Wat is de invloed van hosting op je SEO?

Leestijd: 4 minuten.

Veel bedrijven zijn actief bezig met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Wist jij dat de hosting van je website indirect ook van invloed is op je SEO? Google bepaalt namelijk aan de hand van meer dan 200 factoren hoe hoog je website scoort in de zoekresultaten. Deze ranking is gebaseerd op de kwaliteit van je content, maar ook op bijvoorbeeld je laadsnelheid en mate van downtime van je website. Dat zijn precies de zaken waarop je hosting van invloed is. Een goede SEO specialist weet alles van de invloed van hosting op SEO.

Het belang van laadsnelheden voor SEO

De snelheid van je website heeft een grote invloed op je SEO. Google wil graag zo relevant mogelijke inhoud weergeven en telt de laadsnelheid mee als factor voor het bepalen hoe hoog je website terechtkomt in de zoekresultaten. Een snellere website wordt hoger gerankt. Daarnaast is de snelheid van een website bepalend voor de gebruikerservaring. Een snelle website betekent een goede gebruikerservaring en dat is noodzakelijk om nummer 1 in Google te worden. Een webhosting-partij die een snellere laadtijd realiseert voor je website, heeft dus een positieve invloed op je SEO-score. Een freelance online marketeer adviseert je over de keuze van de hosting en geeft je tips zodat jij kan bepalen welke partij het beste bij je past.

Webhosting en SEO: locatie van de server

Nog een factor die een rol speelt bij de vraag: wat is de invloed van hosting op je SEO, is de locatie van de server waar je website op draait. Wanneer je voornamelijk bezoekers uit de USA hebt, kun je je website het beste kwijt op een server in de USA. Je website laadt dan sneller voor bezoekers uit de USA. De keuze voor de beste SEO-hosting is dus afhankelijk van het land waaruit de meeste bezoekers van je website komen. Een goede SEO specialist kijkt niet alleen naar de content op je website, maar adviseert je ook over de keuze van de hosting. De SEO specialist weet daarnaast veel over local SEO, een onderwerp waar SEO, hosting en locatie samenkomen.

Uptime en downtime van je website

Wanneer je website regelmatig of lange tijd niet bereikbaar is, kan Google je site niet indexeren. Dit heeft grote invloed op de vindbaarheid van je site. Zoek daarom hosting met weinig downtime. Let ook op dat je genoeg schijfruimte hebt en hoeveel dataverkeer mogelijk is. Al deze zaken kunnen downtime veroorzaken en zijn dus slecht voor je SEO. Weet je niet zeker hoe zaken op dit moment geregeld zijn, dan is het slim om website-advies in te winnen. Ook voor hosting geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Liever wat meer betalen en altijd bereikbaar zijn. Wanneer je website bijvoorbeeld offline is in het weekend, kun je in ieder geval dan wel terecht bij de klantenservice.

De keuze voor (shared) hosting

Het antwoord op de vraag: “Wat is de invloed van hosting op je SEO?” heeft voor een groot deel te maken met laadsnelheden. Laadsnelheden hebben namelijk een grote invloed op de gebruikerservaring en daarmee op de SEO. Zo kan een shared hosting bij een wat onbekendere partij ervoor zorgen dat de snelheid van je website niet optimaal is en dit is van invloed op je SEO. Het is dus zaak om een keuze te maken tussen de verschillende partijen die webhosting aanbieden. In een artikel van Emerce wordt gerefereerd aan de invloed van laadsnelheid op SEO en op conversie. Zij deden eerder ook een test met de laadtijd van een Joomla website, een Magento website en een WordPress website bij de verschillende hosting partijen. Opvallend is dat bij alle genoemde websites Domeinwinkel en Antagonist als beste uit de test kwamen. Zoals al eerder aangegeven is de keuze voor een goede hosting afhankelijk van meerdere factoren, maar de laadsnelheden is het belangrijkste onderdeel en heeft een directe invloed op je SEO-waardes.

De voordelen van hostingprovider Antagonist

Als we kijken naar de andere factoren die van belang zijn op de keuze voor webhosting, komt Antagonist wederom goed uit de bus. Zij werken met een nieuwe vorm van shared webhosting. Dat betekent dat er meerdere websites op een server staan, maar dat iedere website zijn eigen ‘container’ heeft. Op deze manier heeft het gebruik van een andere website geen invloed op de snelheid of de veiligheid van jouw website. Zo combineren zij de hoge veiligheid van VPS hosting met de lage prijs van shared hosting. Gebruikers van Antagonist zijn erg te spreken over de kosten, gratis SSL-certificaat en het feit dat zij vrijwel nooit downtime ervaren. Ook B. Analyzed is al een aantal jaren tevreden met Antagonist.

Kom vrijblijvend in contact over SEO en/of hosting

Wil je meer weten over de invloed van hosting op je SEO? Laat het ons dan weten. B. Analyzed is gespecialiseerd in het verhogen van omzet door het verbeteren van gratis en betaalde vindbaarheid. Met ruim zeven jaar werkervaring op het gebied van online marketing, is B. Analyzed de perfecte SEO partner. Zoek jij een SEO expert op afstand die je kan helpen bij de keuze voor de juiste hosting? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 1 minuut.

Structured data – Rich snippets

Structured data De zoekopdrachten bestonden in het verleden alleen uit tekstuele informatie waarbij een titel, link naar de website en een beschrijving zichtbaar was. Echter is hier 10 jaar geleden verandering…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.