De fundamentele elementen van Google Analytics

Leestijd: 5 minuten.

Maak jij al gebruik van Google Analytics? En hoe richt jij je Analytics account precies in? Wat zijn je bedrijfsdoelen en hoe meet je je resultaten? Het bedrijfsdoel is het antwoord op vragen als: waarom bestaat je website, wat hoop je (middels de website) te bereiken voor je bedrijf en waar liggen de proriteiten van de website? Met andere woorden, we benoemen hier het gewenste resultaat.

Een aantal voorbeelden van bedrijfsdoelen:

  • Meer verkopen genereren;
  • Marketing effectiever inzetten;
  • Klanten tevreden stellen;

Het bedrijfsdoel is simpel, realistisch en praktisch. Het is een goede leidraad die richting geeft aan analyses. Dit hoofdoel zorgt er namelijk voor dat we data effectiever kunnen gaan gebruiken. Het is een strategisch focuspunt.

Het bedrijfsdoel verdeel je onder in aparte doelstellingen

Om het bedrijfsdoel te behalen zijn er specifieke strategieën nodig: de doelstellingen. Deze gaan een niveau dieper in op het gewenste resultaat. We beantwoorden de “hoe?” vraag. Aan de hand van het voorbeeld “meer verkopen genereren” als bedrijfsdoel, stellen we onszelf de vraag: Hoe worden er meer verkopen gegenereerd? Het XYZ-principe kan daarbij helpen.

XYZ
Specifieke strategieën bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Het meer doen van X – we gaan meer cross / up selling doen;
  • Met behulp van een gedegen SEO strategie meer relevante bezoekers naar onze website halen;
  • Het verbeteren van Y – het verbeteren van het winkelwagentje;
  • Het verminderen van Z – het aantal bounces op een pagina verminderen.

Het draait dus om het bepalen van een specifieke strategie (een specifieke focus) waarmee je het bedrijfsdoel kunt behalen.

Statistieken

Statistieken zijn de cijfers die je ziet in je Google Analytics. Je zou ze ook kunnen omschrijven als de uitkomsten van je marketingactiviteiten.

Er zijn twee soorten statistieken:

  1. Absolute aantallen – de bezoeken, unieke bezoekers, paginaweergaves etc.
  2. Percentages – conversiepercentage, bounce rate, % nieuwe bezoeken etc.

Statistieken laten zien of het wel of niet goed gaat met de website. Het is wel belangrijk om deze statistieken in de juiste context te plaatsen bij het analyseren, op zichzelf betekenen ze niet veel.

KPI’s – Kritische Prestatie Indicator

De KPI’s zijn statistieken die iets vertellen over de voortgang van je doelstellingen. Ze gaan over het proces en zijn onlosmakelijk verbonden met je bedrijfsdoel. Door hier de juiste keuzes te maken wordt het voor iedereen binnen het bedrijf duidelijk of er op de juiste koers gevaren wordt. Ga hier uit van de gekozen strategie, de doelstellingen, en let op de volgende kenmerken:

Simpel: Maak ze makkelijk en eenduidig zodat iedereen ze begrijpt. Dan ziet iedereen in waarom het nodig is om in actie te komen.
Relevant: KPI’s zijn uniek voor ieder bedrijf en gekoppeld aan de eigen doelen. Kopieer dus geen KPI’s van andere bedrijven, blijf bij de strategie en zorg voor relevantie.
Op snelheid: De meeste KPI’s kosten geen maanden van je tijd voordat de resultaten geanalyseerd kunnen worden, waaruit acties voortvloeien. Let hierop wanneer de KPI’s worden benoemd.
Meteen bruikbaar: De verzamelde data moet meteen bruikbaar zijn, er kan direct actie worden ondernomen. Dit hangt dus samen met het eerst punt, simpel.

