Heb jij je Adwords al gekoppeld aan Analytics

Leestijd: 8 minuten.

Voordat je aan de slag kunt met het rapport AdWords in Google Analytics, moet je uiteraard eerst zorgen dat je Google Analytics account en AdWords gekoppeld zijn. Wil je weten hoe je dit moet doen? Check dan het volgende artikel van Google. In dit artikel bespreken we het rapport AdWords in Google Analytics. Dit rapport richt zich specifiek op het verkeer uit de AdWords campagnes die je hebt. Met deze statistieken kom je erachter hoe campagnes presteren en of ze voldoen aan je verwachtingen. Je komt erachter hoeveel bezoekers de website bezoeken via advertenties heeft, hoeveel deze bezoekers op de website uitgeven en welke doelen behaald worden met AdWords. Je vindt de AdWords rapporten in Google Analytics onder Acquisitie → AdWords.

In dit artikel zullen we de volgende rapporten bespreken:

 • Campagnes
 • Zoekwoorden
 • Zoekopdrachten
 • Uur van de dag
 • Bestemmings-URL’s
 • Plaatsingen
 • Zoekwoordposities
 • Hoofdstuk Paragrafen

Campagne-niveau

Het Campagnes rapport laat zien hoeveel bezoekers jouw campagnes genereren, hoeveel deze bezoekers uitgeven en welke doelen zij behalen. Genereert een bepaalde campagne bijvoorbeeld erg veel bezoekers, maar is het bouncepercentage ontzettend hoog (dus bekijken bezoekers maar één pagina en haken ze meteen af)? Of bekijken ze meerdere pagina’s, maar gaan ze niet over tot actie? Dan kan het zo zijn dat de bestemmingspagina’s die je hebt opgegeven in de campagne totaal niet aansluiten op de verwachting die je schept in de advertentie.

Vormgeving of inhoud

Dit kan bijvoorbeeld komen door een totaal verschillende vormgeving (lay-out, huisstijl) of misschien komt de boodschap of inhoud op de betreffende pagina komt niet overeen met de inhoud van de campagne.

Specifieke boodschap

Een andere mogelijkheid zou nog kunnen zijn: je gebruikt een zeer specifieke boodschap in je advertentie, bijvoorbeeld voor een bepaald type fiets, en stuurt mensen gewoonweg door naar de homepagina van jouw online fietsenwinkel. Dan moeten bezoekers alsnog zelf zoeken op de website naar het artikel waarvoor ze net op een advertentie hebben geklikt. Ze bekijken dan wel meerdere pagina’s, maar de kans is groot dat zij niet tot bestelling overgaan.

Rapport zoekwoorden

In het rapport zoekwoorden bekijken we welke zoekwoorden het beste presteren. Let op: dit zijn alle zoekwoorden (zowel betaald als onbetaald) die door gebruikers worden gebruikt om jouw website te bereiken. Presteert een bepaald zoekwoord goed wat betreft het aantal bezoeken, maar heeft het een hoog bouncepercentage of weinig opbrengst? Dan sluit het zoekwoord waarschijnlijk niet goed aan op de pagina’s waar naartoe wordt verwezen. Het kan zelfs zo zijn dat bezoekers helemaal niets op de website te zoeken hebben. Stel jij hebt een webshop waar je schilders benodigdheden verkoopt voor hobbyisten en kunstenaars, dan verkoop je onder andere paletmessen. Jij adverteert volop met het zoekwoord “paletmes” om mensen naar jouw webshop te trekken. Dit klinkt logisch, maar er zijn ook een heleboel mensen die opzoek zijn naar een paletmes voor in de keuken!

Dat zijn dus niet de bezoekers die je wilt hebben. Het is dan verstandig om voor een specifieker zoekwoord te gaan, zoals “ verf paletmes”, of “schilder paletmes”. Is er een zoekwoord met een hoge opbrengst, maar weinig bezoeken? Dan is het verstandig om het bod voor dat zoekwoord te verhogen zodat de advertentie voor dat zoekwoord vaker wordt vertoond. Wanneer je in het rapport de dimensie Advertentie-inhoud kiest worden de advertenties weergegeven met de eerste regel van de advertentie. Ook zeer handig om te zien welke teksten wel en niet goed werken voor jouw website! In het rapport Zoekopdrachten bekijken we welke zoekopdrachten overeenkomen met de eigen zoekwoorden. Oftewel: de daadwerkelijke zoekopdrachten die vertoningen van jouw Adwords-advertenties hebben geactiveerd. Daarnaast is het mogelijk erachter te komen hoe mensen (potentiële klanten) zoekopdrachten gebruiken die gerelateerd zijn aan onze producten en diensten. Met die inzichten kunnen we de eigen lijsten met zoekwoorden aanpassen en effectiever maken! De zoekwoorden die in dit rapport verschijnen zijn dus de zoekwoorden die gebruikers in Google hebben ingetypt waarbij jouw advertentie verscheen op de resultatenpagina.

