Featured snippets: jouw website bovenaan op Google

Leestijd: 7 minuten.

Nummer 1 op Google is voor veel bedrijven het ultieme doel van SEO. En terecht. 95% van de zoekopdrachten stranden namelijk op de eerste pagina van Google. En sta je daar niet tussen? Dan is de kans vrij groot dat jouw prachtige website, producten en content door niemand zal worden gevonden. Zonde natuurlijk! Met featured snippets krijg je nog een extra kans om jezelf vol in de kijker van zoekend Nederland (of daarbuiten) te spelen! Een interessante kans dus, die de laatste tijd vaker en vaker door Google wordt ingezet om als antwoord op gestelde vragen te tonen. Maar eerst even een stap terug. Featured snippets, wat zijn het precies?

Wat zijn featured snippets?

Wanneer je op Google intikt: “Wat is SEO en SEA?”, dan krijg je als allereerste resultaat een tekstblok te zien, voordat alle andere zoekresultaten worden getoond. Dit tekstblok wordt featured snippet genoemd. Met dit antwoord verwacht Google je direct te kunnen helpen met je vraag, zonder dat er op andere zoekresultaten doorgeklikt hoeft te worden. Het antwoord op de vraag kan worden weergegeven als een opsomming, een tabel of een alinea aan tekst.

featured snippets

‘Positie 0’ op Google

Featured snippets wordt ook wel Google Answer Box genoemd. Een nog spraakmakendere term is ‘Positie 0’. Deze term dankt zijn naam aan de plek waarop het antwoord wordt getoond. Het moet alleen de betaalde advertenties nog boven zich dulden, maar weet je met jouw antwoord – volgens Google – de spijker op zijn kop te slaan? Dan bestaat de kans dat jouw pagina direct wordt uitgelicht en jouw antwoord op de vraag in kwestie boven alle organische zoekresultaten komt te staan. Daarnaast kadert Google zijn positie 0 ook nog eens af met een omlijning, waardoor jouw pagina er extra uitspringt! Er zijn twee belangrijke redenen om – naast de positie – extra belang te hechten aan featured snippets:

Voice search is in opkomst

Een trend die niet onderschat moet worden, is de opkomst van voice search. Steeds vaker gebruiken mensen tools als de Google Assistant om zoekopdrachten in te spreken. De inhoud van featured snippets worden namelijk door de Google Assistant hardop uitgesproken als antwoord op de vraag die mensen hebben ingesproken. Zo wordt jouw antwoord dus woord voor woord keurig voorgelezen en wordt degene die de vraag heeft ingesproken in staat gesteld om vervolgens door te klikken richting jouw website.

Mocht je jouw website nog onvoldoende hebben voorbereid op mobiele compatibiliteit, dan wordt het echt zaak om dit zo snel mogelijk te doen!

Indrukwekkend op mobiel

Overigens is positie 0 op een mobiele telefoon nog veel indrukwekkender. Zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien, neemt de featured snippet (weliswaar na de betaalde advertenties) ruim een half scherm in beslag. En dat is echt flink wat schermruimte om in te nemen. Zo kom je met je website en je informatie heerlijk prominent in beeld en grijp je direct de aandacht.

Extra belangrijk, wanneer je beseft dat momenteel maar liefste 50% van alle zoekopdrachten gedaan worden vanaf een mobiel apparaat. En dat percentage zal naar verwachting de komende jaren explosief toenemen!

featured snippets mobiel

Klikken mensen wel door op featured snippets?

De grootste zorg die bij veel websitebeheerders en SEO-specialisten leeft, is in welke mate mensen überhaupt nog de drang voelen om door te klikken, wanneer het zoekresultaat al direct antwoord geeft op hun vraag. Er bestaat een functionaliteit in de vorm van een stukje code (de metatag nosnippet) waarmee je kunt voorkomen dat jouw tekst als featured snippet wordt weergegeven, maar loont dat eigenlijk wel? Ja, dat loont.

Onderzoek van zowel Hubspot als Search Engine Land tonen aan dat de click-through-ratio (CTR) van een positie 0-resultaat hoger is dan de posities 1 tot en met 9 in de organische zoekresultaten. Vermoedelijk komt dat omdat mensen toch nog op zoek gaan naar een stukje extra informatie omdat hun vraag nog niet volledig is beantwoord, of ze geïnteresseerd zijn in meer informatie over het onderwerp. Het loont dus wel degelijk om te proberen die felbegeerde positie 0 in te nemen op Google. Daar wil je staan.

Hoe wordt je uitgekozen tot ‘featured snippet’?

Nu je hopelijk overtuigd bent, is het tijd om je te richten op een stuk implementatie. Hoe zorg je ervoor dat jouw stuk tekst als featured snippet wordt ingezet? De grootste uitdaging? Het is aan Google om te bepalen wat ze weergeven. Belangrijke elementen zijn zaken als zoekvolume, de autoriteit van jouw website, hoe je content is opgemaakt, etcetera. Alhoewel er dus geen garanties kunnen worden afgegeven waarmee jouw antwoord daadwerkelijk wordt opgenomen als featured snippet, geven we je wel een paar praktische tips! Weet in elk geval dat Google in een rap tempo het aantal vragen waarop mensen een antwoord kunnen krijgen aan het uitbreiden is. Hier komen de tips!

