Het belang van een natuurlijk linkprofiel

Leestijd: 7 minuten.

Wil jij met je website met relevante zoekwoordcombinatie hoog in Google komen? Dan spelen backlinks een belangrijke rol. Backlinks zijn verwijzingen van andere websites naar jouw site en zijn ‘stemmen’ van andere sites. Google hecht veel waarde aan deze links in het algoritme om te bepalen op welke positie jouw website getoond wordt. De hoeveelheid stemmen -externe links- en de kwaliteit van de stemmen bepalen samen de ranking van je website. Alle links en backlinks samen wordt een linkprofiel genoemd. En hoe natuurlijker jouw linkprofiel is, des te leuker Google jouw site vindt. Maar wat is een natuurlijk linkprofiel? En hoe zorg je ervoor dat je een natuurlijk linkprofiel creëert? Dit artikel legt de basisprincipes uit en geeft je een paar tips over het opzetten van een natuurlijk linkprofiel. Uiteraard kan een internet marketing bedrijf je hierbij ondersteunen.

Natuurlijke en onnatuurlijke linkprofielen

Een linkprofiel is een overzicht van alle externe links oftewel backlinks naar jouw website. Een linkprofiel wordt gebruikt bij het opzetten van een linkbuilding strategie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een onnatuurlijk linkprofiel en een natuurlijk linkprofiel. Natuurlijke linkprofielen bestaan uit een mix van ‘follow links’ en ‘no follow links’.

Mensen die linken naar jouw site, doen dit vanaf uiteenlopende platforms zoals bedrijfswebsites, blogs, fora, social media kanalen en social bookmarking sites. Google volgt deze links en kent aan deze pagina en de link een waarde toe, dit wordt ‘linkjuice’ genoemd. Wanneer een link niet door Google wordt gevolgd, wordt er ook geen ‘linkjuice’ toegekend. Een link zonder linkjuice wordt een no follow link genoemd. Er zijn verschillende redenen om een no follow link te gebruiken. Sommige websites willen hun naam niet verbinden aan de site waar ze naar toe linken en ook op reacties van blogposts wordt vaak gebruik gemaakt van no follow links. No follow links voegen dus niks toe aan de positionering van je website in Google.

Het lijkt misschien logisch om alleen gebruik te maken van follow links, maar dit is niet het geval. Social media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram bevatten no follow links. No follow links helpen namelijk de naamsbekendheid van je merk te verhogen en kunnen leiden tot nieuwe follow backlinks wanneer mensen jouw berichten delen. Het is dus altijd van belang om backlinks te plaatsen op relevante websites, ook als er een no follow link op zit. Content die vaak gedeeld wordt, is namelijk ook goed om je bereik, bezoekersaantallen en populariteit te verhogen.

Wat Google minder leuk vindt: een onnatuurlijk linkprofiel

Een onnatuurlijk linkprofiel heeft geen ‘natuurlijke’ mix van follow en no follow links. Zo’n profiel bestaat vaak enkel uit follow links en dat vindt Google verdacht. De kans bestaat dat je website als het een onnatuurlijk linkprofiel heeft, door Google juist lager wordt geplaatst. En dat wil je natuurlijk niet.

Google heeft applicaties die linkprofielen van websites checken op natuurlijkheid. Een onnatuurlijk linkprofiel wordt al gauw herkend aan bijvoorbeeld veel gesponsorde links. Als Google erachter komt dat er bepaalde links zijn gekocht dan kan Google’s vertrouwen in de site waar de links ingekocht zijn dalen en/of Google kan ervoor kiezen deze ingekochte compleet links te negeren. Daarnaast worden ook anchorteksten steeds minder belangrijk voor Google.

Hoe verkrijg je links op de juiste manier?

Linkbuilding verandert continu. Linkbuilding technieken die een aantal jaren terug succesvol waren, kunnen nu juist negatief werken op de Google ranking. Om te voorkomen dat jouw links in de toekomst een negatief effect hebben op je website is het verstandig om alleen white hat linkbuilding technieken te gebruiken. White hat linkbuilding is een manier van linkbuilding die door Google wordt goedgekeurd. Je houdt je hierbij aan de ‘regels’ en kwaliteit is het uitgangspunt. Dit betekent dat je je voornamelijk focust op de bezoekers in plaats van op de zoekmachine. De content moet waardevol zijn voor de lezers.

Ga dus op zoek naar een manier om links te krijgen die waarde toevoegen aan het internet, de website, de gebruikers en je eigen bedrijf. Ook als links weinig SEO waarde doorgeven, kun je ze nog bouwen. Wees niet bang om ze in je linkprofiel te hebben. Ook minder kwalitatieve links zijn onderdeel van een natuurlijk linkprofiel en linkbuilding campagne.

