casestudy

Het gebruik NLP in SEO met AI-tools als Neuronwriter: Een casestudy

Leestijd: 14 minuten

Het gebruik NLP in SEO met AI-tools als Neuronwriter; een casestudy

Wanneer het aankomt op het optimaliseren van content voor zoekmachines, heb je misschien weleens termen zoals NLP (Natural Language Processing) en SEO (Search Engine Optimization) voorbij horen komen. Deze twee componenten zijn essentieel voor het verbeteren van de online zichtbaarheid van jouw website. NLP helpt in het bijzonder bij het begrijpen van hoe Google de context en intentie achter zoekopdrachten van gebruikers herkent. Door de juiste keywords te integreren die NLP-principes volgen, kan een website zijn relevantie vergroten in de ogen van zoekmachines.

Dit proces is fundamenteel verbonden met SEO-werkzaamheden omdat het gebruikmaakt van natuurlijke taalverwerking om de inhoud meer afgestemd te maken op de manier waarop echte mensen communiceren en zoeken op het internet. SEO in NLP houdt in dat je niet alleen kijkt naar de meest gezochte zoekwoorden, maar ook naar de context waarin deze zoekwoorden worden gebruikt, om zo de gebruikerservaring te verbeteren en tegelijkertijd hoger te scoren in zoekmachine resultaten. Met deze benadering kunnen bedrijven effectiever communiceren met hun doelgroep, aangezien hun content nauwkeuriger aansluit bij de werkelijke zoekopdrachten en behoeften van gebruikers.

Het gebruik van NLP in SEO is geen toekomstmuziek meer, maar een actuele strategie die steeds belangrijker wordt in een tijdperk waarin zoekalgoritmes steeds geavanceerder worden en de nadruk ligt op het leveren van hoogwaardige content aan gebruikers.

Wat houdt NLP precies in?

NLP staat voor Natural Language Processing, en is een reeks technologieën die computers in staat stelt menselijke of natuurlijke taal te begrijpen en te interpreteren. Deze technologie is bijzonder belangrijk voor SEO, aangezien het helpt de connectie tussen zoekvragen en de relevantie van content op webpagina’s te versterken. Sinds de BERT-update maakt gebruik van NLP om zoekresultaten te verbeteren, is het voor seo-specialisten essentieel geworden om meer met NLP te werken. NLP streeft ernaar de intentie achter zoekopdrachten te begrijpen en de zoekresultaten nog beter af te stemmen op de vraag achter de zoekopdracht.

Door gebruik te maken van NLP kunnen SEO-tools zoals een Neuronwriter helpen de content te verbeteren. Dit komt doordat NLP inzicht biedt in hoe goed vindbare content gemaakt kan worden die nauw aansluit op de zoekintenties van gebruikers. Tools als Neuronwriter maken gebruik van Openai’s Chat GPT en andere geavanceerde algoritmes die helpen bij het creëren van content die niet alleen rijk is aan relevante informatie, maar ook in natuurlijke taal geschreven is. Hierdoor kan Google snel herkennen waar jouw pagina gaat en hoe deze kan bijdragen aan betere zoekresultaten. Het gebruik van NLP om zoekresultaten nog beter te maken, ondersteunt ook het begrijpen van sentiment in teksten, wat essentieel kan zijn voor bepaalde zoekopdrachten.

Het is daarom belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste updates op het gebied van NLP, om ervoor te zorgen dat je de beste praktijken toepast voor het verbeteren van de vindbaarheid van content. Organisaties die in staat zijn om natuurlijke taal te gebruiken in hun content, hebben een grotere kans om hun SEO-prestaties te verbeteren. Door je bewust te zijn van hoe NLP werkt en hoe bijvoorbeeld de BERT-update gebruik maakt van NLP, kun je de manier waarop je content schrijft en optimaliseert, fundamenteel verbeteren.

Wat is de rol van NLP in SEO?

De rol van NLP in SEO is van cruciaal belang, aangezien NLP-tools marketeers in staat stellen de zoekintentie van gebruikers beter te begrijpen en hierop in te spelen. Door het analyseren van natuurlijke taal kunnen zoekmachines en websites de context van een zoekopdracht beter begrijpen en relevantere zoekresultaten bieden.

NLP helpt bij het identificeren van entiteiten in de tekst, waardoor de content beter kan worden geoptimaliseerd voor zoekmachines. Door gebruik te maken van NLP kunnen marketeers de zoekervaring van gebruikers verbeteren door content aan te bieden die aansluit op hun behoeften en vragen.

Bovendien stelt NLP marketeers in staat om op een meer natuurlijke en conversatie gerichte manier met hun doelgroep te communiceren, waardoor de betrokkenheid en relevantie van de content verder worden versterkt.

