WordPress SEO handleiding 2021 – 18 belangrijke tips!

Leestijd: 12 minuten.

WordPress staat bekend als een goed en makkelijk CRM-systeem om SEO vriendelijke websites te maken. Zonder veel technische kennis kun je in een paar dagen een mooie website lanceren. Maar waar moet je precies op letten om je WordPress website ook goed te laten scoren in de zoekmachines. In deze WordPress SEO handleiding bespreken wij de 18 belangrijkste punten voor WordPress SEO. Heb je hulp nodig? De SEO-experts van B. Analyzed kunnen altijd met je mee kijken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

1. Permalinks

Het eerste dat je moet aanpassen na de installatie van WordPress is de manier waarop de permalinks (de URL’s) van je berichten worden weergegeven. Standaard zien de links er zo uit: http://naamvanjouwwebsite.nl/?p=21. Deze URL geeft weinig informatie aan je bezoekers en Google. Zet in de permalink de bericht titel en eventueel de categorie van je website. Gebruik zoekwoorden in de URL: dit goed voor de SEO. Het is verstandig om de structuur van je permalinks direct in te stellen nadat je WordPress hebt geïnstalleerd. Doe je dit op een later moment -als je al blogs of berichten hebt aangemaakt- dan moet je daarna goed opletten of deze wel goed doorgestuurd worden naar de juiste pagina.

Om permalinks aan te passen, ga je in je dashboard naar Instellingen >> Permalinks (of Settings >> Permalinks). Je kunt hier kiezen uit verschillende instellingen. De meest gebruikelijke is de optie Bericht naam (Post name). Dit is een heldere en informatieve URL voor zowel Google als je bezoeker. Dit is ook de instelling die we gebruiken op onze eigen website.

Via de optie Costum Structure kun je zelf een structuur instellen, mocht je dat willen. Bedenk dan wel goed van te voren dat een URL niet te lang mag zijn en relevante informatie bevat voor je bezoekers en voor zoekmachines.

2. Permalinks voor pagina’s

Niet alleen blogs hebben URL’s, website pagina’s hebben ook een URL. Dit is vooral belangrijk als je een hoofdthema hebt, met daaronder subthema’s. Deze pagina’s worden subpagina’s of sub-sub pagina’s genoemd.

Een voorbeeld: je bent freelance online marketeer. Dan heb je één hoofdpagina: freelance online marketeer. De subpagina’s zijn de verschillende diensten die je aanbiedt, zoals SEO en Google Analytics. Je krijgt dan bijvoorbeeld zo’n URL: b-analyzed.com/nl/freelance-online-marketeer. Voor zowel Google als je bezoekers is de structuur van de website op deze manier heel overzichtelijk. Aan de URL kunnen ze zien waar je pagina over gaat. Je kunt de permalinks van pagina’s niet zo makkelijk veranderen als je geen specifieke technische kennis hebt. Dit geeft niet: als je de URL’s van de hoofd- en subpagina’s kort en overzichtelijk houdt, zijn de instelling goed genoeg.

301-redirects zijn belangrijk

Heb je al een website en ben je van plan om de URL’s van je pagina te veranderen? Let dan goed op dat je geen foute pagina’s creëert. Als je de URL van een bestaande pagina verandert, maak je voor Google een nieuwe pagina. Dit heeft dus invloed op de positionering van je pagina. Het kan ook zijn dat andere websites al doorlinken naar je ‘oude’ URL. Om te voorkomen dat je bezoekers op een 404-error pagina komen en je ze verliest, kun je een 301-direct aanmaken. Als mensen via-via op je oude URL komen, wordt de pagina automatisch doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Je kunt dit doen met de Redirection plugin van John Godley.

3. Maak een keuze: wel of geen ‘www’

Via Instellingen>>Algemeen (of Settings>>General) kun je instellen of je wel of geen ‘www’ voor je domeinnaam zet.

