Linkbuilding strategieën die je zelf kunt toepassen in 2021

Leestijd: 4 minuten.

De lijst met strategieën om backlinks te verkrijgen is eindeloos. En linkbuilding is niet voor niets een specialisme. Veel van de technieken die worden aanbevolen zijn helemaal niet zo simpel. Toch zijn er een aantal linkbuilding strategieën die je makkelijker zelf kunt toepassen. Wij delen de beste 7 technieken in dit artikel. Heb je toch liever dat iemand je helpt? Je kunt linkbuilding uitbesteden al vanaf twee uurtjes per maand!

7 linkbuilding technieken

 1. Link earning

  De naam zegt het eigenlijk al: dit is het verdienen van links. Zorg voor goede content die waardevol is voor je lezers. Dan willen andere websites graag naar jou verwijzen omdat de inhoud ook interessant is voor hun eigen lezers. Jij bent de specialist in jouw vakgebied. Het is dus niets anders dan zorgen voor steengoede inhoud die anderen willen delen (en een backlink naar jouw website plaatsen). Als mensen niet om jou heen kunnen, zullen ze graag verwijzen naar jouw website. Dit is de allerbeste en meest waardevolle manier voor het verkrijgen van backlinks.

 2. Startpagina’s en bedrijvenpagina’s

  Krijg een vermelding op een waardevolle verzamelwebsite. Denk hierbij aan startpagina’s in jouw niche, bedrijvenpagina’s en branchepagina’s of beroepsverenigingpagina’s. Zorg er wel voor dat het thema of de niche past bij jouw bedrijf en website. Het heeft geen zin om met een schildersbedrijf een link te krijgen op een pagina voor masseurs. Dit heeft geen enkele waarde. Maar als jij een schildersbedrijf hebt in Venlo en je staat op de bedrijvenpagina van schilders in Venlo heeft dit natuurlijk wel waarde. Ook voor de bezoekers van zo’n website: die zijn opzoek naar schilders in Venlo en daar hoort jouw bedrijf ook bij.

 3. Social media

  Je kunt niet om Social Media heen. Het is makkelijk om een profiel te maken en simpel om een link te plaatsen op de kanalen van je eigen Twitter, Instagram en Youtube. Afhankelijk van je branche kun je overwegen om in zee te gaan met influencers. Als je zorgt voor goede content op je Social Media kanalen, is de kans groot dat dit gedeeld wordt door mensen. Als je veel ‘likes en shares’ krijgt met een artikel of foto met links naar jouw pagina, dan zorgt dit ook veel meer waardering door Google. Daarnaast zorg je op die manier ook voor meer naamsbekendheid en dat kan nooit kwaad.

 4. Gastbloggen

  Deel je expertise niet alleen op je eigen website of blog, maar ook op die van anderen in dezelfde branche. Dit klinkt misschien controversieel. Waarom zou je je kennis delen op de site van een concurrent? Het is vooral handig als je voor een site schrijft met een hoog DA. Een link vanaf zo’n website voegt veel toe aan je linkprofiel. Vaak vragen websites met een hoog DA hier geld voor. Ook als je geen backlink krijgt, kan een gastblog zorgen voor meer bekendheid. Als je enkel blogt op je eigen website, vis je altijd in dezelfde vijver. Een blog op een website van een ander kan nieuwe bezoekers naar jouw website trekken.

 5. Internal linkbuilding

  Dit is de makkelijkste manier van linkbuilding aangezien je zelf controle hebt over de content op je website. Internal linkbuilding is niets anders dan linken naar andere artikelen of pagina’s binnen je eigen website. Een voorbeeld is deze link naar de pagina over het uitbesteden van linkbuilding of de blog over ‘wat is linkbuilding?’. Deze links verwijzen naar pagina’s op onze eigen website en helpen lezers makkelijker te navigeren. Google heeft gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel en kent daarom linkwaarde toe aan interne links.

 6. Linkruil

  Linkruil is één van de oudste linkbuilding technieken die er bestaat. Links uitwisselen met één website werkt niet, dit wordt een AB-ruil genoemd en Google doorziet dit direct. Maar een ABC- of een ABCD-ruil werkt wel. Je kunt relevante websites hier zelf voor benaderen. Doe dit alleen met websites die ook daadwerkelijk relevant zijn voor je eigen publiek. Je wilt niet je eigen website vervuilen met links die er niet toe doen, enkel om een backlink te krijgen.

 7. Testimonials

  Veel websites hebben testimonials van hun producten of diensten. Dit zijn recensies van gebruikers. Dit is een win-win situatie voor beide partijen: zij krijgen een een nieuwe testimonial en jij een backlink. Bedenk van welke services en producten jij gebruik maakt en biedt een testimonial aan in ruil voor een backlink.

Hulp nodig bij het opbouwen van een natuurlijk sterk backlinkprofiel?

Bovenstaande strategieën zijn linkbuilding technieken die elke ondernemer relatief makkelijk zelf kan toepassen. Naast de bovengenoemde 7 linkbuilding strategieën zijn er nog ontzettend veel andere strategieën die je kunt toepassen. De lijst is eindeloos en een heel stuk ingewikkelder. Houd hierbij rekening dat er een verschil bestaat tussen wat ‘mag’ van Google en wat niet mag. De zogenaamde white hat en black hat linkbuilding strategieën. Als je er zeker van wilt zijn dat je niet bestraft wordt door Google, is het verstandig om een SEO- en linkbuildingspecialist in te huren.

Bedenk ook dat linkbuilding geen ‘snel’ proces is. Het is een proces waar je continu aan moet blijven werken en het is een tijdrovende klus. De eerste resultaten zijn vaak ‘pas’ zichtbaar na een aantal maanden. B. Analyzed is een flexibel online marketing bureau dat werkt met overzichtelijke linkbuildingpakketten. Benieuwd wat B. Analyzed voor de positionering van jouw website in Google kan doen? Neem contact op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Remarketing Google Adwords

Veel website bezoekers bezoeken websites zonder over te gaan tot actie. Dat kan zijn een aanvraag via een contactformulier, een online bestelling of telefoontje via een bel-nu button. Die bezoekers…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.