SEO resultaten bijhouden

SEO prestaties meten met behulp van Search Console

Leestijd: 5 minuten

Er zijn ontzettend veel SEO technieken die jouw website hoog  in Google laten ranken. Echter, het niet altijd makkelijk om inzichtelijk te krijgen welke SEO werkzaamheden nu het meest effectief zijn. Zo zijn er wel 200 factoren die van belang zijn voor top rankings, zowel technisch en inhoudelijk van aard maar ook uiteraard ook afhankelijk van stemmen vanuit andere relevante andere websites. We kunnen misschien niet direct zien welke SEO taak voor welk effect zorgt, maar wat we welk kunnen meten zijn de SEO resultaten. Zo kunnen we zien hoeveel organische bezoekers er op de site komen (Bezoekers via Google search/organic) met behulp van Google Analytics en kunnen we de rankings van de focus keywords bijhouden met bijvoorbeeld ranktrackers zoals SE ranking en SerpWatcher.

In dit blog hebben we enkele manieren opgeschreven waarmee je de SEO vooruitgang van je website bij kan houden met behulp van Search Console. De manieren die we in deze tekst gaan behandelen, zijn:

  • Functionaliteit
  • Ervaring van bezoekers op de webite (tijd en paginabezoeken)
  • Rangschikking
  • Impressions
  • CTR waarden

Manieren om je SEO vooruitgang bij te houden

Er zijn verschillende manieren waarop het mogelijk is om je SEO vooruitgang bij te houden. Hieronder hebben we vijf manieren opgesteld hoe je de SEO vooruitgang van je website het beste bij kunt houden. Hiervoor kun je eveneens een SEO Bureau inschakelen.

De functionaliteit van je website

Als eerste wordt er altijd gekeken naar de functionaliteit van je website. Je website kan er nog zo goed uitzien, maar het is voor een zoekmachine zoals Google erg belangrijk dat je website functioneel is. Alle pagina’s die zichtbaar moeten zijn voor gebruikers van je website worden geïndexeerd door Google. Het aantal geïndexeerde pagina’s die je hebt, kunnen elke maand als een soort statistiek bekeken worden. Als je meer wilt weten over je geïndexeerde pagina’s, is het mogelijk om in de Google Search Console te kijken.

De ervaring van bezoekers op je pagina

De ervaring van bezoekers op je pagina is ook erg belangrijk voor de SEO van je website. Het SEO algoritme van Google kijkt namelijk ook naar de paginasnelheid en de Core Web Vitals. Deze kunnen zien hoe goed een pagina werkt. In de Google Search Console is het ook mogelijk om te kijken naar je Page Experience. De url’s met een grijs kleurtje zijn goed en de rode url’s hebben aandacht nodig.

Keyword rangschikking

De keyword rangschikking is een makkelijke manier om te zien of je SEO technieken een effect hebben. Het is mogelijk om dit bij te houden door middel van een SERP checker. Hier is het makkelijk te zien waar concurrenten beter scoren in de SERP’s of dat je organic rankings gedaald zijn – door een update van Google.

topposities google

Impressions

De Impressions van je pagina kunnen aangeven hoe vaak je pagina’s in organische zoekresultaten worden weergeven. Dit is al een vroege indicator van een werkende SEO. Om te controleren of dit werkt, is het mogelijk om te kijken in de Google Search Console. Hier kun je kijken bij Zoekresultaten en Zoekopdrachten.

De beste manier om dit te controleren, is door te kijken naar een andere periode in verhouding met de huidige periode. Op deze manier kun je zien waar je verbeterd bent en waar er nog verbetering mogelijk is. Het is mogelijk om met een filter in de Google Search Console makkelijk een vergelijking te maken.

vertoningen-search-console

De organische CTR waarden

De CTR waarde is de verhouding tussen de vertoningen en uiteindelijke klikken. Dit heeft te maken met je positie in Google, de weergave van je titel en uiteindelijke meta beschrijving. Hoe hoger je ranking / zichtbaarheid en des te aantrekkelijker je titel en meta beschrijving, des te meer klikken naar je website.

Het is belangrijk om te kijken naar pagina’s waarbij de CTR aanzienlijk laag is (bij voorkeur tussen positie 6 en 15) en deze te verbeteren. Ook kan het handig zijn om te kijken naar de pagina’s met een hoge CTR, om te kijken wat hier goed gegaan is. Als je weet wat deze pagina’s zo succesvol maakt, is het mogelijk om dit ook toe te passen op andere pagina’s.

belangrijke-seo-data

Wanneer kun je de resultaten van SEO verwachten?

Het is lastig om precies te bepalen wanneer je resultaten van SEO kunt zien. Dit is iedere keer weer anders. De ene keer ben je in een paar maanden zichtbaar op de eerste pagina van Google en de andere keer kan dit 6 maanden duren of langer. Dat is weer afhankelijk van hoe snel Google je site indexeert, de concurrentie, relevantie en uiteraard de SEO scores van je website.

Bij het plannen van je SEO werkzaamheden zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

●  Zoekmarkt (hoeveel interesse is er en hoeveel relevante websites zijn er te zien in de zoekresultaten?)

●  De SEO waarde (domein rating en bezoekersaantallen) van je website

●  Tijd en werk

Door bij te houden welk effect je werk heeft gehad, is het mogelijk om te weten waar je je op kunt focussen voor het verbeteren van je SEO score.

Hoe kun je je SEO waarden verbeteren?

Het kan soms lastig zijn om je SEO waarden te verbeteren. Dit komt doordat dit een ingewikkelde taak is. Vooral als je er niet zoveel verstand van hebt, kan dit lastig zijn. Daarom kan het handig zijn om een SEO expert in te schakelen en kun je je SEO uitbesteden. Door een professional in te schakelen, is het namelijk mogelijk om zeker te weten dat je SEO waarden een verbetering doorgaan. Nadat de consultant je geholpen heeft, is het mogelijk om op de genoemde manieren te controleren of het daadwerkelijk een effect heeft gehad om hier gebruik van te maken. Wil je alles uibesteden of enkel linkbuilding uitbesteden? Dat kan ook. Wij hebben inmiddels een groot netwerk van linkbuildingwebsites en partners. Neem een kijkje op onze website!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 2 minuten.

Het belang van een goede SEO titel

Eén van de belangrijkste indicatoren van de relevantie van een pagina, is de naam / html titel die we aan een bepaalde pagina geven. De titel van een pagina moet…
Leestijd: 6

SEO specialist inhuren of SEO zelf doen?

SEO: veel mensen hebben er wel eens van gehoord, en weten dat het iets met Google te maken heeft. SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. Dit is…
Leestijd: 6 minuten.

AdWords strategie voor webshops

Adwords is een belangrijk kanaal voor webshops. Er zijn binnen Adwords diverse mogelijkheden om jouw webshop succesvol te laten groeien. Een Adwords strategie die zichzelf meerdere keren heeft bewezen is…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.