Linkbuilding 2021: 12 factoren die zorgen voor een TOP linkbuildingprofiel

Leestijd: 9 minuen

Iedere website eigenaar wil natuurlijk zo hoog mogelijk scoren, het liefst nummer #1 in Google. De meeste mensen kijken namelijk niet verder dan de eerste pagina, waarbij de eerste 3 bovenste organische zoekresultaten in Google voor veruit de meeste bezoekers zorgen. Niemand -behalve Google zelf- kent dat algoritme precies. Het is geen makkelijke opgave om een nummer 1 positie in Google te behalen. Het algoritme verandert iedere keer en wordt soms meerdere keren per jaar aangepast. Dat betekent dat de linkbuilding technieken ieder jaar veranderen. Linkbuilding is anno 2021 nog steeds een belangrijk onderdeel voor goede rankings in Google. Belangrijk hierbij is dat je zorgt voor een natuurlijk sterk backlinkprofiel met kwalitatieve links, dus links van websites met een hoge DA en PA. Uiteindelijk gaat kwaliteit boven kwantiteit. Je kunt beter één hele goede sterke link hebben dan vijf zwakke links. Maar wat voor soorten backlinks zijn er eigenlijk? En is het verstandig om zelf aan de slag te gaan of uit te besteden? Dit artikel legt uit welke soorten backlinks zorgen voor een hogere ranking in de zoekresultaten.

White hat, black hat, grey hat linkbuilding

Er zijn verschillende strategieën voor linkbuilding. Die strategieën zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: white hat linkbuilding, black hat linkbuilding en grey hat linkbuilding. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? Het is eigenlijk heel simpel.

White hat linkbuilding strategieën zijn alle technieken die worden ingezet om links te verkrijgen die door Google worden goedgekeurd. Je houdt je dus netjes aan de spelregels die opgesteld zijn door Google.

Black hat linkbuilding is het tegenovergestelde. Je houdt je niet aan de regels en je speelt dus vals volgens Google. Op korte termijn levert dat misschien resultaat op, maar de kans is erg groot dat je betrapt wordt en ‘straf’ krijg van Google. En dat betekent dat je lager in in de zoekresultaten terecht komt. Of nog erger: je wordt helemaal niet meer getoond.

Gray hat linkbuilding is het gebied tussen white hat en black hat. Het is een grijs gebied. Het zijn technieken die niet specifiek door Google worden afgekeurd, maar waar je wel enigszins van kunt verwachten dat het op korte termijn niet meer toegestaan is. Bijvoorbeeld linkruil, waarbij partij A een link zet op zijn eigen website van partij B en andersom. Dit mag nu nog wel, maar het is aannemelijk dat dit in de nabije toekomst op de blacklist van Google terecht komt.

Als je aan de slag gaat met kwalitatieve linkbuilding concentreer je dan vooral op white hat linkbuilding. Dan weet je zeker dat je goed zit. Zulke kwalitatieve links zijn meer werk, maar leveren je wel het meeste op. Geen tijd of zin om het zelf te doen? Je kunt je linkbuilding ook uitbesteden aan een SEO-specialist. Op die manier weet je zeker dat je goede links hebt die aan de Google eisen voldoen.

Waar Google op let bij de waardering van backlinks

Wanneer je aan de slag gaat met het opbouwen van een goed linkprofiel is het goed om rekening te houden met een aantal factoren die Google belangrijk vindt. Google kent namelijk niet aan iedere link dezelfde waarde toe.
Dit zijn de 12 belangrijkste factoren die een link tot een goede backlink maken:

 1. Domein Autoriteit

  Links die komen van een website met een hoge autoriteit, zoals bol.com of devolkskrant.nl, hebben meer impact dan links die komen van onbekende websites. De autoriteit van een website wordt uitgedrukt in een nummer. Je kunt de DA (Domain Authority, of wel Domein Autoriteit) van een website opzoeken via bijvoorbeeld de MOZ tool. Hoe hoger de DA, hoe meer waarde het heeft als je een backlink van die website krijgt. Tegelijkertijd is het vaak moeilijker om een backlink te verkrijgen van hoog gerankte website. Zij geven immers niet zomaar links weg. Maar als het lukt is het zeker de moeite waard geweest.

