local seo

Local SEO – Hoger scoren in je eigen regio

Leestijd: 7 minuten.

Local SEO, oftewel lokale zoekmachine optimalisatie, een trend die steeds meer aandacht nodig heeft voor een SEO specialist binnen het speelveld van SEO activiteiten. Maar wat is dat nu precies, wat houdt het in en wat kun je ermee bereiken? Ben je voor een deel al zichtbaar op lokale zoekopdrachten of sta je op de 2e pagina van Google of zelfs lager? Hoe meet je nu precies het succes van local SEO en wat levert het precies op? Dit artikel beantwoordt al deze vragen.

Wat is Local SEO?

Local SEO is hetzelfde als organische SEO en dan met een geografische component. Kort gezegd is dat het geheel van online marketingactiviteiten voor het verbeteren van de organische lokale zichtbaarheid van jouw bedrijf en local listings. Je wilt hoog ranken in de zoekmachines voor lokale zoekopdrachten. Om even een voorbeeld te noemen. Het heeft geen nut voor een Duikschool om hoog te ranken in de lokale zoekresultaten van Venlo, omdat dit totaal niet relevant is.

Met een SEO bureau optimaliseer je je website, je social media accounts en andere gerelateerde bedrijfsaccounts op lokaal georiënteerde zoektermen. Dit betekent dat als iemand in de buurt van jou iets zoekt, jouw webpagina meer en beter zichtbaar is dan een site die niet in de buurt is, maar wel hetzelfde aanbiedt. Ook als iemand een zoekopdracht gebruikt waar geen locatie of plaats in voorkomt dan nog kun je op basis van je locatiegegevens worden getoond. Je kunt met het toepassen van local SEO in 2021 dus van behoorlijk wat voordelen profiteren.

Local SEO

Waarom Local SEO doorvoeren?

Lokale zoekmarketing is zeer gerichte en actuele marketing. De belangrijkste reden dat mensen lokaal zoeken is om een specifiek bedrijf te vinden. De tweede meest voorkomende reden is om in de omgeving een specifiek product of dienst te vinden. Veel lokale zoekers zijn op zoek naar de naam van een specifiek bedrijf, maar veel mensen die zoeken, hebben geen specifiek bedrijf in gedachten wanneer ze aan hun zoektocht beginnen. Door lokale zoektactieken te gebruiken, kun je je bedrijf beter positioneren en promoten in de lokale zoekresultaten.

Andere redenen waarom je local SEO zou moeten doorvoeren zijn:

 • Mensen weten je met behulp van Google Maps makkelijk te vinden
 • Zoekmachines vertonen steeds vaker organische lokale zoekresultaten in diverse soorten en maten. Deze verschijnen vaak zelfs boven de andere organische resultaten, gezien ze vaak relevanter zijn aan de zoekopdracht
 • Je bent een stuk relevanter; je zit in de buurt of je sluit daardoor goed aan bij de lokale zoekopdracht. Onderzoek toont aan dat 50% van de consumenten die een lokale zoekopdracht uitvoert via mobiel, een winkel binnen een dag bezoekt. Op desktop en tablet ligt dit percentage iets lager, namelijk 34%. Lokale zoekopdrachten worden in het algemeen bóven de gebruikelijke zoekopdrachten getoond
 • Relevantie betekent automatisch meer verkeer
 • En meer verkeer zorgt uiteindelijk voor groei in aanvragen en/of bestellingen. 18% van alle lokale zoekopdrachten levert nieuwe business op,

Hoe zorg je nu voor een goede vindbaarheid?

Er zijn een aantal aandachtspunten die je website hoger in Google laat ranken. De belangrijkste 4 aandachtspunten en tactieken van local SEO die iedereen makkelijk kan doorvoeren zijn en ik adviseer door te voeren zijn:

 • NAP-gegevens op je site en op andere sites

  Naam, adres en telefoonnummer. NAP is van cruciaal belang voor bedrijven die goed willen scoren in de lokale organische zoekresultaten, omdat zoekmachines zoals Google aan de hand van deze gegevens bepaalt welke bedrijven moeten worden weergegeven voor geografische zoekresultaten. Zorg er om te beginnen voor dat uw NAP correct is en zichtbaar is – zowel op uw website als op andere sites op internet. Óók content op externe websites helpen je om hoger te scoren in de zoekresultaten. Een advies is om je website aan te melden bij lokale sites en directories. Directories zijn websites waar je jouw bedrijf kan aanmelden middels een bedrijvenregister. Om je op weg te helpen geven wij je alvast een aantal websites waar je jouw bedrijf kan aanmelden:

  • Yelp
  • Tripadvisor (indien van toepassing op je bedrijf)
  • Drimble
  • Foursquare

  Hoe meer “lokale citaten” je kunt opbouwen met consistente NAP-informatie, des te beter. Een e-mailadres is tevens aanbevolen.

nap gegevens

 • Google My Business

  Zorg ervoor dat je bedrijf aangemeld is in Google Mijn Bedrijf én dat de pagina geverifieerd is. Vul zoveel mogelijk bedrijfsgegevens in bij Google Mijn Bedrijf zoals: adres, openingstijden en telefoonnummer. Vergeet ook vooral een beschrijving en foto van je bedrijf niet. Eén van de meest belangrijke punten om in te vullen is de categorie waar je bedrijf binnen valt. Het is raadzaam om naast de ‘primaire categorie’ ook zo veel mogelijk relevante categorieën voor jouw bedrijf te selecteren. 86% van de mensen kijkt naar de business locatie op Google maps. Is jouw bedrijf op meerdere locaties gevestigd? Vul dan de gegevens voor álle locaties zo compleet mogelijk in. Heb je meer dan 10 vestigingen? Dan is het mogelijk om deze bulksgewijs toe te voegen. Heb je al een Google Mijn Bedrijf pagina? Controleer dan regelmatig of je gegevens nog up-to-date zijn.

