WordPress website sneller maken

Leestijd: 9 minuten.

Je hoort het wel vaker denk ik, je website moet sneller en moet onder de 2 seconden laadtijd zitten. Er zijn maar weinig websites die echt onder de 2 seconden laadsnelheid zitten. Veel bedrijven vragen zich af:

 • Waarom moet ik mijn website sneller maken? Is dat voor de bezoeker van belang of heeft het ook invloed op de resultaten in Google?
 • Hoe weet ik wat de huidige snelheid van mijn site is, kan ik de snelheid van mijn website ergens meten?
 • Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?
 • Heb je een voorbeeld van een website die sneller is gemaakt?

We gaan in dit blog in op bovenstaande vragen en hebben ook onze eigen site een stuk sneller gemaakt. We vertellen je graag hoe we een WordPress website sneller maken!

Waarom moet ik mijn WordPress website sneller maken?

Je hebt je website om je bedrijf te laten zien aan klanten. Met je website wil je nieuwe klanten trekken, je wilt bezoekers van je site overtuigen van jouw expertise en hen overhalen klant van je te worden. Als SEO specialist of SEO bureau is het van belang dat je laat zien dat je verstand hebt van SEO en daarmee ook technische SEO. Wij lichten het belang van een snelle website voor zowel Google als voor gebruikers van je website (je potentiële klanten) graag toe.

Google likes it fast

Stel dat je ontevreden bent over je kapper omdat er bij elke afspraak weer teveel haar vanaf geknipt is en je standaard een half uur moet wachten tot dat je aan de beurt bent.Hoe pak je dit aan? Je kiest waarschijnlijk uit 1 van de 2 opties die iedereen kiest:

 1. Je vraagt eens rond bij familie, vrienden en bekenden in de buurt of zij misschien een goede kapper weten.
 2. Je googelt op ‘kapper’ in combinatie met je woonplaats en bekijkt de websites en beoordelingen van verschillende tandartsen bij jou in de buurt.

Hoogstwaarschijnlijk kies je uit optie 1 of optie 2. Wat kun je hieruit concluderen. Bovenaan in Google ranken is belangrijk

Google’s algoritme

Het overgrote deel van je (potentiële) klanten maakt ook dagelijks gebruik van Google. De zoekmachine verwerkt elke seconde zo’n 40.000 zoekopdrachten (!) en 93% van alle online ervaringen begint met een zoekopdracht in een zoekmachine. Hoe je het ook wendt of keert: de kans dat je doelgroep gebruikmaakt van Googlle is groot. De zoekresultaten van Google zijn gebaseerd op een ingewikkeld algoritme dat regelmatig wordt aangepast en verbeterd. Het doel van dit algoritme is echter altijd om de zoeker een zo goed mogelijk antwoord op zijn zoekvraag te geven.

Hoewel het algoritme van Google niet openbaar is, weten we wel dat de laadtijd van websites meespeelt in de rankings. Sinds juli 2018 gaat het hierbij niet alleen om de laadtijd van websites op desktop, maar ook om de snelheid waarmee een website laadt op een mobiel apparaat. Het belang dat Google hecht aan de laadtijd brengt met zich mee dat een betere laadtijd bijdraagt aan een hogere positie in Google met een snellere website.

Snelheid is natuurlijk zeker niet de enige ranking factor; er spelen nog meer dan 200 factoren een rol in het bepalen van de rankings in Google. Op sommige van die factoren kun je (vrijwel) geen invloed uitoefenen, op andere wel. Zo spelen bijvoorbeeld de leeftijd van de domeinnaam een rol (iets waar je zelf weinig invloed op hebt) en daarnaast de on-page SEO (o.a. HTML titel en Meta Beschrijving) en de kwaliteit van de backlinks naar je website. Wil jij nummer 1 in Google scoren? Of nummer 1 in Google door backlinks? Het kan allemaal.

Snelle laadsnelheid zorgt ervoor dat de bezoeker blijft

De grote vraag is: verkoop je meer via je website als die website sneller laadt? Google heeft hier onderzoek naar gedaan en de conclusie is duidelijk: hoe langer de laadtijd van je pagina, hoe groter de kans dat een websitebezoek uitloopt op een bounce, oftewel dat de bezoeker weggaat en verder zoekt. Volgens Google verliezen de meeste sites de helft (!) van hun bezoekers tijdens het laden. Dit is natuurlijk precies wat je wilt voorkomen: dat een Googlegebruiker jouw site uitzoekt én erop klikt, maar dat hij na de klik toch afhaakt door belemmeringen binnen je website.

