Google Advertenties biedstrategieën, wat wanneer te doen?

Leestijd: 8 minuten.

Het kiezen van het juiste Google Ads-biedingstype en het implementeren van een solide strategie voor het aanpassen van biedingen is van cruciaal belang om je advertentiekosten te verlagen en het maximale rendement te behalen. Als je geen idee hebt van wat je aan het doen bent, kun je jouw volledige budget met slechts een paar klikken verspillen. Maar als je de juiste aanpassingen doet, kun je de campagneprestaties naar een hoger niveau tillen. Alleen al het wijzigen van de biedstrategieën kan leiden tot een toename van het aantal conversies tot wel 150% t.o.v. voorgaande strategieeen.

In dit artikel zullen we jou door alle verschillende soorten biedstrategieën van Google Ads leiden en hoe je deze kunt gebruiken.

Bij het lanceren van een nieuwe campagne in Google Adwords vraagt Google welk type bieding je wilt gebruiken. Geautomatiseerd? Zelf ingesteld? De meeste mensen kiezen voor geautomatiseerd, want wie wil er in vredesnaam de hele tijd biedingen aanpassen als je meerdere campagnes runt? Niemand. Maar helaas is het niet zo eenvoudig als gewoon ‘geautomatiseerd’ te kiezen en jouw cheques uit Google Ads-verkopen te verzilveren. Er zijn 11 verschillende biedstrategieën beschikbaar, en ze hebben allemaal hun tijd en plaats. Je moet ze allemaal kennen om de juiste keuze te maken. In dit artikel gaan we in op 7 biedstrategieen waarbij de doelstellingen van de campagnes zijn:

 • Meer relevant verkeer naar je website
 • Meer online leads / verkopen genereren

Biedstrategieën van Google Ads: jouw 7 mogelijkheden voor verkeer en conversies in 2020 uitgelegd

Op Google Ads zijn er momenteel elf verschillende soorten biedingen die je voor verschillende doelen kunt gebruiken. We gaan hier in In dit gedeelte zullen we ze allemaal uitsplitsen en wat het ideale gebruik is, inclusief de nieuwe optie ‘Conversiewaarde maximaliseren’. De biedstrategieeen voor naamsbekendheid laten we even buiten beschouwing.

 • Doel-CPA (kosten per acquisitie)
 • Doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven) (rendement op advertentie-uitgaven)
 • Maximaliseer conversies
 • Nieuw: maximaliseer de conversiewaarde
 • Verbeterde kosten per klik (ECPC)
 • Maximaliseer klikken
 • Handmatig CPC (kosten per klik) bieden

Google Ads-biedingen, optie 1: doelkosten per acquisitie (CPA)

Doel-CPA-biedingen is een biedstrategie die je kunt gebruiken als je conversies wilt optimaliseren. Als het genereren van conversies jouw primaire doel voor de campagne is, zal het selecteren van doel-CPA-biedingen zich richten op het proberen om gebruikers te converteren tegen specifieke acquisitiekosten. Met deze methode stelt Google Ads automatisch jouw biedingen voor elke campagne in op basis van jouw CPA. Hoewel sommige conversies meer kosten, kosten andere mogelijk minder om ze gelijk te trekken en af te stemmen op jouw acquisitiekosten. Doel-CPA-biedingen kunnen ingewikkeld zijn als je niet weet wat jouw acquisitiekosten zijn. Jouw kosten per acquisitie zijn simpelweg het bedrag dat je zich kunt veroorloven te besteden aan het werven van één klant. Als je bijvoorbeeld een product verkoopt voor € 50, wil je je doel-CPA niet op € 50 instellen. Dat zou break-even zijn als het doel is om te profiteren. Wanneer je deze biedmethode selecteert, kun je jouw doel-CPA invoeren en je bent klaar om te gaan!

Google Ads-biedingen, optie 2: doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS)

Target Return on Ad Spend is een biedstrategie die het meeste kan opleveren. Waarom? Omdat het wat wiskunde vereist. Ja, wiskunde, het gevreesde, vreselijke onderwerp waar de meeste marketeers voor weglopen. Helaas is wiskunde hierbij belangrijk.

