Welke SEO cursus past bij mij?

Leestijd: 7 minuten.

Anno 2021 zijn er ontzettend veel SEO cursussen en trainingen beschikbaar. Ik begrijp goed dat je als ondernemer, zpp-er en marketingmanager van een bedrijf door het bomen het bos niet meer ziet. Welke cursus moet ik nemen en waarom? Hoe bepaal je nu welke cursus bij jou past en hoe weet je of de cursus kwalitatief goed is? SEO cursussen worden al vanaf een tientje op Udemy aangeboden en andere SEO trainingen en cursussen kosten honderden euro’s. De ene cursus duurt een halve dag, de andere is een videocursus van 20 uur en zo zijn er cursussen van 3 maanden waarbij veel zelfstudie zit inbegrepen. Waar zit het verschil precies in en welke cursus kies je? Uiteindelijk zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen als je een specifieke cursus selecteer. Belangrijke vragen zijn:

 • Wat is mijn huidige kennis van SEO?
 • Hoeveel ervaring heb ik met SEO?
 • Waarom wil ik SEO kennis hebben? Je kunt SEO specialist willen worden, je kunt SEO toepassen op je bedrijf maar je kunt natuurlijk ook SEO specialist zijn en je kennis over SEO willen verbreden.
 • In welke tijdsbestek wil ik de kennis en ervaring paraat hebben zodat ik alle SEO skills direct kan toepassen in de praktijk?
 • Is zelfstudie iets voor mij of heb ik goede begeleiding nodig?
 • Wat voor budget heb ik?

Afhankelijk van je doel, ervaring, studievoorkeur, budget en tijdsbestek, bepaal je hoe je meer te weten komt over SEO. Voordat je zoektocht begint is het belangrijk om dat eerst helder te hebben. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden en benoemen we van iedere SEO cursus de voor- en nadelen. Op die manier kom je er beter achter wat bij je past.

SEO cursus op Udemy

Het feit dat iedereen een cursus kan maken en publiceren is zowel een voor- als nadeel voor jou als eindgebruiker. Het voordeel is dat mensen zonder diploma hun kennis over een bepaald onderwerp kunnen delen. Dat heeft als direct gevolg dat er veel aanbod en veel keuze is. Veel van de personen die de cursussen op Udemy samenstellen zijn mensen die een universitaire studie hebben afgerond of expert in hun vakgebied zijn. Een nadeel hiervan is dat Udemy een open platform is zijn er weinig universitaire docenten of bekende personen die cursusisten begeleiden. Omdat iedereen zijn of haar cursus kan aanbieden krijg je uiteraard ook dat veel mensen een cursus aanbieden van een onderwerp waar minimale kennis van is. Ze doen dan net alsof ze expert zijn. Dat kan een dan weer een nadeel zijn…Of toch niet? Want als dat het geval is de kans groot dat je slechte beoordelingen van cursisten krijgt. Logisch dat je eerst bekijkt hoeveel en wat voor soort beoordelingen een cursus heeft. Dat voorkomt ook dat je tijd verspilt. Daarnaast is een groot pluspunt dat je alle cursussen op eigen tempo kunt volgen. Je kunt zelf bepalen wanneer je inlogt en wanneer je de cursus volgt. Dat betekent dat je alles op je eigen tempo kunt doen. Een ander groot voordeel is dat de Udemy cursussen laag geprijsd zijn en daardoor toegankelijk voor iedereen.

Voordelen

 • Prijs
 • Eigen tempo bepalen
 • Groot aanbod aan cursussen
 • Cursisten die universitaire studie hebben gevolgd

Nadelen

 • Iedereen kan zich voordoen als expert, kennis en ervaring worden niet geverifieerd door het platform
 • Gratis uploaden cursus, waardoor veel kwaniteit en ook slechte kwaliteit curssusen.

SEO cursus samengesteld door Nederlandse SEO guru’s

Zelf heb ik ooit een SEO cursus bij Karel Geenen gevolgd. Erg uitgebreid allemaal maar eigenlijk een beetje hetzelde principe dan bij Udemy. Aan het einde van ieder hoofdstuk krijg een vragenlijst om je SEO kennis te toetsen. Is je score voldoende? Dan kun je door naar het volgende hoofdstuk. Het voordeel van deze cursus is dat de cursus in het Nederlands is, alles in jip en janneke taal wordt uitgelegd en dat er heel uitgebreid wordt ingegaan op alle SEO aspecten. Daardoor krijg je een super duidelijk beeld van wat SEO is en wat er allemaal bij komt kijken. Een nadeel van een cursus als deze is dat het vaak best duur is. Uiteindelijk leer je het pas door het te doen. Een andere bekende SEO specialist die veel waardevolle content deelt is SEO specialist Nathan Veenstra die inmiddels ook zijn eigen SEO academy heeft waar je een aantal kwalitatieve SEO curssussen kunt volgen. Een bekende SEO expert heeft natuurlijk veel ervaring en kan jou alle trucjes leren van het vak. Uiteraard is het belangrijk dat je even vooraf checkt of begeleiding een onderdeel is van de cursus en of je terecht kunt voor vragen en / of opmerkingen. Heb je interesse in een kwalitatieve cursus waarbij je alle fijne kneepjes van het vak leert, dan is mijn advies eens te kijken op de website van Optimus Online. Van deze SEO expert heb ik door de jaren heen veel geleerd. Zo lees ik nog steeds regelmatig zijn waardevolle artikelen. Tijdens zijn live trainingen gaat het om:

 • Aandacht aandacht voor vragen van de deelnemers, waardoor iedereen ook antwoord krijgt op vragen die ze zelf hebben
 • De deelnemers leren daardoor van elkaars vragen, omdat er zaken aan bod komen waar ze zelf misschien niet aan gedacht hadden of nog niet tegenaan gelopen zijn
 • Iedere training loopt anders en niets is standaard. Nathan kan ook schakelen tussen onderwerpen, onderdelen overslaan als die voldoende bekend zijn of juist op bepaalde onderdelen dieper ingaan.

