Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk voor jouw website? [update 2021]

Leestijd: 7 minuten.

De vraag horen wij geregeld voorbij komen: Wat is linkbuilding? Linkbuilding, een term die je misschien al vaker bent tegengekomen als je zoekt naar manieren om hoger in Google te komen. Je leest overal dat linkbuilding uitbesteden een belangrijk onderdeel is van zoekmachine optimalisatie, maar wat is linkbuilding precies? En waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we je kort uit wat linkbuilding is, waarom het belangrijk is voor je SEO en wat het creëren van een linkprofiel kan doen voor jouw bedrijf.

Wat is linkbuilding precies?

Simpel gezegd is linkbuilding het proces van het verzamelen van links die van andere websites naar jouw website verwijzen. Een link die verwijst naar jouw site wordt een backlink genoemd, het verwijst immers terug naar jou.

Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?

Linkbuilding draagt bij om jouw website hoger in Google te laten ranken. Google hanteert algoritmes die de volgorde van zoekresultaten bepalen. Een belangrijke factor in dit algoritme zijn links en backlinks. Een backlink is als ware een aanbeveling. Google beredeneert dat als een website naar jouw site verwijst, jouw site relevante informatie bevat en dus een goede bron is. Google rankt een website die veel backlinks heeft hoger dan een website zonder kwalitatieve backlinks. Wil je hoog in de zoekresultaten van Google terecht komen met je website, dan zul je dus moeten zorgen voor zoveel mogelijk kwalitatieve backlinks.

Interne linkbuilding en backlinks verzamelen

Linkbuilding is de verzamelnaam voor het hele proces. Grofweg kun je linkbuilding verdelen in interne linkbuilding en backlinks verzamelen. Interne linkbuilding zijn alle links die je plaatst en die verwijzen naar andere artikelen of pagina’s binnen je eigen website. Een voorbeeld hiervan is deze verwijzing naar ‘20 gratis online bedrijvengidsen voor linkbuilding. De onderstreepte tekst bevat een link naar een andere pagina. Belangrijk hierbij is wel dat het relevante pagina’s zijn. Het heeft dus geen zin om zoveel mogelijk links te plaatsen. Interne linkbuilding is makkelijker uit te voeren dan backlinks naar jouw site toe, omdat je zelf toegang hebt tot je website en controle hebt over je eigen content.

Backlinks verkrijgen

Backlinks zijn links die vanaf een andere pagina verwijzen naar jouw eigen websites. Als men het heeft over linkbuilding dan is het doel om zoveel mogelijk backlinks te verzamelen. Je moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk andere RELEVANTE WAARDEVOLLE websites en platforms linken naar jouw website.

Dit is voor Google een teken dat jouw website relevante informatie bevat en zal het daardoor hoger ranken in de zoekresultaten. Het aantal backlinks is van belang, maar vooral de kwaliteit van de backlinks speelt een grote rol bij de positionering in Google. Backlinks van websites met een hoge autoriteit verhogen de ranking in Google van jouw website.

Follow links en no follow links: wat zijn de verschillen?

Links en backlinks bepalen dus mede de ranking van jouw website in Google. Maar niet elke link zorgt ervoor dat je met je website hoger in Google terecht komt. Er is een verschil tussen ‘follow links’ en ‘no follow links’.

  • Follow links: een follow link zorgt ervoor dat een bepaalde website hoger in de zoekresultaten van google komt. Wanneer een website met een hoge autoriteit naar jouw website linkt, heeft dit positieve gevolgen voor de ranking in Google. Ook het aantal links vanaf verschillende websites naar jouw site heeft invloed op de ranking. Hoe meer links je hebt, hoe groter de stuwing en dus hoe hoger je website in Google eindigt. Follow links zijn alle backlinks die een positieve invloed hebben op de zoekresultaten van Google.
  • No follow links: een no follow link is een speciaal soort link dat de eigenaar van een website plaatst. Het kan zijn dat een website wel naar jouw pagina linkt, maar gebruikt maak van een no follow link. Door dit toe te voegen aan de link, zegt de eigenaar van de site tegen Google dat hij de link niet mee moet tellen in de ranking. No follow links worden gebruikt bij betaalde links, maar ook bijvoorbeeld voor commentaren en reacties onder blogs. Mensen kunnen dan niet zomaar reclame maken onder jouw blogartikelen. Een no follow link zorgt er dus niet voor dat je hoger in Google terecht komt, maar heeft alsnog waarde voor je naamsbekendheid en meer verkeer naar je website.

Backlinks verkrijgen op 5 verschillende manieren

Het doel van linkbuilding is om de populariteit van jouw website (domein autoriteit) te verhogen, waardoor jij betere posities krijgt in Google. De links van andere websites naar jouw websites worden backlinks genoemd. Een online strategie helpt je om meer backlinks te verkrijgen en jouw website populairder te maken.

