Het belang van een kennisbank voor SEO

Leestijd: 6 minuten.

Zoekwoorden die mensen intikken bij Google en belangrijk zijn voor jouw bedrijf of producten en diensten die kun je het beste op een natuurlijke wijze verwerken op je website. Vooral als je het gevoel hebt dat mensen je website niet goed lezen of kunnen vinden. Een kennisbank op je website kan ernom helpen bij de vindbaarheid van je website en user experience. Een kennisbank is weliswaar een map op een website, bijvoorbeeld de kennisbank B. Analyzed marketing waar we dan dergelijke pagina’s onder gaan hangen. Het voordeel is dat we op deze manier een centrale plek hebben om content te plaatsen. Interne links zijn immers ook erg belangrijk voor je SEO. In dit artikel beschrijven we het belang van een kennisbank voor SEO en hoe dit het beste aan te pakken.

Wat is een kennisbank?

Een kennisbank is een online woordenboek met allerlei artikelen over één onderwerp of vakgebied. Eigenlijk is het een verzameling van artikelen en begrippen over één hoofdonderwerp in een bepaalde branche. De kennisbank is vaak een apart gedeelte op je blog, bijvoorbeeld ergens in het menu, je zijbalk of onderin de footer van je website. Zelf zijn we nog niet zo lang geleden gestart met de kennisbank en breiden we deze stapje voor stapje, uit.

seo kennisbank

Waarom een kennisbank goed is voor je SEO

Als je een kennisbank maakt, kun je ook je eigen lezers ernaar laten verwijzen. Je hoeft dan niet meer steeds uit te leggen of toe te lichten wat een term precies inhoudt, maar je kunt er dan makkelijk naar toe linken. Je speelt daarmee in op vragen van de (potentiele) klanten. Je linkt dan vanuit een hoofdpagina of blog artikel naar een andere pagina waar je kort en feitelijk uitlegt en beschrijft wat de term precies inhoudt. Dat zorgt voor interne links op je website, wat weer goed is voor SEO. Ook kun je bezoekers naar je website leiden die specifiek op zoek zijn naar de betekenis of informatie van een bepaald onderwerp.

Nadeel van een kennisbank

Een nadeel van een kennisbank is dat het vaak statische pagina’s zijn. Het is niet de bedoeling dat er allerlei discussies of acties aan vast moeten zitten. De kennisbank is vooral belangrijk om mensen te informeren. Wanneer je met content marketing aan de slag gaat is het zeer wenselijk dat je daar ook een platform voor op je eigen website hebt staan. Wij raden aan om gebruik te maken van een nieuwsrubriek of blog sessie.

Hoe bouw je een kennisbank op en wat komt erbij kijken?

Als er al 5 complete kennisbanken bestaan over ‘Internet Marketing’, zou het handiger zijn om een ander hoofdonderwerp te kiezen. Je kunt binnen de internet marketing branche ook gaan voor een onderdeel, zoals bijvoorbeeld e-mailmarketing of conversie optimalisatie. Probeer je vooral te richten op een nichemarkt, omdat de concurrentie dan lager is, je wel specifieker en specialistisher bent, waardoor grotere kans op conversie. Wanneer je voor een nichemarkt kiest, maak je vaak gebruik van long tail zoekwoorden. Op deze woorden heb je meestal minder concurrentie, bovendien passen ze eigenlijk perfect bij de website. Het zoekvolume zal naar alle waarschijnlijkheid wat lager liggen dan zoekwoorden die breder zijn, maar de conversie zal daarentegen weer hoger zijn. Dit komt omdat het een specifiek zoekwoord is, waarbij al een keuze is gemaakt. Met een breder zoekwoord zijn je bezoekers nog aan het oriënteren.

Kies een onderwerp waar veel naar gezocht wordt in Google

Kies een onderwerp waar online naar gezocht wordt. Gebruik daar bijvoorbeeld de Adwords Keyword tool voor of de KW finder. Je kunt een hoofdonderwerp verzinnen, maar als er geen behoefte aan is, dan heeft het niet zoveel zin. De kennisbank van B. Analyzed marketing bestaat uit marketingtermen die onbekend zijn bij de eindgebruikers. In elke branche of industrie valt een kennisbank te maken. Denk aan termen, ontwikkelingen, nieuws, soorten, stromingen, cursussen en noem maar op.