Doel-ROAS is de biedstrategie waarbij Google Ads jouw biedingen instelt om de conversiewaarde te maximaliseren op basis van het gewenste rendement op jouw advertentie-uitgaven. Dit aantal is gebaseerd op een percentage. Ik zal eenvoudig voorbeeld geven:

Voor jouw volgende Google Ads-campagne wilt je € 10 verdienen voor elke € 2 die je uitgeeft. Om de wiskunde uit te voeren, volgt nu deze formule:

Verkoop ÷ advertentie-uitgaven x 100% = doel-ROAS. Als je de berekening voor het bovenstaande voorbeeld uitvoert dan zie je hoe het doel-ROAS eruit zou zien: € 10 aan verkoop van campagne ÷ € 2 advertentie-uitgaven (klikken) x 100% = 500% doel-ROAS

Makkelijk genoeg, toch? Dit is hoe de biedstrategie Doel-ROAS eruitziet wanneer je een nieuwe campagne maakt:

Als je nog steeds niet zeker weet wat je als percentage moet instellen, kun je naar een eerdere campagne op Google Ads gaan en jouw kolommen aanpassen. Voeg de volgende statistiek toe aan jouw kolommen:

 • Conv. waarde / kosten

Gebruik het aantal van jouw best presterende campagnes voor een nieuwe doel-ROAS.

Bieden in Google Ads, optie 3: het aantal conversies maximaliseren

Aantal conversies maximaliseren is een van de eenvoudigste biedstrategieën die Google Ads biedt.

Met behulp van het maximale dagbudget dat je instelt, voert Google biedingen automatisch uit om de meeste conversies voor je budget te realiseren. Als je dagbudget bijvoorbeeld € 50 is, zal Google dit verstandig besteden om de meeste conversies te vinden. Als een enkele conversie $ 50 kost, zal Google hier niet op bieden. Voordat je deze biedmethode selecteert, moet je controleren of jouw dagbudget instelt op een redelijk niveau dat jw bereid bent te besteden. Controleer aan het einde van een campagne jouw ROI om te zien of het maximaliseren van conversies tot winstgevende verkopen leidt. Met deze strategie hoef je bij het instellen geen details in te voeren (behalve jouw dagbudget).

Nieuw: Google Ads-biedingen, optie 4: maximaliseer de conversiewaarde

De strategie voor het maximaliseren van de conversiewaarde is toegevoegd in augustus 2019 en is de nieuwste biedstrategie op het platform. Het werkt in wezen als doel-ROAS, waarbij het Google Ads-algoritme probeert het rendement op uw advertentie-uitgaven te maximaliseren. Het verschil is dat je doel-ROI hoeft op te geven, je laat het algoritme gewoon proberen al jouw advertentie-uitgaven zo goed mogelijk te maximaliseren.

Google Ads-biedingen, optie 5: verbeterde kosten per klik (ECPC)

Kort gezegd: het is een combinatie van handmatig en slim bieden. Je stelt de basis-CPC voor uw advertentiegroepen en zoekwoorden in, maar het algoritme kan ze optimaliseren. Google heeft het recht om jouw biedingsbedrag te verhogen of te verlagen op basis van de waarschijnlijkheid dat de verkoop wordt gegenereerd. Biedingen zullen proberen te worden gemiddeld op basis van jouw maximale kosten per klik-instellingen. Als een zoekopdracht te concurrerend is en de CPC’s schandalig hoog zijn, kan Google jouw bod verlagen om minder te kosten omdat de kans op conversie kleiner is. Als het gemakkelijk is om te stelen door biedingen te verhogen, zal Google bellen. Dit type bieden is beschikbaar in zowel het zoeknetwerk als het Display Netwerk.

Je kunt kiezen of je wilt dat het algoritme jouw ingestelde biedingen verbetert op basis van een vast aantal conversies, of dat het optimaliseert voor de waarde van de conversies. Dit werkt alleen als je verschillende Google Ads-conversies met verschillende waarden heeft gemaakt, of als je dynamische conversiegebeurtenissen heeft die de totale waarde van een verkoop bijhouden. Je kunt dynamische conversietracking instellen met de meeste e-commerceoplossingen zoals Shopify of WooCommerce.