Hoe zorg je voor natuurlijke en gevarieerde content met backlinks?

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat het linkprofiel van jouw website zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk is? Het belangrijkste is het creëren van waardevolle content voor je bezoekers. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook copywriters en/of marketing specialisten hiervoor inhuren. De meest voorkomende manieren om content te creëren zijn:

 • Ga bloggen en/of gastbloggen
  Schrijf over datgene waar je verstand van hebt en waar je enige continuïteit in kunt aanbrengen. Bij bloggen komt het vaak aan op focus en continuïteit.
 • Verstuur persberichten en onderzoeksresultaten
  Zodra er iets nieuwswaardigs te melden is, kan het verspreiden van persberichten een mooie manier zijn om aan links te komen. Speel daarbij in op trends, de tijd van het jaar en eerder nieuws. Onderwerpen voor een persbericht kunnen bijvoorbeeld zijn: onderzoeksresultaten van een eigen onderzoek, lancering innovatieve dienst of product, uitbreiding van je bedrijf, etc, etc.
 • Regel interviews
  Een interview kan aanzienlijk bijdragen om exposure te genereren. Een interview dat (ook) op internet verschijnt levert links op, vaak van kwalitatief goede sites.
 • Maak whitepapers
  Door een document te maken waarin je uitvoerig een bepaald proces o.i.d. beschrijft, kan je exposure genereren wat hopelijk resulteert in backlinks.
 • Schrijf nieuws (branchenieuws o.i.d.)
  Waar bloggen vaak wat subjectief is, kan je door het schrijven van (objectief) nieuws ook content creëren. Denk aan branchenieuws, nieuws over nieuwe producten, nieuws over fabrikanten, etc, etc.

Belangrijkste factoren natuurlijk linkprofiel

De drie belangrijkste factoren op basis waarvan Google kwaliteit van links berekent zijn: relevantie, autoriteit en uniekheid.

Relevantie is zeer belangrijk bij linkbuilding. Een horecagelegenheid heeft niets aan verwijzing van een kozijnen webshop. Hoe hoger de autoriteit van de verwijzende website, des te meer waarde de link zal geven aan je website. Een website bouwt autoriteit op door het hebben van een gevarieerd linkprofiel. Bol.com en Wehkamp zijn voorbeelden van webshops met een hoge autoriteit. Uniekheid is een laatste belangrijke factor die invloed heeft op de kwaliteit van het externe linkprofiel. De verkregen links moeten van verschillende websites komen. De websites zijn bij voorkeur op verschillende IP-adressen gehost. Hoe unieker en gevarieerder des te beter.

Naast relevantie, autoriteit en uniekheid kijkt Google ook nog naar een aantal andere factoren om kwaliteit te bepalen.

 • User engagement Hoe beter bezoekers met een link ‘engaged’ zijn (like & share), des te meer linkwaarde dit de link zal geven.
 • Locatie (pagina en plek op de pagina) van de backlink op de verwijzende website
 • Aantal links op de verwijzende pagina. Het aantal links op een verwijzende pagina tellen ook mee. De linkwaarde wordt namelijk verdeeld over de links op een pagina. Des te minder het aantal links, des te hoger de waarde van jouw link.
 • Relevante anchortekst en alt-tag Het gebruik van een relevante anchortekst / alt-tag telt ook mee, maar wordt steeds minder belangrijk!

Wil jij een hogere positie in Google met behulp van een natuurlijk linkprofiel?

Linkbuilding blijft anno 2019 een belangrijke ranking factor voor Google. Google is steeds beter in staat om spam en misbruik te herkennen en daarom worden kwalitatieve links steeds belangrijker. Dit is dus vooral gerelateerd aan kwalitatieve content. Hoe beter, origineler en actueler de content, des te groter de kans op een kwaliteit backlink. Wil je een natuurlijk linkprofiel dat bestaat uit follow en no follow links, relevante links en zowel kwalitatieve als minder kwalitatieve links? Varieer dan genoeg in link- en anchorteksten en gebruik verschillende platformen. Een goede strategie voor kwaliteit backlinks en content is dus essentieel.

Wat natuurlijk ook kan: de linkbuilding uitbesteden. Schakel je liever een marketing strateeg in voor het creëren van content met kwalitatieve backlinks? B. Analyzed zet samen met jou een strategie op en helpt met het genereren van kwalitatieve backlinks. Dit geeft jouw rankings een flinke boost. Wil jij ook dat je website hoger ranken in Google? Neem contact op voor meer informatie!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 5

5 tips voor betere rapportage van local SEO

In dit blog leren wij je meer over het verbeteren van lokale SEO-rapportages. Hoe pas je Local SEO toe en welke data is relevant om je klanten beter van dienst…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.