Handleiding SEO - Voorbeeld URL www

WordPress linkt automatisch door, maar het is verstandig om een keuze te maken voor één van de twee vormen en deze vervolgens consequent te gebruiken. Dit is relevant voor je bezoekers die anders misschien in de war raken. Maar nog belangrijker is het voor Google. Zoekmachines zien https://www.b-analyzed.com en https://b-analyzed.com namelijk als twee verschillende websites. Als de websites niet naar elkaar verwijzen, concurreer je ook met jezelf op content en dat wil je voorkomen.

Maak dus direct als je begint met je website een keuze. Welke vorm je kiest, maakt niet uit voor de vindbaarheid van je website. Het is wel belangrijk dat je consistent de gekozen vorm blijft gebruiken.

4. Gebruik HTTPS

Google vindt het belangrijk dat websitegegevens versleuteld worden verzonden. Dit is het verschil tussen https:// (beveiligd) en http:// (niet beveiligd). Beveiligde websites worden hoger in de zoekresultaten getoond. Je krijgt een https:// door een SSL-certificaat aan te vragen. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit certificaat kan je zelf aanvragen of geef de opdracht aan je webhost. Websites met een SSL-certificaat hebben een slotje voor de URL staan. Als je privégegevens verzamelt van mensen (dit is ook al een emailadres!) ben je volgens de AVG-wet verplicht om een SSL-certificaat te hebben. Ook Google hecht veel waarde aan de veiligheid van websites. Heb je geen SSL-certificaat, dan zet Google de melding ‘niet veilig’ bij jouw website in de zoekresultaten.

Handleiding SEO - Voorbeeld slotje URL

5. Title tag

Een Title tag vertelt aan Google waar de pagina over gaat. Met de SEO plugin van Yoast kun je bij iedere pagina en bij ieder bericht direct deze gegevens invullen. De plugin geeft ook aan of je dit op de juiste manier doet. Als je simpelweg de instructies volgt van deze plugin, dan zit je SEO technisch gezien goed met de Title tag van je bericht. Zorg er wel voor dat je niet alleen voor de plugin schrijft, maar dat je bezoeker ook nog een aantrekkelijk tekst te zien krijgt.

6. Meta tags

De Meta tag is de beschrijving onder de Title tag in de zoekresultaten van Google. Een Meta tag wordt ook wel een meta description genoemd. Het is de informatie die onder de URL en de titel staat. Met de SEO plugin van Yoast kun je ook deze meta tags makkelijk invoeren. Je kunt dit handmatig doen of het automatiseren. De beste beschrijving is een beschrijving die je zelf schrijft en die kort en bondig de inhoud van het artikel weergeeft. Zo weet een mogelijke bezoeker direct wat hij kan verwachten op jouw website. Als je artikel gaat over datgene waar een gebruiker naar op zoek is, is de kans groot dat hij naar je website komt. Focus op keywords in je meta tags, zo optimaliseer je je berichten op je zoekwoorden en dit is uiteraard goed voor de SEO.

7. Één zoekwoord per artikel

Voor alle zoektermen waar je mee gevonden wilt worden, kun je het beste een apart artikel maken. Dit artikel kun je dan goed optimaliseren om zo hoog mogelijk in Google te eindigen en daarmee bezoekers naar jouw website halen. Om uit te vinden welke zoekwoorden je kunt gebruiken kun je een zoekwoordentool gebruiken.

In de Yoast SEO plugin kun je ook heel gemakkelijk invullen op welk keyword je je artikel wilt optimaliseren. De plugin geeft dan weer of je dat voldoende hebt gedaan en wat de eventuele verbeterpunten zijn.

8. Optimaliseren van afbeeldingen

Google ‘kijkt’ niet alleen naar tekst, maar ook naar tags die bij afbeeldingen staan. Een zoekmachine kan natuurlijk niet echt kijken, en snapt een plaatje alleen als daarbij extra informatie wordt gegeven. Je geeft deze informatie door aan een afbeelding een bestandsnaam, een titel en een alt-tag toe te voegen.

