google news seo

Google News SEO: Hoe komt jouw content in Google nieuws?

Leestijd: 12 minuten

Wist je dat Google Nieuws dagelijks meer dan 2 miljard zoekopdrachten verwerkt? Dit maakt het een van de grootste nieuwsplatformen ter wereld. Als je Google News slim gebruikt, heb je de mogelijkheid om in Google’s Top Stories te verschijnen. Zo kan het een krachtig middel zijn om jouw content te optimaliseren voor zoekmachines en meer verkeer naar jouw website te genereren.

In dit artikel ontdek je hoe je Google News kunt inzetten als onderdeel van je SEO-strategie. Van het begrijpen van de voordelen en technische fundamenten van Google News tot het optimaliseren van je content en het verbeteren van je indexering, we zullen alle belangrijke aspecten behandelen. Laten we aan de slag gaan!

Belangrijke punten in dit artikel:

 • Wat is Google News en waarom is het belangrijk voor SEO?
 • De technische vereisten voor plaatsing op Google News
 • Criteria voor opname in Google News
 • Hoe je jouw content kunt optimaliseren voor Google News
 • Tactieken voor betere indexering in Google News

Hoe ziet Google Nieuws eruit en wat is het belang voor SEO?

Google News is een gratis nieuws aggregator die nieuws en verhalen van verschillende bronnen verzamelt en dit nieuws publiceert op basis van de interesses en voorkeuren van de gebruiker. Het is een populaire bron van nieuws voor veel gebruikers, omdat het hen in staat stelt om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot actuele informatie en verhalen over verschillende onderwerpen.

Betrouwbare bronnen

Google kondigde aan dat bij het beoordelen van content voor Google News, er niet alleen gekeken wordt naar originaliteit en actualiteit, maar ook de betrouwbaarheid van de bron speelt een grote rol. Daarmee komt jouw content alleen in Google News te verschijnen als het voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen die Google wel hanteert. Consequente toepassing van nieuws en SEO praktijken is dus cruciaal voor uitgevers die hun bereik willen vergroten en hun zichtbaarheid binnen het overzicht van Google News willen verbeteren.

Voordelen van zichtbaarheid in Google News

Het hebben van zichtbaarheid in Google News kan aanzienlijke voordelen opleveren voor jouw online aanwezigheid en SEO-strategie. Ten eerste kan het bijdragen aan een grotere zichtbaarheid van jouw website en content in de zoekresultaten. Wanneer jouw nieuwsartikelen worden weergegeven in Google News, vergroot dit de kans dat gebruikers jouw website vinden en bezoeken.

Bovendien kan het verschijnen in Google News leiden tot een verhoogde hoeveelheid verkeer naar jouw website. Gebruikers die op zoek zijn naar actuele nieuwsberichten en verhalen zullen eerder geneigd zijn om door te klikken naar jouw website als ze jouw artikelen zien in Google News. Dit kan resulteren in meer bezoekers, leads en conversies voor jouw website.

Het verband tussen Google News en verkeer naar jouw website

Google Nieuws kan een belangrijke rol spelen bij het genereren van verkeer naar jouw website. Wanneer jouw nieuwsartikelen worden geïndexeerd en weergegeven in Google News, krijg je de kans om een breder publiek te bereiken. Gebruikers die actief op zoek zijn naar nieuwsberichten en verhalen hebben een hogere intentie om te klikken en door te gaan naar jouw website.

Bovendien kan het regelmatig publiceren van nieuwe content die wordt opgenomen in Google News leiden tot een constante stroom van verkeer naar jouw website. Gebruikers zullen terugkeren naar jouw website om de laatste nieuwsupdates te lezen, waardoor je de mogelijkheid hebt om hen verder te betrekken en jouw merk te versterken.

google news pagespeed

De technische richtlijnen van plaatsing op Google News

Om jouw website geplaatst te krijgen op Google News, zijn er enkele technische vereisten waar je aan moet voldoen. Deze technische richtlijnen spelen een belangrijke rol in het succesvol indienen van jouw nieuwscontent op dit platform.

