Waarom bloggen belangrijk is voor de SEO van je website

Leestijd: 10 minuten

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het regelmatig publiceren van hoogwaardige, relevante content een cruciale strategie voor het bereiken en behouden van een goede online zichtbaarheid. Door nieuwe, waardevolle content toe te voegen aan je website, verbeter je niet alleen de gebruikerservaring, maar laat je ook aan zoekmachines als Google zien dat jouw site up-to-date, relevant en informatief is. In deze blogpost bespreken we waarom bloggen en content creatie zo belangrijk zijn voor de SEO en online zichtbaarheid van je website.

Wat zijn blogs?

Blogs zijn eigenlijk online dagboeken of tijdschriften waar individuele auteurs of organisaties regelmatig nieuwe artikelen kunnen plaatsen, vaak in de vorm van informatieve posts, nieuwsberichten, meningen, tutorials of andere soorten content. Het woord “blog” is een samentrekking van de term “weblog”. Blogs onderscheiden zich van statische websites door hun dynamische en frequent bijgewerkte aard. De nieuwste blogposts verschijnen bovenaan, waardoor bezoekers gemakkelijk de nieuwste content kunnen vinden. 

Waarom bloggen belangrijk is voor SEO

Het starten van een blog op je website is een cruciale stap in elke marketing- en marketingstrategie. Door regelmatig een blog te publiceren, vergroot je de kans om verkeer naar je website te trekken en bezoekers op jouw website te houden. Met jouw blog kun je laten zien dat je een expert bent in jouw vakgebied en helpt om potentiële klanten meer te leren over jouw producten. Goed geschreven blogs kunnen gemakkelijk worden gedeeld op social media, waardoor er nog meer verkeer naar je website wordt geleid.

Schrijf informatieve en actuele blogs

De voordelen van bloggen omvatten niet enkel het aantrekken van meer verkeer, maar ook het opbouwen van een betrouwbare relatie met jouw klanten. Door regelmatig een blogbericht te schrijven met waardevolle informatie voor jouw doelgroep, vergroot je de kans dat deze bezoekers uiteindelijk zullen overgaan tot een aankoop. Dit is een belangrijk voordeel van het consistent bloggen. Bovendien helpt het onderhouden van een blog om de content op je website vers te houden, wat een positieve invloed heeft op SEO. Door regelmatig blogs te schrijven blijf je website actueel.

Het belang van interne links in blogs

Interne links verwijzen naar andere pagina’s of posts op je eigen website. Ze helpen bezoekers om relevante, aanvullende informatie te ontdekken en langer op je site te blijven. Voor zoekmachines zijn interne links ook zeer waardevol – ze bieden context over de structuur en hiërarchie van de content op je site. Slimme interne links laten de zoekmachines zien hoe pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn.

Trefwoorden targeten

Bij het schrijven van blogposts, heb je de mogelijkheid om gericht trefwoorden en zoektermen te targeten waar je een blogartikel of blogpost op wilt laten ranken. 

Verhoog je vindbaarheid door het plaatsen van blogs

Google houdt van frisse, nieuwe content. Websites die regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe, unieke inhoud worden beschouwd als meer relevant en actueel dan sites die weinig of geen nieuwe content publiceren. Door blogs en andere content toe te voegen, laat je Google zien dat je site actief en up-to-date is.

Hoe meer pagina’s en content je toevoegt aan je website, hoe meer potentiële landingspagina’s je biedt aan bezoekers via de zoekmachines. Dit vergroot de kans dat mensen op je site terechtkomen (mits je de pagina’s goed optimaliseert) en leidt tot meer bezoekers en betere rankings voor je zoekwoorden. 

Met een blog laat je zien dat je een expert bent

Een van de grootste voordelen van het bijhouden van een blog is dat het je de kans biedt om je expertise en kennis over een onderwerp of niche te etaleren. Door regelmatig diepgaande, informatieve artikelen te schrijven over je vakgebied, bouw je aan een online reputatie als deskundige. Met elke blogpost die je publiceert, laat je je lezers zien dat je kennis hebt van de branche / niche waarin je werkzaam bent 

Je kunt complexe concepten op een toegankelijke manier uitleggen, nieuws en trends in de industrie analyseren, advies en tips delen op basis van je ervaring, en op die manier waardevolle inzichten met je publiek delen. Hoe meer nuttige, goed onderbouwde content je publiceert, hoe meer je lezers je zullen zien als een betrouwbare bron.

Een consistente blogging strategie helpt je dus om geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep en bevestigt het belang van regelmatig nieuwe content plaatsen. Het stelt je in staat om jezelf te onderscheiden als een expert op jouw vakgebied.