Laadsnelheid van je website testen

Ben je, nu je de invloed van de laadtijd op bezoekers hebt gezien, benieuwd hoe het met de snelheid van jouw website gesteld is? Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar om de laadsnelheid van je website te testen. We noemen hieronder graag 3 tools om de snelheid van je website te testen. Alle tools geven nuttige informatie die je kunt gebruiken om je website sneller te maken.

 • GTM metrix GTMetrix is een handige tool die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te bepalen en te verbeteren. Je website wordt daarbij op 30 punten beoordeeld. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met een APK keuring van je auto.
 • PageSpeed Insights van Google: hier kun je precies zien of jouw website snel genoeg is, zowel op mobiel als op desktop. ‘Struikelblokken’ die je website trager maken dan nodig, worden aangegeven, zodat je direct inzicht hebt in wat je moet verbeteren.
 • Test my Site van Google: deze tool test de laadsnelheid van je website op mobiel. Je ziet niet alleen de snelheid waarmee je site laadt, maar laat ook zien hoe concurrenten het doen t.o.v. van jou. Ook krijg je een schatting te zien van het aantal bezoekers dat je verliest door je huidige laadtijd. Bij deze tool krijg je enkel de basic gegevens te zien na het invullen van je website; voor een uitgebreide evaluatie moet je het volledige (gratis) rapport aanvragen.
 • Pingdom Website Speed Test: nog een handige snelheidsmeter die laat zien hoe lang bepaalde onderdelen van het laadproces duren. Zo heb je inzicht in hoe lang je browser er bijvoorbeeld over doet om de verbinding met je server tot stand te brengen of hoeveel tijd het wachten op data van de server in beslag neemt.

Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?

Je hebt de snelheid van je site getest en bent tot de conclusie gekomen dat er nog wat werk aan de winkel is. Maar waar begin je? We hebben een paar punten op een rijtje gezet die de laadtijd van je website vaak duidelijk verbeteren:

 • Kies met zorg een hostingpartij

Het belang van een goede hostingpartij. Wil je dat je website op een snelle server draait, dan betaal je hier doorgaans iets meer voor. Je trekt echter ook meer bezoekers naar je websites, dat wil zeggen: bezoekers die je website daadwerkelijk te zien krijgen en niet weggaan omdat de website te traag is.

 • Optimaliseer de afbeeldingen op je website

Je verkleint je afbeeldingen bijvoorbeeld in Photoshop. Vervolgens kun je ze ook nog comprimeren, bijvoorbeeld met een simpele tool als TinyPNG. Je afbeeldingen worden kleiner en laden sneller, wat de algehele laadtijd van je website doet slinken. Je kunt uiteraard ook een plugin gebruiken zoals WPSmushit.

 • Laad afbeeldingen below the fold nog niet direct

De afbeeldingen die ‘onder de vouw’ staan, ziet je bezoeker niet direct. De afbeeldingen boven de vouw zijn het belangrijkst dus die moeten als eerste laden. Dit kun je instellen met een plugin, voor WordPress bijvoorbeeld WP Rocket.

 • Voorkom te veel omleidingen op je pagina’s

Soms wil je een pagina doorverwijzen naar een andere pagina, bijvoorbeeld als je een product uit het assortiment haalt en vervangt door een ander product. Een 301-redirect aanleggen is dan prima, maar voorkom dat je pagina’s meerdere keren zijn geredirect. Als je pagina A naar pagina B redirect en later pagina B naar pagina C redirect, kost het extra tijd om de redirect te volgen en de juiste pagina te laden.

 • Verklein de CSS

Een CSS-bestand geeft aan de browser door hoe je website eruit moet komen te zien: welk lettertype, welke kleuren, welke grootte…Een CSS-bestand is vaak onnodig groot. Door het te comprimeren, verklein je de laadtijd van je website. Dit kan met een plugin, bijvoorbeeld WP Rocket als je een WordPress website hebt.

