Heb je een website en wil je hoger scoren in Google? Een hoge ranking in Google zorgt voor naamsbekendheid en daarmee meer leads en uiteindelijk meer sales. Er is helaas geen simpel trucje om direct hoog in Google te komen, maar zoekmachine optimalisatie (ofwel SEO) is ook zeker geen rocket science. Met voldoende achtergrondkennis en voldoende tijd kun je op de relatief korte termijn hoger scoren in Google. Ben je opzoek naar een SEO bureau of SEO specialist met een langetermijnvisie? Dan is het raadzaam om samen te werken met een partner die veel kennis heeft van SEO. Een internetpartner of bedrijf dat exact weet hoe Google denkt en werkt. Dit artikel legt uit wat je zelf kunt doen om je website hoger in Google te krijgen, zonder dat daar direct heel veel technische kennis voor nodig is.
Op welke zoekwoorden word je gevonden?
Begin met een brainstormsessie naar zoekwoorden die je met klanten en collega’s uitvoert. Schrijf zelf zoveel mogelijk zoektermen op, brainstorm met klanten en collega’s en noteer alles wat in je opkomt. Gebruik je kennis van je branche en je gezonde verstand om de beste zoekwoorden te vinden. De samengestelde lijst van trefwoorden voeg je vervolgens toe in een tool (bijvoorbeeld Keyword Planner of Kwfinder). Zo krijg je inzicht in de zoekvolumes en concurrentie van verschillende zoekwoorden. Google geeft je bijvoorbeeld suggesties voor zoekwoorden die in het zelfde straatje vallen, met bijbehorende data zoals concurrentie en zoekvolumes. Een zoekterm die bestaat uit een woord, levert meer hits op dan een zoekterm die bestaat uit meerdere woorden. Je concurrentie is dan groter. Kies de trefwoorden uit waarbij de concurrentie medium tot laag is en waar wel voldoende op gezocht wordt. Uiteraard is de definitie van voldoende afhankelijk van de zoekwoord(combinatie), de waarde ervan, soort product / dienst en de mate van concurrentie.
Met de juiste zoekwoorden, meer content!
De zoekwoorden die je hebt gevonden, verwerk je in je huidige website en blogartikelen. De volgende stap: de zoekwoordenstrategie. In de zoekwoordenstrategie koppel je zoekwoorden aan pagina’s. Je hebt waarschijnlijk meer zoekwoorden gevonden, dan dat je aan pagina’s kunt koppelen. Dit betekent dat er werk aan de winkel is; het creëren van content door middel van het opstellen van informatiepagina’s, blogartikelen en eventueel het toevoegen van nieuwe producten.
Contentcreatie draagt bij aan hogere posities in Google
Contentcreatie, ook wel contentmarketing genoemd, is het creëren van tekstuele en audiovisuele inhoud van je website. Het doel is om een actieve website te realiseren die bezoekers informeert, triggert en enthousiasmeert om met jouw bedrijf in zee te gaan. Want daar draait het uiteindelijk om. Je wilt je product of dienst verkopen aan je doelgroep. Met contentcreatie heb je een heel scala aan mogelijkheden, zoals:
- Webteksten
- Een blog of vlog
- Whitepapers
- E- books
- Video’s
- Afbeeldingen
- Webinars
- Productbeschrijvingen.
Mensen gebruiken ontzettend veel verschillende zoekopdrachten om een relevant product, dienst of bedrijf te vinden. Met het intypen van korte en lange zoektermen worden resultaten in Google getoond. Met alleen goede webteksten ben je niet zo snel vindbaar in Google. Je website zal gevuld moeten worden met allerlei soorten content om in beweging te blijven en waardevol te zijn. Bijvoorbeeld met blogberichten, interessante afbeeldingen of whitepapers die gedownload kunnen worden. Google hecht veel waarde aan een website die veel waardevolle informatie geeft aan de doelgroep. Google smult van bezoekers die lang op je website blijven en die veel van jouw content bekijken. Dat betekent namelijk dat je iets creëert wat wordt gewaardeerd. Een waardevolle website dus! Het creëren van veel en goede content loont dus absoluut.
