De wereld als werkplek, hoe is dat nu echt?

Leestijd: 10 minuten.

Waarom elke dag op dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s en voor een baas werken als het ook anders kan? Als freelance online marketeer bepaal ik zelf wanneer, waar, met wie en voor wie ik werkzaam ben. Zolang er een goede internetconnectie is en een lekker bakkie cappuccino, kan ik zorgeloos en lekker aan het werk. Het is best wel een fijn en luxe leventje kan ik je vertellen. Toch zijn er ook mindere tijden, zit ik ook weleens minder lekker in mijn velletje en zitten er ook minder leuke kanten aan het hebben van deze levensstijl. In dit artikel schrijf ik over de positieve en minder leuke kanten van mijn leven als digital nomad.


Wild camperen op het prachtige Ibiza


Aan het werk bij Armonia lodge, Montanita- Ecuador

Roadtrip door Spanje met Vamos!

Momenteel ben ik werkzaam bij de Errant cowork space in Granada (Spanje). Ik ben erg blij dat ik, naast restaurants, hotels en cafeetjes de coworking spaces heb ontdek en vanuit daar lekker aan het werk kan. 2 weken geleden ben ik vanuit Nederland naar Ibiza gevlogen om mijn camper Vamos op te halen en naar het vaste land (Valencia) te varen. 2018, Spanje, de start van een nieuw avontuur, een nieuw jaar waarin ik een aantal van mijn dromen weer omzet naar doelen en uitkijk naar mooie nieuwe avonturen. Dit keer is het solo mi en is het just me myself and Vamos (mijn camper). Dat kan uiteraard ineens veranderen als geen plan het beste plan is;-) Het enige wat ik weet is dat ik met de camper wil rondtouren in Europa en dat Spanje en Portugal hoog op mijn lijstje staan. Ik ben 2 maanden in Nederland geweest. Ja, ik moest even bijkomen van alle intense reizen van de afgelopen 2 jaar en had ook sterk de behoefte om even wat meer tijd door te brengen met vrienden en familie. My battery is inmiddels fully charged en ik heb me klaargestoomd voor de roadtrip door Europa. Toch ook wel weer erg spannend hoor, alleen met de camper roadtrippen en plekken bezoeken waar ik nog nooit eerder ben geweest. En dan te bedenken dat ik bijna 2 weken terug nog in Nederland was, daarvoor op Ibiza, ook nog een dagje Miami heb meegepikt, een paar weken in Nicaragua en Costa Rica ben geweest en weer daarvoor ik met 260 andere ondernemers en digital nomads op de Nomad Cruise over de Atlantische oceaan cruisde, via Curaçao en Aruba met als eindstop Panama. Tjonge jonge dat zijn nogal wat reizen;-). Hoogste tijd voor nieuwe avonturen en ik ben dan ook erg benieuwd wat Spanje, Portugal, Italië en de rest van Europa allemaal te bieden heeft.


Campinglife op Ibiza

Non-stop vakantie VS moderne levensstijl

Mijn foto’s duiden op een non-stop vakantie in het buitenland en dat ik fantastische reizen maak en beleef, op bijzondere mooie plekken in de wereld. Eigenlijk klopt dat ook gewoon. Echter is reizen niet het enige wat ik doe, ik ben namelijk ook gewoon 5 dagen (en soms wel 6 dagen) per week aan het werk. Het zijn dan geen volle werkdagen van 8 uur zoals bij veel bedrijven in Nederland het geval is en ‘normaal’ is, maar ik werk enkel de uren dat ik productief ben wat vaak neerkomt op 5 a 6 uurtjes per dag. Voor velen is deze levensstijl van reizen en locatie-onafhankelijk werken ‘living the dream’. Dat is wat ik vaak hoor en is dat is het in zekere zin ook. Ik zou met niemand willen ruilen hoor, maar natuurlijk zijn er momenten dat ik me minder voel, soms eenzaam ben en ik het liefst zoveel mogelijk ervaringen en momenten ook zou willen delen met een soulmate en beste vrienden. Om die redenen ga ik dan ook regelmatig naar Nederland en zoeken vrienden mij op in Ibiza, Argentinië of Chile. Ja, grenzen vervagen meer er meer en reizen wordt steeds makkelijker en goedkoper. Een positief aspect van de wereld van digitalisering, als je mij vraagt:-) Naast de eenzaamheid die ik wel eens ervaar en het hebben van eigen huisje, mis ik het samenwerken met collega’s en sparren met vakgenoten wel eens. Ik denk ook wel voor velen herkenbaar dat je mist en uitkijkt naar datgeen wat er niet is.


