Hoe SEO en SEA elkaar versterken

Leestijd: 9 minuten.

Als online marketing bureau ben je altijd op zoek naar de perfecte marketingmix en de kosten zo laag mogelijk te halen en het maximale rendement te behalen. Je doel is hierbij: zoveel mogelijk relevante bezoekers binnenhalen en/of conversies tegen zo laag mogelijke kosten. Kies je voor de lange termijn doelstellingen en hoog conversiepercentage dan is SEO zeker de oplossing. Voor korte termijn doelstellingen en snelle resultaten ga je voor SEA. In dit blog laten we zien hoe SEO en SEA elkaar versterken.

Gebruik je data uit SEA voor je SEO keywordonderzoek

Wanneer je niet goed weet op welke keywords je de focus moet leggen óf met welke keywords je de focus kan uitbreiden, biedt Google Ads de oplossing. Google Adwords geeft je inzicht in welke keywords interessant zijn op basis van de huidige content én herkent waar nog kansen liggen, ondanks dat hier nog geen relevante content voor is.

Wat zijn interessante keywords op basis van huidige content?

Met een Dynamic Search Ads Campagne (DSA) kan je, met relatief weinig tijd en kennis, eenvoudig een SEA campagne opzetten. Dit gebeurd aan de hand van de content op de website. Bij dit type campagne wordt bij het opzetten van de campagne geen zoekwoorden getarget, maar pagina’s van de website. Dit kan worden gedaan middels een feed óf URL filters. Google crawlt de website en matcht zoekwoorden op de pagina met bijbehorende zoekopdrachten. Op deze manier krijg je zoekopdrachten binnen. Naast het dynamisch matchen van zoekopdrachten wordt óók de advertentie dynamisch opgebouwd aan de hand van de zoekopdracht én de content op de pagina. Het enige wat jij nog moet doen is het toevoegen van een beschrijvingsregel 1 en 2.

Waarom zijn Dynamic Search Ads campagne dan precies interessant?

 1. Je ontvangt nieuwe zoektermen die je zelf nog niet had gevonden. Kijk in het zoektermenrapport of er interessante keywords en thema’s naar voren komen. Dit kan je gebruiken om nieuwe content te schrijven en tevens je SEO strategie op aan te passen.
 2. Binnen Dynamic Search Ads worden vaak koppen gebruikt die tevens worden gebruikt als paginatitel van de bijbehorende landingspagina’s. Als je vervolgens juist een kop tegenkomt welke beter presteert dan de kop die gelijk is aan de paginatitel, is dit een actiepunt om de paginatitel aan te passen.

Bij Dynamic Search Ads wordt enkel geadverteerd op keywords waar nog geen campagne voor is, anders zal Google altijd de voorkeur geven aan reeds bestaande campagnes. Een perfecte manier dus om onbekende en mogelijk interessante keywords te verzamelen. In het gedetailleerde zoektermrapport kun je zien of er interessante keywords bij zitten. Zo niet, sluit deze dan uit van je campagne. Zie de Dynamic Search ads als een basis voor een nieuw uit te voeren keywordonderzoek waarmee jij de content van je website weer een stuk interessanter én relevanter kunt maken.

Trends in de markt herkennen met een broad match campagne

Dynamic Search Ads is gebaseerd op je content. Je bent dus beperkt tot de content op je website. Zeker in een dynamische markt wil je weten welke trends en ontwikkelingen er zijn en hoe je hierop kunt anticiperen.

Een perfecte manier om nieuwe zoektermen te ontdekken is door gebruik te maken van een broad campagne. Door brede zoekwoorden in te zetten gaat Google op zoek naar synoniemen en verwante termen aan de hand van de ingegeven keywords. Let er wel op dat breed ook echt BREED is en hiermee ontzettend veel keywords kunnen worden afgevangen. Wanneer je niet de juiste kaders stelt, zal je dit ook merken in je advertentiekosten. Veel voorkomende problemen bij een broad campagne (mits niet goed ingesteld) zijn dan ook:

 • Onnodig veel kosten
 • Lage kwaliteitsscore en lage posities
 • Geen tot weinig conversies
 • Hoog aandeel irrelevante keywords

5 regels om problemen met broad match te voorkomen

Je wilt niet onnodig geld uitgeven toch? Deze tips helpen bij het juist instellen van een Google AdWords broad campagne.