De informatie bij deze afbeeldingen zorgt ervoor dat bezoekers op je website komen als ze via Google Afbeeldingen zoeken. Ook neemt Google het gebruik van afbeelding tags mee bij de ranking van het artikel zelf in de zoekresultaten.

9. Laat je website indexeren door Google

Dit lijkt misschien heel logisch… maar: zorg dat Google je website kan indexeren. Het zou kunnen dat bij Instelling >> Lezen (Settings >> Reading) is ingesteld dat je website niet door zoekmachines geïndexeerd mogen worden. Is dat het geval? Haal dan dat vinkje weg!

WordPress SEO handleiding zoekmachine vinkje

10. Zorg voor een mobiel-vriendelijke website

Responsive design betekent dat een website ook goed werkt op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Een mobiel-vriendelijke website schaalt automatisch mee met het formaat van het beeldscherm, zodat de site op alle devices goed werkt. Dit komt ten goede aan de gebruiksvriendelijkheid en aan de positionering in de zoekresultaten. Google en andere zoekmachines hechten namelijk veel waarde aan websites met responsive designs. Bovendien hebben steeds meer mensen een smartphone en wordt een groot deel van websites bezocht via een mobile device. Ook voor je bezoeker is het prettig als de site goed werkt op een tablet of een mobiel. Grote kans dat je klanten verliest als het teveel moeite kost om een website via de telefoon te gebruiken.

11. Verwijder overbodige code

Voor een hogere positionering in de zoekresultaten moet je zo min mogelijk HTML-fouten hebben. Je kunt overbodige code uit je WordPress thema halen. Google leest namelijk de code en hoe makkelijker en beter dat gaat, des te hoger zal Google je in de zoekresultaten tonen. Met een SEO tool, zoals W3 HTML Validator kun je je site scannen en kijken waar de fouten zitten en deze direct (laten) oplossen.

12. Heading tags – kopteksten

Een Heading tag is een extra waarde die je geeft aan koppen en tussenkoppen. Heading tags worden aangegeven met een H en een cijfer. Hierbij is H1 het belangrijkste en hoogste en dit loopt af tot aan H6.

Je kunt per pagina maar één keer een H1 tag geven. De titel van je pagina of bericht is het belangrijkste en vertelt als het goed is al wat over de inhoud van het bericht. De titel van een bericht of pagina krijgt dus (bijna) altijd de H1 tag. Zo weten zoekmachines dat dit (volgens jou) het meest belangrijke onderdeel van de website is. Gebruik de zoekwoorden waarop je artikel wilt optimaliseren in je headings.

Tussenkoppen en subkoppen kun je vervolgens taggen met H2 en H3. Maak je een opsomming binnen een subkop? Dan gebruik je de H4 t/m H6. Je kunt deze tags in WordPress heel makkelijk aangeven. Bovenaan het tekstblok vind je een dropdown menu waarbij je kunt aangeven welk type tekst het is. Alles wat geen ‘lopende tekst’ is, kun je een heading tag meegeven.

13. Snelheid

De snelheid van je website telt mee in het algoritme van Google. Ook voor je bezoeker is een snelle website erg prettig. Duurt het laden van je website langer dan drie seconden? Dan is de kans groot dat je bezoeker vertrekt. Google heeft het liefst dat het nog sneller gaat: binnen twee seconden moet je site geladen zijn. Je kunt kiezen voor een hosting partij die volledig gericht is op WordPress websites. Zo weet je vrijwel zeker dat jouw website draait op de hoogst haalbare snelheid. Een aantal dingen die je kunt doen om de snelheid van je website hoog te houden: verklein je afbeeldingen of gebruik een cache plugin die ervoor zorgt dat je website snel cachet. Via Google PageSpeed kun je controleren wat de snelheid is van jouw website.