Primaire dimensie: Zoektype

Om erachter te komen welke zoektypes nu gebruikt worden, kun je als primaire dimensie Zoektype selecteren. Zoektype is een instelling waarmee je bepaald in welke mate een zoekwoord overeen moet komen met de zoekterm (die mensen gebruiken tijdens het zoeken in Google) om ervoor te zorgen dat jouw advertentie wordt geactiveerd en wordt weergegeven.

De verschillende opties die je in bovenstaande afbeelding ziet betekenen het volgende:

 • Broad match (breed zoeken) – De advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die soortgelijke woordgroepen en relevante varianten bevatten.
  Bijvoorbeeld zoekwoord: “vindbaar op google”
  Zoekopdrachten die hiermee overeen kunnen komen: website vindbaar op google, vindbaar in zoekmachines, vindbaar google.
 • Exact match (exact zoeken) – De advertentie wordt alleen weergegeven voor zoekopdrachten die precies overeenkomen met de opgegeven zoekwoorden of een sterk gelijkende variant. Bijvoorbeeld zoekwoord: “B. Analyzed marketing” Zoekopdrachten die hiermee overeen kunnen komen: B. Analyzed, Britt Daemen
 • Phrase match (zoeken op woordgroep) – De advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die precies overeenkomen met de opgegeven zoekwoorden of een sterk vergelijkende variant, met mogelijke andere woorden. Bijvoorbeeld zoekwoord: “SEO bureau”

Zoekopdrachten die hiermee overeen kunnen komen: SEO specialist, Internet marketing bureau of SEA expert.

Uur van de dag rapport

Wanneer je een product of dienst verkoopt weet je zelf uiteraard goed wie je doelgroep is en hoe zij zich online oriënteren. Dit rapport kan je hier nog een stapje verder mee helpen. Je kunt nagaan welke dagdelen meer geïnteresseerde bezoekers trekken. In het rapport Uur van de dag bekijken we de AdWords statistieken per uur en dag van de week. De weergave van de uren spreekt voor zich, maar de dagen worden ook weergegeven in cijfers.

0 = zondag
1 = maandag
2 = dinsdag
3 = woensdag
4 = donderdag
5 = vrijdag
6 = zaterdag
Sorteren van data
Sorteer de tabel op Gemiddelde sessieduur of op Opbrengst om na te gaan welke dagdelen het meest populair zijn.

Gesorteerd op Opbrengst

Door na te gaan op welke tijden meer tijd wordt doorgebracht op de website en te bekijken wanneer meer doelen worden behaald, is het mogelijk je advertenties hierop af te stellen. Je kunt dan bijvoorbeeld meer bieden op die betreffende zoekwoorden tijdens deze “populaire” uren.
Een webshop met producten voor baby’s en kinderen met als doelgroep ouders, zou er eens goed over na moeten denken om advertenties vaker te laten vertonen rond de lunchpauze (tussen 11:00 en 13:00 uur), het einde van een werkdag (16:00 – 18:00 uur) en ‘s avonds wanneer de kinderen in bed liggen (na 21:00 uur). Want dan is de kans het grootst op geïnteresseerde bezoekers die daadwerkelijk een aankoop willen doen.

Secundaire dimensie: Zoekwoord
Voeg in het rapport de secundaire dimensie “Zoekwoord” toe en sorteer op Opbrengst, dan kom je erachter welke zoekwoorden effectiever zijn tijdens bepaalde dagdelen.

14.5 afbeelding 4

Ook hier geldt: bekijk welke tijdstippen de meeste bezoekers en opbrengst opleveren en speel hier op in!

Bestemmings-URL rapport

Het rapport bestemmings-URL’s laat zien naar welke URL’s (op de eigen website) bezoekers worden verwezen vanuit de AdWords advertenties. Met dit rapport kunnen we vaststellen welke pagina’s het beste werken en voor de meeste conversies zorgen. (Bestemmings-URL’s heet nu Uiteindelijke URL’s)

14.6 afbeelding 1

Primaire dimensie: Advertentiedistributienetwerk
Met Advertentiedistributienetwerk als primaire dimensie bekijk je welke methoden het meest effectief zijn.

14.6 afbeelding 2

Overal dezelfde advertenties weergeven is namelijk niet altijd de beste keuze. Analyseer aan de hand van het rapport welke advertenties per netwerk het best presteren. Let hierbij niet alleen op het aantal sessies, maar bekijk ook de sessieduur en uiteraard de opbrengst.