Interne en externe links

Zowel interne als externe links spelen een belangrijke rol in een succesvolle blog strategie. Hieronder lichten we de voordelen uit:

Interne links

Interne links verwijzen naar andere pagina’s of posts op je eigen website. Ze helpen bezoekers om relevante, aanvullende informatie te ontdekken en langer op je site te blijven. Interne links spelen een cruciale rol in je contentstrategie. Ze helpen bezoekers gemakkelijk door je website te navigeren en relevante, aanvullende inhoud te ontdekken. Voor Google zijn interne links ook een belangrijk signaal dat de gelinkte pagina’s relevant zijn binnen de context van je site. Ze helpen de crawlers en rankers van Google om de semantische structuur en verwantschap tussen je content beter te begrijpen. Met interne links bepaal je dus zelf hoe waardevol je pagina’s en posts zijn.

Externe links

Externe links daarentegen linken naar content op andere websites. Door uit te linken naar betrouwbare, gezaghebbende bronnen, voeg je waarde toe voor je lezers en laat je zien wat jouw bronnen zijn.

Backlinks

Backlinks worden nog steeds beschouwd als een belangrijke ranking factor door Google. Een backlink is een link vanuit een andere pagina naar jouw site of pagina. Als jij hoogwaardige, kwalitatieve content plaatst op je site, kunnen andere websites aan jouw site of pagina refereren door een link op hun pagina te plaatsen. Hoge kwaliteit externe links naar je site van andere gerenommeerde domeinen helpen de autoriteit en geloofwaardigheid van je website te versterken.

Sitemaps

Een goed gestructureerde XML-sitemap is een must voor elke website. Een sitemap is een bestand dat alle URL’s op je website bijhoudt en dient als een soort routekaart voor zoekmachines als Google. Door een sitemap aan te bieden, verzeker je dat alle nieuwe pagina’s en content die je publiceert snel worden geïndexeerd en doorzoekbaar worden. Ook kun je in Google search console url’s toevoegen om zo beter te ranken.

Expertise en autoriteit

De algoritmes van Google zijn erop gericht om de relevantste, hoogwaardige en betrouwbare resultaten voor elke zoekopdracht te bieden. Door consistente, hoogwaardige content aan te bieden, bouw je langzamerhand de autoriteit en betrouwbaarheid van je domein op, wat leidt tot betere prestaties in de zoekresultaten.

Domain Authority (DA)

Domain authority is een metriek die de algemene reputatie en gezag van een website probeert te kwantificeren. Websites met een hoge domain authority worden over het algemeen beschouwd als meer betrouwbaar en hoogwaardig dan sites met een lage autoriteit. Door aanhoudend kwalitatieve content te publiceren en een sterk backlinkprofiel op te bouwen, kun je geleidelijk je domain authority verhogen. Google rankt namelijk websites met relevante en hoogwaardige content en regelmatige toevoeging van nieuwe backlinks hoger dan websites die “statisch” zijn.

Zoekwoorden en zoekintentie

Bij het schrijven van blogposts en andere content is het essentieel om relevante trefwoorden en zoekintenties in gedachten te houden. Niet alleen moet je de juiste trefwoorden targeten, maar je moet ook antwoord geven op de vragen en intenties achter die zoekacties. Hoe beter je inspeelt op de informatiebehoeften van je publiek, hoe hoger Google je content zal waarderen. 

In de casestudy hieronder hebben we bijvoorbeeld niet alleen de productpagina egelvoer met semantische keywords geoptimaliseerd, maar hebben we ook een blog geschreven met het long tail keyword “wat eten egels”. Daarnaast hebben we deze vraag beantwoord in het blogartikel en andere egel gerelateerde keywords in de tekst opgenomen. Hierdoor scoort dit blogartikel met 99 organische keywords, waarvan 22 in de top 5! 

Meer leads creëren met bloggen op je website; een casestudy

In deze casestudy zullen we aantonen dat je meer bezoekers naar je website kunt trekken door het kiezen van de juiste onderwerpen, getargete zoekwoorden en hoe het je helpt je online zichtbaarheid te vergroten. Als voorbeeld nemen we een klant van B.Analyzed online marketing, Vogelvoerkopen.nl. Onze klant had een aantal maanden geleden een nieuw product in het assortiment opgenomen: egelvoer.

Omdat het een nieuw product betrof en buiten het reguliere aanbod verzocht de klant ons om het organisch verkeer voor dit product te vergroten. Na een gedegen zoekwoordenonderzoek verricht te hebben besloten we naast de productpagina te optimaliseren met het zoekwoord egelvoer, en ook longtail keywords te gebruiken voor een blog met als onderwerp en als longtail zoekwoord “wat eten egels”. 

