Adwords is een belangrijk kanaal voor webshops. Er zijn binnen Adwords diverse mogelijkheden om jouw webshop succesvol te laten groeien. Een Adwords strategie die zichzelf meerdere keren heeft bewezen is de combinatie van Google Shopping, Dynamic Search Ads, reguliere merk Search campagnes en Dynamic (display) remarketing campagnes. We behandelen deze AdWords strategie met een aantal belangrijke mogelijkheden binnen Google Adwords.
1. Google Shopping
Google Shopping is een van de diensten aangeboden door Google voor het zoeken van online producten. Het zoekt door verschillende winkels die de producten aanbieden en toont visuele resultaten van de producten in de vorm van productafbeeldingen en prijzen. Google Shopping advertenties bestaan altijd uit een foto, titel, prijs en de naam van de webshop. Google Shopping zorgt ervoor dat je product visueel wordt getoond op het moment dat Google een koopintentie uit de zoekopdracht kan herleiden. Google Shopping campagnes worden opgebouwd uit een feed die rechtstreeks uit de webwinkel komt en is daarmee altijd actueel qua aanbod en getoonde prijzen. Bij B. Analyzed marketing maken we gebruik van de Channable waar we verschillende feeds beheren. Google Shopping is een belangrijk onderdeel en onmisbaar in de Adwords strategie voor een webshop.
Voordelen van Google Shopping
- Grootste zichtbaarheid voor je producten omdat het visueel is
- Gericht adverteren voor mensen die echt willen shoppen
- Lage kosten per bestelling, door gerichte koper
- Eenvoudig en gratis aanmelden via Google Adwords en Google Merchant center.
2. Dynamic search ads, ofwel dynamische advertenties
Naast de Google Shopping campagne kan een Dynamic Search Ads campagne hele gerichte zoekopdrachten afvangen en tegelijkertijd zorgen voor veel waardevolle inzichten. Dynamic Search Ads (DSA) zijn Adwords advertenties die automatisch worden weergegeven op basis van de content op je website. Net als Google Shopping advertenties voer je hier geen zoekwoorden in bij Google Adwords. Het voordeel van een Dynamic search campagne voor webshops is dat je gemakkelijk met grote hoeveelheden producten- of categorieën kan adverteren. Zonder dat je hiervoor steeds afzonderlijk zoekwoorden hoeft toe te voegen. Dit campagnetype zorgt ervoor dat je vindbaar kan zijn met je producten als men op een specifieke type-aanduiding of zelfs een productnummer zoekt. Deze dynamische zoekadvertenties worden automatisch door Google Ads gegenereerd op basis van de inhoud van je website. Veel bedrijven maken hier geen gebruik van omdat het niet erg bekend is, terwijl je daar juist heel veel uit kunt halen. We leggen hieronder kort uit waarom dynamic ads zo krachtig zijn.
Wat zijn Dynamic Search Ads?
Dynamic Search Ads of dynamische zoekadvertenties worden dus door Google zelf gegenereerd op basis van de inhoud van je website. Je laat Google weten welke landingspagina je wil gebruiken en voor welke zoekopdracht de advertenties bedoeld zijn. Google maakt zelf de tekstadvertenties, test ze, verbeterd ze om zo een zo optimaal resultaat te behalen. Je laat Google dus zelf de inhoud van je advertentie bepalen, zodat die de beste resultaten oplevert in het Google algoritme.
Voordelen van dynamische zoekadvertenties
- Zoekwoordenonderzoek wordt overbodig, je target op basis van de inhoud van de pagina.
- Je bespaart veel tijd en kosten. Je kan namelijk meteen je campagne opzetten, zonder vooronderzoek.
- Google gaat op zoek naar relevante zoekwoorden op basis van je content, waardoor je niet snel waardevolle keywords mist.
- Dynamische zoekadvertenties nemen ook veranderingen op je webshop mee. Zowel een url verandering als verandering in het assortiment wordt hierin meegenoemen. Dat scheelt weer werk en tijd.
- Dynamische zoekadvertenties zijn relevanter en persoonlijker dan bijvoorbeeld generieke search campagnes. Google neemt de zoekterm van de gebruiker mee in de kop van de advertentie. Je CTR gaat daarmee omhoog.
Dynamische advertenties zijn een belangrijk onderdeel voor een Adwords strategie van een webshop.
Optimaliseer je landingspagina’s voor je dynamische zoekadvertenties
Om ervoor te zorgen dat Google jouw website en pagina’s goed begrijpt moet deze SEO geoptimaliseerd zijn. Des te beter dat Google jouw pagina begrijpt des te beter de inhoud gescand kan worden en des te gebruiksvriendelijker de pagina wordt.
