SEO Venlo

SEO specialist worden? Dat kan in 6 stappen

Leestijd: 7 minuten.

Het lijkt misschien niet altijd rendabel om een SEO specialist of een SEO bureau in te huren. Misschien heb je een zeer krap budget, of misschien zie je de meerwaarde nog niet direct. Kun je dan niet zelf een SEO specialist worden? Heel eerlijk? Ja, die kans is zeker aanwezig! We beginnen even met de 6 stappen om zelf een SEO specialist te worden en zoomen daarna wat verder in op specifieke kennis en vaardigheden die bij het profiel passen.

De 6 stappen om zelf een SEO specialist te worden

Stap 1: Snap de werking van zoekmachines

Aangezien de term SEO (zoekmachineoptimalisatie) al genoeg aanleiding geeft om te snappen dat er veel verstand van zoekmachines nodig is, is dit toch wel de spreekwoordelijke open deur intrappen. Tegelijkertijd zal het je verbazen hoeveel SEO-professionals zich (nog) onvoldoende hebben verdiept in de werking van zoekmachines. Toch is het van cruciaal belang om écht te snappen wat het verschil maakt voor een zoekmachine (meestal Google). Kennis over algoritme, page ranking, actualiteit, relevantie, personalisatie van zoekresultaten en zoekgedrag van consumenten. Het is allemaal van belang als je de juiste strategie wil uitzetten om succes in SEO te worden.

Stap 2: Begrijp de marketing-concepten van zoekmachines

Ook al lijken de termen SEO en SEA flink op elkaar, het zijn twee wezenlijk andere begrippen. Toegegeven, het zijn beide manieren om zoekresultaten op de eerste plek van Google te krijgen, maar de wijze waarop verschilt daarin van elkaar. SEA staat voor Search Engine Advertising (oftewel: het adverteren op een zoekmachine). Met behulp van SEA, kun je je pagina’s net dat kleine zetje extra geven om zo boven de concurrentie uit te stijgen en daardoor een commercieel succes voor jezelf (of je klanten) te realiseren. Vele specialisten stellen dat SEA niet zonder SEO kan, maar dat andersom SEO ook niet zonder SEA kan. Het zijn twee concepten die elkaar versterken en die een extreem succesvolle online marketingstrategie tot gevolg kunnen hebben. Als SEO-specialist zul je dus ook een SEA-specialist moeten worden, of op zijn minst begrijpen hoe deze marketing-strategie werkt binnen zoekmachines.

Stap 3: Leer de ware betekenis van SEO

Als de heilige graal van SEO wordt vaak gesteld dat het doel is om zo hoog mogelijk op Google te eindigen. In feite is dat ook waar een SEO-specialist voor gaat, maar er bestaat wat discussie over de manier waarop je tot dit resultaat kunt komen. Google heeft één allesoverstijgend doel, namelijk: een zo goed mogelijk antwoord tonen op de gestelde vraag of opgegeven zoekwoorden. De core business van Google is en blijft de zoekmachine-functie. Om relevant te blijven als machine, blijft Google het kwalitatieve resultaat verder aanscherpen en optimaliseren. En dat heeft effect. Waar je vroeger nog weg kwam met allemaal ‘truukjes’, is het tegenwoordig veel verstandiger om te focussen op waar SEO ooit voor bedoeld is. Als SEO-specialist schrijf je content die relevant is, uniek is, een toegevoegde waarde levert, informatief is en die zich focust op wat iemand wil weten, niet op wat jij wilt vertellen.

Stap 4: Onderwijs jezelf met de beste SEO training(en)

Kennis is macht en dat is voor SEO niet anders. SEO is ook echt een vak wat je kunt leren. Er zijn talloze SEO tips en gratis cursussen te vinden, maar voor de echte pareltjes zul je goed moeten zoeken. Zie een goede SEO training ook als een investering in je toekomst. Of je dit nu als werk wilt gaan doen, of voor je eigen bedrijf wilt gaan inzetten (of beiden), SEO heeft absoluut de potentie om een dergelijke investering terug te betalen. Je kunt een SEO cursus volgen bij onder andere:

Stap 5: Blijf op de hoogte van de laatste SEO-ontwikkelingen

Het gaat wat ver om te zeggen dat je kennis die je vijf jaar terug hebt opgedaan vandaag de dag niets meer waard is. Toch is het goed om te beseffen dat de wereld van SEO continu in beweging is. Zo lang Google hun algoritme blijft aanpassen en updates blijft doorvoeren, zal de wereld van SEO ook in ontwikkeling blijven. Elke paar weken wordt er door Google weer een ‘go/no-go’ gegeven op grote en kleine updates, die afzonderlijk allemaal weer hun impact hebben op hoe SEO de dag van morgen zal werken. In grote lijnen blijft de aanpak misschien hetzelfde, maar het gaat nou net om die belangrijkste 10% waarin je je kunt onderscheiden van je concurrentie. Spijker je opgedane kennis dus regelmatig bij!

Stap 6: Maak gebruik van de juiste tools

Een SEO-specialist werkt over het algemeen data-gedreven. Je kunt natuurlijk in het wilde weg gaan tweaken en (her)schrijven, maar liever doe je dit op basis van data. Zo weet je zeker dat je met de juiste onderwerpen bezig bent. Er zijn veel kleine tools te vinden, die als grootste voordeel hebben dat ze vaak heel goed zijn in waar ze voor bedoeld zijn, maar tegelijkertijd ook zeer beperkt zijn wat overige functionaliteiten betreft. Overigens zijn ze vaak wel gratis. Denk bijvoorbeeld aan een MOZ toolbar, FATrank, NoFollow Simple, etcetera.

