Technische SEO – de APK van je website

Leestijd: 3 minuten.

Misschien heb je er wel eens van gehoord: technische SEO. Voor een hoge positionering van je website in zoekmachines is niet alleen de content belangrijk, maar ook de manier waarop je website aan de backend is gemaakt. Dit artikel legt uit wat technische SEO precies is en waarom het zo belangrijk is voor je website.

Wat is technische SEO?

Alles wat niet gaat om de inhoud van je website is technische SEO. Bijvoorbeeld de structuur van je website, https en de snelheid en vormgeving van de pagina. Ook je domeinnaam, de URL van de pagina en veiligheid van je website horen hierbij. Je kunt technische SEO zien als de basis, of het frame, van je website. Aan dit frame hang je de content op. Zonder een goede basis blijft de inhoud niet overeind.

Hoog ranken in zoekmachines?

Zoekmachines ranken websites niet alleen op inhoud, maar hanteren ook richtlijnen voor de technische kant van SEO. Wil je hoger eindigen in Google? Dan zul je niet alleen aandacht moeten besteden aan de content van je webpagina, maar ook aan de manier waarop je site gebouwd is. Als je zoekt naar manieren om met je website beter te ranken in Google, kom je vooral adviezen over het optimaliseren van je content tegen of over linkbuilding en zoekwoordenonderzoek. Vaak wordt de technische kant overgeslagen, terwijl dit ook erg belangrijk is voor een hoge positie in de zoekmachines.

De belangrijkste elementen van technische SEO 2020

De ‘spelregels’ van Google voor de techniek van je website verandert continue. In 2020 zijn dit de belangrijkste elementen aan de technische kant van SEO:

 • Responsive webdesign
  Responsive webdesign betekent dat websites zich aanpassen aan de grootte van het beeldscherm. Een mobiele telefoon heeft een kleiner scherm dan een laptop. Wanneer een website responsive is, functioneert de site net zo goed op de telefoon als op de computer. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van technische SEO.
 • Breadcrumbs
  Letterlijk: broodkruimels. Breadcrumbs zorgen ervoor dat de gebruiker makkelijk de weg terug kan vinden op je website. Het maakt als ware een spoor, net als de broodkruimels uit het sprookje van Hans en Grietje. Het komt neer op het creëren van een logische structuur op je website en een goede hiërarchie van de pagina’s.
 • Snelheid van je website
  Een van de grootste internet ergernissen: trage websites. Je wilt natuurlijk geen klanten verliezen doordat je website niet snel genoeg reageert. Ook Google hecht veel waarde aan de snelheid van je website. Je kunt de snelheid van je website verhogen door een minimalistische vormgeving, weinig widgets en plugins te gebruiken, afbeeldingen optimaliseren en .jpg format gebruiken en het gebruik van browser caches.
 • https://
  https:// zorgt voor een beveiligd protocol en dit is erg belangrijk voor je website. Google vindt dat ook en neemt dit dus ook mee in de ranking. Daarnaast zorgt een beveiligd protocol ervoor dat je meer gegevens kunt inzien in Google Analytics. En je wilt zelf natuurlijk ook dat je een veilige website hebt!
 • URL
  De URL van je website zorgt ervoor dat de pagina goed leesbaar is voor zoekmachines en gebruikers. Een goede URL structuur is een cruciaal onderdeel van technische SEO.
 • Interne links
  De interne links op je website maken niet alleen deel uit van linkbuilding strategieën, maar horen ook bij technische SEO. Met interne links geef je autoriteit aan je pagina’s en het helpt de structuur vergroten.

Check 1 keer per jaar de technische SEO, de APK van je website

De technische analyse van je website kun je vergelijken met de APK voor een auto. Het is een periodieke keuring van je website. Eén keer per jaar een check doen is voldoende om eventuele problemen op te lossen en weer even de puntjes op de i te zetten. Daarnaast verandert het algoritme van Google ook continue, dus het is sowieso verstandig om jaarlijks even te checken hoe de SEO techniek van je website ervoor staat.

Technische SEO uitbesteden? B. Analyzed helpt je graag!

Wil je weten of jouw website up-to-date is? Laat je website checken door B. Analyzed. Onze specialisten kijken graag met je mee en geven je advies over de verbeterpunten van de technische kant van je website. B. Analyzed werkt niet met vaste contracten maar met een vaste uurprijs van 75,- euro ex BTW.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 9 minuten.

SEO en WordPress, boost je verkeer met deze handige tips!

Het opzetten en inrichten van een WordPress-sites hoeft niet moeilijk te zijn. Het SEO vriendelijk maken va je website, oftewel het optimaliseren voor gebruikers en zoekmachines daarentegen wel. Zoekmachine optimalisatie…
Leestijd: 4 minuten.

#1 positie in Google door backlinks

Oké, linkbuilding dus. Je hebt al kunnen lezen wat linkbuilding precies is, welke factoren bepalen wat een goede link is en welke linkbuilding strategieën je zelf kunt toepassen. Maar hoe…
Leestijd: 9 minuten.

WordPress website sneller maken

Je hoort het wel vaker denk ik, je website moet sneller en moet onder de 2 seconden laadtijd zitten. Er zijn maar weinig websites die echt onder de 2 seconden…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.