De 11 beste gratis en betaalde zoekwoorden tools

Leestijd: 5 minuten.

Wil je hoger in Google ranken, dan zal je aan de SEO van je website moeten werken. Een van de belangrijkste SEO-technieken is zoekwoord optimalisatie. Iedere pagina en alle content die je creëert, moet toegespitst zijn op één specifiek keyword of keywordcombinatie. Maar welke zoekwoorden zijn het beste om te gebruiken? En hoe kies je die? Er zijn heel veel handige tools die je daarbij kunnen helpen. B. Analyzed heeft de 11 beste gratis en betaalde zoekwoorden tools voor je op een rijtje gezet.

1. Google Adwords

Google Adwords heeft een zoekwoordplanner. Hier kun je zoekwoorden invoeren en de planner geeft je vervolgens suggesties van woorden die hieraan gerelateerd zijn. Je kunt meer dan 800 suggesties exporteren. Adwords is een goede tool om je hoofdpagina’s te optimaliseren, maar je kunt het ook goed gebruiken voor nieuwe content ideeën. Aangezien Google de belangrijkste zoekmachine is, is het altijd goed om je informatie direct van de bron te krijgen. Adwords geeft verschillende keyword groepen weer. Als je bijvoorbeeld zoekt op bruiloftstaarten krijg je ook gerelateerde groepen te zien zoals ‘zoete taarten’ of ‘hartige taarten’ en daaraan gerelateerde zoekwoorden.

2. Google Trends

Google Trends is een andere mooie tool uit het Google pakket. Selecteer eerst de juiste regio en vul vervolgens een zoekwoord in. De tool laat je zien hoevaak er gezocht is op het keyword het afgelopen jaar. Google Trends geeft ook weer in welke regio het meest naar het zoekwoord gezocht is en wat gerelateerde onderwerpen zijn. Erg handig wanneer je opzoek bent naar nieuwe zoekwoorden en wanneer je met nieuwe content wilt inspelen op trends.

3. AnswerThePublic

Deze gratis tooI helpt je niet zozeer om nieuwe keywords te vinden, maar is ontzettend goed wanneer je opzoek bent naar content bij bepaalde zoekwoorden. Vul een algemeen zoekwoord in en AnswerThePublic komt met een lijst van relevante vragen. Je zult zien dat er vragen tussen staan waar je zelf nooit opgekomen zou zijn, maar waar blijkbaar wel naar gezocht wordt. Schrijf een blog artikel over dit onderwerp waarin je antwoord geeft op de vraag en je hebt weer een stuk content gerelateerd aan je zoekwoord.

4. Keyword Tool.io

Keyword Tool.io komt goed van pas wanneer je op zoek bent naar nieuwe zoekwoorden. De tool geeft verschillende termen weer waar je zelf misschien nooit op zou zoeken. Het is een goede aanvulling op Google Suggesties aangezien het veel gegevens laat zien die Google niet vrijgeeft. Als je keywords wilt genereren waar je je op wilt focussen is Keyword Tool.io een handige hulp.

Google Keyword planner

De Google Keyword planner geeft actuele data weer. Vooral als het gaat om lokaal zoekwoorden onderzoek is Google Keyword Planner een goede tool. Het heeft de mogelijkheid om eerst algemeen te zoeken op een keyword en het vervolgens te specificeren naar een bepaalde stad. Bovendien kun je hier de zoekvolumes zien en is het een goed alternatief om nieuwe competitieve zoekwoorden te vinden.

6. Ahrefs

De tool van Ahrefs bestaat uit een aantal onderdelen. Je kunt hier links nagaan en analyseren en ook zoekwoorden onderzoeken. Wat Ahrefs vooral tot een zeer goede tool maakt die zich onderscheid van andere keyword tools, is het overzicht van de SERP en de SERP positie geschiedenis. Je ziet zo in een oogopslag hoe een website scoort in vergelijking met andere domeinen.

