Maak jouw technische SEO in orde met deze checklist

Leestijd: 4 minuten.

De totale SEO van een website bestaat uit een aantal onderdelen: techniek, content en de linkstructuur. Eerder schreven we al over de inhoudelijke aspecten waaraan een goed geoptimaliseerde website moet voldoen en interne- en externe linkprofielen. Maar wil je écht hoog eindigen in de zoekmachines, dan moet ook de technische SEO van je website in orde zijn. Technische SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. B. Analyzed heeft een checklist opgesteld met 7 checkpoints waar een website met goede technische SEO aan moet voldoen.

7 checkpoints voor de technische SEO van jouw website

1. XML-sitemap

Check:
✓ Heeft de website een XML-sitemap?
Is de sitemap toegevoegd aan Google Search Console en robots.txt?

De XML-sitemap is een technische weergave van je website. Zoekmachines gebruiken dit om inzicht te krijgen in de structuur van de site. Google gebruikt de sitemap ook bij het zoeken naar nieuwe pagina’s. Het is dus belangrijk dat de XML-sitemap alleen pagina’s bevat waarvan je wilt dat Google deze indexeert. Je kunt een goede sitemap maken via de plugin van Yoast als je WordPress gebruikt of je kunt gebruik maken van een online sitemap generator.

2. Robots.txt

Check:
✓ Heeft je website robots.txt?
✓ Zijn de juiste pagina’s geblokkeerd?

Zoekmachines gebruiken robots om websites te indexeren. Robots.txt geven aan welke pagina’s en onderdelen van je website wel en niet geïndexeerd mogen worden. Zo wil je meestal niet dat admin pagina’s geïndexeerd worden, deze zijn immers niet van belang voor jouw bezoekers. Je wilt de zoekmachines naar de pagina’s sturen die er toe doen. Denk eraan dat de robot.txt voor iedereen zichtbaar zijn. Vermijd dus gevoelige of persoonlijke informatie!

3. 404-pagina’s

Check:
✓ Zijn de 404-pagina’s gebruiksvriendelijk?
✓ Heb je de 404 fouten gecheckt en gevalideerd in Search Console?
✓ Zijn de 404 fouten doorgestuurd naar de meest relevante pagina?

404-pagina’s zijn pagina’s die je een websitebezoeker te zien krijgt als een pagina niet meer beschikbaar is. Dit kan makkelijk gebeuren zonder dat de site eigenaar het door heeft. Bijvoorbeeld door een verandering in de menustructuur of wanneer er een kopie van een pagina gemaakt wordt. Pagina’s die niet meer bestaan, kunnen ook niet geïndexeerd worden door Google. 404-pagina’s hebben daardoor een negatief effect op de SEO. Ook loop je het risico dat bezoekers je website verlaten, ze vinden namelijk niet de informatie die ze zoeken. Door 404-pagina’s persoonlijk te maken en door te verwijzen naar de juiste informatie, kun je ervoor zorgen dat je je bezoeker niet verliest. Voeg bijvoorbeeld een zoekfunctie toe en maak een foutpagina in de huisstijl van je website.

4. URL-structuur

Check:
✓ Zijn de URL’s leesbaar?

URL’s zijn adressen van de verschillende pagina’s binnen je website. Het is voor Google en je bezoekers belangrijk om een duidelijke structuur aan te brengen in de URL’s. Goede, leesbare URL’s zijn makkelijker te onthouden voor bezoekers van je website. Als het zoekwoord van een pagina in de URL staat, geeft Google hier ook hogere waarde aan. Voorkom dus ‘lelijke’ URL’s met veel cijfers en onnodige informatie.

5. Structured Data

Check:
✓ Heb je Structured Data gebruikt en getest voor jouw content?

Met Structured Data maak je content begrijpelijker voor zoekmachines. Door middel van code geef je aan wat voor soort content het precies is. Bijvoorbeeld een telefoonnummer, een video, een recept of een review. In de zoekresultaten vallen websites met Structured Data meer op en voor de gebruiker is het prettig om direct te zien wat een website te bieden heeft. Je geeft de bezoeker dus al voor ze op jouw website zijn relevante informatie. Google neemt dit ook mee in de zoekresultaten.

6. Indexatie

Check:
✓ Zijn de ‘noindex’ tags ingesteld voor pagina’s die wel gecrawld maar niet geïndexeerd moeten worden?
✓ Worden de goede pagina’s geïndexeerd?

Via metatags kan je aangeven welke onderdelen wel en niet worden geïndexeerd door zoekmachines. Pagina’s worden door een crawler geïndexeerd. Dit gebeurt niet iedere dag, soms worden daardoor oudere versies van pagina’s getoond. Zonder indexatie worden websites niet getoond in de zoekresultaten van Google.

7. Laadsnelheid

Check:
Zijn de afbeeldingen geoptimaliseerd?
Is browser caching geactiveerd?

De snelheid waarmee je website laadt, is een belangrijke factor voor de positionering in Google. Trage websites zijn een van de grootste ergernissen voor gebruikers. Als het langer dan drie seconden duurt voor je website geladen is, verlaten bezoekers je website. Je kunt de snelheid van je website optimaliseren door afbeeldingen te verkleinen, minder plugins te gebruiken en door gebruik te maken van caching.

Behaal een #1 positie in Google

Heb jij technische hulp nodig bij de zoekmachine optimalisatie van je website? Het team van specialisten van B. Analyzed heeft alle SEO kennis in huis om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten scoren. Neem contact op met B. Analyzed voor meer informatie en bekijk wat wij voor jouw website kunnen betekenen. B.Analyzed hanteert een transparante aanpak met een vaste uurprijs van 75,- euro excl. btw. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.