Google Keyword Planner tool

Creatieve manieren om van de Google Keyword Planner tool gebruik te maken

Leestijd: 5 minuten

Op zoek naar de juiste onderwerpen en zoekwoorden voor op je website? Grote kans dat je daarvoor gebruik maakt van de Google Keyword Planner tool. Deze tool is geweldig, maar is qua functionaliteiten relatief beperkt.

Althans; dat lijkt op het eerste gezicht zo. In de afgelopen jaren hebben we bij B. Analyzed opgemerkt dat er creatieve manieren zijn om van de Google Keyword Planner tool gebruik te maken. In dit artikel bespreken we graag creatieve manieren.

Manier 1: filter op competitie/concurrentie

Ga je op zoek naar een specifiek zoekwoord? Als je dit zoekwoord in de Google Keyword Planner tool intypt, krijg je meerdere zoektermen te zien. Om deze zoektermen op de juiste manier te analyseren, zou je op competitie/concurrentie kunnen filteren.

Het advies hierbij is als volgt: kies trefwoorden met een laag volume en met weinig concurrentie. Op zulke zoekwoorden kun je makkelijk scoren, waarmee je website een goede/betere beoordeling krijgt. Dát stelt je in staat om vervolgens ook met de ‘lastigere’ zoekwoorden aan de slag te gaan. Het filteren op competitie/concurrentie is daarmee een prima eerste stap.

Manier 2: richt je op de zoekintentie

Niet alleen de zoekwoorden zijn van belang, maar ook de zoekintentie. Analyseer de zoekwoorden die de Google Keyword Planner tool geeft en bepaal wat de zoekintentie is. Aan de hand van deze zoekintentie kun je je website en content nóg beter inrichten.

Om dit zo goed mogelijk te doen, zou je out-of-the-box moeten denken. En het kan nooit kwaad om de websites van je concurrenten eens te analyseren. Mogelijk krijg met die analyses ook meer inzicht in de zoekintenties van je doelgroep.

Manier 3: zoek op zoekwoorden op de website van je concurrent

Wist je dat het heel makkelijk is om de website van je concurrent te analyseren? Ga hiervoor naar de Google Keyword Planner tool en klik bij het beginscherm op ‘Begin met een website’. Je kunt nu de betreffende website invullen, waarna je allerlei interessante resultaten te zien krijgt.

Tip: je kunt ook gewoon op ‘Beginnen met zoekwoorden’ klikken en vervolgens een specifieke URL invullen. De Google Keyword Planner tool toont nu eveneens zoekwoorden die van toepassing zijn op die website.

Manier 4: zoek naar relevante vragen

Als je op een zoekwoord binnen de Google Keyword Planner tool zoekt, krijg je allerlei relevante zoektermen te zien. Je richt je hierbij mogelijk direct op de zoektermen met het hoogste zoekvolume. Logisch, maar richt je ook op zoekwoorden in vraagstelling.

Deze relevante vragen kun je op meerdere manieren in je content verwerken:

  • Verwerk de vraag als een H2 of H3 kopje. Onder dit kopje kun je een pakkend antwoord op de vraag geven. Hiermee vergroot je de kans dat Google een featured snippet voor je website aanmaakt.
  • Voeg een sectie veelgestelde vragen aan het artikel toe. Met een sectie veelgestelde vragen richt je je niet alleen op de bezoeker, maar ook op Google. Je verwerkt in deze sectie immers de vragen die je in de Google Keyword Planner tool tegengekomen bent.

Manier 5: filter op locatie

Wist je dat het in de Google Keyword Planner tool mogelijk is om te filteren op locatie? Je hebt op dit gebied meerdere mogelijkheden:

  • Filteren op land. Ben je met een internationale website bezig? Dan kun je bijvoorbeeld filteren op land. Dit is ook interessant als je je als Nederlands bedrijf ook op bijvoorbeeld de Duitse- en Belgische markt richt.
  • Filteren op regio. Wil je serieus met local SEO aan de slag? Dan kun je prima filteren op regio.
  • Filteren op stad. Om local SEO uitbesteden nóg meer lokaal te maken, kun je ook filteren op stad.

De werking van deze mogelijkheid binnen de Google Keyword Planner tool is subliem te noemen. Of verbluffend zelfs. Probeer het maar eens uit. Je ziet al snel dat de tool de zoekwoorden erg nauwkeurig per stad, regio of land splitst.

Manier 6: gebruik meerdere zoekwoorden in één zoekopdracht

Het advies is om binnen Google Keyword Planner tool meerdere zoekwoorden in één zoekopdracht te verwerken. Dit doe je door een zoekwoord in te typen en vervolgens op enter te drukken. Je kunt vervolgens nog één of meerdere zoekwoorden toe te voegen.

Op deze manier stel je makkelijk uitgebreide zoekrapporten op. Bovendien is het op deze manier mogelijk om alle zoektermen in groepen op te splitsen.

Manier 7: filter op apparaat

Dat Google Keyword Planner tool erg slim is, blijkt uit bovenstaande manieren. Wist je echter ook dat het in deze tool mogelijk is om op apparaat te filteren? Als je de zoekresultaten bekijkt, zie je twee lijntjes naar voren komen:

  • Blauwe lijn: deze lijn geeft het totaal aantal zoekwoorden weer. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen zoekopdrachten via een pc of een mobiel apparaat.
  • Rode lijn: deze lijn geeft het aantal zoekwoorden via een mobiel weer. Dit kan zowel een smartphone als een tablet zijn. Logischerwijs bevindt de rode zich altijd onder de blauwe lijn, maar de rode lijn geeft wel onwijs veel handige informatie weer. Zéker als je je specifiek op mobiele gebruikers geniet.

Met de Google Keyword Planner tool zelf aan de slag of uitbesteden?

Wil je van je website een groot succes maken? Dan kun je eigenlijk niet om deze handige tool heen. Met deze tool verkrijg je veel waardevolle informatie, waarmee je onder meer de content op je website kunt optimaliseren.

Het is echter wel van essentieel belang dat je de besproken tool uit dit artikel begrijpt. En dat je deze tool volledig onder de knie hebt. Mocht dit niet het geval zijn, nemen wij dit werk graag voor je uit handen.

De Google Keyword Planner tool kent voor ons geen geheimen meer. Bovenstaande manieren hebben wij al volledig uitgespeeld, waardoor wij de beste zoekwoordenrapportages opstellen. Aan de hand van deze rapportages optimaliseren wij je website, waardoor je website beter scoort in Google. Tevens is de content volledig geoptimaliseerd voor je bezoekers; een win-win situatie dus.

Wil je hier meer over weten? Of wil je direct van onze diensten gebruik maken, zoals Google Ads uitbesteden? Neem gerust contact met ons op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Google Mijn Bedrijf aanmaken

Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je informatie zoekt waarmee je een Google Mijn Bedrijf account kunt aanmaken. Klopt dat? Mooi! Je hebt een belangrijke stap gezet richting een…
Leestijd: 7

Surfer SEO review

Vind je het lastig om pagina’s te optimaliseren? En lukt het je maar niet om de gewenste rankings in Google te verkrijgen? Dan is Surfer SEO tool mogelijk dé tool…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.