Kwalitatief zoekwoorden onderzoek in slechts 30 minuten

Leestijd: 4 minuten.

Kwalitatief zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van je SEO strategie. Wil je hoger ranken met je website in Google, dan zul je zeker tijd moeten investeren in het vinden van de juiste keywords. Eerder heb je al kunnen lezen wat zoekwoorden onderzoek is en waarom het belangrijk is. De meeste ondernemers zitten niet te wachten op nog meer tijdrovende klussen. Daarom legt dit artikel uit hoe je in vier simpele stappen binnen 30 minuten een goed zoekwoorden onderzoek kan uitvoeren.

1. Lijst van 100 zoekwoorden opstellen [5 minuten]

Je hoeft geen SEO specialist te zijn om een zoekwoorden onderzoek te doen. Open een excel sheet en noteer alle zoekwoorden waarvan je denkt dat je klanten ze gebruiken. Maak daarnaast gebruik van een zoekwoorden tool. De gratis tool Ubersuggest is een hele betrouwbare en een gratis keyword research tool. Vul in de zoekbar op de homepagina een algemeen zoekwoord in en je krijgt een uitgebreide lijst met mogelijke relevante zoekwoorden. Voeg de woorden waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn toe aan de sheet.

Een andere manier om keywords te vinden is met Google Suggesties. Typ een woord in Google, maar druk niet op enter. Google vult het zoekwoord aan met suggesties. Hier staan vaak woorden tussen die je kunt gebruiken als keyword. Wanneer je in Google een woord typt en zoekt zoals je gewend bent (klik dus op enter) dan vind je onderaan de pagina gerelateerde zoekopdrachten. Ook hiertussen kunnen hele goede zoekwoorden staan.

Kopieer de keywords in excel en je hebt al je eerste lijst van 100+ zoekwoorden. Wees kritisch maar besteed niet teveel tijd aan het maken van deze lijst. Een minuut of vijf is genoeg. Later ga je de lijst finetunen.

2. Onderzoek het zoekvolume en de moeilijkheid van je zoekwoorden [10 minuten]

Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan het maken van content voor zoekwoorden waarop de concurrentie te groot is, moet je onderzoeken welk zoekvolume er op de zoekwoorden zit. Je kunt het zoekvolume makkelijk onderzoeken met de al eerder genoemde tool Ubersuggest of met bijvoorbeeld KWfinder. Aangezien we bij de eerste stap ook Ubersuggest gebruikten, doen we dat nu weer. Vul het zoekwoord in en je krijgt een overzicht te zien van het zoekvolume, de zoektrend en de moeilijkheid. De moeilijkheidsscore loopt tot 100. Hierbij wordt een score tussen de 20-35 gezien als laag, 36-50 gemiddeld, 51-56 is moeilijk en tussen 66-80 is ontzettend moeilijk. Of het zin heeft om de competitie aan te gaan ligt uiteraard ook aan je pagina autoriteit. Een website met een hoge pagina autoriteit wint het sneller van een website met een lage pagina autoriteit.

Zoek je bijvoorbeeld op ‘freelance online marketeer’, dan zie je dat er gemiddeld 390 keer per maand op die zoekwoorden combinatie gezocht wordt. Klik je vervolgens op overview, dan krijg je de websites te zien die content hebben met de zoekwoorden combinatie die je hebt ingevuld en hun pagina autoriteit.

Van de lijst met zoekwoorden uit stap 1, maak je na het zoekvolume en het moeilijkheidsonderzoek een lijst van zo’n 20-30 keywords. Verwijder de andere keywords niet, laat ze onderaan de lijst staan. Je kunt eventueel op een later moment deze woorden nog verder onderzoeken.

3. Bekijk wat je concurrenten doen [10 minuten]

Het is altijd goed om te weten wat je concurrenten doen, ook met betrekking tot de zoekwoorden. Bekijk je lijst met zoekwoorden en kijk welke websites al content hebben gecreëerd met die keywords. Je kunt hiervoor weer dezelfde tool gebruiken van Ubersuggest. Je krijgt de eerste 20 pagina’s te zien die ranken met het door jou ingevulde zoekwoord. Bekijk deze website en let goed op waar het zoekwoord gebruikt wordt. In de URL? In heading 1 en 2 en in de metatekst? Afhankelijk van de Pagina Autoriteit van de website kun je een goede inschatting maken of je het met dit zoekwoord kunt ‘winnen’ van je concurrenten of dat je beter content kunt creëren met een ander zoekwoord.

4. Maak een definitieve lijst van 5-10 zoekwoorden [5 minuten]

Het doel van een zoekwoorden onderzoek doen, is om uiteindelijk een short list te hebben van zo’n 5-10 zoekwoorden met een hoog zoekvolume. De laatste stap is dan ook het finetunen van je lijst: kies de voor jou meest belangrijke keywords waar je goed op denkt te ranken. Bedenk dat je voor ieder zoekwoord een unieke content of een landingspagina moet maken, dus kies je keywords hierop uit.

Zo heb je binnen dertig minuten een zoekwoorden onderzoek uitgevoerd. Een kind kan de was doen! Belangrijk is wel dat je met enige regelmaat een zoekwoorden onderzoek doet, omdat de zoektrends veranderen en concurrenten ook niet stil blijven staan.

Hulp nodig bij zoekwoorden onderzoek?

Je kunt je zoekwoorden onderzoek natuurlijk ook uitbesteden aan een specialist. Als B. Analyzed marketing voor je aan de slag gaat om je website SEO-vriendelijk te maken, voeren wij een uitgebreid zoekwoorden onderzoek uit. B. Analyzed hanteert vaste online marketing tarieven voor alle werkzaamheden van € 75,- euro per uur, exclusief BTW. Deze prijzen gelden voor zowel consultancy, SEO, SEA als voor linkbuilding uitbesteden. Wil je een SEO bureau inschakelen voor zoekwoorden onderzoek? Neem contact met ons op voor meer informatie en bespreek wat je wilt bereiken met je website.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 10 minuten.

De wereld als werkplek, hoe is dat nu echt?

Waarom elke dag op dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s en voor een baas werken als het ook anders kan? Als freelance online marketeer bepaal ik zelf wanneer,…
Leestijd: 7 minuten.

Hoog in Google Mijn Bedrijf ranken

Nu je helemaal op de hoogte bent van wat Google Mijn Bedrijf precies is en je zelfstandig – of met onze hulp – een account hebt aangemaakt voor Google Mijn…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.