Teamwork makes the dream work – Madre Tierra, Ibiza

Coworking en colivings spaces

Ze schieten als paddestoelen uit de grond, de zogenoemde coworking spaces en coliving spaces. Je kunt ze wereldwijd vinden; werk- en leefplekken waar ondernemers, freelancers en remote werkers samenkomen en een kantoor (en soms ook een huis) delen. Mijn eerste (en tevens vetste) ervaring is een korte werk- en woonervaring in Nicaragua bij Nomad Life, een coliving waar je echt werkt en woont in Paradise (zie foto hieronder). Ik moet zeggen dat het wel wat tijd kost voordat het als ‘thuis voelt’ maar ik heb steeds meer een sterke voorkeur voor ‘wonen en werken voor langere tijd op één plek’ om zo een band op te bouwen met de mensen en de omgeving beter te leren kennen. Deze eerste positieve ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik ook op andere plekken in de wereld gebruik maak van dit concept. Zo werk ik in Ibiza vanuit een coworking space The Hub Ibiza, bezoek ik in Valencia coworking Wayco en bezoek ik in Granada twee verschillende coworkings, namelijk coworking Errant en TopYCo coworking Granada. Bij alle coworking spaces voel ik me welkom en zijn mijn ervaringen super positief. Een lekker ongedwongen sfeertje en tevens een leuke en makkelijke manier van netwerken en nieuwe mensen leren kennen.


Living in Paradise at the Coliving in Nicaragua – Nomad Life


Coworking The Hub Ibiza

Continue Non-stop superflow?

De stap om twee jaar geleden mijn baan op te zeggen en de boel te verkopen en naar Zuid-Amerika te vertrekken is één van mijn beste keuzes in mijn leven is geweest. Ik heb nooit durven dromen dat ik zoveel ervaringen rijker zou zijn en zoveel fantastische momenten zou beleven en daarbijkomend het financiel ook nog eens goed op orde zou hebben. Ik ben dan ook ontzettend blij en dankbaar voor alles wat ik tot nu toe heb mogen meemaken. Natuurlijk heb ik ook een groot deel aan mezelf te danken, want het is ook zeker een beloning en resultaat van het harde werken, uit je comfort zone stappen en het durven nemen van risico’s. Inmiddels spreek ik een aardig woordje Spaans, heb ik behoorlijk wat rondreizen gemaakt en heb ik een aantal toffe online marketing opdrachten voor internationale bedrijven mogen uitvoeren. Dat zijn heel veel ultieme geluksmomenten die ik, zowel alleen, als met friends for life, new friends for life en ouders heb mogen meemaken. Wat mij betreft mag het nog wel even doorgaan zo;-) Het leven is een rollercoaster en er lijkt geen einde aan de superflow te komen. Toch breken er momenten aan dat het eventje allemaal ‘klote’ is. Een periode van klagen, weinig waardering, het extreem missen van het thuisfront en behoefte aan in Nederland zijn. Ja, niet lekker in je vel zitten omdat je reismoe bent en een een overkill aan ‘sociale activiteiten’ meemaakt, kan dus gewoon. In oktober 2017 gebeurde het mij. Het doel was om de Nomad Cruise te ervaren en daarna zou ik wel verder zien. Alles wat geweldig is en extreem fijn aanvoelt, kan ook irritant en niet fijn zijn. Het is heel normaal dat je pieken en dalen hebt en je je niet continue on top of the world kunt voelen. Ook al lijkt het allemaal aan-één-stuk-door geweldig te zijn. Iets wat ik geleerd heb en een stuk wijzer van ben geworden is dat het ontzettend belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en gevoel en daar ook naar te handelen.

Nomad Cruise
Nomad Cruise 2017 – Van Gran Canaria naar Panama

Hoe ziet je leven eruit als je geen permanent verblijf hebt?