Tip #1: weet waar mensen op zoeken

Denk je dat je weet waar mensen op zoeken? Of weet je waar mensen op zoeken? Daar zit een belangrijk verschil tussen. Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar de zoektermen van mensen en op welke manier je daar een invulling op gaat geven. Het is zonde als je heel veel werk stopt in content (of een antwoord) op een vraag die nooit gesteld wordt. Stop dan liever tijd in een fatsoenlijk onderzoek en ga vanuit daar verder. Je kunt je onderzoek op verschillende manieren aanvliegen, namelijk:

  1. Start je onderzoek in Google Trends;
  2. Start je onderzoek in je eigen Google Search Console;
  3. Maak gebruik van een tool zoals Answer the Public;
  4. Kijk naar de zoektermen binnen je eigen website;
  5. Vraag om advies aan B. Analyzed;

Tip #2: bestaat er reeds een Google Answer Box voor je vraag?

Er zijn inmiddels al flink wat vragen beantwoord in een featured snippet. Er zijn gelukkig ook nog heel veel vragen níet beantwoord in een featured snippet. Het mag duidelijk zijn dat je kansen aanzienlijk vergroten op het moment dat er nog geen oplossing voorhanden is, dan wanneer er al reeds een uitgebreid antwoord op een positie 0 is terug te vinden. Hou hierbij natuurlijk wel rekening met het zoekvolume. Als niemand op zoek is naar een antwoord, hoef je de vraag ook niet te beantwoorden.

Is er al wel een antwoord als featured snippet opgenomen? Kijk dan kritisch naar je kansen ten opzichte van het bestaande antwoord. Heeft je website voldoende autoriteit om de concurrent te verslaan? En hoe zou je het gegeven antwoord kunnen verbeteren? Focus je op de kwaliteit van het antwoord.

Tip #3: focus je op je ranking in organische zoekresultaten

Het klinkt misschien wat dubbel, omdat je probeert om met je antwoord direct alle organische zoekresultaten onder je te laten. Toch is de kans dat Google een flitsend antwoord die op pagina 86 voorkomt, niet direct tot de grootste kanshebber van ‘het perfecte antwoord’ zal rekenen. Het is dus wel degelijk van belang dat je website, je content en je artikelen een dermate hoge status bereiken, dat Google je antwoord als een serieuze kanshebber ziet. Vaak is een resultaat bij de eerste 10 al voldoende om een resultaat te claimen. Uiteraard worden je kansen steeds groter, naarmate je positie hoger wordt.

Tip #4: de juiste opmaak is key!

Het is voor Google belangrijk om te begrijpen welk stuk tekst op jouw website het antwoord is op de gestelde vraag. Je kunt Google hierbij helpen door gebruik te maken van de juiste HTML-tags en om daarin de code schoon te houden. Het meest praktische is om de vraag zo exact mogelijk in een H1, H2 of H4 kop te plaatsen en direct daaropvolgend het antwoord volledig uit te schrijven.

Onderzoek wijst uit dat een antwoord van tussen de 40 en 50 woorden het meest succesvol lijken te zijn. De antwoorden kunnen geschreven worden in de vorm van een opsomming, een alinea of een tabel. Gebruik in alle gevallen wel de juiste HTML-elementen hiervoor.

Snippet? Snap het!

Als het goed is kun je met deze tips direct aan de slag om jouw felbegeerde featured snippet binnen te halen. Zorg voor een gedegen onderzoek, kies de juiste vraag en kom met een kwalitatief goed antwoord en voor je het weet pronkt jouw antwoord misschien wel op positie 0 op Google! Mocht je onverhoopt toch met wat vragen over featured snippets of SEO in zijn algemeenheid zitten, neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken op +31681953999 of via de contactpagina het formulier invullen. We nemen dan vervolgens zo snel als mogelijk contact met jou op.

Ook voor de volgende online marketingdiensten kun je bij ons terecht:

 

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Remarketing Google Adwords

Veel website bezoekers bezoeken websites zonder over te gaan tot actie. Dat kan zijn een aanvraag via een contactformulier, een online bestelling of telefoontje via een bel-nu button. Die bezoekers…
Leestijd: 4 minuten.

Sterke SEO teksten schrijven? Wij geven 6 tips

Sterke SEO teksten schrijven is niet gemakkelijk. Enerzijds moet de kwaliteit van de content goed zijn en relevant voor de bezoeker en anderzijds is het belangrijk dat je artikel SEO-proof…
Leestijd: 6 minuten.

Website hoger in Google? Dit kun je zelf doen!

Heb je een website en wil je hoger scoren in Google? Een hoge ranking in Google zorgt voor naamsbekendheid en daarmee meer leads en uiteindelijk meer sales. Er is helaas…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.