14. Breadcrumbs

Breadcrumbs zorgen voor extra structuur binnen je website. Je bezoeker kan makkelijk zien waar hij op de website is en kan zo ook makkelijk de weg terug vinden. Ook Google hecht hier waarde aan. Breadcrumbs betekent letterlijk broodkruimels. Het maakt als ware een spoor, net als de broodkruimels uit het sprookje van Hans en Grietje waarmee ze de weg terug dachten te kunnen vinden. Breadcrumbs op een website zijn gelukkig van een wat vastere aard en worden niet opgegeten. Het komt neer op het creëren van een logische structuur op je website en een goede hiërarchie van de pagina’s. Goed voor je bezoekers en goed voor Google.

15. Zorg dat niet relevante (archief)pagina’s niet geïndexeerd worden

Hoewel archiefpagina’s gebruiksvriendelijk zijn, voegt het niets extra’s toe aan Google. Je kunt je archief dus het beste niet laten indexeren. De reden hiervoor is dat als je de archieven toch niet gebruikt, Google pagina’s twee keer kan vinden. Dit is niet goed voor je SEO, omdat je als het ware concurreert met jezelf. Met de SEO plugin van Yoast kun dit makkelijk instellen.

16. Navigatie tussen pagina’s en berichten

Het is voor gebruikers prettig als ze makkelijk kunnen navigeren tussen je berichten. In sommige WordPress thema’s kun je steeds maar één pagina vooruit of achteruit. Als je veel berichten hebt, moeten je bezoekers (en ook Google) heel veel bladeren en zoeken voor ze bij oudere artikelen kunnen komen. Om dit op te lossen kun je een plugin downloaden die het navigeren tussen verschillende pagina’s mogelijk maakt. Dit is alleen nodig als je WordPress thema dit niet standaard heeft. Steeds meer thema’s hebben dit al ingebouwd en dan is een Plugin hiervoor natuurlijk niet nodig.

17. Interne links

Al eerder schreven we over het belang van interne links voor je SEO en dit geldt uiteraard voor WordPress SEO net zo. Interne links zijn verwijzingen naar andere pagina’s en berichten binnen je eigen website. Interne links zijn goed voor zoekmachine optimalisatie en handig voor je bezoekers. Ze kunnen via interne links makkelijk navigeren binnen jouw website en meer informatie vinden over bepaalde onderwerpen.

18. Gebroken links

Zoekmachines doorzoeken je website via je links. Het kan voorkomen dat een bepaalde link niet meer werkt. Als een zoekmachine dit tegenkomt tijdens een crawl, stopt hij en verlaat de zoekmachine je site. Als je teveel gebroken links hebt, beschouwt Google dit ook als een slechte website en dit telt dan weer mee voor de zoekresultaten.

Gebroken links zijn niet altijd te vermijden. Het kan gebeuren dat gebroken links de schuld zijn van anderen. En hier heb je natuurlijk geen invloed op.

Wat je wel kunt doen is een 301direct instellen en zo de schade proberen te beperken. Het is ook verstandig om eens in de zoveel tijd te checken hoe het staat met de gebroken links van jouw website. Dit kun je doen met de Webmasterhulpprogramma’s van Google

WordPress SEO: de volgende stap

Het hebben van een WordPress betekent niet automatisch dat de SEO van je website in orde is. Het betekent wel dat je werkt met een systeem die zoekmachine optimalisatie vergemakkelijkt. Heb je de hele WordPress SEO handleiding gevolgd, maar loop je tegen problemen aan? Of wil je dat een specialist naar je website kijkt en de SEO taken van je overneemt? B. Analyzed werkt met vaste uurtarieven van 75,- exclusief btw. Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer! Ook kun je een gratis SEO scan laten uitvoeren. Zo weet je direct wat de knelpunten zijn op jouw website.

 

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Marketing automation door B2B bureau

Het hebben van een goede online marketingstrategie is voor elke Business 2 Business onderneming erg belangrijk. 95% van de professionele inkopers oriënteert zich namelijk online. Een online marketingbureau of freelance…
Leestijd: 6 minuten.

Website hoger in Google? Dit kun je zelf doen!

Heb je een website en wil je hoger scoren in Google? Een hoge ranking in Google zorgt voor naamsbekendheid en daarmee meer leads en uiteindelijk meer sales. Er is helaas…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.