Waarom is het begrijpen van entiteiten belangrijk voor SEO?

Het begrijpen van entiteiten is cruciaal voor SEO omdat entiteiten helpen om de samenhang tussen woorden en zinnen in een tekst te begrijpen. Door entiteiten te identificeren en te begrijpen, kan een AI-systeem beter beantwoorden aan de zoekopdrachten van gebruikers en relevante content leveren.

De BERT-update van Google maakt gebruik van NLP om de tekst op een meer natuurlijke manier te begrijpen en verbanden te leggen tussen kernbegrippen van content. Het toevoegen van NLP aan SEO helpt bij het verbeteren van de kwaliteit en relevantie van content, waardoor jouw pagina beter vindbaar wordt voor zoekopdrachten. Door AI en NLP toe te voegen aan contentstrategieën, kunnen organisaties relevante content creëren die aansluit bij hoe mensen natuurlijk communiceren.

lsi

 

Gebruik van Natural Language Processing (NLP) in zoekmachines

De manier waarop mensen spraak gebruiken in organische zoekresultaten heeft de seo-strategieën veranderd. Doordat de BERT-update gebruik maakt van NLP, is het crucialer dan ooit om behulpzame content te creëren en de relevantie ervan te vergroten. 

Hoe helpt NLP bij het beter begrijpen van zoekintentie?

Met behulp van natuurlijke taalverwerking technieken (NLP) kunnen zoekmachines de achterliggende bedoeling van een zoekopdracht beter begrijpen. NLP analyseert de betekenis van de ingevoerde woorden en zinnen om kernwoorden, concepten en context te identificeren. Het maakt verbanden tussen termen en onderwerpen op basis van semantische relaties. NLP gebruikt ook signalen zoals locatie, tijd en zoekgeschiedenis om extra context toe te voegen. Zelfs als een zoekterm op verschillende manieren wordt geformuleerd, kan NLP alternatieve formuleringen herkennen die dezelfde intentie hebben.

Bij gesproken zoekopdrachten helpt NLP verder bij het volgen van de conversatie en het begrijpen van onderbrekingen en verwijzingen. Door deze taalkundige analyse levert NLP een dieper begrip van wat de gebruiker echt bedoelt met de zoekopdracht, wat zoekmachines in staat stelt om relevantere resultaten te tonen.

Hoe dragen NLP keywords bij aan de vindbaarheid van een website?

NLP-toepassingen verbeteren de vindbaarheid van websites door de meest relevante zoekwoorden en alternatieven te identificeren op basis van semantische betekenis en context. Door deze NLP-keywords slim in te zetten in content, metadata en zoekwoordenonderzoek, sluit een website naadloos aan bij hoe mensen daadwerkelijk zoeken naar producten, diensten of informatie. 

NLP analyseert ook grote hoeveelheden data om nieuwe zoektrends en cluster zoekwoorden te ontdekken. Het geeft suggesties voor het optimaliseren van bestaande content met aanvullende zoekwoorden en uitleg die beter aansluit bij de zoekintentie. Zo helpen NLP-toepassingen om de relevantie voor zoekmachines en gebruikers te verhogen, wat de vindbaarheid van een website enorm kan verbeteren.

Wat is de rol van LSI keywords bij het optimaliseren van content met behulp van NLP?

LSI (Latent Semantic Indexing) keywords spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van content met behulp van NLP-technieken:

LSI-keywords zijn semantisch gerelateerde termen die verband houden met een hoofdonderwerp of zoekintentie. Ze worden niet alleen geïdentificeerd op basis van exacte woord overeenkomsten, maar ook door de conceptuele en betekenisrelaties tussen woorden te analyseren. 

NLP-tools maken gebruik van LSI om te begrijpen welke aanverwante concepten, synoniemen en linguïstische verbanden relevant zijn voor een bepaald onderwerp. Zo kunnen ze suggesties doen voor aanvullende LSI-keywords die in content kunnen worden opgenomen.

LSI keywords en NLP; een praktijk voorbeeld

Laten we bijvoorbeeld als hoofdonderwerp “ digitale  fotografie” nemen. De LSI keywords kunnen dan de volgende zijn:

 • Camera’s (spiegelreflexcamera’s, systeem camera’s, compactcamera’s)
 • Lenzen (zooms, afstanden, groothoek, telelens)
 • Belichting (sluitertijd, diafragma, ISO)
 • Compositie (kaders, lijnen, perspectieven)
 • Fotografietechnieken (landschapsfotografie, portretfotografie)
 • Beeldbewerking (Photoshop, Lightroom, kleurcorrectie)
 • Accessoires (statieven, flitsers, filters)
 • Bestandsformaten (RAW, JPEG, TIFF)

Hoewel veel van deze termen niet letterlijk ‘digitale fotografie’ bevatten, zijn ze sterk semantisch gerelateerd aan dit onderwerp. Ze dekken concepten, technieken en apparatuur die nauw verbonden zijn met digitale fotografie. LSI-analyse identificeert deze betekenisvolle relaties op basis van hoe woorden samen voorkomen in documenten over dit onderwerp.