Je dynamische zoekadvertenties monitoren en optimaliseren
Het is belangrijk dat je de resultaten van de dynamische advertenties goed in de gaten houdt. In het menu van je campagne kan je onder “Dynamische advertentietargets” bekijken bij welke zoekopdrachten jouw advertentie getoond wordt. Daarnaast kun je zien welke landingspagina’s getoond worden. Mochten er irrelevante zoekwoorden of pagina’s getoond worden dan kun je die direct uitsluiten. En je kan hier trouwens ook veel uit leren! Als er veel zoektermen tussen zitten die je zelf nog niet gebruikt in je SEO stratgie is het een goed idee om ze te gaan gebruiken! En als je de dynamische zoekadvertentie hebt ingesteld op je volledige website, en niet op een specifieke landingspagina, dan kan je hier bekijken welke pagina Google gebruikt voor de advertentie.
3. Search campagnes en merk campagnes
De Dynamic Search Adwords campagne is ook handig om data te verzamelen. Wanneer specifieke product- of categoriepagina’s veel getoond worden dan kun je die verplaatsen naar een naar een advertentiegroep in een Search campagne. In tegenstelling tot de DSA campagne heb je nu maximale controle over de getoonde ads, de CPC en de (prijs-) extenties. En tevens kun je ook nog veel meer informatie toevoegen bij de site-extensies.
Maak een aparte merk campagne
Met AdWords kan je in korte tijd veel naamsbekendheid creëren en verkeer naar je webshop of website leiden. Goed gebruik van je merknaam in AdWords kan enorm veel opleveren. AdWords advertenties met eigen merknaam, oftewel AdWords Brand Ads, zijn promoties waarin de handelsnaam van jouw bedrijf wordt genoemd. Mensen die zoeken op een merknaam, doen dit vaak in combinatie met een product of dienst. Deze mensen zitten in de laatste fase van hun aankoopproces en willen tot aankoop overgaan. Door te adverteren op je eigen merknaam maak jij het extra makkelijk om tot aankoop over te gaan. Vaak kom je in de organische zoekresultaten naar boven, wanneer je jouw merknaam intypt. Als jij daarnaast je handelsnaam in AdWords verwerkt, dan ben je sowieso al 2 keer zichtbaar. Onderzoek heeft aangetoond dat deze dubbele zichtbaarheid van je handelsnaam voor veel meer verkeer zorgt dan wanneer je vertrouwt op alleen AdWords of alleen organische zoekresultaten. Bovendien is de cpc bij merknaam zoekwoorden een stuk lager dan bij generieke zoekwoorden. Ook kun je je bij AdWords advertenties sitelinks en andere extensies toevoegen die jouw advertentie extra laten opvallen. Dit komt van pas bij productintroducties, campagnes en seizoensgebonden producten. Maar als je echt je handelsnaam wilt beschermen, dan kun je deze registreren als merk.
4. (Dynamic) Remarketing Campagnes
Converteert de bezoeker niet direct? Dan kan je met een Remarketing campagne zorgen dat deze je website (en het product) niet vergeet. Met (dynamische) productbanners worden bezoekers van je website gevolgd en kun je deze potentiële klanten alsnog overtuigen om het product aan te schaffen. Bezoekers zullen na het verlaten van je website op relevante andere websites jouw advertentie tegenkomen door middel van banners. Dat verhoogt de kans dat de potentiële klant uiteindelijk klant zal worden.
Genereer dynamische advertenties op basis van je producten
Wanneer je ook gebruik maakt van Google Shopping en dus het Google Merchant Center wordt het makkelijker om remarketing in te zetten. Je kunt dan dynamische advertenties genereren op basis van je producten. De Google Ads software zorgt er dan zelf voor dat de advertentie bekeken producten bevat. Aparte categorieën aanmaken is dan niet nodig.
Voorbeeld: Een fashion kleding webshop verkoopt jurken, rokken, riemen en schoenen voor vrouwen. De webshop heeft 6000 bezoekers per maand. Vanwege het beperkte volume is remarketing op categorieniveau (bijv. riemen) niet goed mogelijk. Door dynamische remarketing in te zetten (in combinatie met de producten in het Merchant Center) worden automatisch bekeken producten getoond in de banners die worden gebruikt. Wanneer een bezoeker riemen heeft bekeken op de website, zullen de riemen ook getoond worden in de banners.
Adwords strategie voor webshops nodig?
Heb je hulp nodig bij de opzet van een Adwords strategie voor jouw webshop? B. Analyzed marketing heeft ervaring en kan je daarbij helpen. Vragen, aanvullingen, opmerkingen of suggesties? Neem contact op of schakel een SEA specialist of SEA expert in! Bovenaan in Google in de organische resultaten? Schakel een SEO specialist of SEO bureau Nijmegen in!
Bronvermelding: Rooza online marketing