 • Verzamelen van reviews

  Creëer vertrouwen door reviews van mensen toe te voegen. Recensies zijn belangrijk omdat zoekmachines zoeken naar bedrijven die regelmatig recensies ontvangen. 88% van de consumenten vertrouwen online reviews net zoveel als reviews van familie en vrienden. Als je meerdere locaties hebt, zorg dan voor een Google My Business account per locatie. Zorg ervoor dat je de beoordelingswebsites regelmatig controleert, met aandacht voor de sites die het populairst zijn bij je doelgroepen en klanten.

Relevante landingspagina’s

Google kwalificeert de relevantie van jouw pagina voor een bepaalde zoekopdracht. Op basis hiervan wordt bepaald hoe hoog jouw website scoort in de ranking. Hoe meer jouw website aansluit bij een bepaalde zoekopdracht, hoe hoger jouw vermelding getoond wordt. Onderzoek toont aan dat relevante landingspagina’s invloed hebben op de ranking in de lokale zoekresultaten. Om te zorgen dat jouw landingspagina’s relevant zijn is het belangrijk dat de regio/ plaatsnaam terugkomt in de volgende onderdelen:

 • De titel
 • Koppen
 • Meta description
 • Tekst
 • Alt-tags (afbeeldingen)

Hoe meet je de resultaten van je inspanningen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de resultaten te meten.

Referrals, ofwel verwijzingen naar je site

Een verwijzing is een bezoek aan je site dat het resultaat is van het klikken op een link. Het omvat niet verkeer dat afkomstig is van organische zoekresultaten of advertenties. Een verwijzingsrapport toont het aantal bezoekers afkomstig van andere websites en laat zien hoe betrokken ze zijn op jouw site.

Organisch verkeer in Google Analytics

Organisch verkeer komt voort uit resultaten van zoekmachines, in tegenstelling tot advertenties. Organisch zoekverkeer is een van de beste meters van je lokale SEO-invloed. Je kunt je organische rapport voor zoekverkeer weergeven bij Acquisitie> Alle verkeer> Kanalen in het rapport Kanaalgroepering. In het gedeelte Sessies zie je het aantal gebruikers dat gedurende een bepaalde periode interactie heeft gehad. Je kunt de gegevens van de ene maand naar de andere volgen om te zien hoe goed jouw lokale SEO-campagne op de lange termijn werkt.

local seo organic traffic
local seo organisch verkeer

Reviews Google My Business

Veel mensen begrijpen de waarde van beoordelingen niet en weten niet hoe deze van invloed zijn op lokale SEO-campagnes. Als je bedrijf een aanzienlijk aantal recensies heeft, kan deze naar de top van de zoekpagina stijgen. Dit geeft potentiële klanten vertrouwen in je product of dienst en vestig dat ze je als bedrijf kunnen vertrouwen. Recensies komen van veel plaatsen, waaronder websites zoals Google Reviews, Bing Places, Yelp, etc. Maar het aantal beoordelingen is niet de enige indicator; de beoordelingen moeten rechtmatig en eerlijk zijn. Als je bedrijf vele recensies heeft en allemaal vijf sterren zal dit een rode vlag opleveren. Het heeft geen zin om het systeem te proberen te manipuleren.

Laat je bedrijf groeien met behulp van lokale SEO

Deze trends in Local Search zijn nu sterk en worden alleen maar sterker en belangrijker in de toekomst. Nu is het tijd voor jou om te profiteren van lokale SEO-services en je bedrijf een boost te geven voordat de concurrenten aanslaan. Alle lokale bedrijven, van restaurants en hotel tot duikshops en reisbureaus, kunnen meer geld verdienen door middel van lokale SEO. Dus begin vandaag nog!

Hebben we je interesse getriggerd en wil je meer weten over ons zoekmachine optimalisatie bureau? Of wil je gewoon meteen starten met de Local SEO scan? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bekijk ook eens de volgende pagina’s

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Kwalitatief zoekwoorden onderzoek in slechts 30 minuten

Kwalitatief zoekwoorden onderzoek Zoekwoorden onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Wil je hoger ranken met je website in Google, dan zul je zeker tijd moeten investeren…
Leestijd: 5 minuten

SEO prestaties meten met behulp van Search Console

Er zijn ontzettend veel SEO technieken die jouw website hoog  in Google laten ranken. Echter, het niet altijd makkelijk om inzichtelijk te krijgen welke SEO werkzaamheden nu het meest effectief…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.