Accelerated mobile pages

Ten eerste moet je beschikken over een nieuwswebsite met een goede laadsnelheid. Dit betekent dat jouw website snel moet laden, zodat gebruikers direct toegang hebben tot jouw content. Een trage website kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en kan er zelfs toe leiden dat jouw website niet wordt opgenomen in Google News. Zorg er daarom voor dat jouw website geoptimaliseerd is om snel te laden.

Mobile friendly design

Een ander belangrijk aspect is een mobielvriendelijk ontwerp. Aangezien steeds meer mensen nieuws via hun mobiele apparaten consumeren, is het essentieel dat jouw website goed functioneert en er goed uitziet op mobiele apparaten. Google hecht veel waarde aan de mobiele gebruikerservaring en zal websites die niet mobielvriendelijk zijn lager rangschikken in de zoekresultaten.

Structured data

Bovendien moet jouw website geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Dit houdt in dat je gebruik moet maken van SEO-technieken om ervoor te zorgen dat Google jouw nieuwscontent gemakkelijk kan crawlen en indexeren. Zorg ervoor dat jouw website een goede sitestructuur heeft, met duidelijke URL’s, titels en meta-tags. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van structured data, zodat Google de juiste informatie over jouw nieuwscontent kan begrijpen en weergeven in de zoekresultaten.

Andere criteria voor opname in Google News

Om te worden opgenomen in Google News, is het belangrijk om aan bepaalde criteria te voldoen. Naast het volgen van technische richtlijnen voor jouw website zijn er ook andere criteria. Deze criteria omvatten zowel het naleven van het contentbeleid als het dagelijks publiceren van nieuwe content . Dit vormt een essentiële rol in het behouden van relevantie binnen Google News.

Voldoen aan Google’s contentbeleid

Om opgenomen te worden in Google News, is het van groot belang om te voldoen aan het contentbeleid van Google. Het contentbeleid stelt richtlijnen voor de kwaliteit, originaliteit en relevantie van de content die je publiceert. Het is essentieel om hoogwaardige, unieke en relevante nieuwsartikelen te produceren die waarde bieden voor de gebruikers van Google News. Door aan deze richtlijnen te voldoen, vergroot je de kans om opgenomen te worden in Google News en jouw zichtbaarheid te vergroten.

Het belang van dagelijkse publicatie van nieuwe content

Een andere belangrijke factor voor opname in Google News is het dagelijks publiceren van nieuwe content. Google News toont recente en up-to-date nieuwsartikelen aan gebruikers, dus het is cruciaal om regelmatig nieuwe artikelen te publiceren om relevant te blijven binnen dit platform. Door dagelijks nieuwe content te publiceren, vergroot je niet alleen de kans om opgenomen te worden in Google News, maar blijf je ook interessant voor de gebruikers die op zoek zijn naar actuele informatie.

Optimalisatie van content voor Google News

Om jouw content te optimaliseren voor Google News, zijn er verschillende belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren zullen ervoor zorgen dat jouw artikelen goed presteren in de zoekresultaten van Google News en de aandacht trekken van jouw doelgroep.

Kwaliteit en originaliteit van artikelen

Een van de belangrijkste aspecten van content optimalisatie voor Google News is het creëren van kwalitatieve en originele artikelen. Dit betekent dat je unieke en waardevolle content moet bieden die relevant is voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat je diepgaande informatie, heldere inzichten en interessante feiten presenteert die jouw lezers niet elders kunnen vinden.

Daarnaast is het essentieel om up-to-date te blijven en jouw artikelen regelmatig bij te werken met nieuwe informatie. Dit toont aan dat jouw content actueel en betrouwbaar is, wat belangrijk is voor zowel gebruikers als Google News.