 • Verklein de JS

Ook de JavaScript, dus de code waarmee je je pagina’s interactief maakt, kun je verkleinen, net als de CSS. Hiermee verklein je de laadsnelheid van je website nog meer. Ook de JS verklein je met een plugin zoals WP Rocket.

 • Maak gebruik van een cache plugin

Browser caching en page caching zorgen ervoor dat gegevens van je website sneller toegankelijk zijn als een bezoeker een pagina laadt. De gegevens worden als het ware ‘binnen handbereik’ opgeslagen, zodat de pagina sneller laadt op het moment dat deze aangeklikt wordt. Vergelijk het met iets wat je vaak nodig hebt. Je tandenborstel bijvoorbeeld zet je binnen handbereik zodat je er makkelijk en snel bij kunt. Op die manier houdt caching de gegevens van je website binnen handbereik. De WP Rocket plugin verzorgt ook browser caching en page caching.

WordPress website sneller maken

De tips hierboven helpen je natuurlijk ook om je WordPress site sneller te maken. Echter blijft het daar niet bij en hebben we nog meer optimalisatietips voor je op een rijtje gezet.

 • Bouw een maatwerk website

Een maatwerk website is precies de website die jij wilt. Hoewel je ook een prachtige template website kunt hebben die precies aan je wensen voldoet, is er op het gebied van snelheid een duidelijk verschil tussen een maatwerk website en een template website. Een maatwerk website bevat enkel de functies die je ook daadwerkelijk gebruikt en is dus lightweight. Dit maakt dat een goede maatwerk website sneller laadt dan een template website, omdat de template allerlei functionaliteiten heeft die extra laadtijd kosten, ook als je ze niet gebruikt.

 • Maak gebruik van goede snelheidsverbeteringen voor WordPress

Een efficiënte manier om een bestaande website sneller te maken, is door bijvoorbeeld een plugin te gebruiken die je website op meerdere punten optimaliseert op het gebied van snelheid. Voor WordPress websites is zo’n plugin bijvoorbeeld de WP Rocket plugin.

 • Comprimeer afbeeldingen met Imagify

Door afbeeldingen te comprimeren, laden de afbeeldingen sneller en dit heeft weer een positief effect op de laadsnelheid van je pagina’s. Je kunt je afbeeldingen stuk voor stuk comprimeren met bijvoorbeeld Photoshop, maar je kunt ook een handige tool gebruiken, zoals Imagify.

Website sneller gemaakt

Wij hebben onze eigen website ook sneller gemaakt en dit is het resultaat.

snelheid website voor

 

Wat hebben we precies gedaan om de WordPress website sneller te maken?

 • De Litespeed cache-plug ingeschakeld. Met deze plug-in is de cache voor de site ingeschakeld.
 • Gzip-compressie ingeschakeld voor de server zodat de inhoud van de site gecomprimeerd wordt weergegeven. Het verkleint de grootte van de pagina-inhoud. Gzip-compressiecode toegevoegd in het .htaccess-bestand. Het zal de server vertellen om een ​​gecomprimeerde versie van elke inhoud te leveren.
 • CSS-caching ingeschakeld met de litespeed cache-plug-in
 • Ingeschakelde CSS-combinatie
 • JS-cache en combineren ingeschakeld met litespeed-plug-in
 • Afbeerldingen verkleint zodat de totale paginagrootte wordt verkleind
 • Querystring verwijderd uit URL’s
 • Ingeschakelde HTML-verkleining
 • Functionele code toegevoegd in het .httaccess-bestand
 • 404 URls verwijderd van de webpagina’s
 • Laden van jQuery bestanden aangepast

Resultaat na website optimalisatie

pagina optimalisatie

Wil je je WordPress website sneller maken en laten optimaliseren?

Heb je nog vragen hierover en wil je je WordPress website sneller maken? Dan helpen we je graag verder. Bij ons kun je al terecht vanaf € 199,- Neem contact op te bespreken wat we precies voor je kunnen doen.

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Sterke SEO teksten schrijven? Wij geven 6 tips

Sterke SEO teksten schrijven is niet gemakkelijk. Enerzijds moet de kwaliteit van de content goed zijn en relevant voor de bezoeker en anderzijds is het belangrijk dat je artikel SEO-proof…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.