Waar woon je dan? Waar ben je ingeschreven en word je niet reismoe als je geen vaste woonplek hebt? Dit zijn vragen die mij vaak worden gesteld. Ik sta ingeschreven in Nederland op mijn ouderlijk huis en betaal gewoon Nederlandse belasting. Dit is overigens ook gewoon mogelijk wanneer je 3 maanden per jaar in Nederland bent. Ik kom regelmatig terug naar Nederland voor speciale gebeurtenissen zoals bruiloften, festivals en uiteraard ook face2face meetings met opdrachtgevers. Wanneer ik in het buitenland ben probeer ik steeds vaker wat langer op één plek te blijven. Op die manier leer ik de mensen en omgeving ook echt kennen en heb ik de ruimte en tijd om me volledig te focussen op werk. Zo ben ik afgelopen zomer 3 maanden op Ibiza geweest. Ik merk overigens wel dat, tijdens mijn verblijf in Nederland, ik een grotere behoefte heb gekregen aan het hebben van een eigen plekje. Ook niet zo gek als je al best een lange tijd on the road bent, wel? Dat eigen plekje is nu mijn camper, maar ook wanneer ik in de toekomst regelmatig terugkeer naar Nederland zou een chaletje of appartementje fijn zijn. Voor deze behoefte en/of dit ‘probleem’ heb ik nog geen passende oplossing gevonden, maar die komt er wel als de behoefte groot genoeg is;-)


Met Nederlandse Nomad Cruisers in Panama – Bocos del Toro

Vastigheid, routines VS reizen

Op 1 plek wonen betekent vaak dat je je vaste vrienden hebt, naar dezelfde soort feestjes gaat en naar dezelfde winkels en restaurants gaat die je kent en vertrouwt. Dat kan ook heel erg fijn zijn uiteraard. Voor veel mensen zijn gewoontes fijn en vertrouwd en worden op die manier de belangrijkste behoeftes bevredigd. Een nadeel van gewoontes en routines is dat je vastloopt in patronen die je comfortabel houden. Reizen daarentegen, betekent dat je constant nieuwe dingen ervaart. Het is vaak exotisch, spannend, spontaan en leuk en je stapt daarmee ook uit je comfort zone, waardoor je persoonlijk groeit. En juist de ervaring en ontwikkeling van ‘persoonlijke groei’ vind ik belangrijk en fijn. Als ik mezelf nu langer dan een 3-tal maanden in dezelfde stad bevindt, kan ik al het gevoel van herhaling, saaiheid en stagnatie krijgen. Of dat normaal is, weet ik ook niet maar ik weet wel dat ik geniet, hetgeen doe waar ik blij van wordt en vrij ben! Mooie natuur, diverse culturen in combinatie met een zonnig klimaat is iets waar ik (denk ik) niet zo gauw op uitgekeken raak. Zelf heb ik altijd wel onrust gehad, niet lang kunnen genieten van de routine om op één plek te zijn en blijven. Het concept van ‘thuis’ in Nederland en het hebben van routines en voorspelbaar leven VS de vrijheid van reizen en zelf bepalen waar je wanneer en voor welke periode bent? Dan heb ik de keuze al snel gemaakt. Doe mij maar vrijheid, alstjeblief. Het grootste deel van mijn leven verlang en droom ik al van een ‘tranquilo leventje’ in een zonnig land. Dat ik de keuze heb om te wonen en werken op een zonnige plek naar keuze, dat heb ik zelf nooit durven dromen. Het leven is als ‘digital nomad’ is in die zin een daadwerkelijk fantastisch concept!


Montagne 14 colores – Argentinië


Galapagos Eilanden

Wat is dan het allermooiste?

Het allermooiste van het huidige leven als reizende ondernemer (en dat is waar ik heel blij van word), is dat ik zelf kan bepalen wanneer ik waar op welk moment wil zijn. De wereld is immens groot en heeft een ongekende ongelooflijke mooie verscheidenheid in natuur, eten en mensen. Dat vind ik geweldig en daar wil ik zoveel mogelijk van meemaken. De meeste mensen op deze planeet kunnen niet eens de beslissing nemen die ik elke dag weer opnieuw kan nemen. Mocht je dit lezen dan heb je waarschijnlijk een vergelijkbare kans, dus koester dat:).

La vida es ahora y Todo es posible

Volg je hart en leef je leven, je hebt er maar één?!

See you on the road again!

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Hoog in Google lokale SEO gebruik van plaatsnamen

In dit blog leggen we aan de hand van een aantal klantcases uit hoe we de posities van trefwoorden van verschillende bedrijven door je jaren heen hebben verhoogd. Hoge rankings…
Leestijd: 5 minuten.

De 11 beste gratis en betaalde zoekwoorden tools

Wil je hoger in Google ranken, dan zal je aan de SEO van je website moeten werken. Een van de belangrijkste SEO-technieken is zoekwoord optimalisatie. Iedere pagina en alle content…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.