Hoger in Google met WordPress

Leestijd: 16 minuten.

Hoger in Google met WordPress. Het is de core business van alle SEO specialisten. Maar SEO vandaag de dag is minder eenvoudig dan vroeger, of op zijn minst anders dan toen. Het landschap van SEO verandert met de maand. Of sterker nog, misschien wel met de week. Om succesvol en competitief te blijven, is het nodig dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. In deze handleiding krijg je alle adviezen om hoger in Google met WordPress websites te komen. Vroeger was het relatief eenvoudig om de eerste pagina van Google te domineren. Je gooide een lading keywords in een tekst en je maakt al gauw een aardige kans op een top 10 positie. Maar dat is niet helemaal zoals Google het ooit bedacht heeft.

Hoe kom je hoger in Google met WordPress?

Elke week weer worden er aanpassingen aan het algoritme van Google aangebracht, om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten nóg beter aansluiten op de zoekintentie van gebruikers. Dit vergt het uiterste van SEO specialisten, Met een vingerknip – of misschien iets meer – wijzigde Google het algoritme in een aantal updates met flink wat impact, waardoor de focus werd verlegd op waardecontributie, relevantie en tags. Om hoger in Google met WordPress te komen zul je vandaag de dag wat anders moeten doen dan alleen maar keywords te pompen. Maar gelukkig voor jou hebben we een uitgebreide handleiding waarin we je met meerdere inhoudelijke adviezen gaan helpen om ook hoger in Google met WordPress websites te kunnen komen. Ga er maar eens goed voor zitten en lees met ons mee!

Bekijk snel

  1. Voer een fatsoenlijk keyword-onderzoek uit
  2. Focus op content – de sleutel van SEO
  3. Gebruik SEO-vriendelijke WordPress themes en plug-ins
  4. SEO-vriendelijke URL’s
  5. Mobiel-vriendelijke website
  6. Social Media kanalen
  7. Versla je competitie!
  8. Optimaliseer je pagina laadtijd
  9. HTTPS als een ranking mechanisme
  10. Sitemaps
  11. Backlinks en ‘link-juice’

Een woord vooraf

Voordat we beginnen met onze strategie om hoger in Google met WordPress te komen, is het goed om even kort stil te staan bij een aantal basisbegrippen. Mocht je nog niet al te veel weten over SEO, lees ze dan zeker even door. Ben je al een wat gevorderde in de wereld van SEO, sla dit stukje tekst dan gerust over.

Allereerst maken we binnen SEO onderscheid tussen on-page en off-page optimalisatie. Met on-page optimalisatie bedoelen we alle technieken die je toepast om op je site zelf SEO te optimaliseren. Je kunt denken aan het schrijven van nieuwe artikelen, het toevoegen van keywords, het optimaliseren van title en meta tags. Met off-page optimalisatie bedoelen we alle technieken die te maken hebben met derde partijen, zoals gastblogs, linkbuilding, commentaar op blogs leveren, etcetera.

Ten tweede maken we onderscheid tussen ‘white hat’ en ‘black hat’ SEO. De eerste is een SEO-strategie die zich richt op de SEO-regels van Google zoals zij deze in zijn algoritme heeft opgesteld en om daar een zo passend mogelijke invulling aan te geven. Black hat SEO is daar een tegenhanger van en probeert vooral met ’trucjes’ en manipulatie tot een goed resultaat te komen. Onnodig te zeggen dat wij van mening zijn dat elke vorm van black hat SEO je uiteindelijk zal inhalen en zeer negatieve gevolgen voor je SEO zal opleveren. Eerlijkheid duurt het langst!

Nu we deze basisbegrippen hebben uitgelegd, wordt het tijd voor het echte werk: onze tips om hoger in Google met WordPress te komen!

Hoger in Google met WordPress

Het is tijd om van start te gaan! De volgende tips kun je in 2020 (en daarna) toepassen op je WordPress site om hoger in Google met WordPress te komen. Let’s go!

1. Voer een fatsoenlijk keyword-onderzoek uit

Waar je vroeger nog een website kon volproppen met een opsomming aan keywords, zonder dat deze een toegevoegde waarde hadden, wordt dat nu met argusogen door Google gevolgd. Tegelijkertijd blijven keywords wel een factor qua ranking. Mede hierom is het belangrijk dat je een fatsoenlijk keyword-onderzoek uitvoert, zodat je weet dat je de juiste strategie toepast en voor de juiste keywords gaat.

