Google Ads

Google Ads: Zo gebruik je statistieken om je Google Ads-prestaties te verbeteren

Leestijd: 5 minuten

Als je gebruikmaakt van Google Ads, zul je vast al gemerkt hebben dat er flinke concurrentie is voor dat gevierde plekje bovenaan de resultatenpagina. Het kan lastig zijn om in te schatten waarom je advertentie presteert op een bepaald niveau, vooral als je geen goed inzicht hebt in de hoeveelheid concurrenten waar je mee te maken hebt.

Hier kunnen de statistieken van Google Ads je mee helpen. Ze geven je aan waar je goed presteert, en waar verbetering mogelijk is. Hoe je deze statistieken leest en hoe je ze kunt toepassen, leggen we je hier uit!

Wat heb je aan de statistieken van Google Ads?

Je geeft geld uit aan een campagne op Google Ads, dus je wilt graag dat je rendement zo hoog mogelijk is. Om deze reden is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden als het gaat om je concurrentie. Als je de prestaties van jouw advertentie vergelijkt met die van je concurrent, kun je zien hoeveel kans je maakt om nieuwe klanten te werven.

Deze statistieken kunnen je ook inzicht geven in de veranderingen van de prestatie van je campagnes. Zelfs als jij je advertentie niet aanpast, zul je merken dat je data blijft schommelen. Dit betekent dat de concurrentie actie onderneemt. Op zulke momenten kun je bijvoorbeeld bepalen om je budget voor een bepaalde campagne te verhogen. Zo blijf je de concurrentie een stap voor.

De 6 beste statistieken om je Google Ads prestaties mee te verbeteren

Click Share

De click share is het aantal clicks dat je hebt gekregen van bezoekers, vergeleken met het aantal clicks dat je had kunnen krijgen als iedereen op je link had geklikt. Dit is gebaseerd op een bepaalde zoekterm. Stel je voor dat 30 mensen op jouw link hebben geklikt toen ze naar ‘kittens’ zochten. Je click share is 10%. Dit betekent dat je 300 potentiële bezoekers had, gebaseerd op het zoekwoord ‘kittens’.

Door deze statistieken bij te houden, kun je precies zien op welke zoektermen je goed presteert. Als je graag beter wilt presteren, kun je ervoor kiezen om je budget te verhogen voor deze Google Ad.

Als je ziet dat je click share lager wordt, kan het zijn dat meer adverteerders dezelfde zoektermen zijn gaan gebruiken als jij. Wil je blijven kunnen concurreren met anderen, dan zul je ook je budget moeten verhogen.

Impression Share

De impression share komt in veel opzichten overeen met de click share. Hier gaat het echter niet om het aantal bezoekers, maar het aantal keer dat je advertentie is getoond in een zoekopdracht. Dit werkt als volgt: als er 100 keer op ‘kittens’ is gezocht op Google, en je advertentie was 60 keer zichtbaar op de resultatenpagina, was je impression share op ‘kittens’ 60%.

Misschien vraag je je af waarom jouw advertentie niet in elke zoekopdracht naar kittens is verschenen. Dit ligt mogelijk aan het budget dat je uitgeeft aan Google Ads. Google verrekent het aantal keer dat jouw advertentie verschijnt met de kwaliteit van je content en het budget van de concurrentie. Als de advertentie van je concurrent vaker verschijnt dan die van jou, zou het kunnen liggen aan een hoger budget.

Overlap Rate

De Overlap Rate vertelt je hoe vaak een advertentie van een ander bedrijf zichtbaar is in een zoekopdracht waar ook jouw advertentie werd getoond. Als de overlap rate bijvoorbeeld 50% is met een ander bedrijf, is het mogelijk dat jullie dezelfde doelgroep proberen aan te spreken. Hoe hoger de overlap rate, hoe groter de kans dat jullie in dezelfde vijver aan het vissen zijn.

Bekend zijn met de overlap rate is behulpzaam in het leren kennen van de markt. Zo zie je welke opties consumenten krijgen bij het zoeken op een bepaalde term.

Position Above Rate

De position above rate kan gebruikt worden in combinatie met de overlap rate. Zodra je een adverteerder hebt gespot waar je een grote overlap rate mee hebt, kun je de position above rate raadplegen. Dit laat zien hoe vaak een advertentie van de concurrent hoger op de resultatenpagina van Google verschijnt dan jouw advertentie. Dit rekent alleen de zoekopdrachten mee waar jouw advertentie getoond werd.

Stel dat je concurrent een position above rate van 40% heeft. De overlap rate blijft onveranderd, en is dus 50%. Dit zou betekenen dat in 20% van de keren dat je in een zoekopdracht verschijnt, je concurrent hoger staat genoteerd.

Door het combineren van de data van de overlap rate en de position above rate krijg je dus inzicht in de mate van concurrentie die je hebt. Dit is waardevolle informatie.

Outranking Share

Bij de outranking share gaat het ook om jouw prestaties vergeleken met die van je concurrentie. Het is het aantal keren dat jouw advertentie hoger scoorde in de zoekresultaten, vergeleken met het totaal aantal keren dat je advertentie getoond werd in een zoekopdracht.

Ook dit toont zich in een percentage. Als jij in 6 van de 10 zoekopdrachten hoger op de lijst van zoekresultaten terecht bent gekomen dan je concurrent, is je outranking share 60%. Deze data geeft je belangrijk inzicht in hoe je onderneming het doet. Hoe dichter bij de 100% je zit, hoe meer je de overhand hebt op je concurrentie!

Top of Page Rate

De top of page rate laat je zien hoe vaak je advertentie op de top van de resultatenpagina is verschenen. Dit wordt vergeleken met het totaal aantal keren dat je advertentie verscheen in een zoekopdracht. Hoe hoger de top of page rate, hoe beter jouw advertentie presteert.

Als je meer wilt leren over de top of page rate van je concurrentie, kun je opnieuw de overlap rate gebruiken. Zo zie je hoe vaak je concurrent bovenaan de resultatenpagina stond in zoekopdrachten waar jij ook in verscheen.

Hoe vind je de statistieken van je Google Ads?

Als je ingelogd bent bij Google Ads, kun je kiezen tussen ‘Campagnes’, ‘Advertentiegroepen’ of ‘Zoekwoorden’. Bepaal eerst op basis waarvan je je statistieken wilt bekijken. Onder elk van deze koppen zul je de mogelijkheid krijgen om een specifieke campagne, advertentiegroep of zoekwoord te selecteren.

Vervolgens kun je klikken op de optie ‘Veilingsinzichten’. Hier zul je alle data die we hierboven besproken hebben, kunnen inzien.

Wil jij je Google Ads uitbesteden? Of ben je op zoek naar een SEO bureau om je  linkbuilding uitbesteden? Neem een kijkje op onze website voor de mogelijkheden!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 2 minuten.

De pijlers van SEO

De pijlers van SEO Wanneer je strategisch aan de slag gaat met SEO betekent dit dat je de lange termijn visie voor ogen hebt. Dan ga je niet sturen op…
Leestijd: 2 minuten.

SSL certificaat is een must om goed gevonden worden

Steeds vaker lees je dat websites gehackt zijn. Inlichtingendiensten en hackers kunnen bijna alles wat we via het internet versturen onderscheppen en opslaan. Dus ook de data die via jouw…
Leestijd: 2 minuten.

Het belang van een goede SEO titel

Eén van de belangrijkste indicatoren van de relevantie van een pagina, is de naam / html titel die we aan een bepaalde pagina geven. De titel van een pagina moet…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.