Tools voor SEO techniek – verbeter je site met deze 5 gratis tools

Leestijd: 4 minuten.

Technische SEO is net zo belangrijk voor de vindbaarheid van je website als content gerelateerde SEO, zoals linkbuilding of de focus op zoekwoorden. Eerder al legden we uit wat linkbuilding is en schreven we over het belang van zoekwoordenonderzoek. Om erachter te komen op welke punten je de technische SEO van jouw website kunt verbeteren, kun je een website crawl doen. Dit is onderzoek dat uitgevoerd wordt door zoekmachine software. In dit artikel deelt B. Analyzed de 5 beste gratis tools die je kunt gebruiken om je techniek van je website te verbeteren.

5 gratis SEO tools voor technische SEO

Er zijn verschillende tools die gericht zijn op de technische SEO van websites. Lang niet al die tools zijn gratis. Wanneer je zelf geen marketing specialist bent, wil je waarschijnlijk geen geld aangeven voor een tool die je niet zo vaak gebruikt. Daarom heeft B.Analyzed de 5 beste gratis SEO tools voor technische SEO op een rijtje gezet. Zo kun je zelf een snelle gratis check doen en zien hoe de je website ervoor staat!

1. Google Search Console

Een van de belangrijkste tools voor alle soorten SEO, ook de technische kant: Google Search Console. Deze tool is erg nuttig voor het opzetten van een rapportageproces. Als er een fout ontstaat op je pagina, krijg je hier een bericht van. Dit zijn bijvoorbeeld de 404-error fouten. Je kunt de sitemap van jouw website bekijken in Google Search Console. Dit is een overzicht van het aantal URL’s van jouw website. Je krijgt een waarschuwing als er een fout zit in de URL’s en je kunt zien hoeveel URL’s er zijn geïndexeerd. Ook kun je met Google Search Console robots.txt testen. Robots.txt geven aan welke pagina’s door de zoekmachines wel en niet geïndexeerd moeten worden. Need we say more? Google Search Console is een must have voor technische SEO en het is nog gratis ook!

2. Screaming frog

Een ontzettend handige tool voor het uitvoeren van een website crawl. Screaming Frog kan ontbrekende paginatitels, meta-beschrijvingen en meta-trefwoorden aan het licht brengen. Ook geeft de tool aan wanneer afbeeldingen te groot zijn en wanneer er fouten in URL’s of in responscodes zitten. Met Screaming Frog kan je het frame van je website goed onderzoeken. Waardevol als je de SEO techniek van je wilt website wilt checken.

3. Structured data testing tool: Schema.org

Schema.org is een tool van verschillende zoekmachines samen. Het is een structured data testing tool. Zoekmachines gebruiken een algoritme om websites te doorgronden op basis van techniek, content en ook op datastructuur. Met de tool Schema.org kun je microdata toevoegen aan de HTML-code van webpagina’s. Dit helpt zoekmachines om de context van een pagina nog beter te begrijpen. Zoekmachines hechten hier belang aan omdat het uiteindelijk de gebruiker helpt om de juiste informatie te vinden. Als een tekst gaat over ‘Nike’ dan is het niet direct duidelijk voor zoekmachines of de pagina gaat over de Griekse godin van de overwinning of over het sportmerk. Door het toevoegen van microdata aan de HTML, bijvoorbeeld informatie over het jaar van oprichting van het bedrijf Nike, weten zoekmachines dat het gaat over het sportmerk.

4. Validator.w3.org

W3C staat voor World Wide Web Consortium. Dit is de organisatie van Tim-Berners Lee die het internet heeft uitgevonden. Websites worden gebouwd met .html, xml of cms. W3C heeft een aantal regels opgesteld waaraan website codes moeten voldoen. Deze regels moeten ervoor zorgen dat verschillende browsers de website kunnen lezen. Bij het schrijven van code kunnen er, net als bij het schrijven van teksten, fouten ontstaan. Over het algemeen wordt de boodschap -of het frame van de website- nog steeds begrepen, maar beter is het natuurlijk om deze fouten eruit te halen. De gratis online tool validator.w3.org/ geeft inzicht in de schrijffouten in code. Streven naar een perfecte broncode hoeft niet, maar gebruik deze tool om te kijken waar je verbeteringen kan toepassen voor gebruiksvriendelijkheid van de bezoekers en de snelheid van je website.

5. GTmetrix.com

De tool GTmetrix brengt de prestaties van jouw website in kaart en richt zich vooral op de snelheid van jouw website. De snelheid prestatie wordt berekend aan de hand van vijf punten: de Page Speed Grade die Google aan een pagina geeft, de YSlow Grade die Yahoo aan een pagina geeft, de tijd die het duurt om een pagina te laden, de totale grootte van de pagina en het aantal downloadbare elementen. Je voert de website in die je wilt controleren en GTmetrix brengt overzichtelijk in kaart waar de knelpunten zitten en waar jij -of je webbouwer- nog wat extra aandacht aan moeten besteden.

Technische SEO uitbesteden? B.Analyzed helpt graag!

Als je niet thuis bent in het bouwen van websites, code en technische SEO zijn bovenstaande tools misschien erg ingewikkeld. Weet je niet waar je moet beginnen? De SEO specialisten van B. Analyzed helpen je graag! Wij hebben jarenlange ervaring en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. We weten dus precies waar we op moeten letten en kunnen ervoor zorgen dat jouw website hoger rankt in de zoekmachines. Neem contact met ons op, dan kijken we graag hoe we jouw website hoger in Google kunnen laten scoren.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 5 minuten

SEO prestaties meten met behulp van Search Console

Er zijn ontzettend veel SEO technieken die jouw website hoog  in Google laten ranken. Echter, het niet altijd makkelijk om inzichtelijk te krijgen welke SEO werkzaamheden nu het meest effectief…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.