Er zijn talloze bronnen die je hiervoor kunt gebruiken. Google Analytics en Google Search Console zijn twee opties die vanuit Google zelf worden aangeboden en hebben beiden jouw eigen website als belangrijkste bron. Ben je meer op zoek naar externe inspiratie, dan kun je gebruik maken van Google Adwords Key Planner of naar externe tools gaan kijken. Bekendere tools zijn SEMrush, MOZ, SE ranking en Ahrefs.

SEMrush keywords

Een gratis variant die je wellicht ook al een stuk verder kan helpen, is de tool van Ubersuggest. Deze geeft al aanzienlijk wat informatie over het keyword waarop je wilt ranken, maar geeft ook interessante alternatieven en informatie over deze alternatieven. Het kan zo maar eens zijn dat je tegen belangrijke keywords aanloopt die je zelf nog niet had verzonnen. Absoluut de moeite waard om effectief te zijn in het schrijven van content.

Informatieve en transactionele keywords

Naast informatieve keywords bestaan er ook transactionele keywords. Dat zijn keywords waar direct een bepaalde (koop)intentie of actie uit blijkt. Denk aan zoekwoorden als ‘de beste SEA-specialist‘ of ‘Mijn lokale SEO verhogen‘. Dit zijn keywords waarvan de zoeker duidelijk een intentie heeft om de beste SEA-specialist te vinden óf om een SEO-bureau in te huren. Transactionele keywords hebben als eigenschap dat ze conversie-verhogend werken en daarom zijn ze vanuit commercieel oogpunt erg belangrijk!

Long & short tail zoekwoorden

Verder maken we nog onderscheid tussen short en long tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden zijn korte zoekopdrachten die vaak uit maar één of twee woorden bestaan. Zoals ‘WordPress onderhoud‘, ‘Google Analytics‘ of ‘SEO trends‘. Dit zijn over het algemeen zoektermen die generiek beschreven zijn en een hoog zoekvolume hebben. Tegelijkertijd zijn het ook de zoekwoorden waarbij zoekers vaak meerdere pagina’s bezoeken om een specifiek antwoord op hun vraag te vinden. Hierdoor blijven ze vaak niet lang op je website.

Long tail zoekwoorden richten zich veel meer op een specifieke vraag of behoefte van een zoeker. De zoekterm ‘Hoe verhoog ik de conversie van mijn website?’ is al veel specifieker dan ‘betere website’. Long tail zoekwoorden hebben vaak een wat lager aantal zoekopdrachten (volume), maar hebben procentueel gezien een veel hogere conversie omdat ze gericht zijn op het beantwoorden van een specifieke vraag. Zo richt dit artikel zich ook op het beantwoorden van de vraag: ‘Hoe kom ik hoger in Google met WordPress websites’, in plaats van zich te richten op ‘Google ranking’ of ‘WordPress websites’.

2. Focus op content – de sleutel van SEO

Het schrijven van content voor de juiste zoekwoorden is natuurlijk cruciaal. Wanneer je een enorm interessant stuk tekst schrijft, maar niemand wil het lezen of is op zoek naar jouw stuk tekst als antwoord op hun vraag, dan sla je de plank (vanuit SEO-oogpunt) behoorlijk mis. Natuurlijk kun je het schrijven vanuit een persoonlijke overtuiging of intrinsieke motivatie, maar het is voor het hoger in Google met WordPress komen wel belangrijk dat je vraag en aanbod een beetje bij elkaar probeert te krijgen.

Nu je – via stap 1 – besloten hebt welke keywords er in trek zijn, waar je kans maakt op een top 10-positie én waar jij ook nog eens een meerwaarde kunt leveren, is het tijd om te beginnen met het opzetten van jouw content. Er zijn een aantal zaken erg belangrijk als het op content aankomt:

  • Het moet uniek zijn (dus het kopiëren van andere websites gaat je niet helpen);
  • Je content moet daadwerkelijk voldoen aan de behoefte van de lezer;
  • Het is niet alleen aantrekkelijk geschreven, maar is ook nog eens actueel en relevant;

Wat unieke content betreft is het belangrijk om te weten dat Google het domein http://b-analyzed.com en https://www.b-analyzed.com als twee verschillende entiteiten beschouwt. Anders gezegd: het kan zomaar zo zijn dat Google dezelfde content op deze sites als plagiaat beschouwt en je ervoor bestraft in je rankings. Een eenvoudige manier om dit op te lossen is om in de .htaccess file van je WordPress FTP de volgende statement op te nemen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^b-analyzed.com [nocase,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.b-analyzed.com [nocase]
RewriteRule ^(.*) https://www.b-analyzed.com/$1 [last,redirect=301]

Hierbij vul je op de plek van b-analyzed.com natuurlijk jouw eigen domein in.

