Travel marketing trends voor 2021

Leestijd: 6 minuten.

Het is algemeen bekend dat de travel- en hospitality branche dynamisch is en snel verandert. Ook de online marketingwereld verandert razendsnel, dus om je online marketing rendement te maximaliseren is het van belang om continue op de hoogte te blijven van de nieuwste online marketing ontwikkelingen en technologieën. Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ik up-to-date blijft? De lijst van digital marketing trends is groot, maar ik heb voor het gemak een paar interessante travel trends opgesomd waar je, anno 2021, zeker rekening mee moet houden.

Travel marketing trend 1: Schrijf content waarin jouw bedrijf centraal staat

Leuke uitjes, leuke, hotspots en must visits etc. kunnen interessant zijn voor je bezoekers. Reizigers zijn bij de planning van hun reis vaak op zoek naar verschillende attracties en bezienswaardigheden. Vaak willen zij namelijk meer dan een ding per dag bezoeken, waardoor ze druk bezig zijn met een dag vullend programma. Door te schrijven over hoe geweldig jouw omgeving is, trek je hun aandacht en kun je ervoor zorgen dat de reiziger jouw bedrijf bezoekt. Zorg ervoor dat je ook met jouw omgeving afspreekt dat zij dit ook doen en jouw bedrijf hierin ook meenemen.

Travel marketing trend 2: Instagram: eigen content en gebruikers content

Instagram is een belangrijk kanaal binnen marketing in de reisindustrie. Een pakkende foto kan ervoor zorgen dat een reiziger interesse krijgt in jouw product: een foto van lekkere gerechten met een waanzinnig mooi uitzicht of bijvoorbeeld een back-to-basic accommodatie, ver weg van de bewoonde wereld. De juiste foto zet namelijk aan tot actie, waardoor reizigers wellicht een stapje verder zullen zetten binnen de customer journey. Het gebruiken van content van de reizigers, ter aanvulling of als afwisseling van eigen content, helpt ook vaak. Reizigers vinden het prettig als ze zich iemand kunnen verplaatsen. Hierdoor werkt het sharen van content juist zo goed en zal je brand engagement aanzienlijk stijgen!

Probeer goed te onderzoeken hoe jouw klanten binnenkomen: wanneer en hoe wordt er geboekt? Welke actie heb ik de laatste tijd ondernomen en heeft dit aanzienlijk effect gehad op het aantal boekingen, reserveringen of aankopen? Duik echt eens diep in de customer journey die de reiziger aflegt, voordat er een boeking, reservering of aankoop plaatsvindt. Als je dit voor jezelf helder hebt kun je kanalen zoals Instagram ook gerichter inzetten. De reiziger is immers op zoek naar informatie die voor hen ontbreekt – dit kan dus ook inspiratie zijn waarvoor je Instagram het beste inzet – en zodra jij die informatiebehoefte vervuld wordt er sneller overgegaan tot een aankoop of een boeking.

Travel marketing trend 3: Video content kan voor een ultieme user experience zorgen

Video content is een algemene trend en wordt ook steeds belangrijker binnen de reisbranche. Gek is dat ook niet, want reizen is voor velen een hobby. De interesse van reizigers, en consumenten in het algemeen, is gemakkelijker te trekken op het moment dat jouw bericht – waar dan ook, website of social media – een leuke video heeft. Op deze manier val je sneller onder de aandacht. Als zij mooie, unieke (authentieke) content zien, zullen zij deze zeker op hun bucketlist of reisschema zetten, waardoor jij automatisch meer consumenten aantrekt!

Belangrijk is wel dat je een duidelijke en heldere boodschap voor ogen hebt. Zorg voor relevante informatie, gericht op welke informatie de reiziger nodig acht. Zijn de reizigers op zoek naar luxe, zorg dan dat het bericht wat je uitzendt luxe als focus heeft.

Travel marketing trend 4: Bundel je krachten door online samenwerking

Online samenwerkingen kunnen tegenwoordig erg interessant zijn. Door elkaar online te helpen, kunnen jullie er beide voor zorgen dat je interessanter en makkelijker te vinden wordt voor de reizigers. Hierbij is het belangrijk dat jullie elkaar goed aanvullen. Zoals je nu ook al veel ziet, is dat een hotel haar gasten inspiratie wilt geven voor leuke dagjes uit. Nu is dit vaak nog in de vorm van brochures en niet erg persoonlijk. Door dit op internet goed aan te pakken kun je wellicht extra gasten voor je winnen!

