Google Search Console – website optimalisatie

Leestijd: 3 minuten.

Google Search ConsoleZoekwoorden onderzoek is een belangrijk onderdeel van de SEO-strategie. In eerdere blogs hebben we gesproken over wat zoekwoorden onderzoek inhoudt, hoe je kwalitatief zoekwoorden onderzoek doet en de 11 beste tools met betrekking tot zoekwoorden onderzoek zijn op een rijtje gezet.

In dit blog gaan we specifiek in op 1 belangrijke tool binnen zoekwoorden onderzoek doen. Het gaat over de tool Google Search Console. Een tool die een tal van informatie geeft in vergelijking met andere tools. Google Search Console is voor iedereen die zich bezighoudt met website-optimalisatie. We nemen je nu mee in de belangrijkste mogelijkheden hiervan.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console helpt bij het verbeteren van jouw prestaties in Google. Het is een gratis software gemaakt door Google. Met de tools van Search Console kun je het zoekverkeer en de prestaties van jouw site meten. Tevens helpt het om problemen op te lossen, wat ervoor zorgt dat jouw website opvalt onder alle zoekresultaten van Google.
Google Search Console geeft uitgebreidere informatie dan bijvoorbeeld Google Analytics. Het geeft je inzicht in hoe vaak je wordt getoond op een bepaald zoekwoord, de resultaten van je ranking en tot welke CTR (Click-Trough-Rate) dit zal leiden. Daarnaast krijg je een overzicht welke sites naar je verwijzen (externe linkbuilding), de structuur van je interne links, je score op mobiele bruikbaarheid en uiteraard wordt naar de toegankelijkheid van je website gekeken. Al deze informatie helpt om grondig te analyseren hoe jouw website geoptimaliseerd is waardoor je beter vindbaar wordt in de zoekmachine van Google.

Waarom is het nuttig voor zoekwoorden-onderzoek?

Deze vraag is heel makkelijk te beantwoorden. Google Search Console geeft inzicht op alle SEO-vlakken. We zetten een aantal voordelen per onderdeel voor je op een rijtje.
Indexatie pagina’s:

 • Je kunt zien of de pagina’s van de website geïndexeerd zijn;
 • Als dit niet het geval is, zie je wat de reden is;
 • Je krijgt handvatten hoe je deze fout kunt verhelpen.

Vindbaarheid website:

 • Je kunt zien op welke zoekwoorden je website gevonden wordt;
 • Het geeft aan hoe vaak je organisch gevonden wordt (niet per zoekwoord);
 • De rankings van de zoekwoorden worden weergegeven;
 • Per zoekwoord wordt het aantal vertoningen van je website weergegeven;
 • Resultaten per pagina worden weergegeven;
 • Dit geldt ook voor de resultaten per land en per device.

CTR van de zoekwoorden:

 • CTR betekent Click-Trough-Rate. Op het moment dat jouw website binnen bepaalde zoekresultaten getoond wordt, geeft CTR het percentage weer dat door klikt naar jouw website.
 • Wanneer het percentage lager dan gemiddeld is, kun je verbeteringen aanbrengen. De Meta omschrijving kan bijvoorbeeld verbeterd worden. Dit is een zin onder het zoekresultaat wat zoekers aan moet sporen tot doorklikken.

Wat kun je met de data van Search Console?

Kortom. Met de data van Google Search kun je jouw website beter vindbaar maken in de zoekmachine van Google. Door alle tips die de tool gratis meegeeft, spoort het je automatisch aan tot het beter vindbaar maken van je website. Een handige tool wat ons betreft, ook al ben je niet gespecialiseerd in SEO!

Property en ownership

Uiteraard kun je niet zomaar iedere website beheren met Search Console. Als je een website met deze tool wilt beheren wordt dat ‘property’ genoemd. Google vraagt om verificatie van de ‘ownership’ van je website. Hiermee bewijs je dat je eigenaar bent van jouw website en kan er toegang verleend worden tot de belangrijke gegevens.

Hulp nodig bij zoekwoorden-optimalisatie?

Het beter vindbaar maken van je website vergt tijd en focus. Wanneer je een drukke business runt, is hier niet altijd tijd voor. B. Analyzed helpt je bij zoekwoorden-optimalisatie en we kunnen je website SEO-vriendelijk maken. Wij werken met transparante online marketing tarieven van €75,- per uur, exclusief BTW, ongeacht van welke marketingdiensten je gebruik maakt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Hoog in Google lokale SEO gebruik van plaatsnamen

In dit blog leggen we aan de hand van een aantal klantcases uit hoe we de posities van trefwoorden van verschillende bedrijven door je jaren heen hebben verhoogd. Hoge rankings…
Leestijd: 4 minuten.

Marketing automation door B2B bureau

Het hebben van een goede online marketingstrategie is voor elke Business 2 Business onderneming erg belangrijk. 95% van de professionele inkopers oriënteert zich namelijk online. Een online marketingbureau of freelance…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.