3. Gebruik SEO-vriendelijke WordPress themes en plug-ins

Een succesvolle WordPress website, begint natuurlijk met de juiste WordPress themes en plug-ins. WordPress is vandaag de dag zo waanzinnig populair, dat er tientallen duizenden themes beschikbaar zijn. Vaak – niet altijd, maar vaak – betekent in dit geval dat goedkoop ook duurkoop is. Een goede WordPress theme moet namelijk aan een aantal belangrijke details voldoen om ook daadwerkelijk een goede WordPress theme te zijn, even los van hoe flitsend het er allemaal uit kan zien.

wordpress-theme

Een goede WordPress theme gebruikt schone HTML-codes met een duidelijke structuur. Een van de features waar je naar zou moeten kijken is in welke mate de door jou uitgekozen theme ‘canonical URL meta tags’ ondersteunt. Deze fuctionaliteit is een vrij eenvoudige manier om gedupliceerde content te voorkomen. Daarnaast moet je WordPress theme beschikken over het juiste gebruik van headings (<h1>, <h2>, <h3>, <h4>) en title tags. Je wilt ook gaan voor themes die de Open Graph meta tag ondersteunen, voor een naadloze interface met social media.

Om de puntjes op de i te zetten, zoek je plug-ins die compatibel zijn met je WordPress versie, door veel mensen gebruikt worden en een positieve referentie hebben ontvangen. Hiermee voorkom je over het algemeen problemen van slechte code en fouten op je website. Een van de meest bekende en beste SEO plug-ins voor WordPress is zonder twijfel de Yoast plug-in. Yoast helpt je alvast een aardig eind op weg om je website en artikelen te optimalizeren voor SEO.

4. SEO-vriendelijke URL’s

Een goede SEO-vriendelijke URL geeft niet alleen de ‘crawlers’ van zoekmachines zoals Google een duidelijk beeld van waar een blog of pagina over gaat, maar geeft ook de lezer alvast een kleine inkijk in wat hem of haar te wachten staat. Om een beetje beeld te geven, kijk even naar de volgende 3 URL’s:

Het mag duidelijk zijn dat de laatste van deze drie opties de absolute voorkeur geniet voor zowel zoekmachines als lezers als webmasters zelf. Misschien wel een no-brainer, maar het gaat in de praktijk nog dikwijls fout. Een plug-in die hiervoor gebruikt wordt is de plug-in PrettyLink, maar je kunt dit ook eenvoudig zelf instellen via je WordPress dashboard. Ga naar Instellingen > Permalinks en selecteer ‘Berichtnaam’ of ‘Jaar, maand en naam’.

Dit wil je overigens instellen vóórdat je allemaal content gaat schrijven, om het risico van broken links te voorkomen!

5. Mobiel-vriendelijke website

Het zal je niet ontgaan zijn dat iedereen die tegenwoordig 8 jaar of ouder is, een mobiele telefoon heeft. Dat is Google in ieder geval niet ontgaan. De invloed van mobiele apparaten is inmiddels zelfs zo groot geworden, dat Google de mate waarop jouw website op mobiele apparaten kan worden getoond zwaar laat meewegen in de rankings.

Anders gezegd: jouw website kan zowel grafisch als qua inhoud fantastisch zijn. Maar wanneer deze niet of nauwelijks weergegeven kan worden op een mobiel apparaat, is de kans dat je hoger in Google met WordPress komt te staan, bijzonder klein. Google heeft namelijk een ‘Mobiles-first policy‘ en zal websites die gebouwd zijn met een ‘responsive web design’ altijd hoger waarderen dan een website die alleen op een computer of laptop fatsoenlijk werkt. Hou hier dus ook rekening mee wanneer je een theme uitzoekt voor je WordPress website.

6. Social media kanalen

De kracht van Social media is vandaag de dag niet meer weg te denken. Inmiddels heeft Social media ook een behoorlijke impact op SEO. Of dat kan het hebben. Met Social media heb je een enorme potentie om een gemeenschap rondom jouw producten of merk te bouwen.

Zoekmachines maken steeds meer gebruik van de referenties naar merken of producten (of content) op social media kanalen. Hoe vaker jouw unieke content of merk dus genoemd wordt op Facebook, getwitterd wordt, een pin krijgt op Pinterest of op Instagram verschijnt, hoe serieuzer jouw content wordt genomen. De gedachte hierachter is natuurlijk simpel: hoe vaker er over een merk of onderwerp gesproken wordt, hoe interessanter het blijkbaar is voor mensen en hoe hoger gewaardeerd de kwaliteit van de content wordt, volgens Google.

social-media

Hou er wel rekening mee dat je hierin zelf niet doorslaat. Het heeft geen zin om op je eigen Facebook-account op duizend verschillende plekken je website terug te laten komen. Steek in plaats daarvan liever tijd in het opbouwen van een gemeenschap die communiceert met elkaar. Focus je op interactie en op ‘engagement’ met je publiek, in plaats van puur het zenden van informatie. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn en enthousiast zijn over jou en je merk, hoe vaker je door hun genoemd zal worden op de verschillende Social media kanalen.

