Sterke SEO teksten schrijven? Wij geven 6 tips

Leestijd: 4 minuten.

Sterke SEO teksten schrijven is niet gemakkelijk. Enerzijds moet de kwaliteit van de content goed zijn en relevant voor de bezoeker en anderzijds is het belangrijk dat je artikel SEO-proof is en moeten de belangrijke zoekwoorden vaak genoeg terugkomen op de pagina. Dat moet uiteraard niet storend zijn voor de lezer. Het is belangrijk dat je een balans vindt tussen deze 2.

In dit artikel geef ik je 6 tips voor het schrijven van sterke SEO teksten

Lange teksten lezen via een scherm is vervelend. Als je wilt dat mensen je artikel lezen dan moet de tekst duidelijk zijn met voldoende tussenkopjes. Dat resulteert dan ook weer in een betere positie in Google met meer terugkerende bezoekers. Na het lezen van het artikel kun je zelf aan de slag met sterke SEO-teksten en is schrijven voor jouw ideale klant en Google niet meer zo moeilijk.De eerste belangrijke tip is:

  • Richt je op jouw klant en zorg dat de SEO-teksten op je website 100% in teken staat van jouw klant. Stel je zelf de volgende vragen? Op wie richt ik mij? Wie zijn mijn doelgroepen?

Wanneer je een artikel schrijft als SEO bureau over online marketing dan formuleer je de zaken formeel. Dit is anders wanneer je schrijft over kinderspeelgoed. UIteraard moet in beide gevallen de tekst aanspreken en leesbaar zijn. Om zeker te zijn dat jouw tekst of artikel 100% in teken staat van je doelgroep is een handige oefening beschikbaar. Stel je voor: Jouw tekst heeft slechts 1 kans om de bezoeker te overtuigen van jouw aanbod. Eén kans om de bezoeker te overtuigen. Visualiseer jezelf in een ruimte dat je met deze klant in gesprek bent. Elk woord dat gesproken wordt, gaat de basis vormen van je te schrijven artikel.

Bepaal voordat je start met schrijven de volgende punten:

  • Wat ga je zeggen?
  • Wat gaat hij zeggen?
  • Wat zijn de bezwaren en hoe neem je die weg?
  • Hoe meer scenario’s je kunt bedenken des te meer waardevolle informatie je beschikbaar hebt. Met deze informatie beantwoord je direct vragen, help je jouw klant verder en maak je het artikel extreem waardevol.

Je lezer wordt meegenomen in jouw verhaal en het is aan jou om zijn aandacht niet meer te verliezen. Begrijp je hoe belangrijk dat is? Nu volgen 6 tips om sterke SEO teksten te schrijven.

1. Zorg voor een leesbare SEO tekst

Je tekst moet leesbaar zijn. Dit gebeurt niet wanneer de lezer in elke paragraaf minstens één keer moet nadenken over een bepaald woord. Voorkom vakjargon oftewel het gebruik van zakelijke termen die voor iedereen om je heen duidelijk – maar voor mensen van buitenaf volstrekt onbekend zijn. Wat ik hiermee wil zeggen: Ondduidelijkheid zorgt dat mensen gaan twijfelen. Wanneer ze twijfelen verlaten ze je website vroegtijdig. Deze bezoekers zijn bouncers en verlaten je website na het zien van één pagina. De bounce-rate is een percentage van je bezoekers die jouw website zonder interactie verlaten. Ze scrollen niet, klikken niet en uiteindelijk lezen zo ook niets. Google herkent dit patroon en kan zo zien dat jouw pagina niet aansluit bij jouw bezoekers. Na het herkennen van dit signaal zal Google jouw website minder hoog opnemen in de zoekresultaten. Het schrijven van een goede tekst is dus cruciaal voo je SEO waarde. Des te langer de bezoeker wordt vastgehouden door de tekst, hoe positiever deze tekst voor je SEO score is.

2. Schrijf duidelijke en korte stukjes tekst

Kleine stukjes tekst zorgen dat je lezer door je tekst vliegt en geen moment twijfelt om je pagina te verlaten. Wanneer je lange teksten schrijft zonder tussenkopjes dan is de kans klein dat deze gelezen wordt. Zorg dat je paragrafen duidelijk en overzichtelijk zijn. Voor elk artikel wordt aangeraden te beginnen met de belangrijkste informatie en te verduidelijken met details en aanvullende informatie.

3. Sterke SEO teksten bestaan uit korte en pakkende zinnen

Probeer elke zin kort en to the point te schrijven. Korte zinnen zijn makkelijk te lezen én te begrijpen. Daarnaast voorkom je typefouten en grammaticale fouten in de tekst.

4. Gebruik bucket brigades om de nieuwsgierigheid te verhogen

Bucket brigades zijn woorden zoals “Omdat, “Hierdoor”, “Daarom” of “Maar”, “daarentegen” en “bovendien”. Ze zorgen ervoor dat je lezer weet dat er informatie gaat komen bereid de bezoeker voor.

5. Schrijf lijstjes zoals ’10 tips’, ‘6 redenen’, ‘8 beste’ etc

Lijstjes worden zowel door Google als ons eigen brein goed ontvangen. Een lijst is namelijk een gestructureerd stukje informatie wat goed door ons brein te verwerken is. We worden dagelijks overspoeld met informatie en ons brein is op zoek naar shortcuts om dit proces te versnellen. Je boodschap verpakken in een lijst zorgt er dus direct voor dat je tekst beter gelezen wordt.

6. Schrijf met emotie en niet direct over je product

Wanneer je een heel artikel wijdt aan je dienst of product ligt het voor de hand om over het product te praten. Schrijven over je product raakt de lezer niet waar je hem moet raken. Mensen kopen vaak op emotie en het product zelf speelt niet in op die emotie. De gevolgen van en het gebruik van het product en het resultaat daarvan dat wel. Daarom zorgen goede reclames voor een lach of traan. Ze weten ons te raken. Doe dit met behulp van een duidelijk verhaal, een metafoor.

Heb je nog een aanvulling op deze 6 tips om sterke SEO teksten te schrijven? We horen het graag van je.

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 6 minuten.

SEO teksten schrijven

We kunnen nog zoveel gebruik maken van tags en andere zaken, maar uiteindelijk draait het vaak om sterke SEO teksten en kwalitatieve content. Dat is waar we de zoekvraag mee…
Leestijd: 6 minuten.

De SEO trends van 2022

SEO Trends 2022 Hoe vaak heb jij de laatste jaren al gehoord dat linkbuilding ‘dood’ zou zijn? Dat zoekwoorden niet meer belangrijk zijn? Of dat het einde in zicht is…
Leestijd: 5 minuten

SEO prestaties meten met behulp van Search Console

Er zijn ontzettend veel SEO technieken die jouw website hoog  in Google laten ranken. Echter, het niet altijd makkelijk om inzichtelijk te krijgen welke SEO werkzaamheden nu het meest effectief…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.