Facebook retargeting, wat is het en waarom is het handig?

Leestijd: 4 minuten.

Facebook retargeting of ook wel remarketing genoemd is een krachtig hulpmiddel dat kan worden ingezet om eerdere website bezoekers opnieuw te benaderen met bijvoorbeeld een Facebook- of Instagram advertentie. In dit artikel willen we het graag met je hebben over de mogelijkheden die er zijn met Facebook remarketing.

Facebook en Instagram targeting opties

Via Facebook en Instagram heb je ontzettend veel targeting opties. Zo kun je je social media volgers targeten, een klanten-bestand uploaden en je klanten of een vergelijkbare doelgroep, targeten. Wist je dat je ook bezoekers kunt retargeten met Facebook en Instagram advertenties? Op die manier target je de bezoekers die via een Google AdWords advertentie zijn binnengekomen via Facebook of Instagram en zo komt je doelgroep via diverse kanalen in aanraking met je bedrijf, product of dienst. Op die manier gebruik je diverse marketingkanalen om je bezoekers te bereiken en te volgen. Door meerdere kanalen te integreren in je marketingstrategie kun je je resultaten maximaliseren.

Hoe werkt Facebook Retargeting?

Een advertentie die gericht is op Facebook remarketing geeft je de mogelijkheid om jouw websitebezoekers te benaderen met een advertentie waarin producten of diensten worden getoond die een bezoeker al eens in jouw webshop heeft bekeken. Op die manier wordt de bezoeker nogmaals in contact gebracht met het product waarna deze bezoeker mogelijk sneller overgaat tot een conversie. In onderstaande afbeelding laten we je zien hoe Facebook remarketing in verschillende stappen werkt. Iemand bezoekt jouw website en accepteert browser cookies. Via de geïnstalleerde Facebook pixel kan Facebook vervolgens registreren welke pagina’s en/of producten jouw bezoeker bekijkt. Wanneer de bezoeker de website verlaat en naar Facebook gaat dan worden de bekeken producten opnieuw getoond in een advertentie op Facebook of Instagram. Dit proces ziet er als volgt uit:

facebook retargeting

Stap 1: Maak een account aan bij Facebook Business Manager

Maak een gratis account aan bij Facebook Business Manager. Dit platform helpt je om al je advertenties op Facebook te beheren.

Stap 2: Retargeting doelgroepen, zorg voor een werkende pixel

Om specifieke doelgroepen te kunnen retargeten en volgen is één ding noodzakelijk: een werkende Facebook Pixel met aangepaste parameters. Misschien dat je al verschillende parameters hebt voor bepaalde gebeurtenissen, zoals nieuwsbriefinschrijvingen en aankopen.

  1. Gebruik je tagmanager (de makkelijkste optie als je deze al hebt ingesteld op je site en niet bekend bent met code)
  2. Kopieer en plak de code handmatig naar je website
  3. E-mail de instructies naar je website-ontwikkelaar.

Stap 3 Wacht een paar dagen

Nadat je de pixel hebt geïnstalleerd, moet je een paar dagen wachten. Je wil namelijk genoeg verkeersdata hebben verzameld voordat je een campagne uitvoert. Er zal er simpelweg niet veel gebeuren totdat de pixel meer data heeft ontvangen. Wanneer je klaar bent om de campagne op te starten, kan je naar de Audiences-sectie van je Facebook Business Manager gaan om doelgroepen te maken, die je graag wilt retargeten.

Stap 4: Maak Facebook remarketing doelgroepen

Dit kun je doen in het menu ‘Doelgroepen’ in de Facebook bedrijfsmanager. Daar kun je meerdere aangepaste doelgroepen aanmaken op basis van bezoekers en interactie. Met behulp van de Facebook pixel kan Facebook alle bezoekers van jouw webshop in een lijst samenvoegen. Je kunt vervolgens zelf aangeven of je wilt targeten op alle websitebezoekers, mensen die specifieke webpagina’s hebben bezocht, op basis van het aantal sales of bezoekers op basis van doorgebrachte tijd. Nu de doelgroep is ingesteld op retargeting kan je aan de slag met het maken van advertentiesets en advertenties in de Facebook bedrijfsmanager. Hieronder een aantal voorbeelden van doelgroepen.

facebook doelgroepen

Optie 1: Maak een conversie campagne aan en stel je doelgroep in

In de conversie campagne kun je onder ‘Aangepaste doelgroepen‘ je Facebook remarketing doelgroep instellen die je bij Doelgroepen hebt aangemaakt. Onder plaatsingen kun je vervolgens aangeven waar je de remarketing campagne precies wilt laten zien. Je kunt kiezen uit diverse opties binnen Facebook zelf, via Instagram en het Audience Network. Daarnaast kun je ook het budget instellen en je campagne inplannen. Let wel even op: conversies via remarketing campagnes zijn duurder dan gewone Facebook ads. Daarentegen leveren ze wel vaak meer resultaat op.

Optie 2: Maak een remarketing advertentie met Catalogi

Het is mogelijk om producten van je website te tonen in een Facebook advertentie. Hiervoor dien je de xml-feed van jouw webshop gekoppeld te hebben met Facebook. Als je dit hebt ingesteld dan kan je een campagne maken op basis met als doel Verkopen uit catalogus (Catalogi). Met de optie pixel haalt Facebook automatisch de producten uit jouw webshop op die iedere individuele bezoeker heeft bekeken. Je kunt er daarnaast nog een koptekst en een automatisch prijskaartje aan toevoegen zodat bezoekers sneller overtuigd worden om verder te klikken en tot aankoop over te gaan.

Zet Facebook retargeting in en overtuig je bezoekers

Facebook Retargeting is een perfecte manier om specifiek te adverteren aan mensen die jouw website / salespage al eens bezocht hebben. Deze mensen vormen een zeer relevante doelgroep en je zult zien dat je conversiepercentage hoger is dan bij andere campagnes. Heb jij bovenstaande stappen gevolgd maar toch behoefte aan meer informatie of wil je graag dat wij je verder helpen met de installatie van de Facebook pixel en Facebook retargeting? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 16 minuten.

Hoger in Google met WordPress

Hoger in Google met WordPress. Het is de core business van alle SEO specialisten. Maar SEO vandaag de dag is minder eenvoudig dan vroeger, of op zijn minst anders dan…
Leestijd: 4 minuten.

Maak jouw technische SEO in orde met deze checklist

De totale SEO van een website bestaat uit een aantal onderdelen: techniek, content en de linkstructuur. Eerder schreven we al over de inhoudelijke aspecten waaraan een goed geoptimaliseerde website moet…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.