 2. Pagina Autoriteit

  De Pagina Autoriteit of PageRank wordt door Google gemeten aan de hand van het aantal links dat naar de website verwijst. Vroeger draaide het daadwerkelijk alleen om het aantal links, tegenwoordig gaat het vooral om de kwaliteit van de links. En kwaliteit van een link wordt ook gemeten aan de hand van de Pagina Autoriteit. Veel websites die naar jouw site linken betekent in de ogen van het algoritme van Google dat het om een goede website met goede inhoud gaat.

 3. Uniekheid

  Het algoritme van Google ziet het liefst dat backlinks van verschillende websites komen en nog liever van verschillende IP-adressen. Veel links vanaf dezelfde website heeft een minder hoge waarde dan minder links maar die wel van een unieke bron komen.

 4. Locatie

  De plaats waar een link op je pagina staat, geeft ook aan hoe ‘belangrijk’ een link is. Meestal staat de meest relevante informatie boven in een artikel. Als daar één uitgaande link staat, gaat Google ervan uit dat die link naar een goede pagina verwijst. Een link bovenaan een pagina krijgt daardoor meer linkwaarde. Een link die onderaan de pagina staat heeft minder linkwaarde.

 5. Hoeveelheid

  Kwaliteit gaat boven kwantiteit, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Als je een backlink krijgt van een blog die in hetzelfde artikel naar heel veel andere websites linkt, is de ‘waarde’ van deze link minder dan wanneer er maar één of enkele links in een artikel staan.

 6. Image link

  Aan afbeeldingen kunnen ook links zitten. Wanneer een afbeelding gedeeld wordt, telt zo’n link mee voor de waarde van het backlinkprofiel. Ook hier geldt dat het waardevol moet zijn voor lezers. Anders zullen anderen nooit jouw afbeelding willen delen. Het gaat niet enkel om foto’s maar ook om bijvoorbeeld infographics, video’s of memes.

 7. Relevantie

  De relevantie van de website vanwaar je een backlink krijgt, is ook erg belangrijk voor Google. Stel jij bent fietsenmaker en je hebt een website. Je krijgt een backlink van een website met een hoge DA, maar het is een website over voedingssupplementen. Dan is deze backlink niet zoveel waard. De relevantie voor de bezoekers ontbreekt. De voedingssupplementen website is misschien wel een autoriteit, maar het is totaal niet relevant voor jouw branche. Je wilt dus backlinks van websites die een hoge DA hebben, maar ook relevant zijn in jouw niche.

 8. Interne- of externe links

  Interne links zijn de links die op je eigen pagina staan. Externe links zijn de backlinks die vanaf andere website komen. Interne links zijn makkelijker te plaatsen, je doet dit immers zelf. Interne links zijn ook belangrijk om een goede structuur aan je pagina te geven. Je bezoekers kunnen op deze manier makkelijk nieuwe informatie vinden. Google is voor gebruiksvriendelijkheid. Dus een goede linkpagina structuur wordt door Google gewaardeerd.

 9. Organische groei

  Het is mogelijk om links te kopen. Dit lijkt aanlokkelijk omdat je zo in één klap heel veel backlinks hebt. En hoe meer links, hoe hoger je website in Google, toch? In de praktijk werkt dit niet zo. Google is niet gek en weet dat mensen links kopen. Als je in een korte periode een onmogelijk aantal backlinks verkrijgt, vindt Google dat verdacht. Het is dus belangrijk dat het aantal backlinks organisch groeit. Google kan je zelfs straf geven en je lager plaatsen! Linkbuidling kost dus tijd en ook de resultaten zijn niet direct zichtbaar.