5 verschillende mogelijkheden om backlinks te verkrijgen

  • Je website inschrijven bij directories (startpagina’s, overzichtspagina’s). Dit kun je als bedrijf zijnde eenvoudig zelf doen. Er zijn heel veel websites waar je zelf links kunt plaatsen.
  • Links ruilen met andere websites. Veel online marketingbedrijven hebben een eigen portfolio van links die ze gebruiken om links te verkrijgen voor hun eigen site en die van klanten.
  • Gastbloggen, artikelen schrijven voor een andere websites (zowel betaald als FREE PUBLICITY)
  • Social media creatief inzetten (leuke en waardevolle content op je eigen pagina of specifieke Facebook groepen plaatsen die mensen vervolgens gaan delen)
  • Kopen van links, zoals bijvoorbeeld op

De allerbeste manier van linkbuilding

De allerbeste linkbuilding strategie is niet gericht op het binnenhalen van backlinks. Jij zou supersterke content moeten maken die anderen uitzichzelf gaan delen. Uiteraard mag je het een handje helpen door anderen te laten weten dat je geweldige content hebt gemaakt. Bel ze, mail ze of bereik ze via social media.

Waarom is linkbuilding goed voor jouw bedrijf?

In een notendop zorgt strategische linkbuilding voor kwalitatieve links en backlinks. Dit verhoogt de kans dat je bovenaan in Google scoort aanzienlijk. Hoe hoger je in de zoekresultaten terecht komt, des te meer relevante bezoekers je naar je website trekt. En deze bezoekers zijn weer potentiële klanten. Behalve een hogere positie in Google zijn er nog een aantal voordelen. Backlinks zorgen voor een hogere naamsbekendheid en kunnen leiden tot verrassende samenwerkingsverbanden. Linkbuilding is dus niet enkel goed voor de vindbaarheid van je website, maar ook voor je merknaam en branding.

Goede links bepalen voor circa 42% je positie in Google

google ranking factoren

In de afbeelding hiernaast kan je zien dat linkbuilding voor circa 42% bijdraagt aan goede rankings. Daarbij zijn de aantallen, kwaliteit en inhoud van je links bepalend. Vooral de kwaliteit van een link is belangrijk. Zo wegen 10 startpaginalinks niet op tegen 1 link in een artikel op een website die in jouw branche een echte autoriteit vormt.

Het gevaar van overoptimalisatie

Een gevaar bij linkbuilding is overoptimalisatie. Sinds Penguin 1.0 kan een eenzijdig linkprofiel je rankings zelfs verslechteren. Als je te veel linkjes plaatst met daarin het woord waarop je goed gevonden wil worden, zak je juist in de rankings. Soms verdwijn je zelfs helemaal. Je hebt dan te maken met een Penguin Penalty. Ga dus zeker nooit overenthousiast linkbuilden met de zoekterm waarop je wilt worden gevonden.

Penguin proof linkbuilden

Google gebruikt links nog steeds om de onderlinge ‘belangrijkheid’ van websites te kunnen beoordelen. De kunst is om met een zo natuurlijk als mogelijke manier je website te promoten. Als linkbuilding ‘natuurlijk’ oogt dan heeft het vrijwel direct effect en zul je zonder moeite hoog ranken in Google.

Hoge Domein Autoriteit (DA)

Als je op de juiste manier blijft linkbuilden, dan resulteert dat in een hogere Domein Autoriteit. Domein Autoriteit is de score van een domein waarmee je de waarschijnlijkheid van een hoge positie van je website of een pagina in Google kunt bepalen. De score loopt van 1 tot 100 waarbij 100 de hoogst haalbare score is. Hoe hoger de DA hoe haalbaarder het is om op relevante inhoud een hoge positie in Google te bereiken.

Werkt linkbuilding anno 2020 en 2021 nog steeds?

Absoluut! Een goed backlinkprofiel draagt voor 33% bij aan je posities in Google. Een goede linkbuildingstrategie is anno 2020 en 2021 dus nog steeds van levensbelang.

Linkbuilding zelf doen of uitbesteden?

Interne linkbuilding is iets wat je -als je er tijd voor hebt- zelf kunt doen. Je hebt toegang tot je eigen website en kunt interne links toevoegen. Backlinks vezamelen is daarentegen een tijdrovende klus die meer kennis vraagt. Veel bedrijven en ZZP-ers laten hun linkbuilding uitbesteden aan een gespecialiseerd SEO bureau of SEO specialist. Logisch, aangezien zij hierin gespecialiseerd zijn en jij je kunt focussen op waar jij goed in bent.

Bij B. Analyzed helpen we je graag met uitzetten van een linkbuilding strategie. Wij werken niet met vaste contracten maar met linkbuilding pakketten met een een vaste uurprijs. Je kunt al beginnen vanaf 2 uur per maand.

Benieuwd wat linkbuilding voor jouw website en bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op!

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

De 5 belangrijkste SEO trends in 2021

Nu we de eerste maanden van het jaar achter de rug hebben is het zinnig om eens vooruit te blikken op het jaar wat voor ons ligt. Wat zijn de…
Leestijd: 1 minuut

Social media trends: wat kun je verwachten in 2023?

Meer nadruk op privacy en transparantie Sociale media blijven zich snel ontwikkelen en veranderen, en 2023 is geen uitzondering. Een van de belangrijkste trends die we kunnen verwachten, is een…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.