Is er een bepaald netwerk wat met bepaalde advertenties slechter scoort? Dan kun je overwegen om voor dat netwerk andere advertenties in te zetten. Besteed hier (wanneer je slechte prestaties ontdekt) de nodige tijd aan en probeer de advertenties goed af te stemmen op het betreffende netwerk.

Gebruik het AdWords rapport Displaytargeting om automatische en zelfgekozen plaatsingen van je advertenties in het Google Display netwerk te vergelijken. Daarnaast vind je hier de gegevens over de domeinen en de specifieke URL’s waarop de advertenties worden weergegeven.

Plaatsingstypen

Er zijn twee verschillende soorten plaatsingstypen te vinden in het rapport: automatische plaatsingen en zelfgekozen plaatsingen. Plaatsingen zijn locaties in het Google Display Netwerk (meer dan een miljoen websites, video’s en apps) waar advertenties kunnen worden weergegeven.

Automatische plaatsingen

Automatische plaatsingen (automatic placements in het rapport) zijn de advertenties die op basis van contexttargeting worden weergegeven. Hierbij koppelt Google jouw advertenties aan relevante plaatsingen o.a. op basis van de (door jou) opgegeven zoekwoorden.

Dit gebeurt alleen wanneer je een van deze campagnetypen hebt geselecteerd (in AdWords):

Alleen Display Netwerk – Alle functies
Zoek- en Display Netwerk – Alle functies
Op basis van meerdere factoren kiest Google dus de beste plekken voor jouw campagnes.

Zelfgekozen plaatsingen

Kies je voor zelfgekozen plaatsingen, dan kun je zelf de locaties binnen het Google Display Netwerk kiezen. Dit kunnen volledige websites zijn, een app, bepaalde pagina’s van een website of een specifiek advertentieblok op een bepaalde website.

Dit is een goede optie wanneer je exact weet waar jouw klanten zich bevinden, is er bijvoorbeeld een website die klanten vaak bezoeken? Dan is het slim deze site toe te voegen als zelfgekozen plaatsing.

Bekijk de statistieken van beide soorten plaatsingen en bekijk of de advertenties het verkeer opbrengt waar jij op had ingezet. Is dit niet het geval? Dan is het slim om het ontwerp van de advertenties te controleren. Zijn ze relevant voor de plaatsen waarop de advertenties worden weergegeven? Laat de advertentie goed op de context aansluiten, vooral bij zelfgekozen plaatsingen heb je hier veel invloed op!

Plaatsingsdomein
Klik op een plaatsingstype om na te gaan hoe de advertenties presteren op de website waar deze worden geplaatst.

AdWords domeinen

Een tip om zo gericht mogelijk te adverteren: gebruik eerst automatische plaatsingen (voor ongeveer een maand). Ga in dit rapport na welke websites het meeste verkeer opleveren en goed converteren. Noteer de beste websites en schakel vervolgens over op zelfgekozen plaatsingen op die betreffende sites.

AdWords – Zoekwoordposities rapport

Paragraaf Voortgang:
← Back to Hoofdstuk

Dit rapport staat helaas niet meer in Analytics, zoekwoordposities zijn voortaan in AdWords zelf te bekijken!

Log in op jouw AdWords-account via https://adwords.google.nl.
Klik boven aan de pagina op het tabblad Campagnes.
Zoek de kolom Gem. pos. in de tabel met statistieken op. Als deze kolom niet in de tabel wordt weergegeven, kun je deze toevoegen door in de werkbalk boven de tabel met statistieken op de knop Kolommen te klikken.
Je kunt ook op het tabblad Advertenties of Zoekwoorden klikken om de gemiddelde positie weer te geven op basis van advertenties of zoekwoorden.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 10 minuten

Waarom bloggen belangrijk is voor de SEO van je website

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het regelmatig publiceren van hoogwaardige, relevante content een cruciale strategie voor het bereiken en behouden van een goede online zichtbaarheid.…
Leestijd: 5 minuten.

Het belang van SEO marketing tijdens COVID-19

Internetbureaus en andere bedrijven verliezen klanten vanwege de coronavirus crisis. Naast het klantenverlies zullen veel bedrijven genoodzaakt zijn om de deuren te sluiten. Dit is vergelijkbaar met de recessie van…
Leestijd: 4 minuten.

#1 positie in Google door backlinks

Oké, linkbuilding dus. Je hebt al kunnen lezen wat linkbuilding precies is, welke factoren bepalen wat een goede link is en welke linkbuilding strategieën je zelf kunt toepassen. Maar hoe…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.