Door het gebruik van semantische zoekwoorden en NLP (zie ook ons artikel: “Het gebruik NLP in SEO met AI-tools als Neuronwriter: Een casestudy“) scoort deze blog nu met meer dan 22 (!) zoekwoorden in de top vijf, met op de felbegeerde eerste plaats het zoekwoord “egelvoer maken” (ja? Is dat een artikel over egelvoer maken? Hoeveel zoekvolume en wat is de moeilijkheidsgraad??) en het gekozen longtail zoekwoord “wat eten egels” met een zoekvolume van 2900 op de derde plaats! (Zie tabel, bron:Ubersuggest). 

Position Keyword Change SD Search Volume
1 egelvoer maken 0 32 110
1 eten egels brood 6 25 210
2 wat eten egels graag -1 32 390
3 voedsel egel 0 32 210
3 egel eten 0 33 210
3 eten voor egels 1 32 590
3 wat eet een egel 0 32 2400
3 eten egels 0 32 590
3 wat egels eten 0 32 2900
3 egels voedsel 0 26 210
3 eten voor egel 0 33 590
3 wat mogen egels eten -1 32 90
3 egels eten 0 34 260
3 egel voer 0 28 1300
3 egel voedsel 0 32 210
3 eten egel 0 31 90
3 wat eten egels 0 33 2900
3 wat vinden egels lekker 0 32 110
4 egel eten geven 0 33 320
4 egel voederen 0 29 1000
4 egel voeren 0 29 1000
5 egels voeren 0 31 1000

Kun jij afbeeldingen apart mailen zodat ik ze in het linkedin artikel zet? Of is deze voor b. Analyzed marketing? 

Doordat de blog uitgebreid, informatief en met waardevolle content geschreven was en doordat we binnen de blog verwijzen naar de producten middels interne links, nam het organisch verkeer naar de productpagina significant toe na het schrijven van deze blog begin november.

In de onderstaande grafiek kan je zien dat het verkeer met maar liefst 800% toegenomen is, van gemiddeld 4 bezoekers per maand in november naar 32 bezoekers in de maand januari! (bron: Ubersuggest)

Dat blogs belangrijk zijn voor online marketing en dat je met een blog jouw producten of diensten kunt promoten is hiermee onomstotelijk bewezen. Zorg er wel altijd voor dat de blogs van hoge kwaliteit zijn. Door jouw kennis te delen met je publiek kom je niet alleen hoger in de zoekresultaten, maar zorg je ook voor meer waardevolle pagina’s op je website, wat weer kan leiden tot een hogere Domein Autoriteit (DA).

Beginnen met bloggen op je website

De voordelen van een blog zijn veelzijdig. Ten eerste, door vaak een blog op jouw website te plaatsen, toon je aan dat je expert bent in  jouw vakgebied en bied je waardevolle informatie aan je bezoekers. Dit kan zijn door het schrijven van een blog over onderwerpen die relevant zijn voor je publiek. Elke keer een blog posten helpt om een band met je doelgroep te vormen. Bovendien, zodra je de smaak te pakken hebt, zul je merken dat je sneller en efficiënter content kunt produceren.

Maar hoe begin je met een blog te schrijven? Begin met het opstellen van een contentkalender en plan hoe vaak je een blog wilt publiceren. Je kunt je blog gebruiken om waardevolle content te creëren door praktische tips te delen, diepe inzichten te geven of succesverhalen te vertellen. Een goed geschreven blog over jouw expertise kan aanzienlijk bijdragen aan je online zichtbaarheid.Het kan significant meer verkeer naar je website genereren. Kortom, door het benutten van alle voordelen van bloggen, kun je de waarde van je website verhogen en een grotere betrokkenheid bij jouw blogs realiseren.

Bloggen kan je helpen om je website continu te verbeteren. Door consistent en met aandacht voor kwaliteit te bloggen, investeer je in het langetermijnsucces van je website. 

Conclusie

Het regelmatig schrijven en publiceren van hoogwaardige, relevante blogposts en andere content is een van de effectiefste SEO-strategieën. Door nieuwe content toe te voegen, zorgvuldig trefwoorden en zoekintentie te targeten, en gebruik te maken van een schemastructuur en interne en externe links, laat je Google zien dat je website informatief, gezaghebbend en up-to-date is. Op de lange termijn zal deze strategie leiden tot meer organisch verkeer, betere zichtbaarheid en een hogere autoriteit in de zoekresultaten voor de trefwoorden die belangrijk zijn voor jouw bedrijf of niche.

Vond je deze blog interessant?

Wil jij ook beginnen met blogs op je website? Wil je een gedegen zoekwoordonderzoek vooraf laten gaan of een strategie inzetten om jouw producten of diensten en je online vindbaarheid te vergroten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies! 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten

Display marketing: Wat werkt wel en wat niet?

Display marketing is een krachtig hulpmiddel voor online marketeers om potentiële klanten te bereiken en te converteren. Maar, net als elke andere vorm van online adverteren, is het belangrijk om…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.