Branded keywords

Branded keywords, wat heb je daar aan?

Leestijd: 5 minuten

Veel bedrijven zijn uiterst alert op de laatste ontwikkelingen in SEO. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan de positie die wordt ingenomen op de resultatenpagina van Google. Zoekwoordonderzoeken zijn dagelijkse kost. Maar hoe zit dat eigenlijk met branded keywords?

Branded keywords, of merkzoekwoorden, worden vaak als minder relevant gezien omdat bedrijven juist graag op andere manieren gevonden willen worden. Toch is een onderzoek van je branded keywords zeker de moeite waard. Onze SEO expert legt je hier precies uit waarom.

Wat zijn branded keywords?

Branded keywords zijn de zoekwoorden van jouw merk. Het is dus wat iemand intypt in een zoekmachine om bij jouw bedrijf uit te komen. Branded keywords zijn er in verschillende soorten:

  • De merknaam. Dit zal je niet verbazen. Laten we onszelf hier als voorbeeld nemen. Ons meest belangrijke branded keyword is de naam van ons SEO bureau: B. Analyzed
  • Productnamen. Als een product zonder twijfel verbonden is aan een bepaald bedrijf, is het ook een branded keyword. Denk bijvoorbeeld aan ‘McFlurry’. Dan zul je in een zoekmachine uitkomen bij de website van McDonalds.
  • Spelfouten of variaties op de merknaam. Het kan gebeuren dat je merknaam of productnaam verkeerd wordt gespeld. Daarom zijn bijvoorbeeld ook ‘b-analyzed’ of ‘B.Analysed’ branded keywords van ons bedrijf.

Wat kun je met branded keywords?

Bovenaan op de resultatenpagina verschijnen

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je nog een website-URL intypt in je zoekbalk. Deze wordt tegenwoordig bijna uitsluitend gebruikt voor zoekopdrachten. Als iemand jouw bedrijfsnaam intypt, is het daarom belangrijk dat jij bovenaan verschijnt.

We zijn nou eenmaal getraind in het idee dat hoe hoger je op de resultatenpagina je staat, hoe betrouwbaarder je bent.

Stel dat je bedrijf niet als eerste opduikt bij een specifieke zoekopdracht naar jouw bedrijf. Dit kan betekenen dat een concurrerend bedrijf jouw branded keyword heeft gebruikt als zoekterm in een advertentiecampagne. Een bezoeker kan hierdoor gaan twijfelen aan de legitimiteit van je onderneming.

Het is daarom belangrijk om ook je eigen merknaam of productnaam te adverteren. Je zult hierdoor door Google al snel bovenaan de lijst komen te staan. Je website en je content wijzen namelijk aan dat jij de autoriteit bent wat betreft dit zoekwoord.

Meer rendement uit advertenties halen

Als je investeert in je branded keywords met advertenties door bijvoorbeeld Google Ads te gebruiken of je laat je SEA uitbesteden aan een internet marketing bedrijf, is het mogelijk om meer uit je geld te halen.

Zolang je blijft concurreren met andere bedrijven, is het nou eenmaal lastiger om bezoekers te trekken. Het gebruiken van de zoekwoorden van je concurrentie is ook een gok, en kan nog eens duurder uitvallen qua kosten.

Zoekmachines zijn geprogrammeerd om de meest passende websites te vinden bij een zoekopdracht. Bij populaire zoekwoorden zal je advertentie hopelijk zo hoog mogelijk op de resultatenpagina eindigen. Dit is echter niet gegarandeerd het geval. Een derde of vierde plek is al een stuk minder aantrekkelijker voor een bezoeker. Tegelijkertijd verlies je er wel geld aan.

Investeren in je branded keywords is hierdoor een handige zet. Zoals we al eerder hebben gezegd, kom je vrij makkelijk bovenaan de resultatenpagina terecht met een advertentie als je je eigen merknaam of productnaam inzet. Hierdoor zal er vrijwel zeker op geklikt worden bij een zoekopdracht naar je bedrijf.

Investeren in branded keywords betekent niet dat je andere zoekwoorden achterwege moet laten. Verdeel je advertentiebudget echter zo dat je ook van je branded keywords kunt profiteren.

Je klanten tegemoetkomen

Als er op je branded keywords gezocht wordt, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat iemand meer over je bedrijf of je producten of diensten te weten wilt komen. Sterker nog, het kan een bestaande klant zijn die extra informatie zou willen ontvangen over je onderneming.

Een zoekwoordonderzoek doen naar je branded keywords kan je belangrijk inzicht geven in de vragen die klanten hebben over je bedrijf. Je kunt ze tegemoetkomen door deze antwoorden makkelijk beschikbaar te maken, en duidelijk te verklaren. Dit is in het voordeel van je klantenservice.

Je boodschap uitdragen

Soms is een klik op je website niet zo kostbaar als het uitdragen van je boodschap. Je branded keywords geven je de perfecte mogelijkheid om dit te doen. Door ervoor te zorgen dat je met je merknaam of productnaam bovenaan komt te staan in de resultatenlijsten, heb je de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met je onderneming.

De meta-omschrijving die onder je website verschijnt op de resultatenpagina, is om deze reden zo belangrijk. Het geeft je direct een mogelijkheid om een klant te verwelkomen, en om ze te informeren over de inhoud van je webpagina. Zelfs als ze niet klikken, zullen ze in contact zijn gekomen met je merknaam. Dit is essentieel voor je naamsbekendheid.

Zijn branded keywords belangrijker dan SEO?

Er zijn nog steeds voordelen verbonden aan goede SEO uitbesteden waar branded keywords niet aan kunnen tippen. Zo kun je klanten werven bij de zaken waar zij interesse in tonen. Door alle concurrentie op het internet is naamsbekendheid nou eenmaal lastiger te behalen.

Branded keywords zijn daarom niet belangrijker dan een goede online marketing strategie, maar de twee complementeren elkaar wel. Door actief te investeren in je branded keywords, kun je je SEO verbeteren.

Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in de klanten die al bekend zijn met je bedrijf. Andersom werkt dit ook. Door SEO toe te passen en linkbuilding uitbesteden, kun je je naamsbekendheid vergroten.

Zo zullen klanten in de toekomst wellicht een zoekopdracht uitvoeren naar jouw belangrijkste zoekwoorden. Op deze manier sla je dus twee vliegen in een klap!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 7 minuten.

Het belang van een natuurlijk linkprofiel

Wil jij met je website met relevante zoekwoordcombinatie hoog in Google komen? Dan spelen backlinks een belangrijke rol. Backlinks zijn verwijzingen van andere websites naar jouw site en zijn ‘stemmen’…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.