De voordelen van het gebruik van LSI keywords

Het voordeel van LSI-keywords is dat ze de relevantie van content voor zoekmachines en gebruikers verhogen, zonder noodzakelijkerwijs steeds dezelfde exacte zoekwoorden te herhalen.

Zoekmachines zoals Google gebruiken zelf ook LSI-analyse om de semantische samenhang van webpagina’s beter te begrijpen. Content die rijker is aan relevant LSI-vocabulaire, wordt gezien als kwalitatief hoogstaander en authentieker.

Door LSI-keywords mee te nemen op basis van NLP-analyse, kunnen contentmakers en SEO-experts dus een bredere range aan semantisch relevante en natuurlijke taal gebruiken. Dit voorkomt overgeoptimaliseerde en onnatuurlijke keyword-stuffing. Tegelijkertijd profiteert de vindbaarheid, omdat de content beter aansluit bij hoe mensen in de praktijk zoeken en denken over een onderwerp.

Op welke manieren kan NLP worden toegepast in zoekmachine optimalisatie?

Het optimaliseren van content met behulp van NLP-trefwoordstrategieën houdt in dat een keyword op een natuurlijke en contextuele manier in de tekst wordt verwerkt. In plaats van het simpelweg meerdere keren herhalen van een trefwoord, moet de focus liggen op het begrijpen van de intentie achter het trefwoord en het bieden van waardevolle en relevante informatie aan de gebruiker.

Bij het optimaliseren van content met NLP-trefwoordstrategieën is het belangrijk om te zoeken naar synoniemen, gerelateerde termen en zinsdelen die kunnen helpen om de context van de tekst te verduidelijken. Het toevoegen van LSI (Latent Semantic Indexing) trefwoorden kan ook bijdragen aan een beter begrip van de inhoud door zoekmachines. 

Een voorbeeld van het toepassen van NLP in SEO

Laten we een voorbeeld geven van het optimaliseren van content met NLP-trefwoordstrategieën en LSI-keywords voor het onderwerp ‘veganistische recepten’:

De zoekintentie of hoofdonderwerp is dan “veganistische recepten”

Als keyword gebruiken we hetzelfde; “veganistische recepten”

Maar in plaats van dit keyword herhaaldelijk te gebruiken, kan de tekst ook geoptimaliseerd worden door:

 1. Synoniemen en gerelateerde termen te gebruiken:
  • Plantaardig eten
  • Veganistisch koken
  • Gerechten zonder dierlijke producten
  • Zuivelvrije maaltijden
 2. Context bieden met relevante zinsdelen:
  • “Deze heerlijke veganistische recepten zijn niet alleen dierenvriendelijk, maar ook milieubewust.”
  • “Voor wie op zoek is naar verrassende plantaardige gerechten met een smaakexplosie…”
  • “Onze selectie van moderne veganistische recepten bewijst dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor overheerlijke maaltijden.”
 3. LSI-keywords (Latent Semantic Indexing) toevoegen:
  • Gezonde voeding
  • Plantaardige eiwitbronnen (peulvruchten, noten, zaden)
  • Duurzame alternatieven
  • Veganistische vervangingsproducten (plantaardige melk, kaas, boter)
  • Specerijen en kruiden
  • Seizoensgebonden groenten en fruit

Door deze NLP-trefwoordstrategie toe te passen, biedt de content relevante informatie voor de zoekintentie op een natuurlijke en betekenisvolle manier, in plaats van een overdaad aan exacte keyword herhalingen. Dit helpt zoekmachines de context beter te begrijpen en de content hoger te laten ranken voor relevante zoekopdrachten.

neuronwriter NLP

NLP-tools voor SEO

NLP-tools voor SEO kunnen van onschatbare waarde zijn voor marketeers die streven naar optimalisatie van hun website. Met NLP (Natural Language Processing) kunnen analyses worden uitgevoerd om te begrijpen hoe zoekmachines de inhoud van een website interpreteren. Dit stelt marketeers in staat om SEO-strategieën te ontwikkelen die beter aansluiten op de algoritmen van zoekmachines.

Waarom is het essentieel om SEO-teksten te optimaliseren met NLP?

Het optimaliseren van SEO-teksten met NLP is cruciaal omdat het zoekmachines en gebruikers beter helpt te begrijpen waar de content precies over gaat en wat de bedoeling erachter is. NLP analyseert niet alleen losse zoekwoorden, maar ook de bredere context, gerelateerde termen en de betekenis erachter. Zo kan de content nauwkeuriger worden afgestemd op wat mensen daadwerkelijk zoeken en hoe ze erover praten.

