Wat is Google Search Console?

Leestijd: 8 minuten.

Weet jij wat de eerste en tevens belangrijkste stap is bij zoekmachine optimalisatie? Zo ja, dan heb je vast wel eens van Search Console (voorheen Webmaster Tool Google) gehoord. Google Search Console is één van de belangrijkste en fijnste must-have GRATIS SEO-tools en wordt wereldwijd door marketingprofessionals, SEO-ers, ontwerpers, bedrijfseigenaren en app-ontwikkelaars gebruikt. Je kunt het zo gek niet bedenken of Google Search Console biedt antwoord. Toch is deze tool nog steeds onbekend bij een groot publiek. In dit artikel gaan we in op: wat is Search Console, hoe meld ik me aan, wat kan ik er precies mee en welke onderdelen zijn belangrijk voor de online vindbaarheid?

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis service die je inzicht geeft in gebruikersstatistieken van je website of webshop. Je kunt de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden. Je meldt je eenvoudig en gratis aan voor Search Console en laat je daarmee opnemen in de zoekresultaten van Google. Je krijgt inzicht in hoe Google je site ziet, zodat je de prestaties van je site in de zoekresultaten kunt verbeteren.

Waarom zou je Search Console gebruiken?

Je kunt de prestaties van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden:

  • Controleren of Google jouw inhoud kan lezen.
  • Nieuwe inhoud indienen zodat deze kan worden gecrawld en inhoud verwijderen die je uit de zoekresultaten wilt halen.
  • Inhoud maken en beheren die visueel interessante zoekresultaten oplevert.
  • Controleren op problemen en je site schoonhouden.

Om te zien hoe de rest van de wereld je site ziet:

  • Welke zoekopdrachten hebben ervoor gezorgd dat mijn site wordt weergegeven in de zoekresultaten?
  • Resulteerden bepaalde zoekopdrachten in meer klikken (en dus bezoekers) dan andere zoekopdrachten?
  • Worden de prijzen van je producten, contactgegevens van het bedrijf of evenementen weergegeven in uitgebreide zoekresultaten?
  • Welke sites bevatten links naar je website?
  • Presteert je mobiele site goed voor gebruikers die zoeken op mobiele apparaten?

Aanmelden bij Google Search Console, hoe doe ik dat?

Het gebruik van Search Console is vrij eenvoudig te realiseren. Je hebt wel toegangsrechten tot de inlog-omgeving van je website nodig. Als je dit hebt, dan volg je de volgende stappen.

Google Search Console (GSC) dient jouw website te verifiëren. Op die manier kan GSC data ophalen van jouw website. Het moet dus duidelijk zijn dat je de eigenaar van de website bent. Dit wordt ook wel het verifiëren van een property genoemd. Met property bedoelen we een bepaald domein, subdomein of een subdirectory. Een paar voorbeelden van een property:

  • https://www.mijnwebsite.nl (domein)
  • https://mijn.website.nl (subdomein)
  • https://www.mijnwebsite.nl/dievanmij (subdirectory)

Vervolgens moet je je property verifieren. Dat kan op verschillende mogelijkheden zoals met Google Analytics, Google Tag Manager of een HTML bestand uploaden. De doorlopen stappen vind je wanneer je je website aanmeldt en kun je, mocht het zelf niet lukken, aan je websitebouwer doorgeven.

Het begint allemaal met indexatie

Wie een website heeft, wil gevonden worden op het internet. Wordt jouw site al geïndexeerd door Google? Om zichtbaar te zijn in de zoekresultaten van Google, moeten zoekmachines weten dat jouw website bestaat, uit hoeveel pagina’s de website bestaat en welke informatie erop te vinden is. Google leest als het ware alle informatie op je website. Op het moment dat er iemand een zoekterm intoetst waarvan Google denkt dat het een match is met de informatie op jouw website, laat Google die link naar jouw website zien in de zoekresultaten. Het is daarom van belang om je aan te melden bij Google.

Er zijn veel tools beschikbaar om je aan te melden en te bepalen of een website wordt geïndexeerd. Search Console is van Google en gratis te gebruiken. Een snelle manier om te controleren of een pagina door Google wordt geïndexeerd, is door de site: operator te gebruiken met een Google-zoekopdracht. Als je alleen het domein invoert, zoals in mijn voorbeeld hieronder, worden alle pagina’s weergegeven die Google heeft geïndexeerd voor de betreffende website. Je geeft dan in Google zoeken in: site:[domeinnaam]. Je kunt overigens ook een specifieke pagina-URL invoeren om te zien of die individuele pagina is geïndexeerd.

Indexatie google

Indexeringsstatus Search Console

De indexeringsstatus geeft aan hoeveel pagina’s van jouw website door Google zijn opgenomen in haar index. De grafiek geeft het verloop van de laatste 90 dagen weer. Wanneer er een daling zichtbaar is in deze grafiek, betekent dit dat bepaalde bronnen binnen jouw website niet meer goed toegankelijk zijn. Het is raadzaam om te zien hoeveel van jouw pagina’s al zijn geïndexeerd door Google.

Zoekopmaak en zoekanalyse: Op welke zoekwoorden wordt mijn website of webshop gevonden?