Google Ads-biedingen, optie 6: maximaliseer klikken

Klikken maximaliseren is een automatische biedstrategie op basis van jouw maximale dagbudget. Google Ads probeert zo veel mogelijk klikken te genereren met jouw dagbudget. Het houdt geen rekening met de kwaliteit of relevantie van het verkeer en is niet ideaal om verkopen of andere conversies te stimuleren. Klikken maximaliseren is de beste optie als je een zeer beperkt budget of een beperkt zoekvolume hebt voor de zoekwoorden in jouw campagne.

Google Ads-biedingen, optie 7: handmatige CPC-biedingen

Handmatig CPC-bieden geeft je meer controle over jouw biedstrategie. Maar meer controle betekent meer tijd besteden aan het monitoren van kosten en zelf aanpassen. Als je nog niet goed thuis bent in Google Ads, is deze strategie niet de beste keuze. Bij handmatige CPC stel je zelf biedingen in voor verschillende advertentiegroepen of zoekwoorden. Als specifieke zoektermen winstgevender zijn dan andere, kun je snel budgetten aanpassen om geld toe te voegen aan of te verwijderen uit andere campagnes.

Als je een afwisselende campagne heeft met veel advertentiegroepen en zoekwoorden, is handmatige CPC veel werk. Je kunt ook bieden voor veel klikken die waarschijnlijk niet tot een conversie leiden. Google heeft de verbeterde CPC standaard aangevinkt, dus je moet deze uitschakelen om echt handmatige CPC te selecteren. Je ziet een waarschuwing dat de campagne mogelijk tot slechte prestaties leidt, maar als je campagne geen gegevens heeft om door te gaan of een zeer beperkt budget heeft, kan dit de beste optie zijn.

De juiste biedstrategie kiezen voor jouw campagne

Je kent misschien de basisprincipes van elk biedingstype in Google Ads, maar waar begin je zelf met het uitzoeken welke biedoptie het beste bij jepast? Het hangt allemaal af van jouw campagnedoelen, budget en volume. Elke campagne die je kiest, moet je zorgvuldig een biedstrategie selecteren op basis van de gewenste resultaten. Als je bijvoorbeeld de verkoop in het Display Netwerk wilt stimuleren, is het kiezen van de CPM geen goede keuze.

Dat is bedoeld om meer weergaven dan verkopen op je site te garanderen.

Laten we een paar veelvoorkomende doelen van Google Ads uitsplitsen en de beste biedmethoden die je voor elk doel kunt gebruiken.

Doel: conversies

Als je doel voor een specifieke Google Ads-campagne conversies is, of verkeer naar jouw website of winkel trekt met als enig doel er een verkoop van te maken, overweeg dan de volgende biedingstypen:

 • Maximaliseer conversies
 • Doel-CPA
 • Doel-ROAS
 • Handmatige CPC (met verbeterde CPC ingeschakeld)

Doel: websiteverkeer

Als je je wilt focussen op het genereren van meer verkeer naar je site met andere doelen dan alleen het converteren, zijn hier een paar geweldige biedingstypen waaruit je kunt kiezen.

 • Maximaliseer klikken
 • Handmatig CPC-bieden

Biedstrategieën van Google: conclusie

Bij het lanceren van een nieuwe campagne op Google Ads, is het niet eenvoudig om de perfecte biedindeling te kiezen. Er zijn talloze opties om uit te kiezen, en als je geen ervaring hierin hebt, kan de beslissing van jouw campagne maken of breken. Beoordeel jouw doelen voordat je een biedoptie selecteert.

Wilt je een betere websiteverkeer of directe verkoop? Elk van deze genereert verschillende biedstrategieën voor de beste resultaten. De volgende keer dat je een Google Ads-campagne voert, kun je zeker zijn van jouw biedmogelijkheden. Hulp nodig bij Adwords? Laat je SEA uitbesteden voor een beter ROI online.

 

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 6 minuten.

Top SEO plugins WordPress

WordPress is een van de populairste platforms voor het bouwen van websites over de hele wereld. Websites die WordPress gebruiken, scoren meestal hoger op Google dan Wix websites, Joomla website…
Leestijd: 10 minuten.

De wereld als werkplek, hoe is dat nu echt?

Waarom elke dag op dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s en voor een baas werken als het ook anders kan? Als freelance online marketeer bepaal ik zelf wanneer,…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.