beste presteren voor jouw publiek.

13. Afbeeldingen met de online tool Canva

Afbeeldingen nodig voor een nieuwsbrief, website of social media? Met Canva maak je in een handomdraai afbeeldingen en infographics die jouw content marketing een professionele look geven.

14. Gebruik BuzzSummo voor trending content en influencers

BuzzSumo is een tool die helpt om jouw online wereld te ontdekken. Met een gratis plan kun je behoorlijk veel. Denk hierbij aan het ontdekken van trending content en influencers. Zeer handig om nieuwe onderwerpen voor je blog te bedenken.

15. Hootsuite tool voor social media beheer

De online marketing tool Hootsuite helpt je om alle social media accounts te beheren op één plek. Je kunt je content inplannen en automatisch laten posten op al jouw kanalen.

16. Twitter inzetten voor contentmarketing met Tweetdeck

Tweetdeck is een gratis tool waarmee je jouw Twitter account kunt beheren en zo optimaal mogelijk kunt inzetten voor marketingdoeleinden.

17. Google Webmaster tools om je website te verbeteren

Met Google Webmaster kun je jouw website verbeteren door te checken of de pagina’s errors bevatten, de sitelinks kloppen en URL’s goed zijn doorverwezen. Daarnaast kom je precies te weten op welke bedrijfsgerelateerde trefwoorden je website in Google verschijnt en met welke exacte trefwoord(combinaties) bezoekers binnenkomen op je site.

18. Registreer je bij Google Places

Zorg dat jouw bedrijf op Mijn Bedrijf staat zodat (potentiële) klanten je snel en makkelijk weten te vinden. Zorg dat alle belangrijke informatie van je bedrijf in het account staat, optimaliseer met de juiste trefwoorden en tags en zorg dat je voldoende reviews ontvangt. Daarmee zorg je dat je bovenaan in de zoekresultaten komt, nog vóór de organische zoekresultaten.

19. Google Analytics

Voor wat betreft analytics is Google Analytics vrij standaard. De meeste mensen hebben Google Analytics op hun sites geïnstalleerd. Het probleem is dat de meeste mensen het niet goed hebben ingesteld en niet weten hoe ze deze tool moeten gebruiken en data moeten lezen. Ook hier help ik je graag verder mee. Lees meer over Google Analytics!

Content marketing hoeft niet moeilijk te zijn

Ik heb slechts 18 verschillende content marketing tools met je gedeeld, maar er zijn er tegenwoordig oneindig veel, waardoor het voor mij onmogelijk is om ze allemaal te benoemen en te gebruiken. Deze content marketing tools die ik heb gedeeld, zijn tools om je op weg te helpen. Uiteraard begint het allemaal met een online marketing- en contentstrategie. Zorg dat je stapsgewijs (en door middel van subdoelen) je doel(en) bereikt. Je hoeft uiteraard niet al deze tools voor content marketing te gebruiken, maar enkel de tools die je het fijnst vindt. Zodra je je plan combineert met de juiste tools voor de klus, zul je zien dat content marketing niet zo lastig hoeft te zijn. Welke content marketing tools gebruik je om je leven gemakkelijker te maken?

Meer weten over online marketing? Neem vrijblijvend contact op met SEO expert Britt Daemen of SEO bureau B. Analyzed marketing voor meer informatie.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 10 minuten

Waarom bloggen belangrijk is voor de SEO van je website

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het regelmatig publiceren van hoogwaardige, relevante content een cruciale strategie voor het bereiken en behouden van een goede online zichtbaarheid.…
Leestijd: 4 minuten.

#1 positie in Google door backlinks

Oké, linkbuilding dus. Je hebt al kunnen lezen wat linkbuilding precies is, welke factoren bepalen wat een goede link is en welke linkbuilding strategieën je zelf kunt toepassen. Maar hoe…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.