Structurering van nieuwscontent

Een goede structurering van jouw nieuwscontent is van vitaal belang voor zowel gebruikers als zoekmachines, waarbij nieuws SEO technieken cruciaal zijn voor een betere zichtbaarheid. Zorg ervoor dat jouw artikelen duidelijke titels hebben die goed weergeven waar je artikel over gaat. Gebruik vervolgens subkoppen en paragrafen om de tekst in behapbare delen op te delen en de leesbaarheid te verbeteren.

Daarnaast moet je relevante afbeeldingen en video’s opnemen om de visuele aantrekkingskracht van jouw artikelen te vergroten. Gebruik alt-tags en beschrijvingen om deze media te optimaliseren voor zoekmachines.

Relevantie: aansluiten bij zoekopdrachten

Om optimaal gebruik te maken van Google News, is het belangrijk om in te spelen op de zoekopdrachten van gebruikers. Doe gedegen zoekwoordenonderzoek om te ontdekken naar welke informatie jouw doelgroep op zoek is en stem jouw content daarop af. Gebruik relevante zoekwoorden in jouw titels, subkoppen en tekst, zodat jouw artikelen beter zichtbaar zijn voor gebruikers die specifieke informatie zoeken.

Zorg er ook voor dat jouw content aansluit bij de actualiteit en dat je tijdig inspeelt op belangrijke gebeurtenissen of trending topics. Dit zal de relevantie van jouw content vergroten en jouw kansen op een hogere positie in de zoekresultaten van Google News vergroten.

Google News SEO: Tactieken voor betere indexering

Om jouw content beter te laten indexeren in Google News, zijn er verschillende SEO-tactieken die je kunt toepassen. Het optimaliseren van jouw artikelen met relevante zoekwoorden is een belangrijke stap. Zorg ervoor dat deze zoekwoorden natuurlijk en organisch in de tekst worden verwerkt, zonder overmatig gebruik.

Een andere tactiek is het gebruiken van sterke koppen en subkoppen. Dit helpt niet alleen zoekmachines om de inhoud van jouw artikel beter te begrijpen, maar ook gebruikers. Door overzichtelijke en informatieve koppen te gebruiken, maak je het voor lezers gemakkelijker om de juiste informatie te vinden.

Het belang van interne links in je artikel

Een derde tactiek is door links toe te voegen naar gerelateerde artikelen op jouw website. Dit helpt niet alleen om de gebruikerservaring te verbeteren, maar ook om zoekmachines te laten zien dat jouw website een samenhangend geheel vormt.

Daarnaast is het implementeren van structured data een effectieve tactiek om de inhoud beter te begrijpen voor zoekmachines. Met structured data kan je relevante informatie zoals auteur, datum en categorieën toevoegen aan jouw artikelen, waardoor zoekmachines deze beter kunnen interpreteren.

google news sitemap

Het belang van een Google News Sitemap

Een Google News Sitemap is een essentieel onderdeel van jouw SEO-strategie voor Google News. Het helpt Google bij het crawlen en indexeren van jouw nieuwscontent, waardoor jouw artikelen sneller en beter worden opgenomen in de zoekresultaten.

Hoe maak je een effectieve Google News Sitemap?

Om een effectieve Google News Sitemap te maken, moet je ervoor zorgen dat deze voldoet aan de technische richtlijnen van Google. Dit omvat het opnemen van de juiste URL’s van jouw nieuwsartikelen in de sitemap en het updaten van de sitemap regelmatig wanneer er nieuwe artikelen worden gepubliceerd.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw Google News Sitemap correct wordt geformatteerd volgens de XML-standaarden. Dit betekent dat de Sitemap-tags correct zijn gespecificeerd en dat de URL’s worden geïndexeerd in de juiste volgorde.

De rol van sitemaps in het crawlen en indexeren

Een XML sitemap speelt een cruciale rol in het crawlen en indexeren van jouw website door zoekmachines en de algoritmes van Google. Een sitemap toont de structuur van je website die zoekmachines helpt om deze pagina’s snel en efficiënt te vinden en te begrijpen.