Splits het onderwerp in categorieën

Als je hebt bepaald over welk onderwerp je gaat schrijven, maak je een lijst van alle subonderwerpen. Zie het als een brainstormsessie en schrijf alles wat in je opkomt op. In het geval van B. Analyzed marketing worden er categorieën toegevoegd als:

  • Marketing kanalen
  • Marketing tools
  • Zoekmachines
  • Marketing begrippen

Reserveer voldoende tijd

Het is best een flinke klus om alle pagina’s en/of artikelen voor je kennisbank te schrijven. Om een pagina voldoende body te geven, is ons advies een minimum van 300 woorden te hanteren. Schrijf 2 tot 3 artikelen per dag. Op die manier heb je in een jaar rond de 1000 artikelen geschreven. Dit kan in een jaar tijd al voor een flinke boost zorgen.

Zorg voor goede optimalisatie van de artikelen

Belangrijkste is natuurlijk dat je waardevolle content schrijft voor je lezers. Zorg ook dat je artikelen goed worden geoptimaliseerd. Bij elk artikel moet je de juiste SEO elementen doorvoeren, zoals:

Verder is het van belang dat je vanuit blog berichten en artikelen binnen de kennisbank zoveel mogelijk naar andere berichten binnen je website linkt. Dat heet interne linkbuilding en is een belangrijke element van zoekmachine optimalisatie. Daarmee krijg je een spinnenweb van pagina’s die aan elkaar zijn gelinkt. En dat is precies iets waar Google erg van houdt. Wanneer je gaat schrijven aan je kennisbank artikelen, wacht dan niet totdat je ze allemaal klaar hebt. Publiceer dus niet op één dag 40 artikelen op je website. Beter is het om iedere dag 1 of 2 nieuwe artikelen in je kennisbank te plaatsen. Zo ziet Google dat je website leeft kan het iedere dag even langskomen om de website opnieuw te indexeren.

Wacht geduldig af en check Google Analytics

Het heeft even tijd nodig voordat de zoekmachines jou kennisbank hebben geïndexeerd. Soms zijn de resultaten al na een maand zichtbaar, soms duurt het langer en zijn de eerste resultaten na 3 maanden zichtbaar. In Google Analytics of Search Console kun je de resultaten monitoren.

Conclusie belang van een kennisbank voor je SEO

Het uitbouwen van een kennisbank zorgt ervoor dat je website of webshop in beleving blijft en dat is iets wat Google ook erg waardeert! De kracht van een kennisbank is de samenhang van artikelen. Als je samenhang aanbrengt tussen alle afzonderlijke artikelen en een spinnenweb maakt, heb je kans dat deze beter gaan scoren in de zoekmachines. Ook is het een ideale manier om in contact te treden met je doelgroep / klanten. Je kunt er nieuwsberichten plaatsen, vragen stellen, opiniestukken plaatsen, discussiëren en content kwijt. Het vergt veel tijd om een complete geoptimaliseerde kennisbank op te zetten, maar is een waardevoll manier om je klanten beter digitaal te bedienen en je zoekmachine optimalisatie (SEO) te verbeteren.

Hulp nodig bij het opzetten van een kennisbank ten behoeve van SEO?

Schakel een freelance online marketeer of SEO specialist van B. Analyzed in en neem contact op.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 5 minuten

SEO prestaties meten met behulp van Search Console

Er zijn ontzettend veel SEO technieken die jouw website hoog  in Google laten ranken. Echter, het niet altijd makkelijk om inzichtelijk te krijgen welke SEO werkzaamheden nu het meest effectief…
Leestijd: 6 minuten.

18 (Gratis) Content marketing tools

18 (Gratis) Content marketing tools Door de juiste content marketing tools te gebruiken maak je jouw content marketing strategie na het lezen van dit blog niet alleen veel makkelijker, maar…
Leestijd: 9 minuten.

SEO en WordPress, boost je verkeer met deze handige tips!

Het opzetten en inrichten van een WordPress-sites hoeft niet moeilijk te zijn. Het SEO vriendelijk maken va je website, oftewel het optimaliseren voor gebruikers en zoekmachines daarentegen wel. Zoekmachine optimalisatie…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.