Bij zoekmachine optimalisatie (SEO) is het gebruik van de juiste keywords één van de belangrijkste aspecten om goede resultaten te boeken. Het is een absolute must! Daarom is het belangrijk dat je de juiste zoekwoorden tools gebruikt. Zo kan het zijn dat jouw zoekwoorden nog te algemeen zijn, of kan het zijn dat er geen zoekvolume is voor de betreffende zoekwoordcombinatie, waardoor je niet slecht vindbaar bent in Google en weinig tot geen bezoekers op je website krijgt. B. Analyzed marketing heeft de top 4 gratis zoekwoorden tools voor je op een rijtje gezet.
1. Keywords Everywhere
Keywords Everywhere is een gratis plugin voor Chrome en Firefox. Het is een handige en gebruiksvriendelijke tool. Het voegt een extra dimensie toe aan Google’s SERP (Search Engine Results Page). Wanneer je in Google een bepaalde zoekopdracht invoert, toont deze tool andere zoekwoorden waar mensen op zoeken en het zoekvolume. Je hoeft de Google Keywords planner er niet bij te pakken, want het wordt automatisch getoond in uw internetbrowser. Keywords Everywhere bespaart je dus tijd.
In het voorbeeld hieronder kun je zien dat het hulpprogramma direct het zoekvolume en andere zoekwoorden weergeeft in Google Autocomplete. In het voorbeeld kun je in Google Autocomplete het zoekvolume op ‘freelance seo specialist’ zien. Het geeft ook de kosten per klik (CPC) weer van het zoekwoord.
Als je nu op ‘zoeken’ klikt verschijnen er nog meer nog meer zoekwoord-ideeën. Zoals je in het voorbeeld hieronder kunt zien vind je in de bovenste kolom de gerelateerde zoekwoorden en in de onderste kolom zijn aanvullende zoekwoordsuggesties te vinden, waar dus ook veel op gezocht wordt. Je ziet zo in één oogopslag wat de volumes, CPC en de competitie is van de weergegeven zoekwoorden.
Zo kun je wel zien dat Keywords Everywhere veel voordelen heeft. Dit is niet het enige, want onderaan de Google-pagina zijn ook nog zoekwoorden te vinden die gerelateerd zijn aan jouw zoekopdracht. Zie het voorbeeld hieronder.
Beschikbaar op meerdere platforms
De tool is op meerdere platforms beschikbaar. Denk aan Search Console, zoekwoordenplanner, Analytics, Bing etc. Het kan zijn dat je het vervelend vindt dat Keywords Everywhere continu de gegevens weergeeft. Ook daar is aan gedacht! Bij instellingen kun je de functies beheren. Ben je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd in de CPC’s, dan kun je dit instellen. Als je wilt dat de tool de gegevens in Analytics niet toont, dan kun je deze functie ook uitschakelen bij de instellingen.
Favoriete zoekwoorden lijst
Je kunt op de sterretjes klikken om belangrijke zoekwoorden als favoriete op te slaan. Wanneer je klaar bent met het zoekwoorden onderzoek klik je op het extensiepictogram van Keywords Everywhere, dan ga je naar ‘My Keywords’ en dan verschijnt er een lijst met jouw favoriete zoekwoorden en de bijbehorende informatie.
2. KWFinder
KWFinder is een handige gebruiksvriendelijke zoekwoorden onderzoek tool. Deze tool geeft suggesties voor zoekwoorden. Daarbij geeft het direct naast ieder zoekwoord de Keyword-Difficulty-score aan, het toont de huidige SERP en de zoekvolumes per land en taal. Al deze resultaten zijn in één oogopslag te zien. Je kunt vijf zoekopdrachten per dag uitvoeren met de gratis versie.
Verkoop je bijvoorbeeld stacaravans. Je voert een zoekwoord in. Zoals je ziet geeft de tool suggesties voor andere zoekwoorden. Achter de zoekwoorden is veel bijbehorende informatie te vinden, zoals:
- Trend geeft aan in welke maand het zoekwoord het populairst was;
- Search geeft het maandelijks zoekvolume op het zoekwoord weer. Hiermee kun je dus zien dat er 5.400 keer gezocht wordt op stacaravan kopen. Erg veel dus!
- CPC geeft de gemiddelde kosten per klik op een advertentie aan. Stacaravan kopen is gemiddeld $0,47 cent.
- PPC geeft het level van de competitie weer van Google AdWords. Min. is 0 en max. is 100. Bij stacaravan kopen is dit 96. Er is dus hoge concurrentie.
- KD geeft de zoekwoorden SEO-moeilijkheid weer op basis van URL’s van de eerste Google-SERP. Dit is ook op schaal van 0 tot 100. Zoals je ziet is dit 34. Dus het is mogelijk om met dit zoekwoord aan de slag te gaan.
0 – 14 is easy
15 – 29 is still easy
30 – 49 is possible
50 – 69 is hard
70 – 84 is very hard
85 – 100 is don’t do it
Ben je op zoek naar long tail zoekwoorden met lage concurrentie? KWFinder is daarvoor een makkelijk bruikbare tool. De questions-tab is een erg handige functie. Je kunt hier long tail zoekopdrachten ontdekken. Dit zijn zoekopdrachten van 4 woorden of langer. Bijvoorbeeld ‘long tail search terms definitons’.
3. Keyword Tool
Deze gratis tool heeft de standaard functionaliteiten. Het geeft zoekwoorden suggesties en kopieermogelijkheden. Het voordeel van deze tool is dat je in Google kunt zoeken, maar ook in Bing, YouTube, Amazon, Instagram etc. Als jij jouw content voor die kanalen wilt optimaliseren, is Keyword Tool de perfecte tool!
In deze tool kun je aangeven of je op afbeeldingen, video’s, nieuws of alles wilt zoeken. Daarnaast kun je het land en de taal invoeren.
Heb je een groentewinkel en je wilt specifiek zoekwoorden onderzoek doen voor bijvoorbeeld je Engelse pagina’s, dan kun je als volgt te werk gaan. Je typt net zoals hierboven ‘apple’ in. In dit geval heb ik voor ‘all’ gekozen in Google.
Ook in deze tool krijg je het zoekvolume, de trend, CPC en het level van de competitie te zien. Links kunnen de resultaten gefilterd worden. En daaronder kun je negatieve zoekwoorden invullen. Daar zouden we nu iPhone, iPad, Mac etc. in kunnen voeren zodat het niet gaat zoeken naar een apple store bijvoorbeeld. Dit maakt je zoekwoorden onderzoek nog specifieker.
4. Ubersuggest
Ubersuggest is een tool die een breed scala aan zoekwoorden toont. Je kunt jouw zoekwoorden op alfabetische volgorde uitzoeken. Er kan met name gezocht worden op nieuws, video’s, afbeeldingen en recepten.
Heb je een sportschool en wil je beter vindbaar worden op bijvoorbeeld ‘spinning gym abonnement’. Typ het zoekwoord spinning gym abonnement in.
Ubersuggest biedt hoofdtermen en long tail zoekwoorden. Ze bieden een enorme lijst met zoekwoorden waar je uit kunt kiezen. Het biedt ook per zoekwoord een gedetailleerde informatie. Hierbij kun je denken aan seizoensgebonden zoektrends, zoekvolumes en de concurrentie. Om zoekopdrachten te verfijnen heeft deze tool ook een filter functie. Hierbij kom je sneller uit op de meest relevantste trefwoorden.