Laat je zoekwoorden terugkomen op verschillende onderdelen
On page optimalisatie helpt je daarbij. On page optimalisatie is het optimaliseren van iedere pagina op je website. Zoals gezegd onderzoek je eerst op welke zoekwoorden jouw website geoptimaliseerd moet worden. Om succes te boeken met on page SEO optimalisatie, laat je de zoekwoorden terugkomen in een aantal onderdelen:
- Title-tag (HTML titel)
- Meta-description
- URL’s
- Koppen in de tekst (header tags)
- Een aantal keren in de tekst zelf
- Bestandsnaam en alt-tag(s) van de afbeelding(en).
Op deze manier ziet Google dat jouw pagina daadwerkelijk gaat over dat onderwerp (het zoekwoord). Wanneer consumenten op zoek gaan naar het zoekwoord dat jij hebt gebruikt, zal jouw website sneller en beter gezien worden door Google.
Website hoger in Google: zorg voor een snelle website
Een snelle laadsnelheid van je website is prettig voor de bezoeker en dus essentieel als het gaat om de positie in Google. Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je website sneller te maken, is het terugbrengen van het gewicht van je website. Meestal zijn dit de afbeeldingen. Afbeeldingen verkleinen kun je op verschillende manieren doen:
- Het verkleinen van het formaat van de afbeelding zorgt voor een groot verschil in de bestandsgrootte;
- Ten tweede kan de bestandsgrootte van afbeeldingen verkleind worden door compressie;
- Als laatste is het ook mogelijk om het formaat van de afbeelding af te stemmen op het apparaat. Mobiele websites hebben kleinere afbeeldingen nodig dan websites op een groter scherm.
Naast afbeeldingen zijn er andere bronnen die gewicht kunnen toevoegen aan een pagina, zoals webfonts en CSS of JavaScript bestanden. Neem de volgende maatregelen om de snelheid van je site te verbeteren:
- Combineer en verklein CSS en JavaScript bronnen tot één CSS bestand en één JavaScript bestand;
- Ook de HTML code zelf kan verkleind worden voor een minimale besparing.
De laadtijd van je website op mobiel is ook een belangrijke ranking factor voor SEO. Google maakt tegenwoordig geen onderscheid meer tussen apparaten. De posities zijn afhankelijk van de mobiele versie van je website. Presteert je website slecht op mobiel? Dan heeft dat dus gevolgen voor alle posities, ook bij zoekopdrachten vanaf gewone computers en laptops!
Zorg voor sterke backlinks
Het aanleggen van externe, sterke backlinks is nodig om topposities in Google te realiseren. Tevens heb je inzicht nodig in de zoektermen die jouw klanten gebruiken om straks jouw website te vinden. De herkomst van backlinks zijn van belang voor een goede reputatie van je website. De kwaliteit van de backlinks is tegenwoordig belangrijker dan de kwantiteit. Daarnaast is een natuurlijke opbouw van je linkprofiel belangrijk. Zorg dat er verspreid nieuwe backlinks bijkomen, die bijdragen aan een natuurlijk linkprofiel. Uiteraard moeten de websites betrouwbaar en relevant zijn, anders word je afgestraft. Uiteraard is het aantal backlinks ook essentieel, hoe meer backlinks je website heeft, hoe groter de kans is dat Google jouw website zal zien als waardevolle bron van informatie. Door deze verwijzingen vanuit andere websites, zal Google de website een boost geven in de zoekresultaten. Het is van belang dat de backlinks relevant zijn en een onderwerp bevatten dat gelinkt is aan jouw bedrijf product of services.
Meer weten over een hogere ranking in Google?
Je website hoog in Google laten ranken en blijven is absoluut mogelijk. Het is tijdrovend, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Hopelijk geven bovenstaande tips jou voldoende handvatten om een hoge positie in Google te behalen. Mocht je hulp nodig hebben hierbij dan kan B. Analyzed hierbij helpen. Bekijk bijvoorbeeld onze case: ‘nummer 1 in Google‘, linkbuilding uitbesteden of neem contact op voor meer informatie.