Voorbeeld B. Analyzed marketing
Stel, wij houden een SEO training op locatie en hebben daarvoor 250 mensen uitgenodigd, het aantal mensen dat aanwezig is, (% van genodigden), vertelt ons iets over het succes van de webinar. Maar het aantal mensen dat we daadwerkelijk kunnen begeleiden en helpen, (% van de aanwezigen), zegt nóg meer over de betrokkenheid van de bezoekers en kwaliteit van de training. Beide zijn goede statistieken, maar de laatste vertelt ons méér met betrekking tot de inhoud van de training, namelijk betrokkenheid van onze bezoekers, en zou in dit voorbeeld voor ons een KPI kunnen zijn. Andere voorbeelden van KPI’s zijn: Conversie percentage, Bouncepercentage, Gemiddelde bestelwaarde en loyaliteit (bezoekfrequentie en geschiedenis in Google Analytics).

Specifieke doelen opstellen

Let op! We hebben het hier over specifieke doelen en niet over doelstellingen. Specifieke doelen zijn numerieke doelen die je gebruikt als indicator van het succes. Deze formuleer je vaak per maand, kwartaal of jaar, omdat seizoenen en feestdagen hierop van invloed kunnen zijn.

Een voorbeeldje voor een webshop met het bedrijfsdoel “meer verkopen genereren”:

Bedrijfsdoel
Meer verkopen genereren

Doelstelling
Het meer doen van X = meer cross- / upselling doen.

Kritische Prestatie Indicator (KPI)
De grootte van de bestelling opschalen, want bij meer cross- / upselling wordt de bestelling groter. Dit maakt het een goede statistiek om in de gaten te houden.

Specifiek doel

Het specifieke doel is een waarde van 80 euro per bestelling en X euro per maand. Dit wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde bestelwaarde op dit moment, voordat er is gestart met de nieuwe strategie.

Dimensies

Dimensies zijn kenmerken van bezoekers. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het zoekwoord waarmee ze op de site binnen kwamen;
  • De locatie van de bezoeker;
  • Het aantal bezoeken per gebruiker;
  • De acties die ze ondernemen op de site (het bekijken van een video of invullen van een formulier).
    Het aantal bezochte pagina’s per gebruiker
  • Via welke verkeersbronnen bv. Google Adwords of Facebook ads) de gebruikers op de site komen
    Enzovoorts.

Het geeft inzicht in het gedrag van de bezoekers en laat zien welke campagnes bijvoorbeeld wel of niet goed werken en via welke zoekmachine de website het goed doet met bepaalde zoekwoorden.

Segmenten

Bij het segmenteren van data pak je een aantal dimensies samen en maak je daar één groep van (via “geavanceerde segmenten” in Google Analytics*). Bijvoorbeeld: alle mensen uit Venlo die een bestelling hebben gedaan in de maand april. Zonder de data te segmenteren is het niet goed mogelijk beslissingen te nemen. De ruwe data zoals aantal bezoeken en unieke bezoekers vertellen je opzich niets. Het is aan jou om er context aan toe te voegen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat kijken naar de bron: waar komen mensen vandaan? – zoekmachines, social media of direct verkeer? – verkrijg je pas inzichten die kunnen leiden tot actiepunten. Misschien gaat het aantal conversies gestaag omhoog, maar hoeveel van die conversies komt van bezoekers via je Adwords campagne binnen? Is dat de afgelopen tijd bijvoorbeeld gedaald? Dan ligt daar een grote kans voor verbetering, wat kan leiden tot meer conversies!

Meer weten over Google Analytics en hoe je relevante data kunt analyseren? Schakel dan een SEO specialist in! Wij helpen je als SEO bureau graag verder.

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Google Search Console – website optimalisatie

Zoekwoorden onderzoek is een belangrijk onderdeel van de SEO-strategie. In eerdere blogs hebben we gesproken over wat zoekwoorden onderzoek inhoudt, hoe je kwalitatief zoekwoorden onderzoek doet en de 11 beste…
Leestijd: 1 minuut.

Google reviews niet zichtbaar

Veel bedrijven werken door het coronavirus (covid-19) met een kleinere bezetting. Ook bij Google is de bezetting lager dan voor de corona crisis. Dit heeft erin geresulteerd dat er minder…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.