 1. Maak een broad campagne aan op basis van jouw top 3 best converterende zoekwoorden. Begin eerst met deze 3 zoekwoorden en maak voor elk breed zoekwoord een aparte advertentiegroep aan.
 2. Je bent aan het testen dus zorg dat je dagbudget niet te hoog is.
 3. Maak je advertenties voor iedereen relevant; niet te specifiek voor één keyword, want dan gaat je kwaliteitsscore omlaag. Dit kun je doen door een Responsive Search Advertentie (RSA) toe te voegen. Dan kun je 15 koppen en 4 beschrijvingen toe te voegen, waarbij Google aan de hand van de zoekopdracht bepaalt welke combinatie wordt uitgeleverd. Een perfecte manier dus om flink te variëren in je koppen en beschrijvingen om zo relevant mogelijk te zijn voor toekomstige zoekopdrachten!
 4. Zet je campagne efficiënt in. Werk met een op conversies gebaseerde biedstrategie; door bijvoorbeeld de biedstrategie conversies maximaliseren of een biedstrategie op basis van een doel-CPA of doel-ROAS te hanteren, doe je enkel mee in veilingen waarin Google de kans groter acht dat er een conversie uit voortkomt. Stel een conversiedoel in; wanneer je gebruik maakt van zo’n geautomatiseerde biedstrategie, doet Google dit in principe op basis van de conversiedoelen die account-breed staan ingesteld. Je kan echter per campagne een aparte conversiedoel instellen. Zeker omdat je bij een broad campagne voornamelijk nieuwe gebruikers aanspreekt, is het wellicht verstandig om ‘soft’ uitingen te hanteren en dus ook een soft goal in te stellen als conversiedoel. Omdat dit normaliter grotere aantallen zijn, heeft Google hierdoor meer data om op te sturen. Een mooie vervolgstap is om op basis van de desbetreffende soft goal een remarketing campagne op te zetten om gebruikers ook daadwerkelijk klant te maken.
 5. Maak gebruik van uitsluitingslijsten; wanneer je doel is om nieuwe kansen te ontdekken binnen een broad campagne, is het belangrijk dat je keywords waar je al op adverteert uitsluit binnen je broad campagne. Daarnaast is het aan te raden een lijst aan te maken met irrelevante zoekwoorden en deze ook uit te sluiten in je broad campagne.

De CTR data van AdWords benutten voor de CTR van de organische resultaten

Een belangrijke factor om te ranken binnen SEO is de Click Through Rate (CTR), oftewel het percentage van mensen die een zoekopdracht doen én doorklikken naar jouw website. Dit is ook belangrijk bij SEA. Best practices van koppen en beschrijvingen uit SEA kunnen een perfecte input zijn voor page titles en meta descriptions binnen SEO. Weer een perfecte manier om de SEO en SEA synergie te benutten! Binnen Adwords kun je makkelijk een test opzetten. Ons acvies is om wederom gebruik te maken van Responsive Search advertenties. Voornamelijk de uitingen met een relatief hoge advertentierelevantie en relatief hoge verwachte CTR worden het vaakst getoond. Zie je binnen je Responsive Search advertentie dat een kop of beschrijving significant vaker wordt vertoond dan andere uitingen? Dan is de kans groot dat deze dus wel eens een hoge CTR kan behalen. Zoals eerder gezegd is SEO alleen niet het ideale kanaal om dit te testen, daarom adviseren wij om de kop en beschrijving door te testen binnen een Extended Text Ad (ETA/uitgebreide tekstadvertentie) in je SEA campagne. Behaalt de uiting hier ook een significant hogere CTR? Dan is het tijd om dit ook in de page title en/of meta description van de desbetreffende landingspagina door te voeren om zo ook je CTR in Google Search te maximaliseren. Lees nog meer over hoe SEO en SEA elkaar versterken.

hoe seo en sea elkaar versterken

🌟 Tip!

Binnen de sectie Responsive Search advertentie kun je oneindig veel variaties kwijt. Maak daar dan ook gebruik van . Varieer zoveel mogelijk in de uitingen tussen CTA’s, USP’s, keyword variaties en cijfers. Binnen cijfers werken met name jaartallen, percentages en klantwaarderingen goed. Voorbeelden van uitingen zouden kunnen zijn:

 • Bestel nu
 • Ontvang gratis
 • Nu bestellen, morgen in huis
 • Flinke korting op…
 • Nu tot 75% korting
 • Beoordeelt met een 9,8

Overeenkomsten in het algortime van Google Search en Google AdWords

Je kunt data uit AdWords halen om je SEO slimmer in te zetten. De organische resultaten worden bepaald aan de hand van meer dan 200 factoren en door tussentijdse Google updates kunnen deze factoren wijzigen of kan er een andere prioritering worden gegeven. Binnen AdWords wordt ook gebruik gemaakt van een dergelijk algoritme. De positie van een advertentie wordt niet alleen bepaald aan de hand van hoeveel je biedt (max. CPC), maar ook aan de hand van de kwaliteitsscore. De factoren binnen de kwaliteitsscore hebben ontzettend veel overlap met factoren die een belangrijke rol spelen binnen SEO. En waar je binnen SEO geen inzicht hebt in kwaliteitsscores, zijn deze binnen SEA wél inzichtelijk!