7. Versla je competitie!

Om hoger in Google met WordPress te komen is het allereerst belangrijk om uit te gaan van je eigen krachten. Toch kan het geen kwaad om ook met een schuin oog naar je competitie te kijken. Tik zelf het zoekwoord waarop je wilt ranken eens in in Google en bekijk de eerste tien resultaten eens. Zij zijn jouw competitie! Wat doen zij inhoudelijk waardoor ze een plek in die felbegeerde top 10 innemen?

Is hun content echt wel zo goed? Of liggen er kansen voor je? Is hetgeen er beschreven is misschien niet meer zo actueel? Wanneer je het antwoord weet op de vraag waarom de nummer 1 jouw content verslaat, kun je je content optimaliseren en voor die eerste plek gaan. “Hou je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij”, is absoluut een gezegde wat in deze situatie opgaat.

Een beetje gezonde vorm van prestatiedrang is helemaal niet verkeerd als het om SEO gaat. Wees erop gebrand om de beste content te schrijven voor je doelgroep en hou die eerste plek in het vizier. Bestudeer je competitie. Leer van ze en versla ze.

8. Optimaliseer je pagina laadtijd

Wanneer het twintig seconden duurt voordat je website geladen is, is de kans aanzienlijk dat je de bezoeker alweer kwijt bent geraakt voordat je hem binnen hebt. Elke dag komt informatie steeds sneller en sneller bij ons binnen, waardoor we minder geduldig zijn in afwachting van de informatie die we zoeken. Wanneer we te lang moeten wachten op informatie (of een bestelling, of respons), zoeken we het wel ergens anders. Herkenbaar?! Een trage website schrikt niet alleen potentiële klanten en bezoekers af, maar is ook nog eens heel erg slecht voor je SEO-score.

Google-PageSpeed

Een tool die je enorm veel inzicht kan verschaffen in de laadtijd van je pagina, is Google PageSpeed Insights. Deze tool geeft je niet alleen een ranking voor de snelheid van je pagina, maar laat ook nog eens zien op welke vlakken het verbeterpotentieel zit. Gebruik je te grote afbeeldingen of afbeeldingen in een suboptimaal bestandsformat? Dan geeft PageSpeed dit aan. Ook als er iets aan de code veranderd kan worden of wanneer bepaalde bronnen de weergave vertragen, wordt dit getoond.

Verder is het bijzonder handig dat je ook kunt zien hoe snel je pagina is op een mobiel apparaat, zodat je ook daar direct rekening mee kunt houden. Het is natuurlijk prachtig als je website zowel op een desktop als op een mobiel apparaat een PageSpeed-score van 100 haalt, maar dit hoeft niet per se het doel te zijn. Zorg er in ieder geval voor dat jouw pagina sneller is dan je competitie in de top 10 van Google, dan ben je al een aardig eind. Een laadtijd van maximaal 2 seconden is hierin een belangrijke bovengrens.

Alternatief: GT-Metrix

Als zinnig alternatief op Google PageSpeed Insights bestaat ook de website van GT-Metrix. De GTM-score is ook een veelgebruikte statistiek, wanneer het gaat over de snelheid van je website. Ook op GTM kun je enorm veel informatie over je website terug vinden en zie je ook precies wat je allemaal kunt aanpassen (of aan laten passen) om een snellere website te krijgen.

Klik op de menu-optie ‘Waterfall’ om een inzicht te krijgen in de laadtijd en welke elementen op je website hoeveel milliseconden in beslag nemen. Zo weet je ook direct waar je absolute prioriteit moet liggen, wanneer het aankomt op de snelheid van je website.

9. HTTPS als een ranking mechanisme

Een van de kleinere SEO ranking factoren, maar zeker met oog op de toekomst niet uit te vlakken, is HTTPS. Het ‘secured’ protocol van HTTP, heeft als doel om de gegevensuitwisseling op internet veiliger te maken. Google probeert langs verschillende wegen het internet veiliger, beter en betrouwbaarder te maken en hun voorliefde voor HTTPS speelt hierin ook een rol.