Reizigers hebben vaak al een plaats of land in gedachte om heen te gaan. Op het moment dat zij een attractie vinden, bijvoorbeeld mooie watervallen met een leuke koffietent, die een hotel in de omgeving als tip geeft zullen beide uitjes plaatsvinden: zowel het bezoek aan die leuke koffietent als het hotel waarnaar verwezen wordt. Door dit slim aan te pakken en de online kansen te pakken, zou je zomaar eens meer omzet kunnen krijgen! Schrijf en link over elkaar om weer hoger in de Google Ranking te komen, want kwalitatieve externe links zorgen er tevens voor dat je website je weer beter vindbaar wordt.

Travel marketing trend 5: Optimalisatie voor smartphones

Smartphones zijn, vooral tijdens het reizen, het primaire communicatiemiddel voor reizigers. Een laptop kan nogal wat wegen en wordt, naast dat een laptop zwaar is, uit veiligheidsredenen thuisgelaten. Daarnaast kun je met je smartphone of tablet net zo veel werk verrichten als een laptop. Wist je trouwens dat 60% van alle zoekopdrachten van mobiel afkomt? De telefoon wordt op reis voor verschillende doeleinden gebruikt: het vinden van een geschikte accommodatie, het zoeken naar een restaurant, het lezen van reviews en als navigatietool. Om de reizigers dus naar je website te krijgen, moet je ervoor zorgen dat de website zich aanpast aan de jouw device, dus telefoon. Optimalisatie van je website in combinatie met je telefoon is belangrijk voor de vindbaarheid en gaat gepaard met gebruiksgemak en plezier van de consument. Zo kunnen bezoekers zomaar eens tevreden klanten worden!

Travel marketing trend 6: Zorg voor kwalitatieve beoordelingen

Goede beoordelingen zijn goud waard en is daardoor ook zeker interessant om mee te nemen in je marketingstrategie. Beoordelingen worden vaak opgezocht voordat een dienst of product afgenomen wordt. Positieve beoordelingen zijn hierin dus erg belangrijk. Negatieve reviews zijn ook belangrijk: daarbij is het belangrijk om het negatieve in het positieve om te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar het social media team van o.a. KLM. Door leuke reacties krijgen zij vaak erg veel lof en veel engagement. En allerlaatst, goede beoordelingen geven je ook een hogere Google Ranking, wat zal zorgen voor een toename in organisch verkeer ;-)!

Travel marketing trend 7: Meer bezoekers door mobiele zichtbaarheid en AMP

Wanneer je Google op je mobiel gebruikt, dan herkent Google geoptimaliseerde mobiele pagina’s door het bliksem icoontje van Accelerated Mobile Pages, ook wel AMP genoemd. En dat heeft effect op contentcreatie in de travel industrie. De effecten van het AMP beleid moeten ook voor travel en met name travel publishers niet onderschat worden. AMP-artikelen worden getoond boven de reguliere zoekresultaten, bij zoekopdrachten vanaf smartphones en tablets. AMP-artikelen hebben dus een een positief effect op de zichtbaarheid bij mobiele zoekresultaten. Trage laadtijden van websites door onder andere Javascript, html en css worden door Google AMP weggelaten. Advertenties worden alleen getoond en weergegevn door de door Google geselecteerde partners worden pas geladen als de overige content volledig op het scherm staat. Kort gezegd komt het erop neer dat websites een eenvoudige versie van bijvoorbeeld blogs en artikelen kunnen presenteren aan mobiele bezoekers van hun website. Hiermee verdwijnen interactieve elementen, of elementen die overbodig zijn bij de website en wordt de echte content dus belangrijker. Afbeeldingen, links en tekst blijven behouden er kunnen headers en subheaders toegevoegd worden. Er zijn plugins voor WordPress websites beschikbaar. Zo is er een gratis plugin, die automatisch elke pagina transformeert naar een AMP pagina.

Wil je meer weten over travel marketing ? Of heb je hulp nodig bij jouw online marketingstrategie? Neem gerust contact op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Wat is de uitkomst van de som 3 + zeven + 5

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Sterke SEO teksten schrijven? Wij geven 6 tips

Sterke SEO teksten schrijven is niet gemakkelijk. Enerzijds moet de kwaliteit van de content goed zijn en relevant voor de bezoeker en anderzijds is het belangrijk dat je artikel SEO-proof…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.