Met een Google News Sitemap specifiek ontworpen voor jouw nieuwscontent, kun je Google helpen jouw nieuwsartikelen gemakkelijker te vinden en te indexeren. Dit resulteert in een betere zichtbaarheid van jouw nieuwscontent in de zoekresultaten van Google News.

Door een effectieve Google News Sitemap te maken en te onderhouden, vergroot je de kans dat jouw nieuwsartikelen worden weergegeven aan gebruikers die geïnteresseerd zijn in jouw specifieke onderwerpen en zoekopdrachten.

Google News rangschikking en ranking factoren

De rangschikking van jouw content in Google News wordt bepaald door verschillende ranking factoren. Om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google News, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren en jouw content te optimaliseren volgens de richtlijnen van Google.

De ranking factoren die van invloed zijn op de rangschikking in Google News zijn onder andere:

 1. Relevantie en kwaliteit van jouw content: Zorg ervoor dat jouw nieuwscontent relevant is voor de zoekopdrachten van gebruikers en van hoge kwaliteit is. Richt je op het bieden van waardevolle en actuele informatie.
 2. Autoriteit van jouw website: Bouw autoriteit op door hoogwaardige backlinks te verkrijgen en een sterke reputatie op te bouwen in jouw vakgebied.
 3. Publicatiedatum van jouw artikelen: Versheid is belangrijk in nieuws, dus het publiceren van nieuwe artikelen regelmatig kan je helpen hoger te ranken in Google News.
 4. Locatie en taal van jouw doelgroep: Zorg ervoor dat jouw content relevant is voor de locatie en taal van jouw doelgroep om de kans op hogere rankings te vergroten.
 5. Andere gebruikers signalen: Google houdt rekening met feedback en signalen van gebruikers, zoals het aantal keer dat jouw artikel wordt gedeeld of geliked op sociale media.

Door aandacht te besteden aan deze ranking factoren en jouw content te optimaliseren, kun je jouw kansen vergroten om hoger te ranken in Google News en meer zichtbaarheid te krijgen voor jouw nieuwsartikelen.

Integratie van Google News in je SEO-strategie

Het integreren van Google News in je SEO-strategie is een essentiële stap om je online zichtbaarheid te vergroten en meer verkeer naar je website te genereren. Hier zijn enkele tactieken die je kunt gebruiken om Google News optimaal te benutten:

Het inzetten van Google Trends voor nieuwsonderwerpen

Een belangrijk onderdeel van je Google News SEO-strategie is het gebruik van Google Trends. Met behulp van Google Trends kun je populaire nieuwsonderwerpen en zoekopdrachten identificeren. Door deze onderwerpen te integreren in je content, kun je je kansen vergroten om hoger te ranken in de zoekresultaten en meer verkeer te genereren.

Verbeteren van de gebruikservaring van je website

Een goede gebruikservaring is cruciaal voor zowel gebruikers als zoekmachines. Zorg ervoor dat je website snel laadt, gemakkelijk te navigeren is en relevante en waardevolle content biedt aan gebruikers. Dit helpt niet alleen om je website aantrekkelijker te maken voor bezoekers, maar ook om je positie in de zoekresultaten te verbeteren.

google news mobile

Het aangaan van interactie met Google’s Ecosysteem

Om het meeste uit Google News te halen, is het belangrijk om interactie aan te gaan met het Google Ecosysteem. Dit omvat het delen van je content via Google Discovery, een functie waarmee gebruikers gepersonaliseerde nieuwsfeeds kunnen ontdekken. Daarnaast kun je Google Analytics gebruiken om de prestaties van je website te monitoren en inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers.

Door Google News te integreren in je SEO-strategie en deze tactieken toe te passen, kun je de zichtbaarheid van je content vergroten, meer verkeer naar je website genereren en de interactie met je doelgroep verbeteren. Blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Google News en pas je strategie dienovereenkomstig aan om de beste resultaten te behalen.