Voordelen

 • Persoonlijke begeleiding door kleine groepen
 • Uitleg van een SEO specialist die dagelijks bezig is met SEO en daar ook telkens zelf weer van leert
 • Naar keuze live training, incompany of online

Waar je bij de live trainingen wel rekening mee moet houden is:

 • Omdat het uitgebreide materie is, leg je met een training in een dag vooral de basis
 • Hoewel er ook aandacht is voor praktische zaken, is de hoofdmoot theorie
 • Trainingen zijn op werkdagen, wat niet voor iedereen altijd uitkomt

Bij de online cursussen speelt dit probleem niet en is er meer ruimte om op verschillende details in te gaan én komt er ook meer praktijk aan de orde.

Nadelen

 • Relatief duur
 • Geen erkende leerschool

SEO cursus bij een opleidingsinstituut

Een SEO cursus bij een opleidingsinsituut zoals bijvoorbeeld LOI behoort ook tot de mogelijkheden. Hiervan weet je zeker dat het professioneel is en up-to-date. Lesmateriaal wordt continue weer bijgewerkt en dat zorgt ervoor dat je actueel blijft. Daarnaast ontvang je een certificaat wat waardevol is om bijvoorbeeld te sollicteren. Vaak zijn deze cursussen super praktijkgericht en word je begeleid tot een professional uit het vak. Een nadeel kan zijn dat je veel zelf moet doen en het is dan ook een thuisstudie. De prijs / kwaliteit is goed omdat je begeleiding krijgt door een professional en praktijkgericht te werk gaat.

loi cursus

Voordelen

 • Praktijkgericht leren
 • Ontvangst van certificaat
 • Professioneel
 • Up-to-date

Nadelen

 • Veel zelfstudie

SEO cursus bij een marketingplatform zoals Frankwatching

De cursussen en trainingen bij Frankwatching zijn vaak in groepsverband. Dat kan een groot voordeel zijn omdat je dan met elkaar kunt sparren. Ook krijg je vaak les van een ervaren SEO expert die al jaren ervaring heeft in het vak. Deze trainingen duren vaak een dagdeel en of hele dag. Je krijgt dan veel stof in een korte tijd. Dat betekent dat je veel moet leren in een korte tijd. Een nadeel hiervan is dat je weinig of geen ruimte hebt om het in de praktijk toe te passen. Een voordeel is dat je veel te weten komt in een korte tijd en een certificaat krijgt.

Voordelen

 • Ontvangst van een certificaat
 • Begeleiding door SEO expert
 • Mogelijkheid tot sparren

Nadelen

 • Veel kennis opdoen in korte tijd
 • Weinig of geen ruimte tot toepassing in de praktijk

SEO cursus door een SEO professional die je persoonlijk begeleidt

Voor veel van mijn klanten levert B Analzyed maatwerk. De ene klant wil ontzorgt worden in SEO, de andere klant wil zoveel mogelijk begeleiding en dan heb je nog de klant die een deel zelf wilt doen en deel wilt uitbesteden. De meeste klanten van B. Analyzed worden compleet ontzorgt. Dat betekent dat wij zoekwoorden onderzoek zelf doen, concurrentie-analyse maken en de teksten schrijven en tevens publiceren. Dat vinden veel opdrachtgevers erg fijn en dat werkt efficient. Daarnaast werkt B. Analyzed ook voor de kleinere ondernemers en ZZP-ers. Die hebben een beperkt budget beschikbaar. Ook voor deze opdrachtgevers is B. Analyzed een geschikte SEO partner. Door middel van persoonlijke instructievideo’s die van toepassing zijn voor hun website leggen wij precies uit hoe de opdrachtgever zelf zijn of haar website kan optimaliseren. Wij geven voorbeelden, laten zien hoe zaken worden doorgevoerd en waar op te letten bij het schrijven van artikelen. Op deze wijze leert de klant het snelst en wordt de kennis direct toegepast in de praktijk.

Welke SEO cursus past het beste bij jou? Meer weten over de werkwijze van de SEO expert? Neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk gesprek.

 

 

 

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Hoog in Google lokale SEO gebruik van plaatsnamen

In dit blog leggen we aan de hand van een aantal klantcases uit hoe we de posities van trefwoorden van verschillende bedrijven door je jaren heen hebben verhoogd. Hoge rankings…
Leestijd: 6 minuten.

De SEO trends van 2022

SEO Trends 2022 Hoe vaak heb jij de laatste jaren al gehoord dat linkbuilding ‘dood’ zou zijn? Dat zoekwoorden niet meer belangrijk zijn? Of dat het einde in zicht is…
Leestijd: 2 minuten.

Lokale SEO, wat moet je weten?

De zoekresultaten in Google waren in het verleden gericht op landelijk zoekgedrag. Als iemand bijvoorbeeld zocht naar een “SEO expert” dan waren de resultaten overal hetzelfde. Zocht je in Venlo…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.