Verder zorgt NLP ervoor dat de teksten natuurlijker en leesbaarder overkomen voor mensen, terwijl ze toch optimaal worden gevonden door zoekmachines. NLP identificeert ook nieuwe trends en variaties in zoektermen, zodat je daar tijdig op kunt inspelen. In het kort: door slimme toepassing van NLP-technologie sluit SEO-content veel beter aan bij de behoeften van zowel zoekmachines als de doelgroep.

Hoe kunnen AI tools helpen bij het optimaliseren van content?

Kunstmatige intelligentie en AI tools worden steeds vaker ingezet bij het creëren van content en marketing. Door AI-tools te gebruiken, kan een website beter afgestemd worden op de doelgroep. NLP helpt tekst beter te begrijpen, verhoogd de leesbaarheid en kan content te optimaliseren, zodat deze beter aansluit bij de zoekresultaten. Met AI tools als Neuronwriter of Surfer is het mogelijk om SEO keywords en keywords in de tekst naadloos op elkaar af te stemmen. Dankzij deze tools kunnen seo-specialisten content verbeteren en seo teksten optimaliseren voor een betere SEO strategie

Casestudy: NLP-geoptimaliseerde productpagina levert topposities voor vogelvoerkopen.nl

B-analyzed.com, een toonaangevend SEO-bedrijf in Limburg, heeft de kracht van NLP-tools zoals Neuronwriter en SurferSEO aangetoond bij het optimaliseren van een productpagina voor hun klant Vogelvoerkopen.nl. De uitdaging was om de zichtbaarheid en vindbaarheid voor de populaire zoekterm “zonnebloempitten vogels” aanzienlijk te verbeteren.

Voorafgaand aan de optimalisatie bevond de betreffende pagina zich slechts op positie 11 in Google voor deze belangrijke zoekterm. Bovendien scoorde de pagina een lage content waarde van slechts 27 op Neuronwriter’s schaal van 100.

Door gebruik te maken van geavanceerde NLP-technologie in AI-tools als Neuronwriter en SurferSEO, konden de SEO-experts van B-analyzed.com de inhoud en relevantie van de pagina ingrijpend verbeteren. Ze analyseerden niet alleen de zoekwoord-intentie en semantische contexten, maar optimaliseerden ook aspecten als leesbaarheid, structuur en het gebruik van menselijke taal.

De NLP-geoptimaliseerde pagina bereikte een zeer hoge contentwaarde van 80, wat wijst op uitstekende relevantie en een rijke, contextrijke inhoud die naadloos aansluit op de zoekintentie van gebruikers.

Het resultaat

Het resultaat was fenomenaal: de pagina schoot omhoog van positie 11 naar de nummer 2 positie in Google voor de hoofdzoekterm “zonnebloempitten vogels”. Maar daar bleef het niet bij, want ook voor aanverwante zoektermen (door gedegen zoekwoordenonderzoek) behaalde de pagina ook indrukwekkende rankings zoals de felbegeerde positie 1 met “vogelvoer zonnebloempitten” en ook op plaats 2, 3 en 5 met andere gerelateerde zoekwoorden. (Bron: Ubersuggest & Seranking)

 

Huidige positie Vorige positie Zoekwoord Zoekvolume
1 4 vogelvoer zonnebloempitten 140
2 3 zonnebloempitten vogelvoer 140
2 11 zonnebloempitten vogels 590
3 6 vogels zonnebloempitten 590
5 8 zonnebloempitten kopen 320

Conclusie

Deze casestudy toont duidelijk aan hoe het effectief inzetten van NLP gedreven SEO-tools en -strategieën kan leiden tot goede zichtbaarheid en verkeer uit organische zoekmachine-resultaten. Dankzij de expertise van B-analyzed.com en het slimme gebruik van NLP-technologie, wist Vogelvoerkopen.nl de vindbaarheid voor een aantal cruciale zoektermen en aanverwante intenties te maximaliseren.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 10 minuten.

De wereld als werkplek, hoe is dat nu echt?

Waarom elke dag op dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s en voor een baas werken als het ook anders kan? Als freelance online marketeer bepaal ik zelf wanneer,…
Leestijd: AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie

AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie

AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie De integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) in zoekmachineoptimalisatie (SEO) belooft een revolutie te ontketenen in de manier waarop we online content vindbaar maken.…
Leestijd: 9 minuten.

WordPress website sneller maken

Je hoort het wel vaker denk ik, je website moet sneller en moet onder de 2 seconden laadtijd zitten. Er zijn maar weinig websites die echt onder de 2 seconden…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.