Best practices om je website in te dienen bij Google News

Om in Google Nieuws terecht te komen, moet jouw content voldoen aan de eisen van Google News. Google geeft een aantal best practices vrij voor het optimaliseren van jouw site, waaronder het gebruik van Accelerated Mobile Pages (AMP) om de laadtijd van webpagina’s te versnellen en het belang van technische SEO om de vindbaarheid te verbeteren.

Google News publisher center

Content producers kunnen hun site indienen bij Google via het Google News Publisher centrum. Hierbij is het essentieel dat er een specifieke Google news sitemap op je website wordt aangemaakt, zodat de crawlers van Google gemakkelijk relevante nieuwsartikelen kunnen identificeren en indexeren. Dit betekent dat als je wilt dat jouw content begint te tonen in Google News, je moet zorgen voor zowel inhoudelijke als technische optimalisatie. De integratie met de zoekmachine van Google biedt een naadloze ervaring waarbij gebruikers toegang hebben tot nieuws via de nieuws tab naast de reguliere zoekresultaten.

Aanmelden en verifiëren in het Google Publisher Center

Om jouw website aan te melden en te verifiëren in het Google Publisher Center, moet je een Google-account hebben en jouw website toevoegen aan het center. Dit proces is eenvoudig en kan stap voor stap worden gevolgd:

 1. Meld je aan bij Google met jouw Google-account.
 2. Navigeer naar het Google Publisher Center.
 3. Klik op de knop ‘Website toevoegen’ en voer de URL van jouw website in.
 4. Vul de vereiste informatie in, zoals het merk van jouw website en de categorieën waarin jouw content valt.
 5. Klik op ‘Doorgaan’ en voltooi het verificatieproces.
 6. Verifieer jouw website via de Google Search Console door de aangegeven stappen te volgen.

Na het voltooien van het verificatieproces kan je gebruikmaken van het Google Publisher Center om jouw website te beheren. Je kunt belangrijke gegevens volgen, zoals het aantal vertoningen en klikken op jouw artikelen. Daarnaast biedt het Publisher Center verschillende tools en functionaliteiten om jouw SEO-strategie te verbeteren en het succes van jouw website in Google News te vergroten.

Conclusie

Google News is een waardevol platform voor het vergroten van de zichtbaarheid van jouw content en het genereren van meer verkeer naar jouw website. Door te voldoen aan de technische vereisten en het optimaliseren van jouw content volgens de richtlijnen van Google, kun je hoger scoren in de zoekresultaten van Google News. Het is essentieel om regelmatig nieuwe en kwalitatieve content te publiceren en de gebruikservaring van jouw website te verbeteren.

Om jouw Google News SEO-strategie verder te versterken, kun je gebruikmaken van Google Trends om relevante nieuwsonderwerpen te identificeren en te optimaliseren voor zoekopdrachten. Daarnaast is het belangrijk om interactie aan te gaan met het Google Ecosysteem, zoals het delen van jouw content via Google Discovery en het monitoren van jouw prestaties met behulp van Google Analytics.

Door de juiste stappen te zetten en consistent te werken aan de optimalisatie van jouw content en website, kun je de voordelen van Google News volledig benutten en jouw online aanwezigheid versterken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en pas jouw strategie aan om concurrentieel te blijven in de steeds veranderende digitale wereld.

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 7 minuten.

Het belang van een natuurlijk linkprofiel

Wil jij met je website met relevante zoekwoordcombinatie hoog in Google komen? Dan spelen backlinks een belangrijke rol. Backlinks zijn verwijzingen van andere websites naar jouw site en zijn ‘stemmen’…
Leestijd: 9 minuten.

Hoe SEO en SEA elkaar versterken

Als online marketing bureau ben je altijd op zoek naar de perfecte marketingmix en de kosten zo laag mogelijk te halen en het maximale rendement te behalen. Je doel is…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.