Leestijd: 3 minuten.

Wat is structured data?

B. Analyzed marketing krijgt vaker deze vraag. Wat is structured data? De term zegt het eigenlijk al. Structured data, oftewel gestructureerde gegevens is het op een gestructureerde wijze toevoegen van tags aan de html-code om de zoekmachines op de hoogte te brengen van wat er precies op een pagina staat. Dit betekent dat je vertelt waar bepaalde content voor staat. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat iets een adres, product of review is. Structured dat is een onderdeel van technische SEO. Hiermee kun je uitgebreidere zoekresultaten (zogenoemde rich cards) genereren wat weer voor een hogere CTR kan zorgen. De zoekmachine Google ondersteunt de volgende drie formaten: JSON-LD, Microdata en RDFa.

Structured data elementen toevoegen

Je kunt structured data toevoegen aan diverse html-onderdelen. De meest voorkomende toepassingen zijn:

  • Kruimelpad, sitenaam en sitelinks

Door je sitenaam en de broodkruimelnavigatie te markeren, krijg je duidelijke URL’s in de zoekresultaten. Je kunt ook code toevoegen om bij merkgerelateerde zoekresultaten een zoekbalk te laten verschijnen, waarmee bezoekers direct in je site kunnen zoeken (eigenlijk dus een site:example.com [query] zoekopdracht).

  • Productinformatie (naam, omschrijving, prijs, voorraad)

Bij producten kunnen de onderdelen prijs, valuta en voorraad gemarkeerd worden, maar ook de productspecifieke beoordeling.

  • Recepten

Voor recepten zijn de ingrediënten en voedingswaarde interessant om te markeren. Ook hier kan de beoordeling voor dit specifieke recept worden uitgelicht.

  • Evenementen

De naam van het evenement en de datum kunnen in de zoekresultaten getoond worden.

  • Adresgegevens voor lokale bedrijven

Structured data door middel van Knowledge Graph. Die staan dus rechts van de zoekresultaten.

  • Reviews / beoordelingen

Met review snippets wordt met behulp van gele sterren de gemiddelde beoordeling voor bijvoorbeeld een product of vestiging weergegeven. Ook het aantal reviews wordt weergegeven.

Wat zijn rich cards dan precies?

Rich Cards zijn een vorm van mobielvriendelijke rich snippets die Google in de zoekresultaten van zoekmachines weergeeft in de vorm van een carrousel. Zo is het mogelijk om voor een pagina over het beste SEO bedrijf [stad] als zoekresultaat, een carrousel te krijgen waarin gebruikers door de bedrijven die in het artikel genoemd worden kunnen swipen. Als ze vervolgens op een bedrijf klikken krijgen ze een Accelarated Mobile Page (AMP) van het bedrijf te zien.

En de technische termen JSON-LD, Microdata en RDFa?

JSON-LD, Microdata en RDFa zijn drie formaten om content te markeren zodat structured data ontstaat. Een belangrijk verschil tussen deze drie is dat je met Microdata en RDFa je HTML content markeert, terwijl je met JSON-LD in Javascript zit. Bovendien kan Google JSON-LD lezen als het dynamisch wordt opgemaakt. JSON-LD staat dan ook voor JavaScript Object Notation for Linked Data.

Voordelen van structured data en rich cards

De structured data en rich cards hebben geen directe invloed op de rankings in Google. Met rich snippets en rich cards worden zoekresultaten in ieder geval wel veel prominenter weergegeven zijn. Hierdoor valt je zoekresultaat veel meer op tussen andere zoekresultaten. Bijkomend voordeel is dat zoekmachines door de markering de content en context veel beter en sneller kunnen begrijpen. Boost je zichtbaarheid en maak gebruik van structured data en rich cards.

Vraag hulp bij structured data

Het toevoegen van structured data aan je website is niet makkelijk, zeker als je alle mogelijkheden wilt benutten. Vraag daarom altijd even om hulp. Wil je meer weten over structured data of SEO in het algemeen? Heb je hulp nodig bij de implementatie van ‘structured data’ op je WordPress website of ben je geïnteresseerd in SEO zelf doen of SEO uitbesteden en wil je meer weten? Wij als SEO bureau kunnen je daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met B. Analyzed marketing, internet marketing bureau Limburg .

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Kom meer te weten:

Leestijd: 1 minuut

Keywords

Keywords / trefwoorden Zijn de termen die gebruikers intypen in hun zoekmachine, zoals Google, Bing, Yahoo etc. Dit zijn de zoekwoorden waarmee jouw klanten jouw diensten opzoeken. Om te zorgen…
Leestijd: 1 minuut

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie / research Zoekmachine optimalisatie ofwel search engine optimization (SEO). Het houdt in dat je onderzoek/research doet om jouw website te optimaliseren. Door de optimalisatie van je website, wordt…
Leestijd: 3 minuten.

Wat is marketing automation?

Wat is marketing automation? Marketing automation oftewel marketingautomatisering is de technologie waarbij marketingprocessen en campagnes automatisch over meerdere kanalen beheerd worden. Het doel van marketing automation is leads / prospects…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.