Leuker (en duurder) wordt het wanneer je aan de slag gaat met SEO-tool suites. Bekende voorbeelden hiervan zijn MOZ, Ahrefs en Semrush. Deze pakketten hebben vaak een uitgebreid arsenaal aan gecombineerde tools die je kunt inzetten en die zo zijn ontworpen dat ze datagedreven ingezet kunnen worden voor SEO. Niet alleen vanuit koppelingen met cruciale databases (zoals Google Analytics en Google Search console), maar ook vanuit hun eigen ‘crawlbots’.

Een goede SEO expert heeft natuurlijk kennis van zaken en beheert zijn ook soft en hard skills. Laat ons dit even concreet maken, dan krijg je vast een goed beeld over wat erbij komt kijken.


SEO specialist worden: de soft skills

Een goede SEO specialist heeft naast zijn vakinhoudelijke kennis voornamelijk een aantal belangrijke competenties nodig die hem helpen het geleerde in de praktijk te brengen. We zetten even een aantal belangrijke competenties op een rij, waarover een SEO specialist dient te beschikken:

Commerciële vaardigheden

Het is simpel: tijd kost geld. Om voor een klant (of jezelf) het maximale uit SEO te halen, is het belangrijk dat je beschikt over een gezonde dosis commerciële vaardigheden. Niet alleen stap je daarmee in de schoenen van je opdrachtgever, maar focus je je primair op de toegevoegde meerwaarde van een artikel, product of dienst op de eindklant.

Resultaatgericht

SEO specialist worden kost tijd, maar vergt ook een zekere mate van resultaatgerichtheid. Iemand die van aanpakken weet en die zich inzet om resultaten te behalen. Het is een vrij zakelijke benadering, maar wel een die noodzakelijk is. SEO is competitie en met een te softe instelling zul je de wedstrijd niet winnen van concurrenten.

Communicatief sterk

De juiste tone of voice en transparante communicatie is een van de belangrijkste skills die je jezelf eigen moet maken. Leer daarin op verschillende niveau’s te kunnen communiceren, zodat je op elke managementlaag binnen een bedrijf het juiste gesprek kunt voeren. En zorg ervoor dat je dit vervolgens richting klanten kunt vertalen. Onnodig te zeggen dat het belangrijk is dat je zowel mondeling als schriftelijk vaardig bent in je communicatie.

Analytisch vermogen

Je wilt natuurlijk niet zomaar wijzigingen in het wilde weg gaan doorvoeren. Wanneer je SEO specialist wilt worden is het belangrijk dat je analytisch sterk bent en met cijfermatig en praktisch inzicht gebruikt maakt van je talent om precies de kansen te herkennen waar ze liggen.


SEO specialist worden: de hard skills

Naast bepaalde vaardigheden, is het natuurlijk van groot belang dat je ook je inhoudelijke kennis op orde hebt. Aangezien SEO heel veel te maken heeft met websites en hun structuur, zullen termen als meta tags, <h1>, links en <title> je al gauw bekend voor moeten komen, wil je een potje kunnen breken. Hier de belangrijkste zaken waar je verder nog verstand van dient te hebben:

Kennis van HTML

Zonder kennis van HTML kun je het wel vergeten. De programmeertaal waarin het gros van internet wordt gemaakt en geïndexeerd is van levensbelang om goed onder de knie te hebben. Je hoeft niet per definitie zelf te kunnen programmeren (wel handig natuurlijk), maar als je SEO specialist wilt worden dan helpt het als je de basis van HTML onder de knie hebt en snapt wat de impact ervan op SEO is.

Websites en hun structuur

Aanvullend op HTML helpt het als je weet hoe websites gebouwd worden, hoe een fatsoenlijke menu-structuur in elkaar steekt en hoe linkbuilding werkt. Hiermee zorg je voor een stuk logica en efficiëntie die noodzakelijk is om succesvol te worden in SEO.

Zoekwoordenonderzoek

Snappen op welke zoekwoorden een doelgroep zoekt. En waarom. Dit geeft je precies het inzicht wat je nodig hebt om pagina’s zo te (her)schrijven of in te delen, zodat een lezer of klant precies vindt waar hij naar op zoek is.

Enthousiast geraakt en toch uitbesteden?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast, maar wil je je SEO toch graag uitbesteden? Geen probleem! Laat B. Analyzed marketing je dan wat werk uit handen nemen. Wij zijn experts op het gebied van local SEO en lokale vindbaarheid. We helpen je graag verder! Zo kun je zelf lekker blijven doen waar je goed in bent, namelijk: je bedrijf runnen! En zo kunnen wij op ons beurt ook weer doen waar wij goed in zijn, namelijk: jouw bedrijf helpen met de lokale vindbaarheid in Google! Je kunt ons bereiken op +31681953999 of via de contactpagina het formulier invullen. We nemen dan vervolgens contact met jou op.

Ook voor de volgende online marketingdiensten kun je bij ons terecht:

 

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 5 minuten.

Waarom de SEO specialist graag met WordPress werkt

WordPress is het populairste Content Management System ter wereld. WordPress websites doen het vaak goed in zoekmachines als Google en Bing. Het is niet voor niets dat WordPress door velen…
Leestijd: 3 minuten.

Yoast plugin uitgelicht

Eén van de belangrijkste SEO plug-ins voor WordPress op dit moment is Yoast. De plug-in kan gebruikt worden om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Dankzij de handige tips van…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.