SEO en SEA, wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Leestijd:

Er wordt op het internet veel gesproken over SEO en SEA, maar wat betekenen die begrippen nu precies? Omdat mijn hoofdspecialismen SEO en SEA zijn, leg ik jullie graag uit wat de verschillen en de voor- en nadelen zijn tussen SEA en SEO. Laat ik starten met het toelichten van de begrippen.

Wat is SEO?

Search Engine Optimization is letterlijk in Nederlands Zoekmachine Optimalisatie (afgekort SEO). De definitie van SEO is als volgt: SEO is het optimaliseren van (mobiele) websites voor mensen die zoeken naar relevante resultaten in zoekmachines zoals de populaire zoekmachines Google en Bing. Met SEO optimaliseer je je website door het verbeteren van interne en externe factoren om het aantal relevante bezoekers naar de (mobiele) website of app op relevante zoekwoorden (keywords of trefwoordcombinaties) vanuit zoekmachines te verhogen. Hierbij zijn meer dan 200 factoren van belang die worden gecategoriseerd in de drie componenten te noemen techniek, content en autoriteit.

Deze vorm van zoekmachine marketing richt zich op het optimaliseren van de website met als doel een hoge positie te behalen in de organische zoekresultaten.

Wat is SEA?

Search Engine Advertising (afgekort SEA genoemd) is letterlijk in het Nederlands Zoekmachine Adverteren. De definitie van SEA is als volgt: SEA is het inkopen van advertentieruimte naast, boven en ook onder de natuurlijke zoekresultaten door in een veiling te bieden op zoektermen (ook wel keywords, zoekwoorden of trefwoorden genoemd) waarbij wordt afgerekend per klik (een bezoeker op je website). Je geeft hierbij zelf aan bij welke zoektermen jouw advertentie weergegeven moet worden. Elke keer als iemand op jouw advertentie klikt, kost dit je een bepaald bedrag. Hoe hoog dit bedrag is hangt onder andere af van de kwaliteit van het zoekwoord en de concurrentie op de zoekterm.

Het doel van SEA is om zoveel mogelijk vertoningen te genereren en om zo veel mogelijk clicks op je advertentie te krijgen die uiteindelijk conversie moeten realiseren.

Het verschil tussen SEO en SEA

Ter illustratie heb ik hieronder een afbeelding toegevoegd waarmee duidelijk wordt wat het verschil is tussen SEO en SEA. De resultaten waar adv voor staat, zijn betaalde zoekresultaten. De resultaten daaronder zijn de organische resultaten. SEO richt zich op een hoge positie in de organische (ook wel gratis resultaten genoemd) en SEA richt zich met betaald adverteren op een zo rendabel mogelijke positie aan de boven- of rechterkant en soms ook onderkant van de gesponsorde resultaten.

Verschillen seo en sea
Voor- en nadelen SEO

Wanneer je je website gaat optimaliseren, sta je niet de volgende dag bovenaan. Dit kan een paar weken of een maand duren. Dit is afhankelijk van de snelheid van Google en afhankelijk van de concurrentie. Echter, wanneer je eenmaal bovenaan staat kost het je niets. Deze vermelding in het Google zoeknetwerk is namelijk gratis.

Bijkomend voordeel is dat wanneer je even geen aandacht aan je SEO besteed, ben je niet ineens onzichtbaar. Je zakt wel geleidelijk aan weg, maar dat hangt ook weer af van je concurrentie. Die zitten namelijk ook niet stil en kunnen jouw positie zo inpikken.

Voor- en nadelen SEA

Een van de grote voordelen van SEA is de snelheid waarmee je bovenaan staat. Wanneer je vandaag begint met adverteren kun je morgen al bovenaan staan. Keerzijde is dat je ook meteen verdwenen bent wanneer je stopt met SEA. Een ander voordeel is dat je de kosten zelf in de hand hebt, omdat je zelf bepaalt wat je dagbudget is en het ten allen tijden kunt stopzetten.

Een nadeel is het feit dat adverteren geld kost. Je betaalt, zoals je hierboven gelezen hebt, per klik. Dit kan natuurlijk aardig in de kosten lopen, maar heb je uiteindelijk zelf in de hand.

Voor de duidelijkheid zet ik nog even de kenmerken (zowel voor- als nadelen) voor je op een rij:

SEA, de voor- en nadelen op een rij

 • Gericht en snel je zichtbaarheid vergroten en potentiële klanten naar je website halen
 • Je kunt doelgericht adverteren, zo kun je eenvoudig een regio instellen waarbinnen je wilt adverteren. Dat is handig voor kleine bedrijven die voornamelijk klanten in de buurt willen bereiken.
 • Je wordt vrijwel direct weergegeven aan de bovenkant, rechterkant of onderkant
 • Je kunt conversies (leads, verkopen) op je website realiseren
 • SEA is een kortetermijnstrategie: stoppen met adverteren= meteen onzichtbaar
 • SEA kan veel geld kosten afhankelijk van je sector, bereik en concurrentie. Bovendien kun je ook veel fout doen als je geen kennis van zaken hebt (en zo dus ook snel te veel geld uitgeven).

SEO, de voor- en nadelen op een rij

 • Kost meer tijd en werk dan SEA om bovenaan te komen, maar daarentegen is de vermelding gratis.
 • Je krijgt de juiste bezoekers op je website: bezoekers die op zoek zijn naar de informatie en oplossingen die jij aanbiedt of verkoopt
 • Duurzame investering dat voor meer bezoekers en klanten zorgt
 • Vergroot je zichtbaarheid, naamsbekendheid, maar ook geloofwaardigheid
 • Er is geen garantie dat je voor een bepaalde zoekterm op de eerste pagina met zoekresultaten zult belanden.
 • Stoppen met SEO werkzaamheden = geleidelijk wegzakken

SEO en SEA verrijken elkaar

Uiteindelijke biedt SEO extra middelen voor SEA en vice versa (goede keywords in SEA ga je in SEO toepassen!) en worden kosten per klik verlaagd. En als je het echt goed doet, pas je SEA op een gegeven moment alleen nog maar toe voor de longtail keywords. Dat zorgt voor relevante resultaten tegen acceptabele kosten. SEO en SEA verrijken elkaar en daardoor krijg je op den duur meer tijd voor conversie optimalisatie.

Schakel een SEO expert, SEA expert of SEO bureau in voor de beste resultaten

Heb je interesse in een SEO expert en/of SEA specialist neem dan gerust vrijblijvend contact op met de betrouwbare freelance online marketeer. B. Analyzed marketing #1 online marketing bureau Limburg

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 2 minuten.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een handige gratis tool van Google waarmee je een bedrijfsvermelding aan kan maken. De kans is vrij groot dat je er zelf inmiddels niet meer zonder…
Leestijd: 6 minuten.

Top SEO plugins WordPress

WordPress is een van de populairste platforms voor het bouwen van websites over de hele wereld. Websites die WordPress gebruiken, scoren meestal hoger op Google dan Wix websites, Joomla website…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.