Ook al is HTTPS voor nu nog geen enorm belangrijke factor, Google richt zich wel op verschillende onderzoeken die te maken hebben met HTTPS en beveiliging en zullen in de toekomst er dan misschien ook voor kiezen om HTTPS een belangrijke(re) rol te geven in hun algoritme. In ieder geval verscheen niet al te lang geleden nog dit artikel over je site beveiligen met HTTPS op de kennisbank van Google.

10. Sitemaps

Een sitemap is van levensbelang voor SEO. Het vertelt bezoekers en zoekmachines letterlijk wat er allemaal op je website te vinden is en waar het gevonden kan worden. Plaats je sitemap ook op je website, zodat bezoekers snel terug kunnen vinden waar ze naar toe moeten, mochten ze een keer de weg kwijt zijn geraakt of op zoek zijn naar een specifieke pagina.

sitemap

Je kunt je sitemap natuurlijk handmatig samenstellen, maar over het algemeen is het verstandiger om dit te doen met een plug-in zoals Google XML Sitemaps. Dit scheelt je een hoop tijd en zo weet je ook zeker dat je geen pagina’s vergeet. Ook al zullen de bots van zoekmachines altijd op zoek gaan naar nieuwe sitemaps die ze kunnen vinden, het kan nooit kwaad om ze een handje te helpen om je kansen te vergroten. Meld daarom – zeker wanneer je een nieuwe website hebt aangemaakt – altijd de sitemap even aan via de Google Webmaster Tools.

Wat mensen ook zeggen, link building van backlinks is een ontzettend belangrijk deel van SEO. Of je het nu zelf doet of ervoor kiest om je linkbuilding uit te besteden, als het maar gedaan wordt. Linkbuilding werkt in de praktijk eigenlijk heel simpel. Alles begint met kwalitatief uitstekende content, waar mensen echt iets aan hebben. Zodra een andere website een link plaatst naar jouw pagina, ontvang je van Google daar een waardering voor. Hoe hoger de andere website in aanzien staat, hoe hoger de ‘link juice’ gewaardeerd wordt. Het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer je een link krijgt van een website die als ‘spam’ te boek staat, kan dit weer een negatieve invloed op je SEO score hebben.

Al met al is het dus belangrijk om links te ontvangen van websites die hoog staan aangeschreven. Bekende voorbeelden hiervan zijn nieuwssites, brancheverenigingen of grote bedrijven. Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag te regelen (tenzij je een flinke portie geluk hebt), maar focus je simpelweg op kwalitatieve content die de lezer helpt en boeit en dan komt de rest vanzelf. Wil je hoger in Google met WordPress websites komen? Dan is een goede backlink-strategie een absolute must.

Wil je ook hoger in Google met WordPress websites komen?

Wil je ook hoger in Google met WordPress komen? Hopelijk heb je dan in onze adviezen een aantal slimme stappen voor jezelf kunnen ontdekken waarmee je aan de slag kunt om jouw website naar het volgende niveau te tillen. Heb je nog aanvullende vragen óf zou je graag je SEO willen uitbesteden? Huur ons dan in als jouw SEO bureau of vraag een gratis website scan aan. Je kunt ons natuurlijk ook even bellen of een bericht sturen. Je kunt ons bereiken op +31681953999 of via de contactpagina het formulier invullen. We nemen dan vervolgens contact met jou op!

 

Social media

Bekijk ook eens onze social media kanalen!

Stel je vraag aan ons

Heb je een specifieke vraag, case of wil je meer weten over onze werkwijze? Dat kan. Wij helpen je graag verder. Gebruik onderstaande formulier!

Bij het indienen van dit formulier ga je automatisch akkoord met ons Privacybeleid.

Hoeveel dagen zitten er in een week?

Lees ook deze blogs:

Leestijd: 3 minuten.

Remarketing Google Adwords

Veel website bezoekers bezoeken websites zonder over te gaan tot actie. Dat kan zijn een aanvraag via een contactformulier, een online bestelling of telefoontje via een bel-nu button. Die bezoekers…
Leestijd: 4 minuten.

Het belang van AdWords onderhoud

Vooral nu in deze vreemde en onzekere tijd is het belangrijk om je AdWords account nog eens goed onder de loop te nemen en verbeteringen door te voeren waar nodig.…
Leestijd: 4 minuten

Lokale Zoekoptimalisatie Per Landingspagina: 8 Pijlers

Voor bedrijven die zich richten op lokale klanten, is het optimaliseren van hun landingspagina’s voor lokale zoekopdrachten van cruciaal belang. Lokale zoekoptimalisatie per landingspagina kan helpen bij het verbeteren van…

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

En schrijf je in op onze nieuwsbrief! Ontvang tips en tricks voor online marketing.