Een aantal praktische tips om je lokale zichtbaarheid te vergroten met Google Maps

Leestijd: 5 minuten

Als je een bedrijf hebt met een fysieke winkel,  dan is het belangrijker dan ooit om je bedrijf op Google Maps te claimen en te adverteren. Het kan echter lastig zijn om te begrijpen hoe je Google Maps-advertenties kunt beheren en optimaliseren, vooral met recente wijzigingen in Performance Max-doelen, Google Business Profile (GBP)-richtlijnen en zoekgedrag plus bijbehorende zoekresultaten. Toch kun je je aanwezigheid op Google Maps succesvol beheren door je GBP-vermelding te optimaliseren, locatie-componenten te benutten en Performance Max te gebruiken voor winkel- of reisdoelen.

Moet ik Google Maps specifiek targetten om mijn zichtbaarheid te vergroten?

Het antwoord is Ja. De manier waarop gebruikers naar bedrijven zoeken, gecombineerd met Google’s verschuiving om Maps-resultaten prominent te tonen binnen de zoekresultaten, maakt het noodzakelijk om een aparte Google Maps-strategie te hebben. Alleen sitelinks naar je pagina en bieden op “bij mij in de buurt” zoekwoorden is niet meer voldoende om je klanten te bereiken. De toekomst van de zoekresultatenpagina (SERP) zal blijven veranderen met de verschuiving naar een AI-gestuurde zoekresultatenpagina.

Het aankomende Google Marketing Live-evenement van dit jaar zal waarschijnlijk verdere verschuivingen in AI gebruikersreis kan beïnvloeden In de nieuwste versie van Google tonen Maps-resultaten zich boven advertenties in de Search Generative Experience (SGE) weergave. Dit zal naar verwachting de standaard blijven naarmate de SERP zich ontwikkelt. Bedrijven moeten hun winkels claimen binnen Google Business Profile om op de meest organische manieren zichtbaar te zijn voor gebruikers en hen te promoten binnen Google Ads voor echt succes.

gmb post

Het creëren en optimaliseren van je Bedrijfsprofiel en gegevensfeeds

Het creëren en optimaliseren van je Bedrijfsprofiel is de eerste stap om een zichtbaar te zijn op Google Maps. De weergave van openingstijden, telefoonnummers en belangrijke bedrijfsinformatie zijn essentiële factoren in het beslissingsproces van een klant. Contactinformatie voor het bedrijf, een link naar de website en het reageren op beoordelingen zijn ook cruciaal om de aandacht (en conversies) van je klanten te winnen. Voor hotels, restaurants en andere bedrijven met fysieke lokale locaties is het van belang om je gegevensfeed up-to-date te houden. Voeg kwalitatieve foto’s, menu’s of andere nuttige foto’s toe.

Welke campagnetypen moeten worden uitgevoerd?

Zodra de informatie van je winkel op je bedrijfsprofiel staat, is het tijd om te bepalen welk campagnetype het beste is voor je bedrijf. Dit zal een combinatie zijn van Zoek- en Performance Max-campagnes (met ofwel winkel- of reisdoelen als je optimalisatietype). Campagnes moeten worden gestructureerd op basis van KPI’s, zoals alle andere campagnetypen, en niet worden gesplitst per locatie tenzij er verschillende doelen per winkel/stad zijn of locatiegroepen op campagneniveau nodig zijn.

Campagne-instellingen en locatie targeting

Bij het opzetten van je campagnes target je de locaties van je potentiële klanten. Het gaat hierom de fysieke aanwezigheid van de locatie en tevens de locatie waarvandaan wordt gezocht. Locatie-uitsluitingen zullen een belangrijk onderdeel zijn van je setup als er landen/steden zijn die niet relevant zijn. Als je geen locaties opneemt of uitsluit tijdens de initiële setup, zorg er dan voor dat je je Locatierapporten controleert (Rapporten > Nieuw rapport > meest specifieke locatie) om eventuele gebieden te identificeren waarop je je moet richten door het budget te verhogen of mogelijk uit te sluiten van je campagne.

Locatie- en bedrijfscomponenten

Zorg ervoor dat locatie-componenten correct zijn ingesteld voordat je verder gaat. Deze kunnen worden getoond op Google Zoeken, Zoekpartners, Display Netwerk en YouTube. Het verifiëren van je telefoonnummer en het inschakelen van belrapportage zijn cruciaal voor het succes van je locatie-componenten, zodat je de prestaties kunt meten. Locatie-componenten moeten op campagneniveau worden toegevoegd als een advertentie-extensie binnen je Google Ads-account als er regionale KPI’s zijn; anders kunnen ze op accountniveau worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze op elke campagne worden toegepast. Naast locatie-componenten zorg je ervoor dat je bedrijfsnaam en logo-assets up-to-date zijn en op accountniveau zijn toegepast. Deze zullen helpen je kwaliteitsscore te verhogen en merkherkenning op te bouwen bij je klanten. Meer weten hierover? Lees het volgende Google artikel.

Maximaliseer de zichtbaarheid van je lokale bedrijf op Google Maps

Het claimen en promoten van je bedrijf op Google Maps verhoogt aanzienlijk je lokale zichtbaarheid en zal meer klanten naar je winkels trekken. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je snel en effectief gebruik maken van Google Maps om je bedrijf te laten groeien. Naarmate Google AI verder omarmt, kun je meer Maps-eerst resultaten in de SERP verwachten en aanvullende functies in Google Ads die het proces voor adverteerders eenvoudiger maken om advertenties op Maps te beheren.

Wil je meer weten over lokale SEO? Bezoek dan onze pagina’s local SEO en SEO Venlo!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Schrijf de nummer '7' volledig uit, bijvoorbeeld 'Twee'

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 2 minuten.

Het belang van een goede SEO titel

Eén van de belangrijkste indicatoren van de relevantie van een pagina, is de naam / html titel die we aan een bepaalde pagina geven. De titel van een pagina moet…
Leestijd: 10 minuten

Waarom bloggen belangrijk is voor de SEO van je website

In de wereld van online marketing en zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het regelmatig publiceren van hoogwaardige, relevante content een cruciale strategie voor het bereiken en behouden van een goede online zichtbaarheid.…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.