Dat haal je dus eenvoudig uit Search Console. Deze tool geeft belangrijke data over zoektermen en tevens de frequentie van het aantal zoekopdrachten, bijbehorende vertoningen en klikken, de posities en gemiddelde CTR (klikfrequentie) van jouw site in Google. Je kunt dus zien op welke zoektermen jouw website in Google gevonden wordt. Hieraan kun je zien of het zoekresultaat aansluit bij de zoekintentie. Deze data is al een aantal jaren niet meer beschikbaar in Google Analytics, maar uiteraard erg belangrijk voor het SEO proces. In Google Analytics zie je hoe bezoekers zich gedragen op de website en deze tool gebruik je voor anderen doeleinden dan Search Console. Search Console laat data zien voordat iemand op je website komt en is interessant voor de webmaster, terwijl Google Analytics data laat zien van het gedrag van mensen op de website.

Zoekopdrachten google

HTML-verbeteringen

Implementatiefouten die betrekking hebben op jouw paginatitels of meta beschrijvingen vind je ook in Search Console. HTML titels (ofwel pagina titels) zijn een belangrijk onderdeel van SEO want deze titels hebben een grote invloed op de vindbaarheid van je website. Zowel te lange HTML titels als te korte titels worden getoond, maar ook te lange en dubbele meta beschrijvingen zijn hier te vinden.

Interne links op je website

Interne links zijn links die verwijzingen van de ene pagina naar de andere binnen jouw website. Google geeft waarde aan pagina’s met veel interne links. De pagina’s die jij het belangrijkste vindt, dienen dus de meeste links te krijgen. Als dit nu nog niet het geval is, is het een mogelijkheid om dit te optimaliseren. Vaak heeft de homepage veel links naar andere pagina’s. Maar ook de contactpagina krijgt vaak veel interne links.

Sitemaps

Het is mogelijk om je sitemap in te dienen bij Google Search Console. Op die manier laat je Google de sitemap controleren en laat je weten aan Google waar de sitemap zich op je website bevindt. Normaal staat de site direct achter het root-domein. Mocht deze ergens anders staan en jij dient de sitemap in, dan kan Google hem toch vinden. Het is mogelijk om meerdere sitemaps in te dienen, bijvoorbeeld een sitemap voor afbeeldingen. Verwijder sitemaps, voeg ze toe en controleer de indexatie. Na controle zie je precies hoeveel fouten er in de sitemap zitten. Dit is een handige mogelijkheid binnen GSC!

sitemap search console

Ontdek snelheidsproblemen en fouten op je website

Niemand wil een langzame website of fouten op de website, maar soms realiseer je je misschien niet dat er een probleem is tenzij iemand je dat vertelt. Google Search Console stelt je onmiddellijk op de hoogte van eventuele fouten op je website. Wanneer een zoekmachine een website verkent om de inhoud te indexeren, heet dit crawlen. In Search Console vind je de crawlfouten en crawlstatistieken. Als je een site op interne fouten wilt controleren, selecteer je de site die je wilt controleren. Klik aan de linkerkant in het menu op op ‘Crawlen’ en selecteer vervolgens ‘Crawlfouten’. Fouten geconstateerd? Zorg dan dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Je webbouwer kan hier wellicht een rol inspelen. Om de downloadsnelheden te controleren kun je naar ‘Crawlen’ gaan en vervolgens op ‘Crawlstatistieken’ klikken. Hiermee ontdek je problemen in de connectiviteit van je website, zoals pagina’s met een lange laadtijd of serverfouten. Google hecht veel waarde aan een goede gebruikerservaring en geeft sites met weinig tot geen fouten en een snelle laadtijd een hogere ranking.

Foutmeldingen bij het onderdeel Crawlfouten

In dit onderdeel worden alle foutmeldingen weergegeven die tijdens een crawl naar boven komen. Tijdens het scannen van jouw website kan het zo zijn dat bepaalde pagina’s niet openen. Wanneer Googlebot dit constateert, wordt dit gerapporteerd en zie je dit terug binnen de crawlfouten. Er zijn verschillende soorten foutmeldingen mogelijk:

  1. Serverfout – Vaak statuscode 500 en hoger
  2. Soft 404 – Wanneer de pagina niet meer bestaat, maar de server geen 404-statuscode geeft.
  3. Niet gevonden – foutmeldingen op de website, vaak in de vorm van een 404-statuscode.
  4. Overig – Foutmeldingen die niet geplaatst kunnen worden onder de bovenstaande drie categorieën.

Deze verschillende fouten kun je voor de mobiele versie hebben en de desktop versie. Wanneer je een URL aanklikt dan krijg je te zien waar deze gevonden is en vanaf welke pagina’s een link richting deze foutmelding gaat. De webbouwer kan hierin vaak helpen.

Ontdek de basis van de ijsberg die Search Console is

Wat is Search Console en wat kun je ermee? Ik hoop dat je een beter beeld hebt van de Google Search Console tool. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Search Console is een omvangrijke tool met enorm veel mogelijkheden. Een SEO-specialist vertelt je meer over alle opties en informatie die je uit deze tool kunt halen. Heb je vragen over bovenstaande of één van de onderstaande onderdelen van Search Console of heb je hulp nodig bij technische SEO of het optimaliseren van je website? Neem dan contact op met B. Analyzed om deze gratis tool optimaal te gebruiken voor jouw website.

Lees ook eens één van de volgende artikelen

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

De 5 belangrijkste SEO trends in 2021

Nu we de eerste maanden van het jaar achter de rug hebben is het zinnig om eens vooruit te blikken op het jaar wat voor ons ligt. Wat zijn de…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.