Kwaliteitsscores Google AdWords

De kwaliteitsscore is een cijfer tussen 1 en 10, welke tot stand komt door beoordelingen op het gebied van 3 factoren: de verwachte CTR, de advertentierelevantie en ervaring op de bestemmingspagina. Deze 3 pijlers krijgen de beoordeling ‘lager dan het gemiddelde’, ‘gemiddeld’ of ‘hoger dan gemiddeld’ en worden gegeven op zoekwoordniveau binnen Google AdWords. De verwachte CTR en advertentierelevantie zijn puur gebaseerd op de uitingen van de advertentie en niet op de inhoud van de website. Hier kunnen we dus relatief makkelijk in optimaliseren tot ten minste de score ‘hoger dan gemiddeld’ wordt behaald. Voor het optimaliseren van de kwaliteitsscore én het achterhalen van het Google algoritme gaan we weer gebruik maken van Responsive Search advertenties. Wanneer je een Responsive Search Advertentie opzet en tot 15 koppen en 4 beschrijvingen toevoegt, merk je al snel dat het aantal vertoningen per kop of beschrijving heel erg varieert. Google geeft als verklaring dat dit komt door de mate waarin een uiting wordt geactiveerd door het algoritme. Hoe beter het hierop aansluit, hoe meer vertoningen. Oftewel, in feite gaat Google op zoek naar de uitingen waarmee de hoogste kwaliteitsscore kan worden behaald. En aangezien de landingspagina over de hele RSA gelijk is, is het verschil in onderlinge kwaliteitsscore gebaseerd op de verwachte CTR en de advertentierelevantie. En dit is weer waardevolle informatie om jouw pagina’s te optimaliseren. Hebben bepaalde uitingen binnen je Responsive Search Ads significant meer vertoningen dan de rest? Combineer deze en kom tot de ultieme page title en meta description en geef je SEO en CTR een boost.

A/B testen van landingspagina in Google AdWords

Vaak zijn er meerdere pagina’s op je website die gaan over hetzelfde onderwerp en waarbij dezelfde keywords worden gebruikt. Het kan zijn dat Google de ‘minder belangrijke’ pagina indexeert. Het is belangrijk om te kijken welke pagina’s het meest relevant zijn voor de betreffende zoekopdracht. Binnen SEA kun je eenzelfde advertentietekst met 2 verschillende landingspagina’s testen. De kaders blijven gelijk, echter wordt 50% van het zoekverkeer geleid naar de alternatieve bestemmingspagina. Dan kun je dus zien welke pagina beter presteert met het betreffend zoekwoord. Daarnaast is het ook zinvol om te kijken of er een verschil zit in kwaliteitsscore. Aangezien met uitzondering van de bestemmingspagina de kaders gelijk zijn, zit een eventueel verschil in ‘ervaring op bestemmingspagina’. En hoe hoger de kwaliteitsscore, des te beter de betemmingspagina en hoe goedkoper je kunt adverteren binnen SEA.

Conclusie, hoe SEO en SEA elkaar versterken

Gebruik de data uit SEA om je SEO naar een hoger niveau te tillen. De belangrijkste punten nog een keer opgesomd.

 • Gebruik de data uit SEA als zoekwoorden onderzoek voor je SEO
 • Gebruik de data uit Dynamic Search Ads Campagne (DSA) om te zien welke zoekwoorden interessant zijn voor de desbetreffende pagina
 • Ontdek interessante keywords door advertentiegroepen aan te maken met broad keywords
 • Gebruik de CTR data van AdWords als imput voor je title en meta description van je pagina
 • Gebruik zoekwoorden met hoge kwaliteitsscores uit SEA ook om je SEO te verbeteren

Hoe zorg jij ervoor dat SEO en SEA elkaar versterken? Ik ben erg benieuwd naar je mening. Wij hebben inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring in online marketing bureau. Als online marketing bureau in Limburg kun je bij ons terecht voor o.a.

 • MARKETING STRATEGIE
 • ONLINE ADVERTEREN
 • SEO OPTIMALISATIE
 • SEO STRATEGIE
 • LINKBUILDING UITBESTEDEN
 • WEBDESIGN
 • BLOGGEN UITBESTEDEN
 • EMAIL MARKETING
 • SOCIAL MEDIA MARKETING
 • CONVERSIE OPTIMALISATIE
 • MARKETING ADVIEZEN

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Backlinks verzamelen, wat is belangrijk?

Backlinks verzamelen, of te wel linkbuilding, is een belangrijk onderdeel van je online strategie. Slechte backlinks kunnen je posities zelfs in Google verslechteren. Je kunt zelfs een penalty krijgen en…
Leestijd: AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie

AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie

AI in SEO: De toekomst van zoekmachineoptimalisatie De integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) in zoekmachineoptimalisatie (SEO) belooft een revolutie te ontketenen in de manier waarop we online content vindbaar maken.…
Leestijd: 2 minuten

De toekomst van SEO en de rol van ChatGPT

Wat is ChatGPT? ChatGPT is een kunstmatig intelligente chatbot ontwikkeld door OpenAI, die is getraind op enorme hoeveelheden tekst om mensachtige conversaties te kunnen voeren. Maar wat heeft dit te…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.