7. KwFinder

De KwFinder geeft een snel overzicht van de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord en van de concurrentie. Je kunt zien hoeveel links er gebruikt worden in een pagina en ook zien wat de Domein Autoriteit en de Pagina Autoriteit is. De tool is heel makkelijk in gebruik. Je kunt een lijst met zoekwoorden exporteren naar een CSV bestand en vanuit daar een SEO campagne opzetten. De tool is heel gebruiksvriendelijk en een goede basis voor zoekwoorden onderzoek.

8. Ubersuggest

De zoekwoorden onderzoek tool Ubersuggest is heel handig als je een heleboel zoekwoorden in één keer wilt vinden. De nieuwste aanpassingen van de tool geven je niet alleen de zoekwoorden zelf, maar ook inzicht in de DA en PA en het zoekvolume. Daarnaast geeft Ubersuggest een slagingspercentage weer van de kans dat je met een bepaald keyword in de top20 van Google kan ranken. De tool heeft een overzichtelijke interface en is makkelijk in gebruik. En gratis!

9. Mozbar

De keyword research tool Mozbar is een downloadbare toolbar die je na downloaden in twee klikken een overzicht geeft van zoekwoorden. Je kunt Mozbar gebruiken om onderzoek te doen naar je competitie, SERP statistieken bekijken, moeilijkheid score onderzoeken of linkstructuur laten weergeven. Het is een all-in-one tool die je voor bijna alle aspecten van zoekmachine optimalisatie kunt gebruiken.

10. Semrush

Semrush is een goede tool wanneer je onderzoek wilt doen naar concurrerende zoekwoorden. Deze tool laat zien met welke zoekwoorden je de competitie aan gaat. Je kunt met deze tool ook uitvinden wat jouw concurrenten doen zodat je betere content kunt creëren en zo een deel van het zoekverkeer naar jouw website kan leiden. Daarnaast heeft Semrush een mooie vormgeving en een uitgebreide zoekwoorden database. De zoekvolume data van deze tool ligt op één lijn met Google Keyword Planner.

11. Google Searchconsole

Google Searchconsole is de beste manier om uit te vinden welke zoekwoorden er daadwerkelijk gebruikt worden om jouw website te vinden. Het geeft je inzicht hoe je deze individuele pagina’s nog beter kunt laten presteren. Google is bezig om extra feature te maken die je inzicht geeft over de periode van een jaar van bepaalde zoekwoorden en daar een vergelijking van maakt. Searchconsole wordt vaak vergeten, maar bevat een schat van informatie over hoe mensen op jouw website terecht komen. Doe hier je voordeel mee en maak er gebruik van!

Laat je zoekwoorden onderzoek uitvoeren door een specialist

Met bovenstaande 11 zoekwoorden tools kom je een heel eind bij het maken van een eerste lijst met keywords. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zoekwoorden onderzoek over te laten aan een SEO specialist of SEO bureau. Bijna alle marketing- en SEOactiviteiten beginnen met het zoekwoorden onderzoek. Vanuit daar wordt in overleg de verdere strategie bepaald en bekijken we welke aanpassingen en content het beste werken voor jouw bedrijf. Bij B.Analyzed maakt het niet uit van welke online marketingdiensten je gebruik maakt. Wij hanteren transparante prijzen van 75 euro per uur, excl btw. Wil je weten wat B.Analyzed voor jouw website kan betekenen? Neem contact met ons op en bespreek je wensen of vraag een gratis gratis website scan aan.

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Remarketing Google Adwords

Veel website bezoekers bezoeken websites zonder over te gaan tot actie. Dat kan zijn een aanvraag via een contactformulier, een online bestelling of telefoontje via een bel-nu button. Die bezoekers…
Leestijd: 2 minuten.

De pijlers van SEO

De pijlers van SEO Wanneer je strategisch aan de slag gaat met SEO betekent dit dat je de lange termijn visie voor ogen hebt. Dan ga je niet sturen op…
Leestijd: 6 minuten.

18 (Gratis) Content marketing tools

18 (Gratis) Content marketing tools Door de juiste content marketing tools te gebruiken maak je jouw content marketing strategie na het lezen van dit blog niet alleen veel makkelijker, maar…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.