 10. Anchor teksten

  Een anchor tekst is het klikbare gedeelte van een link in een tekst. Bijvoorbeeld in de zin: Laat je linkbuilding uitbesteden voor snel resultaat. Het onderstreepte gedeelte met ‘linkbuilding uitbesteden’ is de anchor tekst. Deze anchor teksten worden door Google meegenomen in de ranking. Maar ook hierbij geldt: het moet wel echt zijn. Het heeft geen zin om lukraak anchor teksten te maken. De relevantie is ook van belang bij anchor links.

 11. Follow- of no follow links

  Door aan een link de metatag ‘no follow’ mee te geven, kun je Google vertellen dat je wilt dat een link niet gevolgd wordt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij gesponsorde links of websites in een testomgeving. Of als je naar een concurrent linkt op jouw website wil je liever niet dat je hem helpt zijn positie in Google te vergroten. De tag ‘follow’ geeft het tegenovergestelde aan: je zegt Google dat je wel wilt dat de link meetelt voor het backlinkprofiel. De follow en no follow tags hebben betrekking op de links niet op de pagina’s.

 12. Index- of no index links

  De metatags ‘Index’ of ‘No index’ lijken een beetje op follow en no follow tags, alleen hebben deze tags betrekking op de pagina in plaats van op de links. Het geeft aan of je wilt dat Google een pagina wel of niet indexeert. Je wilt soms niet dat bijvoorbeeld een pagina die te zien is na verzending van een contactformulier in Google terecht komt. Links op ‘no index pagina’s’ tellen dan ook niet mee voor je linkprofiel.

Links die je beter kunt vermijden

Hoe meer, hoe beter gaat dus niet op bij links en backlinks. Maar zijn er dan ook slechte links? Een slechte link is een link die je beter kunt vermijden. Dit zijn de zogenoemde ‘PPC links’: Porn, Pills & Casino links. Typische 18+ websites die een beetje louche aandoen. Daar wil je sowieso zelf als bedrijf ook niet mee geassocieerd worden. Ook onnatuurlijke links in footers en sidebars kun je beter vermijden. Het is een tijdje populair geweest om op bijvoorbeeld Poolse of Russische websites links te plaatsen, maar dit is ook geen goed idee. Google heeft dit door en zal je ervoor bestraffen. Verder kun je alle links die niet relevant zijn of vanuit hele slechte content komen ‘slecht’ noemen, maar in een natuurlijk linkprofiel dat vooral bestaat uit sterke links kan een enkele slechte link niet heel veel kwaad.

Kwalitatieve linkbuilding 2021, schakel een Linkbuildingspecialist in!

Zoals je ziet komt er behoorlijk wat kijken bij kwalitatieve linkbuilding en is het meer dan ‘zomaar’ wat linkjes plaatsen. Wil je meer bezoekers op je website en hoger in de zoekresultaten terecht komen? Heb je zelf niet de tijd of de kennis om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen? Besteed het dan uit aan een marketingbureau of SEO specialist. Zo weet je zeker dat resultaat boekt. Bij B. Analyzed kun je al beginnen met een linkbuildingpakket van 2 uur per maand, inclusief een overzicht van het aantal geplaatste linkjes per maand. Probeer het eens uit en zie wat het voor je resultaten doet. Linkbuilding 2019 uitbesteden aan een SEO bureau zelf is effectief en tijdbesparend. Wil je meer weten? Neem contact op met B. Analyzed!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Uit hoeveel letters bestaat het woord 'Analyzed'?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 4 minuten.

Facebook retargeting, wat is het en waarom is het handig?

Facebook retargeting of ook wel remarketing genoemd is een krachtig hulpmiddel dat kan worden ingezet om eerdere website bezoekers opnieuw te benaderen met bijvoorbeeld een Facebook- of Instagram advertentie. In…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.